Boeken algemeen

maandag 28 maart 2016

Eleanor & Park - Rainbow Rowell

Ik las veel positieve reacties over dit boek, dus reserveerde ik het bij de bibliotheek. Daarna duurde het nog even voor ik hem in handen had.

Soms blijft een biebboek een tijdje liggen voor ik eraan toe kom om hem te lezen, maar voor Eleanor & Park heb ik snel tijd gemaakt. Het leek me een geschikt boek voor het paasweekend.
Daarbij wilde ik het niet zover laten komen dat de uitleentermijn verstreken was en ik het boek niet meer zou kunnen verlengen, omdat iemand anders het al gereserveerd zou hebben.

Ik heb hem mooi binnen de tijd uitgelezen. Gistermiddag begonnen, vanmorgen uitgelezen. Zo'n boek is het namelijk: Een boek dat je in één keer uit wilt lezen. In mijn geval wel tenminste.

Waar gaat het boek over:

Het boek speelt zich af in 1986 in Omaha, Nebraska. De 16-jarige Park zit op zijn vaste plek in de bus naar school als er een nieuw meisje instapt. Niemand wil plaats maken voor die nieuwe.

"De nieuwe haalde diep adem en liep de bus door. Niemand keek haar aan. Park wilde ook niet kijken, maar de situatie dreigde op een totale ramp uit te lopen. Die meid leek zo'n type dat er gewoon om vroeg dat er zoiets gebeurde. Ze was niet alleen nieuw, maar ook dik en lomp. En dan dat knettergekke haar, knalrood en nog krullend bovendien. En haar kleren... alsof ze aangegaapt wílde worden."

(Park, blz. 13)

Natuurlijk komt het meisje, Eleanor, naast Park terecht. Ze zeggen geen woord tegen elkaar. Tot Park erachter komt dat Eleanor stiekem zijn strips meeleest en blijkt dat ze veel dingen gemeen hebben.
Behalve hun leven...

Eleanor komt uit een arm, gebroken gezin waar haar dagelijks de dreiging van geweld boven het hoofd hangt. Ze deelt een klein slaapkamertje met al haar broertjes en zusjes. Geen privacy. Niet eens een tandenborstel. Daar bovenop een klootzak van een stiefvader.
Terwijl Park zo ongeveer alles heeft wat zijn hartje begeert: Een vader en moeder die van elkaar houden, een broertje waarmee hij geen slaapkamer hoeft te delen, een oneindige verzameling strips en muziekcassettes.
Wat kunnen die twee elkaar in vredesnaam te bieden hebben?
Toch gaan ze voor elkaar.

Mijn mening:

Het begin in de bus vond ik ietwat rommelig, maar dat was ook precies hoe het was: Rommelig en lawaaiig.
Ik vond het leuk om te lezen hoe Eleanor en Park steeds dichter tot elkaar komen. Het kost zowel Park als Eleanor even tijd om over hun eerste indruk van elkaar heen te komen. Daar komt nog bij dat Park wel een beetje bang is voor wat de buitenwereld over Eleanor denkt. En dat terwijl Eleanor zich schijnbaar niks van de buitenwereld aantrekt.

In het boek wordt veel afgewisseld tussen Eleanor en Park. Geen ik-figuur, maar het is wel duidelijk wat hun gedachten zijn. 
Het leest lekker makkelijk weg, terwijl het al met al toch zeker geen luchtig verhaal is en ik tijdens het lezen de proloog steeds en mijn achterhoofd hield.

Al met al zeg ik: Wauw! Dit boek verdient een plekje in mijn boekenkast.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Eleanor & ParkTitel: Eleanor & Park
auteur: Rainbow Rowell
Originele titel: Eleanor & Park
vertaling: Annelies Jorna en Ineke Lenting
uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000342631
aantal pagina's: 336
verschijningsdatum: november 2014

Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

zondag 27 maart 2016

List & Leugens (De Kraaien #1) - Leigh Bardugo


Na de Grisha-trilogie kwam vorig jaar het eerste deel van een nieuwe serie die zich eveneens afspeelt in de wereld van de Grisha uit: List & Leugens, boek 1 van De Kraaien.
De boeken van de Grisha-trilogie, Schim en Schaduw, Dreiging en Duisternis en Val en Verlossingkregen van mij stuk voor stuk 5 sterren. Dat beloofde wat voor dit nieuwe boek. Het heeft in elk geval een érg mooie cover.

Behalve dat dit boek zich afspeelt in de Grisha-wereld is het een boek dat helemaal losstaat van de eerdere serie.

Waar gaat het boek over:

In het verhaal staan zes personages centraal. Zes personages die een belangrijke opdracht uit moeten voeren. En dat allemaal onder leiding van Kaz Brekker, ook wel Vuilehanden genoemd. Een naam die hij niet voor niks gekregen heeft.
Kaz' leven speelt zich af in Ketterdam. Hij is uitgegroeid van straatschoffie tot kruimeldief, van kruimeldief tot bendeleider van de Droesem. Een bende die hij eveneens heeft laten groeien tot een van de grootste van Ketterdam.

De mensen die hij heeft uitgekozen voor zijn haast onmogelijke missie zijn allemaal jongeren met een bepaalde kwaliteit die Kaz' wel goed denkt te kunnen gebruiken.
Zo heb je Inej, de Schim, die iedereen stilletjes kan besluipen, overal binnen kan komen en overal informatie vandaan kan halen, Hartenwringer Nina, gokker Jesper, Wyland het rijkeluiszoontje en wraakzuchtige Matthias.
Een vriendengroep is het zeker niet. Haat en nijd onderling, ze vertrouwen elkaar voor geen cent, toch zijn ze op elkaar aangewezen. Maar of ze op het moment suprême op elkaar kunnen rekenen, is maar de vraag.

Voor de missie moeten de zes naar Fjerda. Vijandig en streng beveiligd gebied waar de soldaten een heksenjacht op de Grisha voeren. De reis er naartoe zal zwaar zijn, Fjerda binnendringen onmogelijk.
Toch zetten de zes alles op alles. Allemaal hebben ze, naast het geld, zo hun motief om de opdracht te volbrengen.

Mijn mening:

Vanaf het moment dat Kaz het verhaal binnenstapte, was ik van hem onder de indruk. Een onwankelbare, meedogenloze, snelle denker. Altijd op zoek naar het gevaar, 'living on the edge'.

"De jongen met wie hij had staan praten was brutaal geweest, roekeloos, snel geamuseerd, maar niet angstaanjagend - niet echt. Nu was het monster hier, met een doodse blik in zijn ogen en voor de duvel niet bang. Kaz Brekker was verdwenen en Vuilehanden was langsgekomen voor het smerige werk."

(Geels)

Gedurende het verhaal leer je Kaz en de anderen steeds beter kennen doordat er ieder hoofdstuk één van hen centraal staat.
Wat zit er achter het kille masker van Kaz, waarom is Wyland bij zijn vader weggelopen, waarom haten Matthias en Nina elkaar?
Wraak loopt als rode lijn door het verhaal.

Ik vond het een erg spannend boek. De verhaallijn is goed en er is regelmatig actie. Op de achtergrond is zelfs wat romantiek te vinden, al hoop ik wel dat dat in volgende delen wat verder uitgediept wordt.

Deel 2 zal in november uitkomen bij Blossom Books. De Nederlandse titel is nog niet bekend. De originele titel wordt Crooked Kingdom. Het origineel zal in september 2016 verschijnen.
Nog even flink geduld hebben, terwijl het einde van List & Leugens toch zeker wel uitnodigt tot verder lezen.

"Vele jongens zullen je bloemen geven, maar op een dag ontmoet je een jongen die de moeite neemt om uit te vinden wat je lievelingsbloem, je lievelingsliedje, je lievelingssnoep is. En zelfs als hij te arm is om je al die dingen te geven maakt dat helemaal niets uit, want hij heeft de tijd genomen om jou te leren kennen zoals niemand anders je kent. Alleen die jongen verdient je hart." 


Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

De Kraaien. List & LeugensTitel: List & Leugens
auteur: Leigh Bardugo
Originele titel: Six of Crows
vertaling: Merel Leene
uitgeverij: Blossom Books
ISBN: 978920679847
aantal pagina's: 542
verschijningsdatum: november 2015

Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

vrijdag 25 maart 2016

Ik wou dat ik anders was - Paul Biegel + Paul Biegeldag

Schrijver Paul Biegel met het Het eiland daarginds, het kinderboekenweekgeschenk van 1989
Bron: Wikipedia
Ieder jaar op 25 maart is het Paul Biegeldag. 25 maart is namelijk zijn geboortedag. Paul Biegel werd geboren op 25 maart 1925. Als jij nog leefde, zou vandaag zijn 91e verjaardag zijn.
Hij schreef tussen 1962 en 2006 meer dan 60 boeken, waarvan vooral de kinderboeken erg populair waren. Hij heeft dan ook meerdere prijzen voor zijn boeken gewonnen.

Als ik zijn bibliografie op Wikipedia bekijk, zie ik dat ik erg veel van zijn kinderboeken gelezen heb, waarvan er ook veel me bij zijn gebleven én waarvan er enkele tot mijn favorieten behoren.

Denk bijvoorbeeld aan De Kleine Kapitein, De dwergjes van Tuil, De Rode Prinses en natuurlijk Ik wou dat ik anders was.
De Kleine Kapitein las ik afgelopen zomer voor. Mijn recensie daarvan kun je lezen door op de titel te klikken.

Begin dit schooljaar begon ik in mijn klas met het voorlezen van Ik wou dat ik anders was. Ik kocht het boek een hele tijd geleden tweedehands via Marktplaats.

Ik had dat boek gekozen om voor te lezen, omdat ik dacht dat het de kinderen in de klas wel aan zou spreken.
Het gaat namelijk over een jongetje dat naar school gaat, maar het erg moeilijk vindt om te leren. Vooral de tafel van 7 vindt hij erg lastig. De anderen vinden hem maar dom en hij zou graag willen dat hij anders was. Die wens kan in vervulling komen als hij de tafel van 7 helemaal kent en die op weet te zeggen voor de volle maan. Als hem dat lukt, komt de Grote Tovenaar om zijn wens in vervulling te laten gaan.

Helaas bakt hij helemaal niks van die tafel van 7, maar komt er wel iemand om hem te helpen. Dat is Veertje. Een klein meisje die Anders net zo klein maakt als zijzelf is. Samen gaan ze op een wel heel bijzondere manier op zoek naar de tafel van 7.
Veel dieren komen hem te hulp, maar gemakkelijk gaat het allemaal niet. Anders' leven en dat van Veertje staan regelmatig op het spel.

Ik wou dat ik anders wasIk las het verhaal van Anders als kind en het heeft me nooit meer losgelaten. Nu, na het herlezen, begrijp ik dat nog steeds heel goed.
Wat een bijzonder verhaal.
Want, al vond Anders het op school allemaal heel moeilijk, in het échte leven weet hij zich heel goed te redden en is hij helemaal niet zo'n sufferd als iedereen dacht.
Voor veel dieren en voor Veertje is hij een held die helemaal niet hoeft te veranderen.

Inmiddels is het verhaal wel wat ouderwets op sommige vlakken. Tenminste, mijn exemplaar. Het boek verscheen voor het eerst in 1967. Ik heb een vijfde druk en heb gevonden dat de vierde druk uit 1983 komt en de zesde uit 1997. In 2009 is er ook nog weer een nieuwe uitgave geweest. Het taalgebruik daarin zal vast wel wat zijn aangepast. De illustraties zijn dat in elk geval wel.

In de schoolbibliotheek stond één van die nieuwere exemplaren en wat heel leuk was: Een paar kinderen konden niet wachten tot ik klaar was met het voorlezen van het boek, die hebben het zelf alvast vooruit gelezen.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: Ik wou dat ik anders was
auteur: Paul Biegel
uitgeverij: Uitgeversmaatschappij Holland - Haarlem
ISBN: 90 251 0027 9
aantal pagina's: 176
verschijningsdatum: 1967






Follow on Bloglovin

donderdag 24 maart 2016

Veenbrand (Konrad Sejer #12) - Karin Fossum

Ik had al tijden geen thriller meer gelezen. Ik wilde wel, maar wist niet welke, tot ik de kans kreeg om het nieuwste boek van Karin Fossum de lezen: Veenbrand.

Van Uitgeverij Marmer kreeg ik een exclusieve reading-copy van het boek. Exclusief, omdat het boek pas vanaf de dag dat mijn recensie online komt, 24 maart, verkrijgbaar is.

Waar ik op hoopte was een spannende, niet voorspelbare thriller. Aangezien ik best wel veeleisend ben wat thrillers betreft, was die hoop op zich al spannend.
En omdat ik nog nooit een boek van Karin Fossum gelezen had, had ik, behalve de omschrijving van het boek, geen idee wat ik kon verwachten.

Veenbrand is het vijftiende boek van de Noorse Karin Fossum. Het is het twaalfde deel in inspecteur Konrad Sejer-serie.
Op Wikipedia las ik dat Karin Fossum al verscheidene prijzen voor haar boeken gewonnen heeft. Dat klonk in elk geval goed.

Voordeel van dat ik nog geen andere boeken van haar gelezen heb, is dat ik je nu kan vertellen dat Veenbrand goed te lezen is als je nog helemaal niet bekend bent met de serie.
Het heeft me geen enkele keer gestoord dat ik inspecteur Konrad Sejer nog niet kende. Ook heb ik geen verwijzingen naar vorige boeken gevonden. (Het zou natuurlijk best kunnen dat een kenner dat wel heeft, maar dat ik die over het hoofd gezien heb.)

Waar gaat het boek over:

Het is juli 2005 als in een oude caravan het lichaam van een vrouw en een jongetje gevonden worden. Moeder en zoon, zo blijkt. Ze zijn met messteken om het leven gebracht.
Aan inspecteur Konrad Sejer de eer om deze dubbele moord op te lossen.
Al snel wordt duidelijk dat het om Bonnie Hayden en haar vijfjarige zoontje Simon gaat.

Vanaf dat moment maakt het verhaal continu sprongen van de tijd voor en de tijd na de moord. 
Je leert Bonnie Hayden kennen in december 2004 als een hardwerkende, alleenstaande moeder die alle zeilen bij moet zetten om rond te komen. 
Ze werkt met grote toewijding in de thuiszorg, ookal is dat lang niet altijd gemakkelijk. Dat haar zoontje er veel moeite mee heeft om achter te blijven bij de kinderopvang maakt het er niet gemakkelijker op.
Hoe een vrouw als Bonnie uiteindelijk dood in een caravan eindigt, is lange tijd onbegrijpelijk.

Dan is er nog Eddie Malthe, een eenentwintigjarige jongen die bij zijn moeder Thomasine woont. Eddie heeft een onbekende psychische stoornis en zal zich waarschijnlijk nooit zelfstandig kunnen redden, alhoewel hij zeker niet dom is. Zijn hobby's zijn kruiswoordraadsels oplossen en naar een Spoorloos-achtig programma op tv kijken. Ook houdt hij erg van eten.
Eddies vader heeft hem en zijn moeder jaren geleden in de steek gelaten voor een jongere vrouw. Een lastig gespreksonderwerp voor zijn moeder. Toch wil hij de onderste steen boven halen en zijn vader zien te vinden. 

Vanaf het begin lijkt het duidelijk dat Eddie iets te maken heeft met de dood van Bonnie en Simon. De vraag is vooral: Waarom?!

Mijn mening:

Zoals altijd, had ik natuurlijk al een idee over het hoe en waarom. Voor de zekerheid schreef ik na een kwart van het verhaal ook op wat ik dacht. Ik ga hier niet neerzetten wat ik opgeschreven heb, maar ik kan je wel zeggen dat ik er volledig naast zat op dat moment. 
Pas toen ik ruim over de helft was, kwam ik in de goede richting. Hoe het uiteindelijk echt in elkaar zat, dat kwam toch nog wel als een donderslag bij heldere hemel.
En dát is precies wat ik zoek in een thriller: Onverwachte wendingen, een onverwachte uitkomst.

Qua spanning zat ik bij dit boek niet op het puntje van mijn stoel. Ik denk ook niet dat dat de opzet van dit boek is geweest. Natuurlijk was het wel spannend, maar meer omdat ik wilde weten hoe de puzzelstukjes uiteindelijk terecht zouden komen. 

Ik dacht eerst dat het best lastig zou worden om me in te leven in Bonnie en Simon, omdat vanaf de eerste bladzijde duidelijk was dat ze dood zouden gaan, maar dat viel reuze mee.

Het verhaal is erg realistisch geschreven, wat ervoor zorgt dat ik blijf zitten met het gevoel dat het zo niet af had hoeven lopen.Dat is zelfs allerlei 'wat-als'-scenario's heb bedacht. Eigenlijk is het een heel treurig verhaal.

Goed genoeg om nog andere boeken van Karin Fossum te willen lezen.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

29417477Titel: Veenbrand
Auteur: Karin Fossum
Originele titel: Helvetesilden
Vertaling: Lucy Pijttersen

Uitgeverij: Uitgeverij Marmer BV
ISBN: 978 94 6068 817 1 (e-book)
aantal pagina's: 288
verschijningsdatum: maart 2016

Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

maandag 21 maart 2016

Dummie de mummie en de tombe van Achnetoet (Dummie de Mummie #2) - Tosca Menten


In december las ik het eerste deel van Dummie de Mummie voor, daarna wilde ik verder in deel 3, omdat die inmiddels ook verfilmd was. Dummie de Mummie en de sfinx van Shakaba. Helaas bleek dat deel niet bij de spaaractie van Total te zitten. Ik ben toen toch verder gaan lezen in Dummie de Mummie en de Tombe van Achnetoet.

De tweede Dummie de Mummie film heb ik inmiddels wel gezien. Met kerst lekker even met de kinderen naar de bioscoop geweest :-).

Vroeg ik mij in de recensie van het eerste deel af waarom deel 2 niet verfilmd was, inmiddels denk ik dat te begrijpen.
Dummie de Mummie en de Tombe van Achnetoet speelt zich namelijk grotendeels af in Egypte.
Dummie wil zijn eigen land graag zien en het graf van zijn vader, farao Achnetoet, vinden. Dat is nog niet zo gemakkelijk, want Egypte is in vierduizend jaar erg veranderd.
De zoektocht naar het graf van Achnetoet is niet het spannendste van het boek. Dummie en Goos komen flink in de problemen te zitten, waardoor ze niet eens meer verder kunnen zoeken, dat is veel spannender.

Het boek was érg spannend. Zo spannend dat ik soms een klein stukje met enge beschrijvingen oversloeg. Een verhaal voor het slapengaan moet natuurlijk niet te eng zijn voor een jongetje van vijf.
Zelf las ik die enge stukken natuurlijk wel.

Voor Goos is Dummie een echte vriend geworden en ziet hij eigenlijk niet meer dat Dummie best wel een griezelige mummie is. Tijdens het lezen vergeet ik dat zelf ook gemakkelijk. Behalve op momenten dat Dummie stukken van zijn verband verliest en dat heerlijk in details wordt besproken.
Na twee boeken en twee films is Dummie voor mij ook een goede bekende.
Als ik voorlees wat Dummie zegt, hoor ik helemaal zijn stem, zoals hij in de film praat. Dat een beetje nabootsen is natuurlijk leuk.

Zeker weten dat ik ook nog andere delen van Dummie de Mummie ga voorlezen!

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Dummie de mummie 2 - Dummie de mummie en de tombe van AchnetoetTitel: Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
auteur: Tosca Menten
illustraties: Elly Hees
uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000348916
aantal pagina's: 253
verschijningsdatum: januari 2011





Follow on Bloglovin

zondag 20 maart 2016

De Linkerhand van God - Paul Hoffman



De Linkerhand van God, een boek dat al een tijd op mijn leeslijstje stond, omdat ik er veelbelovende recensies over gelezen had.

Een mooie cover en een intrigerende flaptekst.
Alleen, die tekst op de achterkant klopte wat mij betreft niet.

"De Linkerhand van God is fantasy op haar best: een gevaarlijke queeste, vreemde volken, een onmogelijke liefde, magie, actie en avontuur, met vaart verteld tegen een decor van een angstaanjagende wereld."

De uitspraak van Harry Sidebottom, eveneens op de achterkant van het boek, klopt beter. Al zijn de laatste twee woorden daarvan een mening, en helaas een mening die ik niet geheel deel.

"Een duistere roman, bloedstollend en meeslepend."

Het verhaal gaat over Thomas Cale, een jongen die opgroeit onder het strenge regime van de Verlossers in het Sanctuarium. Aan hem wordt dagelijks verteld dat hij een zondaar is en zal branden in de hel. Tegenspraak wordt door de Verlossers niet geduld. Er worden dan ook flinke pakken slaag uitgedeeld in het Sanctuarium, waar overigens alleen jonge jongens wonen die geen ander leven kennen dan het leven in het Sanctuarium.
Cale loopt al tijden rond met een gewaagd ontsnappingsplan. Een plan dat hij na een vreselijke misdaad van zijn kant uiteindelijk ten uitvoer brengt.
Samen met zijn 'vrienden' Vage Henri en Kleist, plus een onverwachte reisgenoot, beginnen ze de gevaarlijke tocht naar Memphis.
Daar komen ze uiteindelijk terecht bij de Materazzi, waar ze continu op hun hoede moeten zijn. Niet alleen voor de Materazzi zelf, maar ook voor de wraak van de wrede Verlossers.

Mijn mening:
Doordat ik doordeweeks in het boek ben begonnen, kon ik niet gelijk een lange tijd achter elkaar lezen. Misschien dat het daardoor erg lang duurde voor ik in het verhaal zat.
Vaak heb ik vrij snel een band met de hoofdpersoon van een verhaal, maar in het geval van Cale was dat niet zo. Hij was dan ook geen ik-figuur. Het verhaal wordt door een alwetende verteller verteld.
Daar komt nog bij dat Cale omschreven wordt als kil en emotieloos en dat inderdaad ook lange tijd lijkt te zijn. Toen hij wat menselijker werd, vond ik hem leuker worden.

Ook was het mij lange tijd niet duidelijk wat nou precies de omstandigheden waarin het verhaal zich afspeelde waren. Zolang Cale in het Sanctuarium zat, was er niks duidelijk over de buitenwereld. Dat gold overigens ook voor Cale zelf.
Ook wordt niet duidelijk in welke tijd het verhaal zich afspeelt. Het Sanctuarium kwam nogal middeleeuws op me over, maar Memphis komt meer over als een, wat zal het zijn, 18e/19e eeuwse stad?

Wat mij betreft wordt het verhaal pas boeiender als er meer personages in het spel komen. Dat is op ongeveer een derde van het boek. Tot die tijd heb ik best veel moeite moeten doen om door te zetten met lezen.
Gelukkig was er de alwetende verteller die me regelmatig liet weten dat er gevaar op de loer lag.

Ik veel boeken waarin jongeren de hoofdpersoon zijn, komt er op een gegeven moment een leermeester, een wijsgeer, tevoorschijn. (Denk aan Perkamentus in Harry Potter, Grimalkin in de IJzerfae, mevrouw Peregrine bij de Bijzondere Kinderen)
In dit boek is dat IdrisPukke.

" Ik weet dat je mij niet nodig hebt om je te vertellen dat dat deze wereld een hel is, maar probeer te begrijpen dat aan de ene kant de gekwelde zielen in die hel zijn en aan de andere kant de duivels die kwellen. (...) 

Niemand met maar een greintje verstand zal iets voor waar aannemen omdat een autoriteit dat stelt. Accepteer iets pas als je het voor jezelf hebt bevestigd.'"

(IdrisPukke)

Die eerste is duidelijk een mannenuitspraak...
Eén zo'n uitspraak maakt een boek niet gelijk meer een jongens- dan een meisjesboek, maar met uitgebreide beschrijvingen van belegeringen, bloederige taferelen e.d., gaat het wel meer die kant op.

Ook de alwetende verteller weet goed hoe de wereld in elkaar steekt:

"In verhalen over goeden en slechten zijn het alleen de goeden die te maken krijgen met vreselijke pech, tegenslag en flaters. De slechten zijn altijd scherp en handelen met discipline en hebben snode plannen die slechts op het nippertje verijdeld worden. (...) De boosaardigen hebben meer zwakke plekken dan alleen hun bereidheid te doden en verminken. Zelfs de kilste, wreedste ziel heeft gevoelige plekjes. Zelfs de hardvochtigste woestijn heeft poelen, schaduwrijke bomen en kalme stroompjes. Er daalt niet alleen regen neer op zowel rechtvaardigen als onrechtvaardigen, maar ook geluk en ongeluk, onbedoelde overwinningen en onterechte nederlagen."


Ik vind het boek op zich goed geschreven. Een goede woordkeus, goede zinsbouw, ook een goed verhaal, al had ik zelf graag wat meer duidelijkheid over de wereld en de tijd waar het zich afspeelt willen hebben.
Helaas was het al met al niet 'mijn' boek, toch nodigt het einde wel uit om deel 2, Het lied van de Verlossers, te lezen. Die heb ik dan toch maar voor de zekerheid gereserveerd bij de bibliotheek. 

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

De linkerhand van GodTitel: De Linkerhand van God
Auteur: Paul Hoffman
Originele titel:The Left hand of God
Vertaling: Dennis Keesmaat

Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 978 90 446 1401 5
aantal pagina's: 352
verschijningsdatum: januari 2010

Koop bij bol.com

Follow on Bloglovin

maandag 14 maart 2016

Sjakie en de chocoladefabriek - Roald Dahl



Omdat het dit jaar Roald Dahl-jaar is, ben ik in januari begonnen met het voorlezen van zijn boeken, te beginnen met Matilda (klik om de bijbehorende recensie te lezen). Gelijk daarna ben ik verder gegaan in Sjakie en de chocoladefabriek. Net als Matilda een erg leuk boek en net als Matilda ook verfilmd.
Het boek werd oorspronkelijk uitgebracht in 1964 en werd zowel in 1971 als in 2005 verfilmd.



In 1971 werd het boek verfilmd als Willie Wonka & the chocolate factory. Daarbij roept bovenstaand stukje bij mij wel herinneringen op. Volgens mij werd deze film vroeger in de kersttijd wel vaak uitgezonden op tv.

De film van 2005, Charlie and the chocolate factory, met Johnny Depp als Willie Wonka, zal nu voor velen meer bekend zijn. (Hij staat ook op Netflix)



In het verhaal woont de arme Sjakie met zijn ouders en grootouders in een armoedig huisje aan de rand van de stad. Ze zijn zo arm, dat ze nauwelijks te eten en te drinken hebben. Als de vader van Sjakie zijn baan verliest, wordt het helemaal erg.
(Bij die stukken vroeg mijn zoontje van acht, aan wie ik het boek voorlas, me of het allemaal wel goed zou komen, hij vond het wel erg zielig, zo'n jongetje dat de dag moet doorkomen op dunne soep.)

In de stad staat de chocoladefabriek van meneer Willie Wonka. Er komt daar nooit iemand uit en er gaat nooit iemand in, erg geheimzinnig, maar Willie Wonka heeft een wedstrijd georganiseerd. Hij heeft vijf gouden wikkels in zijn chocoladerepen verstopt. De kinderen die de gouden wikkels vinden, krijgen een rondleiding door de fabriek én genoeg chocola en snoepgoed voor de rest van hun leven. Daarbij is er voor één kind nog een extra prijs.
Dat ziet Sjakie wel zitten, maar de kans dat hij een wikkel zal vinden, is erg klein. Hij krijgt namelijk maar één reep chocola per jaar. Op zijn verjaardag.

Het lukt het hem (uiteraard, anders was dit boek er niet geweest) en behoort hij tot één van de vijf gelukkigen.

In de fabriek aangekomen, blijkt het daar allemaal toch best gevaarlijk te zijn. Tenminste, als je niet goed naar meneer Wonka luistert. 
Met kinderen die niet luisteren, loopt het slecht af. 
Bij ieder kind waarbij dat gebeurt, bedenken de Oempa-Loempa's, kleine mannetjes die in de fabriek werken, een passend lied. 

Met een paar aanpassingen zouden sommige daarvan ook nog erg toepasselijk zijn voor kinderen van deze tijd. 

"'De beste raad die ik kan geven
Om een kind te leren leven,
Is: zeg ALTIJD, ALTIJD nee!
Als hij wil kijken naar de tv.
Nog beter, heb je kinderen thuis, 
Neem dan geen toestel in je huis.
En als je 't ding soms als hebt staan,
Gooi het dan rustig uit het raam.
(...)
En nu gaan wij een vraagje vragen:
Hoe ging dat in vroeger dagen?
(...)
Ze... LAZEN... LAZEN... LAZEN... LAZEN...
En als de kaars werd uitgeblazen
Dan lazen ze bij 't licht van de maan.
Ze hadden rijen boeken staan,
Om vlogen dan de lange uren
Bij het lezen van grote avonturen.
(...)
Willen ouders af van dat malle gestaar,
Vooruit dan maar, eerst de tv in mekaar.
En ook nog de radio. Kom, voor de grap,
Gooien we alles van de trap.
(...)
Let niet op hun gillen en huilen en janken
En schoppen of slaan met stokken en planken.
Want, reken erop, na een week of twee
Denken ze nooit meer aan die tv.
Bedenk eens wat fijn, dan gaan ze weer lezen
Over heksen en helden, boeven en wezen!"

Daaruit maak ik op dat de tv in de tijd dat het boek geschreven werd, net zo'n big issue was als de computer nu. Of, dat men zich er net zo druk om maakte. Is het met al die 'tv-kinderen' goed gekomen?

Ik moet wel zeggen dat ik die liedjes van de Oempa-Loempa's soms wel erg lang en moeilijk vond voor kinderen.
En, net als in Matilda stonden er af en toe wel erg lange zinnen in. Ik struikelde er tijdens het voorlezen soms haast over.

Verder was het verhaal erg leuk, met regelmatig leuke woordgrapjes, een mooi bedachte fabriek met vaak grappige uitvindingen.
Zo is er een hoofdstuk dat 'Vierkante toffees die rond schijnen' heet. Een kort hoofdstukje waarbij bij de kinderen en ouders die rondgeleid worden veel verwarring ontstaat.

In de fabriek is een grote glazen lift met duizenden knopjes. Een lift die alle kanten op kan. Over die lift gaat ook het vervolg op Sjakie en de chocoladefabriek. Daar ben ik nu in bezig. Ik weet dat ik hem ooit gelezen heb, maar kan me niet herinneren hoe hij ging. Ook na de paar hoofdstukken die ik inmiddels op weg ben, komt er nog niks terug. 
Zodra ik hem uit heb laat ik jullie er uiteraard meer over weten.

Welke boeken van Roald Dahl heb jij gelezen en raad je mij aan om hierna nog voor te lezen?


Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

18878877Titel: Sjakie en de chocoladefabriek
auteur: Roald Dahl
illustrator: Quentin Blake
Originele titel: Charlie and the Chocolate Factory
vertaling: Harriët Freezer
uitgeverij: De Fontein
ISBN: 90 261 3196 7 (71e druk, 2008)
aantal pagina's: 176
verschijningsjaar: 1964




Follow on Bloglovin