Boeken algemeen

zaterdag 24 juni 2017

Stouter #4 | Onbetrouwbaar - Christina Lauren

Titel: Stouter | Onbetrouwbaar
Auteur: Christina Lauren
Oorspronkelijke titel: Beautiful
vertaling: Gabriëlla van Karsbergen
uitgeverij: Xander Uitgevers
verschijningsdatum: april 2017
ISBN: 978 94 0160 667 7
aantal pagina's: 320 
 
Koop bij bol.com

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik het derde deel van de Stouter-serie van schrijversduo Christina Lauren las. Ik ging er toen vanuit dat Ongebonden het laatste deel in de serie was. Ik was dan ook verbaasd toen ik ineens deel 4 tegenkwam op de website van Xander Uitgevers en blij dat ik een recensie-exemplaar mocht ontvangen.

Waar gaat het boek over:

Pippa Cox ontvlucht haar Londense leven en stukgelopen relatie door op het vliegtuig naar Boston te stappen en vanaf daar met vrienden op een roadtrip door Amerika te gaan.
In het vliegtuig zit ze naast de knappe Jensen en zet zichzelf helemaal voor gek. Gelukkig hoeft ze hem nooit meer te zien. Denkt ze...
Tot blijkt dat hij deel uitmaakt van het reisgezelschap en ze elkaar met geen mogelijkheid kunnen ontlopen.

Mijn mening:

Klinkt bovenstaande beschrijving je een beetje als een Bouquet-romannetje (niks mis mee) in de oren, dan heb je gelijk. Zo leest het namelijk ook.
Leuk om te lezen, maar niet zo interessant als de vorige delen uit de serie. Het verhaal sloot qua leeservaring niet echt aan bij wat ik gewend was van de serie. Het was een beetje te tam.

Wat wel aansloot, was de opbouw van het boek. In de hoofdstukken staan Pippa en Jensen om en om centraal als ik-figuur en weet je daardoor van beide personages wat er in ze omgaat.
Net als bij Jensen, maakte ze op mij in de eerste instantie niet zo'n beste indruk, maar gelukkig bleek ze uiteindelijk reuze mee te vallen.

Wat leuk was, was dat de personages uit de vorige boeken hier weer terug kwamen. Alleen waren er twee onbekenden bij, waarvan het boek suggereerde dat ik hen al zou moeten kennen.
Na kort onderzek, bleek dat zij in het vorige deel de hoofdrol hebben gespeeld. Een deel dat niet in het Nederlands is uitgebracht.

Ik wist al dat de serie tussendelen had, waarvan ik overigens van de uitgeverij te horen heb gekregen dat ook die vertaald gaan worden (leuk!).
Het deel dat ik nu miste, is echter geen tussendeel, maar een complete roman die niet vertaald is. Officieel is Onbetrouwbaar dus het vijfde deel van de Stouter-serie.

Op zich gaf dat qua leeservaring niet veel problemen. Omdat het al wat jaartjes geleden was dat ik deel drie las, lag dat deel me ook al niet meer al te scherp voor de geest. Er werd ook maar weinig ingegaan op eerdere gebeurtenissen.

Al met al een leuk verhaal, maar niet helemaal wat ik ervan verwachtte.

InstagramFollow on Bloglovin

maandag 19 juni 2017

Winactie: Meester Mark rekent het goed

Titel: Meester Mark rekent het goed
auteur: Mark van der Werf
uitgeverij: Scriptum
ISBN: 
978 94 6319 045
 9
aantal pagina's: 176
verschijningsdatum: april 2017


Koop bij bol.com




Ik heb zo'n grappig boek gelezen! Meester Mark rekent het goed. Daarin gooit Mark van der Werf het over een andere boeg.

In 2014 schreef hij over zijn ervaringen als meester in het basisonderwijs in Meester Mark draait door. Een erg interessant boek om te lezen en nu weer (of nog steeds) helemaal actueel vanwege de recente stakingen. Vervolgens kwam er in 2015 Meester Mark vraagt door, waarin niet de ervaringen van hemzelf centraal staan, maar die van andere leerkrachten.
In 2016 kwam het derde boek: Meester Mark graaft door. Daarin wordt gegraven naar hoe het onderwijs vroeger was door middel van de ervaringen van mensen die toen voor de klas stonden. Die heb ik zelf niet gelezen.

Dankzij social media kwam Van der Werf erachter dat er veel respons kwam op grappige uitspraken en 'foutjes' in het schoolwerk van leerlingen. Hij kreeg veel voorbeelden toegestuurd. Zoveel, dat er wel een boek mee te vullen was. Waarvan het resultaat Meester Mark rekent het goed is.

Ik heb tijdens het lezen erg gelachen. Vooral de groep 3 kinderen kunnen er wat van!
(Zelf was ik daar met mijn eigen zoontje in groep 3 ook al achter. Hij nam zijn eerste spellingsbladen een tijdje terug mee naar huis en daarop stonden ook veel grappige 'foutjes'.)

Sommige handschriften zijn niet erg goed te ontcijferen (Het zijn namelijk foto's van het het oorspronkelijke kinderwerk), zelfs voor mij als leerkracht niet. Gelukkig helpt Mark de lezer daarbij met een bijschrift uit de brand.



                                   Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Winactie

Voor jullie heb ik ook iets leuks. Ik mag namelijk een (helemaal nieuw) exemplaar verloten onder een van mijn volgers!
Wat je daarvoor moet doen?
Onderstaand formulier invullen... makkie ;-)

P.S.: Liken en delen op social media wordt gewaardeerd.


De winactie is gesloten en de winnaar is via Facebook bekend gemaakt.









InstagramFollow on Bloglovin

zaterdag 17 juni 2017

In de voorste linie - Michael Grant

Titel: In de voorste linie
Auteur: Michael Grant
Originele titel: Front Lines
vertaling: Erica van Rijsewijk
uitgeverij: HarperCollins
verschijningsdatum: april 2017
ISBN: 978 94 027 2320 5
aantal pagina's: 416

Bekijk op bol.com


"'s Nachts huilen we soms, en als je denkt dat dat alleen voor de vrouwen geldt, dan ben je vast nog nooit op het slagveld geweest, want vroeg of laat moet iedereen hier huilen. Iedereen huilt."


Een fictief verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Hoe zou het er in de oorlog aan toe gegaan zijn als er vrouwen meegevochten hadden aan het Amerikaanse front?
Dat beeld schetst Michael Grant in In de voorste linie.

Het verhaal is fictief, maar gebaseerd op feiten, waardoor het heel echt overkomt.

Omslagtekst:

"Vriendschap in tijden van oorlog.

Verenigde Staten, 1942. Drie doodgewone meisjes besluiten dienst te nemen in het leger. Rio doet het voor haar gesneuvelde zus, voor Frangie is het de enige manier om haar droom - arts worden - uit te laten komen, en de Joodse Rainy heeft er alles voor over om Hitler tegen te houden.

Geen van drieën had verwacht om ook echt aan het front terecht te komen, maar dat gebeurt toch, en plotseling bevinden ze zich midden in de waanzin van de oorlog. In de hitte van de Tunesische woestijn ontdekken ze wat dorst en doodsangst is, maar ook wat échte vriendschap waard is."

Mijn mening:

Ik heb voor mijn doen heel lang over dit boek gedaan. Ik kwam moeilijk in het verhaal, waardoor ik er tussendoor steeds andere boeken bij pakte.
Uiteindelijk, ik was toen al over de helft, werd het toch interessanter en kwam er wat meer vaart in het lezen en wist het verhaal me ook écht wel te boeien.
Het duurde dan ook tot die tweede helft tot er daadwerkelijk vanalles ging gebeuren.

Na het lezen van de omslagtekst verwachtte ik een oorlogsverhaal, maar de weg daar naartoe was vrij lang.
Rio, Frangie en Rainy komen natuurlijk niet zomaar in het leger, daar gaat wel wat training aan vooraf.
Die stukken waren niet saai, integendeel, maar sloten niet aan bij mijn verwachting.
Dat is ook een van de redenen dat ik regelmatig helemaal niet van tevoren lees waar een boek over gaat, dan kan ik ook geen verkeerde verwachtingen hebben.

In ieder hoofdstuk staat een van de drie meiden centraal. Hun namen en de plaats waar het hoofdstuk zich afspeelt worden in de titel van het hoofdstuk vermeld.
De meiden hebben stuk voor stuk een sterke persoonlijkheid. Van de drie is Rio wat mij betreft toch wel de stoerste én mijn favoriet.

Het verhaal is geschreven door een alwetende verteller. Iemand die ook in het leger was, maar die nóg niet vertelt wie ze is. Wel is het duidelijk dat het een vrouw is.
Als er iets ergs gebeurt, laat de verteller bijvoorbeeld weten dat het nog erger zal worden.
Na dit boek is het verhaal nog niet ten einde. Er komt een tweede deel, waarvan in In de voorste linie al een en ander verklapt is waar het over zal gaan.

Na de Gone-serie zijn boeken geschreven door Michael Grant een must-read geworden  voor mij. Ik hoop nog steeds op een boek of serie van hem die me net zo weet te pakken als die serie.
Gelukkig heb ik stukje bij beetje de Gone-serie zelf in mijn bezit gekregen en staat het binnenkort herlezen ervan op mijn planning.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

InstagramFollow on Bloglovin

dinsdag 13 juni 2017

Sterrenstof - Krystal Sutherland

Titel: Sterrenstof
Auteur: Krystal Sutherland
Originele titel: Our Chemical Hearts
vertaling: Hanneke van Soest
uitgeverij: Young & Awesome
verschijningsdatum: oktober 2016
ISBN: 978 90 258 7065 2
aantal pagina's: 328

Bekijk op bol.com


Toen dit boek net uitgekomen was, kon ik de boekwinkel niet inlopen zonder ermee geconfronteerd te worden. Dat kwam doordat uitgeverij Leopold een nieuwe boekenlijn had opgezet: Young & Awesome.
Naast boeken zijn er ook pennen en notitieboekjes e.d. (goodies) verkrijgbaar.

Misschien omdat ik niet echt tot de doelgroep behoor, heb ik mij niet laten verleiden tot het kopen ervan. Ik ben wel een voorstander van meer boeken gerelateerd young-Adult materiaal en meer aandacht voor boeken voor die leeftijdsgroep.

Inmiddels is Sterrenstof in de bibliotheek verkrijgbaar en kon ik het boek via die weg lezen en beoordelen.

Omslagtekst:

"Henry is nog nooit verliefd geweest. Tot Grace aan het begin van het schooljaar van het examenjaar zomaar de klas binnen komt lopen. Grace is vreemd. Ze draagt jongenskleren. Ze loopt met een kruk. Ze zegt nee tegen het hoofdredacteurschap van de schoolkrant, een positie waar Henry al jaren van droomt.

Het is overduidelijk dat Grace een groot verdriet met zich meedraagt. En toch. Henry wordt verliefd op haar. Tot over zijn oren, met open ogen, met alle kans op een gebroken hart. Want als je geen risico durft te nemen voor de liefde van je leven... wanneer dan wel?"

Mijn mening:

Een intrigerend verhaal geschreven vanuit de 17-jarige Henry Page. Henry is een beetje naïef en weet niet altijd wat hij met zijn gevoelens aan moet. Op liefdesgebied is hij een groentje, maar langzaamaan leert hij voor zichzelf en zijn gevoelens op te komen. 

De chemie tussen Henry en Grace is duidelijk voelbaar. In de oorspronkelijke titel Our chemical hearts wordt daar meer nadruk op gelegd. Liefde is namelijk niet slechts een gevoel, het is een chemische reactie die plaatsvindt in het hart. Liefde is een verslaving. Liefdesverdriet is een afkickverschijnsel.

De liefde maakt het Grace en Henry niet gemakkelijk. Gelukkig heeft hij een stel goede vrienden en zijn familie die hem er doorheen slepen en hem opbeuren wanneer dat nodig is. 

Sterrenstof is helemaal van deze tijd. Zo maken de personages veel gebruik van social media en bestaan hele bladzijden uit berichtensessies tussen onder andere Grace en Henry.
Verder heb je het complete middelbareschoolpakket met .. school, feestjes, drank, drugs en seks.

En denk je nu dat Grace alleen maar zwaar op de hand is, dat is niet zo. Tussen Grace en Henry zijn er veel humoristische gesprekken, waardoor het boek op zichzelf ook niet al te zwaar is. 

Hoewel het einde van het verhaal mij niet echt voldoening gaf, was het toch een leuk boek om te lezen.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

InstagramFollow on Bloglovin

donderdag 8 juni 2017

Echte liefde vind je in de boekhandel - Veronica Henry


"Dat was dus waarom mensen lazen. Omdat boeken dingen uitlegden, hoe je dacht en hoe je je gedroeg. En ze lieten je beseffen dat je niet alleen stond in dat doen wat je deed en voelen wat je voelde."


Een boek waarin een boekhandel centraal staat, dat kan eigenlijk niet missen voor een echte book-a-holic.
Laat het dan ook geen grote verrassing zijn dat ik dit boek van Veronica Henry graag wilde lezen.

Veronica Henry komt uit Engeland. In 2000 tekende ze aldaar haar eerste boekcontract. Inmiddels werkt ze aan haar vijftiende boek. Echte liefde vind je in de boekhandel is haar tweede boek dat in Nederland uit is gekomen. In 2003 verscheen hier Het huis Honeycote.
Afgelopen maand verscheen in het Engels The Forever House, daarvan klinkt de omschrijving, net als van Echte liefde... veelbelovend.

Alvast een tipje van de sluier: Als je van de boeken van Jill Mansell houdt, kun je Echte liefde vind je in de boekhandel vast wel op prijs stellen.

Waar gaat het boek over:

Na een kort ziekbed komt de vader van Emilia, Julius Nightingale, te overlijden. Het gemis is groot, maar haar vader heeft een stukje van zijn ziel voor Emilia achtergelaten: zijn boekwinkel Nightingale Books.
Voor Julius was de boekwinkel zijn leven, zijn klanten zijn familie. Iedereen mist hem, maar ze zien in Emilia een ware opvolgster.
Zelf weer Emilia dat nog zo net niet. Aan haar liefde voor lezen zal het in elk geval niet liggen.

"Julius was er niet meer. zij was in zijn voetsporen getreden. Of beter: ze probeerde of deze haar wel pasten. De ene keer voelden ze veel te groot, de andere keer leken ze te klein."


In de boekwinkel komt half Peasebrook elkaar tegen. Voor een boek, maar ook voor een luisterend oor.

Mijn mening:

Een lekkere feelgood--roman die ik in één ruk heb uitgelezen.
Het is mooi geschreven, ik ben er veel mooie zinnen in tegengekomen. Daarvan kom je er een aantal in deze recensie tegen.
Daarnaast zit er de nodige diepgang in het boek.

De personages zijn interessant en hebben (bijna) allemaal een hoge gunfactor.

Julius komt gelijk aan het begin te overlijden, maar toch leer je hem in de loop van het boek goed kennen en wordt de boekwinkel een soort belichaming voor hem.

Naast de verhaallijn van Emilia, zijn er nog een aantal verhaallijnen. Bij allemaal zijn boeken en de boekwinkel de bindende factor.
De hoeksteen van de samenleving. Was het maar écht zo.

"Een plek waar mensen hun verbeeldingskracht kunnen verkennen: terug naar het verleden als ze dat willen, of naar een andere wereld, of de toekomst. 

Dat is tenslotte wat een boekwinkel zou moeten zijn, een toegangspoort naar een andere wereld."


In het boek gaat het veel over andere boeken en wordt er veel gequote uit belangrijke boeken. Dat kan om een roman gaan, maar ook om een kookboek, want naast boeken, spelen ook eten en muziek een grote rol.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: Echte liefde vind je in de boekhandel
Auteur: Veronica Henry
Originele titel: How to Find Love in a Bookshop
vertaling: Willeke Lempens
uitgeverij: Boekerij
verschijningsdatum: januari 2017
ISBN: 978 94 023 0775 7 (e-book)
aantal pagina's: 272


Bekijk op bol.com

InstagramFollow on Bloglovin

woensdag 7 juni 2017

Op een rijtje: de boeken van mei

Mei: Een maand waarin ik vrij veel gelezen heb, maar weinig geblogd. (Gelukkig heb ik de achterstand inmiddels ingelopen.)
Ik las 11 boeken met een totaal van 2868 pagina's.


Op een rijtje:

2. Pippi Langkous - Astrid Lindgren (voorgelezen) ****
5. De GVR - Roald Dahl (voorgelezen) ****
10. Adembenemend uitzicht - Kimberly Raye ***
11. Heerlijk schandalig - Jodi Foster ***

De bijbehorende recensie kun je lezen door op de titel te klikken.

Het boek dat van bovenstaande de meeste indruk op mij maakte, was toch wel 13 Reasons Why. Niet alleen het boek, maar ook de serie zal ik niet snel vergeten. 

Het is superleuk om te zien hoe vaak veel van mijn recensies gelezen worden. Bij deze: bedankt! :-)
Uiteraard mag je bij vragen/tips of andere reacties altijd een berichtje achterlaten. 

---------------------------------------------------------------------------

Nieuwe aanwinsten:


Ik kocht en kreeg afgelopen maand ook weer een paar boeken:


De Cirkel van Dave Eggers kocht ik van de boekenbon die ik voor Moederdag kreeg. De andere drie zijn recensie-exemplaren.
Expeditie Toi Moko ga ik binnenkort voorlezen.
Voor op mijn e-reader heb ik het nieuwe boek van Simone van der Vlugt: Ginevra. Daar ben ik, net als naar de ander boeken die ik nieuw heb, erg benieuwd naar.



Maar eerst ga ik In de voorste linie van Michael Grant verder lezen. Daar ben ik nu al een paar weken in etappes in bezig. Vanaf nú ga ik daarnaast niet in een ander boek lezen. (Dus die nieuwe van Karin Fossum, Zwarte seconden, waar ik gisteravond in begon, die lees ik daarna wel weer verder...........)


InstagramFollow on Bloglovin

zondag 4 juni 2017

Zondagochtend breekt aan (Frieda Klein #7) - Nicci French

Titel: Zondagochtend breekt aan
auteur: Nicci French
Originele titel: Sunday Morning Coming Down
vertaling: Marja Borg en Els van Son
uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 978 90 263 3821 2 (e-book)
aantal pagina's: 314
verschijningsdatum: april 2017

Bekijk op bol.com


Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

"'Toen ik klein was had ik een hekel aan de zondag. (...) Het was altijd een dag van verveling en stiltes en niets te doen hebben en naar de kerk gaan en familie bezoeken die je helemaal niet wilde zien. (...) 

Het is een dag dat mensen zich voor zichzelf verstoppen. Een dag dat ze proberen te vergeten wat ze op zaterdag hebben gedaan, en doen alsof de komende week heel anders zal zijn dan de vorige.'"


Met dit zevende deel van de Frieda Klein-serie is bijna het eind van de serie aangebroken. Hierna komt er nog één deel.

Na een dikke cliffhanger in Als het zaterdag wordt, hebben Nicci Gerard en Sean French in Zondagochtend breekt aan weer een spannende thriller neergezet.

Waar gaat het boek over:

Er is nog steeds de dreiging van Dean Reeve, waarvan niemand echt geloofde dat hij nog leefde en die duidelijk aan Frieda heeft laten weten dat hij op haar leven uit is, maar haar op zijn manier ook meerdere malen gered heeft, omdat het 'haar tijd' nog niet was.
Wanneer is het dan wel haar tijd?

"Dean Reeve had zich altijd aan de rand van haar leven opgehouden, als een wazig iets wat zich net buiten haar blikveld bevond, hoewel zijn daden steeds een zekere helderheid en doelbewustheid hadden gehad."


Het gevaar lijkt steeds dichterbij te komen. Niet alleen Frieda is in gevaar, maar ook in haar buurt moeten de mensen op hun hoede zijn. Dat kan Frieda ze toch niet aandoen?!

Mijn mening:

Doordat ik niet heel veel tijd had om te lezen, heb ik best lang over dit boek gedaan. Daardoor maakte het wellicht niet zoveel indruk op mij, als het anders gedaan had. 
Het was namelijk wel degelijk een erg spannend deel. (Ik reken het boek er dus niet op af.)
Als er iets in het verhaal duidelijk was geworden, kwam er wel weer iets anders naar voren wat opgehelderd moest worden. 

In de serie van Frieda Klein is er in ieder deel een nieuwe verhaallijn die geheel afgerond wordt, maar blijven ook een aantal verhaallijnen onafgerond. Die worden weer meegenomen naar het nieuwe deel. 
In de afgelopen delen is er wel eens een personage weggevallen, maar over het algemeen draait het naast Frieda om een vaste groep personages (familie, vrienden, kennissen, collega's) die iedere keer iets verder worden uitgediept. 
Het zal volgend jaar nog lastig worden om afscheid van ze te nemen. 

Naast de menselijke personages zijn de stad Londen en de rivier de Theems ook bijna personages te noemen. Frieda is helemaal verknocht aan Londen met haar Theems die overal ondergrondse gedeeltes heeft.
Ik ben nog nooit in Londen geweest, maar door de gedetailleerde omschrijvingen in de Frieda Klein-serie kan ik het haast voor me zien.

Tot slot een quote die letterlijk en figuurlijk zo waar is!:

"Als er een wesp in de kamer was, kon je maar beter weten waar."


InstagramFollow on Bloglovin