Boeken algemeen

donderdag 26 februari 2015

Tweede leven - S.J. Watson

Ik had heel goede reacties over dit boek gehoord, maar ook heel slechte. Tijd om uit te zoeken wat ik er zelf van vond. Een boek van de schrijver van Voor ik ga slapen kon vast niet heel slecht zijn.

En nee, ik vond het inderdaad geen slecht boek. Ik vond het zelfs érg goed!
Het verhaal was spannend en zat goed in elkaar. Details die in het begin onbelangrijk leken, bleken uiteindelijk juist van belang te zijn. Tot in de puntjes uitgedacht.

De 36-jarige Julia woont in Londen. Samen met haar man Hugh en zoon Connor. Connor is niet hun eigen zoon, maar zo voelt het wel voor Julia en Hugh. Connor is de zoon van haar zusje Kate en woont al van kleins af aan bij hen. De laatste tijd laat Kate vaak weten dat ze Connor graag terug wil hebben. Ze belt zelfs midden in de nacht. Tot ze dood wordt gevonden in een steegje in Parijs. In elkaar geslagen, niet beroofd.
Had er iemand belang bij haar dood, of was ze simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek?
Om daar achter te komen moet Julia in de huid van haar zusje kruipen.

"We hebben allemaal constant een masker op. We tonen een gezicht, een versie van onszelf aan de wereld, aan elkaar. We tonen een ander gezicht, afhankelijk van degene met wie we zijn en wat die van ons verwacht. Zelfs als we alleen zijn dragen we een masker - de versie van onszelf die we het liefste zien."

En zo leert ze Lukas kennen. Via hem hoopt ze meer te weten te komen over het leven van haar zusje. Maar net als zijzelf heeft ook Lukas zijn geheimen voor haar.

Voordat Julia Hugh leerde kennen had ze al een  heel, turbulent leven achter de rug. Een leven waar onder andere Marcus in voorkwam. Met Marcus woonde ze in Berlijn, maar daar is ze vertrokken. In Berlijn heeft Julia ook wat geheimen achter gelaten. Wat wel zeker is, is dat Hugh in zekere zin haar leven heeft gered na Berlijn. 
Julia is fotografe en denkt bij een foto van haar, 'Marcus in de spiegel', die op het moment geëxposeerd wordt, vaak terug aan Marcus. Zo kom je als lezer ook steeds meer over hun geschiedenis samen te weten. 

Hugh is altijd degene op wie ze terug kan vallen, maar in het geval van het onderzoek naar haar zusje kan ze niet bij hem terecht. Hugh is vooral bang dat Julia terugvalt in haar oude gewoonte van drankmisbruik. Gelukkig heeft Julia wel vriendinnen die naar haar verhalen luisteren en haar niet veroordelen. Adrienne en Anna, de vroegere beste vriendin van haar zusje.
Ondertussen vreet het verlies van haar zusje aan Julia.

"Ik besef eens te meer hoe het verdriet me heeft kleingekregen, me alles heeft afgenomen en alleen maar leegte heeft achtergelaten."

Zoals ik al eerder zei, ik vond het een erg spannend boek. Het boek riep bij mij dezelfde sfeer op als Voor ik ga slapen dat deed. 
In een niet zo positieve recensie over Tweede leven las ik dat het een beetje een vrouwenthriller zou zijn. Zou kunnen. De hoofdpersoon is immers een vrouw. Ik zou het eerder een erg goede psychologische thriller noemen en denk dat hij degenen die Voor ik ga slapen goed vonden ook zeker zal bevallen. Het is een verhaal dat onder mijn huid kroop. Ook als ik het boek aan de kant legde bleef het in mijn achterhoofd aanwezig.

Wat ik zelf jammer vond is dat een aantal geheimen van Julia tot het eind aan toe vaag zijn gebleven. Dingen waar in het boek wel aandacht aan besteed werd, maar die vervolgens niet volledig zijn uitgewerkt.

Verder vind ik de cover erg mooi. Hij past in figuurlijke zin goed bij het verhaal. Een roofdier en zijn prooi.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

24804447Titel: Tweede leven
auteur: S.J. Watson
Originele titel: Second life
uitgeverij: Ambo|Anthos Uitgevers
ISBN: 978 90 263 3086 5
aantal pagina's: 334
verschijningsdatum: februari 2015





Follow on Bloglovin

dinsdag 24 februari 2015

Bliyoo - De digitale boekendienst van Bruna - Ik mag het gaan testen!

Update 27 mei: De testperiode van Bliyoo is afgelopen. Bliyoo is nu beschikbaar voor iedereen. Vanaf €9.95 p.m. met een gratis proefmaand. Zelf heb ik voorlopig nog genoeg te lezen, dus ik denk niet dat ik er gelijk aan begin.
Op de website van Bliyoo kun je meer informatie vinden.


Over ongeveer 3 maanden start Bruna met een abonnementendienst voor e-books en ik zit in het testpanel! (Samen met zo'n 1600 anderen ;-).) De boekendienst moet onbeperkt toegang gaan bieden tot 26.000 e-books. Wat het moet gaan kosten is nog niet bekend.
Bruna was voor de boekendienst op zoek naar 50 testers, maar omdat er zoveel aanmeldingen waren en ze geen mensen teleur wilden stellen zijn er inmiddels meer dan 1600 mensen die mogen gaan testen. Aanmelden kan nog tot 25 februari 22.00u via Bruna.nl. Dus wie weet komen er wel 2000 testers.

Als tester krijg ik helaas nog geen toegang tot 26.000 boeken, maar tot 100 hiervoor beschikbaar gestelde top-titels. Ook zal er een tijdschriftenaanbod zijn.
Ik hoop dat er veel boeken bij zijn die ik nog graag wilde lezen, anders zal ik zeker eens wat tijdschriften in gaan zien.

De e-books en tijdschriften zullen via een app te lezen zijn op iPad, iPhone, iPod en Android-toestellen. Helaas (nog) niet op de e-reader. Dat is wel waar zelf het meest op lees, maar ik heb ook wel een tablet of telefoon waar ik op kan lezen.

Via mijn blog zal ik jullie uiteraard op de hoogte houden van hoe het me bevalt en zal ik ook laten weten welke boeken ik via Bliyoo gelezen heb.
Over 2 weken hoor ik meer. De testperiode zal ongeveer 6 weken gaan duren.

Inmiddels heb ik getest en is de testperiode afgelopen. Via onderstaande link kun je lezen wat ik ervan vond en vind je een link naar de website van Bliyoo.
http://leesdan.blogspot.nl/2015/03/ik-test-bliyoo.html


Follow on Bloglovin

maandag 23 februari 2015

Dreiging en Duisternis (Grisha #2) - Leigh Bardugo

Na de laatste woorden van het boek bleef ik nog een tijdje naar de bladzijden staren in de hoop dat er
nog meer woorden zouden verschijnen. Helaas was dat niet het geval. En nu moet ik wachten tot ik deel 3 in handen heb.
Ik heb helemaal geen zin om in een ander boek te gaan beginnen. Maarja, mijn boekenbudget is op, dus ik zal wel moeten :-(. (Sponsors? Iemand?)

Afgelopen zomer las ik het eerste deel van deze trilogie: Schim en schaduw. Dat vond ik een erg goed boek. Ik kon niet wachten om het tweede deel te gaan lezen. Die heb ik dan ook gelijk gekocht toen hij in het Nederlands verscheen. Alleen was ik toen weer met heel veel andere boeken bezig en was het Grisha-gevoel weer een beetje weggezakt.
Nu het derde deel beschikbaar is vond ik het tijd om deel twee te gaan lezen, zodat ik eventueel gelijk door zou kunnen in deel drie.
Net als bij het lezen van Schim en Schaduw kon ik ook in Dreiging en Duisternis niet stoppen met lezen. Het boek heeft 415 bladzijden, maar ik was er (helaas) zo doorheen.
Dom genoeg heb ik niet voor het lezen gezorgd dat ik Val en Verlossing, het derde deel, al in huis had.

Het verhaal begint waar het vorige is opgehouden en is op dezelfde manier opgebouwd. Op een sprookjesachtige manier wordt verteld wat er vooraf ging. Daarna verdwijnt de sprookjestoon en gaat het verhaal verder vanuit Alina Starkov

Alina en Mal hebben een betrekkelijk veilige plek gevonden aan de overkant van de Ware Zee. In Novyi Zem. Ze werken beiden voor de kost, maar moeten zichzelf vermommen. Overal kunnen spionnen van Ravka of de Duisterling op de loer liggen.
En inderdaad, lang blijven ze niet veilig.
Mal en Alina moeten terug naar Ravka om het vanuit daar op te nemen tegen de Duisterling die bijzonder gevaarlijke, nieuwe krachten heeft ontwikkeld.
Als Alina hem ooit wil verslaan zal ze zelf ook meer kracht nodig hebben. De kracht van de versterker van het magische hert voelt voor haar niet als voldoende. Ze wil meer.
Maar het gevaar bestaat dat ze zichzelf verliest in haar macht. En of Mal altijd in de buurt zal zijn om haar te beschermen is nog maar de vraag.

Doordat Alina de lichtheerseres is krijgt ze steeds meer macht en groeien Mal en Alina steeds verder uit elkaar. Mal is bang dat Alina uiteindelijk valt voor de charmes van iemand met een hogere status dan hij.

Een belangrijk aspect in het verhaal is het boek met oude mythen Istorii Sankt'ya. Een boek waarin verhalen staan over de heiligen en hun macht. Alina hoopt via dat boek enkele mysteries te ontrafelen.
Weer een boek dat ik kan toevoegen aan het lijstje met boeken en boekenwurmen in een boek.

In het verhaal komen veel Ravkaanse (Een soort Russisch?) woorden voor. De nieuwe woorden worden altijd gelijk vertaald, zodat het verhaal duidelijk blijft. Over woorden die in het vorige boek al aan de orde kwamen en die hier niet weer vertaald werden moest ik af en toe weer even diep nadenken.
Veel personages van het vorige boek komen hier weer terug, maar ook een flink aantal nieuwe. Nieuwe vrienden, maar ook nieuwe vijanden.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Lees ook mijn recensie van het laatste deel van de serie: Val en Verlossing.

23123246Titel: Dreiging en Duisternis
auteur: Leigh Bardugo
Originele titel: Siege and Storm
vertaling: Merel Leene
uitgeverij: Blossom Books
ISBN: 9789020679762
aantal pagina's: 415
verschijningsdatum: september 2014




Follow on Bloglovin

zaterdag 21 februari 2015

SSS: Super 6 plekken om te lezen

Super Six Saturday: Ik dacht, ik doe ook weer eens mee. 

SSS wordt georganiseerd door Bookbabbles.nl. Op hun site kun je ook de lijst vinden met de onderwerpen voor de komende tijd.

Super 6 plekken om te lezen. Die moet ik vast wel kunnen bedenken. Maar ga ik dan voor de plekken waar ik het liefst lees, of voor de plekken waar ik het vaakst lees?
Oké, waar ik het vaakst lees. Als ik ga voor waar ik het liefst lees krijg je van die fantasiedingen denk ik. Lekker lezen in een hangmat op een palmbomenstrand ofzo...

1. De plek waar de meeste uren lezend doorbreng is de bank. En meestal niet gewoon zittend op de bank, maar op de leuning. Geen idee waarom, want het zit niet eens heel lekker. Misschien in de startblokken voor als ik weer wat anders moet gaan doen.
Als ik 's avonds op de bank lees zit ik er wel op zoals het hoort. Lekker in een hoekje van de bank, zodat het boek op de leuning kan liggen. 

2. Ik lees ook iedere avond in bed. Door de week val ik dan vaak al lezend in slaap. Soms ben ik nog wel wakker genoeg om mijn boek aan de kant te leggen. Soms lees ik halve nachten door.

3. Nu het nog koud is buiten zit ik ook vaak op de verwarming te lezen. Het is een vreselijk rotding, zit helemaal niet lekker, dus een kussen erop kan geen kwaad. En anders een kussen van een tuinstoel ervoor en er met mijn rug tegenaan.

Afbeeldingsresultaat voor cartoon boeken lezen4. De kinderen vinden het fijn als ik bovenaan de trap blijf zitten tot ze slapen. Dat vind ik met een boek erbij helemaal niet zo'n ramp. De laatste tijd slapen ze 's avonds snel, dus het bovenaan de trap lezen loopt wel een beetje op z'n eind. Maar ik heb daar heel wat uren doorgebracht het afgelopen jaar. Soms bleef ik ook nog wel een half uur zitten als de kinderen al sliepen. Dat heb je soms met spannende boeken...

5. Er is ook nog een rustig plekje in huis waarvan de deur op slot kan en waar niemand me stoort waar ik af en toe wel eens lees ;-).

6. En last but not least, op het moment nog niet een heel fijn plekje, maar de tijd zit er weer aan te komen: Lekker in de tuin in de zon! 


Follow on Bloglovin

donderdag 19 februari 2015

De Kooi - Josh Malerman

Daar had ik een boek te pakken die ik zo eng vond dat ik er niet van kon slapen. Moest ik nou doorlezen om te weten hoe het verder zou gaan, ookal moest ik volgende ochtend weer vroeg op, of zou het nóg enger worden en kon ik dan helemaal niet meer slapen? Aangezien dat me geen goed idee leek heb ik het boek voor die avond toch maar aan de kant gelegd en de gordijnen extra goed dicht gedaan. Want stel dat er buiten 'iets' zou zijn... Kortom: mijn fantasie ging met me op de loop.

Het eerste wat je in het boek te weten komt is dat Malorie met 2 kinderen in een afgesloten huis woont. De jongen en het meisje hebben geen naam. Ze worden met Jongen en Meisje aangesproken. Ze komen nooit zonder blinddoek buiten, want buiten is 'iets'.
Dan besluit Malorie dat het tijd is om de relatieve veiligheid van het huis te verlaten. Waarom? Waarheen? Dat is onduidelijk. Wel is duidelijk dat ze de veiligheid van haar en haar kinderen ervoor op het spel wil zetten.
Daarmee maakte het eerste hoofdstuk me nieuwsgierig genoeg om verder te willen lezen.

Vanaf het moment dat Malorie met de jongen en het meisje in een roeiboot stapt om te ontsnappen ga je als lezer regelmatig terug in de tijd. Terug naar de tijd voordat de kinderen geboren werden.

Er gebeuren rare dingen. Mensen vallen elkaar aan en plegen vervolgens zelfmoord. Het begint in Rusland, maar komt steeds dichterbij en het gebeurt steeds vaker.
Malorie woont samen met haar zus Shannon. Samen volgen ze het nieuws op de voet.
"Mensen beginnen te geloven dat het gebeurt als je iets ziet. Is dat niet gek?" (Shannon) Steeds meer mensen sluiten zich op in hun geblindeerde huis, ze gaan niet meer naar hun werk. Ze gaan überhaupt niet meer naar buiten. Mensen die wel naar buiten gaan sterven op de meest gruwelijke manieren.
Op tv en de radio komt geen nieuws meer. Internet valt uit. De wereld ligt stil.

In die gevaarlijke, uitgestorven wereld moet Malorie de kinderen zien op te voeden. Zullen de kinderen de buitenwereld ooit te zien krijgen? Komen ze er ooit achter uit welke kleuren de wereld bestaat. Of staat er iets in hun blikveld te wachten zodra ze hun ogen zullen openen?

Doordat het verhaal steeds afwisselt tussen Malorie met de kinderen in de roeiboot en haar verleden wordt het steeds een stukje duidelijker wat er gebeurd is, waardoor Malorie met twee geblinddoekte kinderen in een bootje zit. Doordat de terugblikken steeds vrij kort blijven sommigen gebeurtenissen waar naartoe gewerkt wordt bijna tot het eind in het duister gehuld. Ook de reden waarom ze ontsnappen en waar ze naartoe op weg zijn.
Ik vond het boek ontzettend spannend en eng. Dat kwam grotendeels ook door het geheimzinnige aspect in het boek. (en mijn eigen fantasie) Bang voor het onbekende. Letterlijk en figuurlijk. Er is iets om bang voor te zijn, maar wat dat is, is onduidelijk en onbekend.
De omgeving waarin de mensen wonen is ineens in duister gehuld en het gevaar ademt ze in hun nek. Brrr....

Dit boek had afgelopen weekend de meeste stemmen gekregen bij Kiezen is moeilijk. Ik had erg veel zin om het boek te gaan lezen en ben er gelijk dezelfde avond in begonnen. 3 Dagen later was hij uit. Hij was erg moeilijk weg te leggen. Ik wilde erg graag weten hoe het af zou lopen.
Het enige wat ik jammer vond aan dit boek is dat ik aan het einde nog niet wist wat ik het liefste wilde weten. Voor de rest van het verhaal geef ik 4 sterren.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

23831450Titel: De Kooi
auteur: Josh Malerman
Originele titel: Bird Box
vertaling: Erik de Vries
uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
ISBN: 978 90 449 7250 4
aantal pagina's: 241
verschijningsdatum: januari 2015





Follow on Bloglovin

zaterdag 14 februari 2015

The Ruby Circle (Bloodlines #6) - Richelle Mead

Na 7 maanden wachten was daar dan eindelijk het laatste deel van de Bloodlines serie. Ik heb de hele serie gelijk bij het uitkomen van de boeken gelijk gelezen. Ook dit keer was ik erg blij dat ik het boek op de dag van uitkomen al in handen had. Toevallig had ik net een boek uitgelezen, zodat ik er ook nog eens gelijk dezelfde avond in kon beginnen.

Als je de serie nog niet gelezen hebt en dat wel van plan bent te gaan doen kan je hier beter niet verder lezen. Ik ga niks verklappen over dit boek, maar met een review van dit boek kan er al wel een en ander duidelijk worden van de vorige delen.
Ik heb de serie in het Engels gelezen. In het Nederlands zijn er nog maar drie van de zes delen vertaald. te weten: Bloedverwanten, De gouden lelie en De indigo bezwering.


In deel 5, Silver Shadows, bracht Sydney een groot deel van de tijd in gevangenschap door. Ver uit de buurt van haar Moroi-vriend Adrian. Toen ze eindelijk weer herenigd waren en alles goed leek te zijn, bleek dat Jill, het halfzusje van koningin Lissa, verdwenen was.
The Ruby Circle speelt zich de maand daarna af. Jill is al een maand weg en alle zoekacties naar haar hebben tot dan toe niks opgeleverd.
Tot Jackie Terwilliger, de oud-lerares en heksenmentor van Sydney zich aan het hof meldt waar Sydney en Adrian dan wonen onder bescherming van de koningin. Zij heeft wellicht een spoor naar Jill gevonden.
Met alle risico's van dien gaan ze naar haar op zoek. Om dat te doen moeten Syndey en Adrian wel weer tijdelijk afscheid van elkaar nemen.

"Ik couldn't be there to protect her. It didn't matter that she was brave and clever and competent - and probably better at protecting me than I was her. The urge to look out for her was just too strong" (Adrian)

Weg van de veiligheid van het hof moet Sydney weer buiten beeld van de Alchemisten zien te blijven.

"The good news is that you don't have to keep making the Alchemists think you're at Court. The bad news is, the Alchemists know you aren't there anymore."  (Marcus)

Altijd jammer als er een eind komt aan een goede serie. Maar, net zoals na de Vampire Academy (Academicus Vampyrus) de Bloodlines-serie kwam, denk (hoop) ik dat hier ook wel weer een vervolgserie uit voort kan vloeien. Misschien eentje die zich een aantal jaren in de toekomst af zal spelen?

Dit laatste boek rondt de serie mooi af. Misschien lag het aan mij, maar ik had het hele boek lang het idee dat het verhaal afgerond werd en er niet meer echt ruimte was voor nieuwe, spannende gebeurtenissen.
Er gebeurt wel heel veel in dit boek, maar alles is voor mijn gevoel gericht op een goede, definitieve oplossing. De lezer moet natuurlijk wel met een goed gevoel het boek dicht kunnen slaan. Dát was bij mij zeker wel het geval. Wie zit er aan het einde van een serie nou op losse eindjes te wachten? Ik niet.

Ik vond het erg leuk om weer over Sydney en Adrian te lezen. Dezelfde manier van schrijven als bij de vorige delen wordt in dit boek voortgezet. De hoofdstukken wisselen af tussen Sydney en Adrian.
Veel personages uit de vorige delen komen nog even langs in dit deel. Ook Rose en Dimitri, die de hoofdrol spelen in The Vampire Academy, komen regelmatig in actie. Het boek heeft wat Dimitri en Adrian betreft ook nog een leuke verrassing in petto.

Erg leuk vond ik dat Sydney en Rose naast elkaar ten strijde trokken.

"The two of them made a striking combo, one dark and one golden, both utterly fearless in the face of this danger. They were beautiful in their deadliness." (Adrian)

Zoals ik al eerder zei vond ik dit boek niet heel spannend. Mijn verwachtingen waren erg hoog. Die verwachtingen heeft The Ruby Circle wat mij betreft niet waargemaakt. Tot halverwege het boek vond ik dat er helemaal niet zoveel gebeurde. De tweede helft van het boek maakt dat wel weer een beetje goed. Dat het niet heel spannend was maakt het gelukkig niet tot een slecht boek. Wel anders dan verwacht.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes


Titel: The Ruby Circle
auteur: Richelle Mead
uitgeverij: Penguin Group
ISBN: 978 1 59514 322 8
aantal pagina's: 259
verschijningsdatum: februari 2015








Follow on Bloglovin

In elk boek een boekenwurm?


Ik let er al een tijdje op: De boekenlezers in de boeken. In de maanden dat ik het in de gaten houd ben ik maar een paar boeken tegengekomen waarin niet gelezen werd. Wat me ook opviel is dat er best veel boeken zijn waarin een bibliotheek een rol speelt.
Best bijzonder, of je nou in een sprookjeswereld leeft, in een nachtmerrie of een roman: Lezen hoort erbij.

Waarschijnlijk is lezen voor de schrijver zelf ook een heel normale tijdsbesteding. Logisch dus dat er ook lezers in de boeken verwerkt worden. Ze slapen, eten en drinken toch ook? ;-).

Het is niet in ieder boek even opvallend. Soms gaat de hoofdpersoon uit een boek alleen even met een boek en een kop thee op de bank zitten om tot rust te komen.
De boeken waar geen lezers in voorkwamen waren vaak waargebeurde verhalen.

Hieronder zomaar even een greep uit boeken die ik afgelopen tijd heb gelezen en waarin boeken een opvallend item binnen het verhaal waren. In sommige boeken ligt het er niet heel dik bovenop, maar viel het mij wel op.
(Als je op de titel van bovenstaande boeken klikt kom je bij mijn recensie over dat boek.)



Ik blijf het in de gaten houden en kom er in mijn recensies op terug als ik weer boekenlezers in boeken spot. Dat zal vast regelmatig zijn :-).

Op 22 februari las ik Dreiging en Duisternis van Leigh Bardugo uit. Hierin speelt het boek Istorii Sankt'ya een belangrijke rol. 

In welk boek kwam jij een boekenwurm tegen?
Een link achterlaten naar het desbetreffende boek op een blog mag ook!

Follow on Bloglovin

woensdag 11 februari 2015

Wat heb ik gedaan? - Amanda Prowse

Amanda Prowse heeft inmiddels zes delen in de No Greater Love serie geschreven. Ze zijn nog niet 
allemaal vertaald. Een tijdje geleden las ik deel 4 van de serie 'Een beetje liefde' In mijn recensie daarvan schreef ik dat ik andere delen ook graag wilde lezen. "Als dat allemaal net zulke mooie verhalen zijn als deze, dan lijken ze me zeker de moeite waard." 
Aangezien ik meestal genoeg te lezen heb, ben ik niet speciaal op zoek gegaan naar de andere boeken, maar toevallig zag ik dat Marina van de Mini bi-eb in Meppel er een foto van plaatste. De volgende dag heb ik voor het eerst een boek uit de minibieb geleend :-).

Wat heb ik gedaan? is het tweede deel van de No Greater Love-serie. Aangezien het op zichzelf staande verhalen zijn hoeven ze niet op volgorde gelezen te worden.
Een beetje liefde was over het algemeen een ontspannen, romantisch verhaal met wel wat nare gebeurtenissen er tussendoor, dit boek is veel heftiger.
De overeenkomst tussen de twee boeken is dat beide verhalen gaan over vrouwen die naar de buitenwereld toe mooi weer spelen, die alles goed voor elkaar lijken te hebben, maar bij wie het in werkelijkheid helemaal niet zo mooi is. Zowel Pru als Kate zijn enorm sterk en doen er alles aan om hun problemen te overwinnen. 

In dit boek ontmoeten we Katherine Brooker. Kathrine heeft het goed voor elkaar. Ze heeft een door iedereen geliefde, succesvolle man, twee prachtige kinderen en een mooi huis. Het perfecte plaatje.
Maar wat de mensen niet weten is dat Katherine iedere ochtend met veel moeite een neppe glimlach op haar gezicht plakt om zich weer door een dag heen te slepen. 

Katherine is 18 jaar getrouwd met Mark, directeur van eliteschool Montbriers. Door het gedrag van haar man voelt ze zichzelf langzaam verdwijnen tot er niets meer over is dan een leeg omhulsel.
Mark maakt haar leven tot een ware nachtmerrie. Het enige wat haar overeind houdt zijn haar kinderen, terwijl ook die regelmatig tegen haar worden opgezet.

"Mark keek zijn dochter recht in haar ogen. 'Niemand kan het meest van mama houden, Lydia, omdat ze een ellendig, mager, vervelend mens is. Ze wil altijd ons plezier bederven en geeft ons allemaal een rotgevoel met haar zure gezicht en haar verschrikkelijke stem. Dat willen we niet, of wel Lyds? We willen lol maken!'" 

Na 18 jaar leven in een hel is ze het zat en neemt het heft in eigen handen, wat voor gevolgen dat ook heeft, het kan niet erger worden dan het al is. 

Daar begint het eerste hoofdstuk mee. Tien jaar geleden. Katherine ziet het leven uit haar man Mark weg glijden en belt vervolgens het alarmnummer om te melden dat ze haar man vermoord heeft.
Vervolgens ga je als lezer steeds heen en weer in de tijd. Naar 10 jaar geleden, toen haar man nog leefde en de tijd daartussen tot nu, waarin Katherine een continue strijd moet leveren met zichzelf, haar kinderen en haar omgeving. 
Wat heeft haar ertoe gebracht haar man te vermoorden? Was het echt zo erg? Was er geen andere oplossing mogelijk?
Als lezer kan ik alleen maar medeleven met Katherine voelen. Ze had haar man al veel eerder moeten laten boeten. Of moord de beste oplossing was, tja. Soms liggen bepaalde gebeurtenissen het meest voor de hand. In dit geval letterlijk.
Katherine voelt geen enkele voldoening, geen euforie als het leven uit haar man weg sijpelt. Ik zeker wel. Met een glimlach heb ik gelezen hoe ze hem afmaakt.
Hoe ze zich vervolgens staande houdt is bewonderenswaardig.

De manier waarop Mark Katherine behandelt (mishandelt) is echt vreselijk. De rillingen lopen nog over mijn rug als ik eraan denk. Eén situatie is me bijzonder goed bijgebleven: Katherine houdt van lezen. Dat doet ze dan ook vaak even in het geniep. Op een avond lijkt het of Mark haar blij wil maken en zegt hij dat ze die nacht mag lezen. Er komt een beetje hoop in Katherine naar boven. Tot ze ziet welk boek hij haar geeft en zegt dat ze moet voorlezen. En niet zomaar eventjes. De Hele Nacht. En oh wee als ze in slaap valt...

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

23516185Titel: Wat heb ik gedaan?
auteur: Amanda Prowse
Originele titel: What have I done?
vertaling: Suzanne Braam
uitgeverij: Aerial Media Company
ISBN: 978 94 026 0017 9
aantal pagina's: 368
verschijningsdatum: november 201
4




Follow on Bloglovin

zondag 8 februari 2015

Kiezen is moeilijk #2 - thrillereditie



Dit keer een thriller-editie van Kiezen is moeilijk. Afgelopen maand heb ik een aantal thrillers aangeschaft voor op mijn e-reader en er staan er nog een paar al veel langer op, waaronder Wat verborgen is van Hjort Rosenfeldt. Ik denk dat alle drie de boeken hieronder de moeite waard zijn, maar aan jullie de keus welke thriller ik ga lezen.

Stemmen kan tot en met zaterdag 14 februari via de poll rechts op de pagina.

Update: De Kooi van Josh Malerman heeft de meeste stemmen gekregen. Ik heb het boek inmiddels gelezen. Nieuwsgierig naar wat ik ervan vond? Klik hier voor mijn leeservaring.





Mont Blanc - Suzanne Vermeer
 Wanneer Laura bij een reorganisatie haar baan verliest, vraagt haar vriend Tim haar om in zijn bedrijf te komen werken. Zijn zakenpartner en boezemvriend Sander ziet dat echter helemaal niet zitten. Laura snapt zijn reactie niet zo goed, ze kan toch goed opschieten met Sander, en al helemaal niet waar de spanning tussen Sander en Tim vandaan komt. 
Daarbovenop komt de plotselinge onthulling dat Tim onvruchtbaar is, iets waarop zijn vorige relatie is stukgelopen. Als hij dit bewust voor Laura verborgen heeft gehouden, heeft hij dan misschien over meer zaken gelogen? Zijn bijvoorbeeld de geheimzinnige brieven die Laura bij hem thuis vindt ook afkomstig van zijn ex? 

Vol twijfel vertrekt Laura met Tim en Sander naar Chamonix, aan de voet van de Mont Blanc. Maar wat een ontspannen wintersportvakantie had moeten worden, draait langzaam maar zeker uit op een nachtmerrie. Tim en Sander gedragen zich allebei steeds vreemder, iets wat te maken lijkt te hebben met een zekere Cindy die in Chamonix werkt. En een reeks angstaanjagende gebeurtenissen doet Laura steeds meer beseffen dat er iets goed fout zit. Wat het hoogtepunt van de week had moeten worden, draait uit op een vreselijk drama



De Kooi - Josh Malerman
Aanvankelijk negeerden de mensen de bizarre getuigenissen op het nieuws. Maar er kwamen er steeds meer en ze kwamen van steeds dichter bij huis. Algauw hoorden we dat het bij ons op straat gebeurde, om de hoek. De televisie ging op zwart, de radio zweeg en het internet viel uit. Telefoons stopten met overgaan. En we konden niet meer naar buiten. Want daar zijn zij. En zij mogen niet gezien worden… 

Malorie voedt haar kinderen binnen op. Iets anders is ondenkbaar. Nog nooit zijn ze buiten geweest. 
Het huis is stil, de deuren zijn vergrendeld, de gordijnen gesloten. De ramen zijn afgedekt met matrassen, vastgespijkerd in de kozijnen. 

De kinderen slapen. Straks zal ze hen wakker maken en hen blinddoeken. 
Vandaag zullen ze het huis verlaten. Vandaag zetten ze alles op het spel. 

Wat verborgen is - Hjorth Rosenfeldt
Het lichaam van de zestienjarige Roger wordt gevonden in een moerassig gebied. Hij lijkt omgebracht met messteken, maar nader onderzoek toont aan dat de kogel die hem doodde is weggesneden. Het spoor leidt naar het elitaire Palmlöv College, een school die eigenlijk veel te duur was voor de jongen. Een oude vriend vraagt psycholoog Sebastian Bergman om hulp bij het onderzoek, maar Bergman heeft zelf al genoeg zorgen. Hij moet de erfenis van zijn moeder afwikkelen en stuit daarbij op brieven die hij nooit had mogen lezen.








Follow on Bloglovin