Natasza Tardio schrijft boeken over actuele onderwerpen die spelen bij jongeren, haar eerste boek, Moordvrienden, kwam uit in 2012. Met dat boek won ze de Jonge Jury debuutprijs 2014. Inmiddels heeft Natasza 7 boeken op haar naam staan. Op haar website nataszatardio.nl kun je meer informatie vinden.
Meedogenloos gaat over de 15-jarige Isra el Sahid. Haar ouders zijn vroeg uit Syrië weggegaan omdat ze hun kinderen veilig wilden laten opgroeien in een land waar geen oorlog was. Dat werd Nederland.
Op een dag begin september blijkt Isra er vandoor te zijn met haar vriendje Mo. Tegen haar ouders heeft ze gezegd dat ze bij haar vriendin Lieke logeerde, maar daar is ze nooit geweest.
De politie denkt niet gelijk aan ontvoering. Aangezien Isra een moslimmeisje is telt de politie al vlug 1 en 1 bij elkaar op en onderzoekt of Isra wellicht naar Syrië is vertrokken.
Lieke en Lukas zijn de beste vrienden van Isra. Zij kennen haar het best en zij vinden het een belachelijk idee dat Isra als vrijheidsstrijder naar Syrië zou zijn gegaan. Zeker niet vrijwillig.
Maar al snel heeft de politie uitgezocht dat Isra inderdaad samen met Mo in het vliegtuig is gestapt om naar Syrië te gaan.
Omdat de politie denkt dat ze vrijwillig is gegaan heeft het geen prioriteit om haar terug te halen. Veel belangrijker is hoe ze er terecht is gekomen en met wie ze daarvoor contact heeft gehad.
Lieke en Lukas geloven in Isra's onschuld en willen er alles aan doen om dat te bewijzen. Daarvoor nemen ze contact op met misdaadjournalist Simon van der Pol. Misschien dat het met zijn hulp lukt om Isra op te sporen en weer veilig thuis te brengen.
De proloog begint gelijk met een heftige gebeurtenis waar Isra bij betrokken is. Als lezer weet je dan ook gelijk al dat Isra daadwerkelijk in Syrië is. Maar hoe ze daar precies terecht is gekomen en onder wat voor omstandigheden, dat is niet duidelijk.
Ik vond het boek een beetje als een dagboek lezen. Dat komt doordat het in personaal perspectief geschreven is. Niet vanuit 1 persoon, maar vanuit meerdere: Isra, Lieke, Lukas, journalist Simon van der Pol en Elaine Evers van de politie. Ook zijn de hoofdstukken aangegeven met een datum erbij.
De hoofdstukken vanuit Isra blijven een beetje mysterieus. Als lezer weet je tijdens het lezen dan wel dat ze in Syrië is, maar haar beweegredenen daarvoor blijven nog lang verborgen.
Het boek heeft tot de ontknoping een mooie opbouw in de spanning.
Het enige wat ik een beetje kort door de bocht vond was dat Simon op een bepaald moment wel erg snel een aantal verbanden legt.
Ik heb het boek bij de bibliotheek geleend. Bij de bibliotheek wordt aangegeven dat het boek voor kinderen van 12 tot 15 is. Qua leesniveau is dat inderdaad prima te doen. Het boek leest makkelijk en moeilijke woorden m.b.t. de Islamitische Staat worden in het boek op dezelfde bladzijde als waar het woord staat uitgelegd. Dat vind ik wel goed. Bij sommige boeken vind je een verklarende woordenlijst achterin het boek. Daar bladert niet iedereen naartoe denk ik.
Het onderwerp zelf vind ik op zich best zwaar voor kinderen van 12. Alhoewel ook zij, als ze het nieuws volgen, niet onder het onderwerp uit zullen komen.
Ik heb het niet alleen koud gekregen van dit boek. Ik ben er ook echt boos om geworden. Mensen die denken dat ze strijden voor hun geloof en daarbij anderen zoveel geweld aandoen, dat slaat helemaal nergens op!
Uit het boek deze quote: "De islam staat voor liefde, geloof in elkaar, maar niet voor dit soort geweld."
auteur: Natasza Tardio
uitgeverij: Kluitman
ISBN: 9789020609547
aantal pagina's: 190
verschijningsdatum: maart 2015