Boeken algemeen

maandag 26 september 2016

Bloedbanden (De Kronieken van Goud & Bloed #1) - H.P. Janssens

Een week lang heb ik in het zestiende eeuwse Zuid-Europa gebivakkeerd. De tijd van geloofsoorlogen, inquisitie en slavenhandel.

Bloedbanden is het eerste deel van de historische young-adult-trilogie De Kronieken van Goud & Bloed. 

Waar gaat het boek over:

De 19-jarige Vasco Montalbán ziet zijn familie in vlammen opgaan. De familie Montalbán; veroordeeld tot de brandstapel wegens ketterij. Ook Vasco en zijn nichtje Adriènne hadden erbij moeten staan, maar zijn ontkomen.
De kille bisschop Sforza was degene die ze veroordeelde en is niet van plan om Vasco en Adriènne te laten ontkomen. Hij zet alles op alles om ze te pakken te krijgen.

"'IK WIL - NEE, IK EIS DAT JE HEM ARRESTEERT! Het kan me niet schelen wat het kost of hoeveel bloed er moet vloeien, je krijgt carte blanche ...MAAR ARRESTEER DIE KETTER! En ik wil dat hij lééft wanneer je hem voor me sleept! Ik wil hem boven de vlammen uit horen krijsen, nog harder dan die vervloekte familie van hem!'"


Een leven op de vlucht begint voor Vasco en zijn 2-jarige nichtje. Een tijd lang zijn ze veilig in het klooster van Beauregard, tot ook daar de grond hen te heet onder voeten wordt.

Waarom is Sforza er zo op gebrand om Vasco te pakken te krijgen? Waarom heeft hij überhaupt zo zijn best gedaan om de familie veroordeeld te krijgen?

Wie ís Sforza? 
Dat willen vader en zoon Orisini, prinsen van Rome ook graag weten. In opdracht van de paus gaan zij op onderzoek uit in Avignon. Onwetend dat ze daarmee hun eigen leven op het spel zetten.

"Wat ging er om in de verwrongen geest van die man? Wat voelde hij, nu hij drie mensen de verschrikkelijkste dood van allemaal in gejaagd had? Was hij trots op wat hij had gepresteerd? Voelde hij voldoening, een ziekelijk gevoel van gerechtigheid misschien? En waarom eigenlijk? Waarom?  Ooit zou hij de smeerlap hierover rekenschap vragen. Ooit zou hij hem de rekening presenteren, al zou het hem zijn laatste ademtocht en zijn laatste druppel bloed kosten!"


Mijn mening:

Voor een boek uit het young-adult-genre vond ik hem, zeker in het begin, vrij pittig! Het is geen boek dat je even voor tussendoor pakt.

Ondanks dat het af en toe best pittig was, was het wel een boek om helemaal in op te gaan. Het verhaal brengt je helemaal in de sfeer van de zestiende eeuw.
Er wordt een vrij compleet beeld van die tijd geschetst. Niet alleen Avignon, Spanje en Italië worden genoemd, maar ook wat er op hetzelfde moment meer in het noorden en de rest van de wereld gebeurt: De opkomst van het protestantisme, de overzeese handel en kolonisatie, de slavernij. Maar ook de omschrijving van hoe die wereld eruit zag. 
De jaartallen vliegen je af en toe om de oren.

Feit wordt vermengd met fictie, maar dan wel levensechte fictie.. Het verhaal van Vasco zou zomaar echt gebeurd kunnen zijn.
Zijn verhaal is erg triest, maar ook heel boeiend.

Doordat er hoofdstukken over Vasco gaan (personaal perspectief) en andere over bisschop Sforza, is er een vrij compleet overzicht van wat er gebeurt.
Daardoor weet je als lezer dingen die Vasco niet weet en wordt het vaak extra spannend, omdat je al weet dat het gevaarlijk gaat worden. 

Ik ben erg benieuwd naar hoe deze trilogie zich verder zal gaan ontwikkelen!

In het nawoord wordt duidelijk gemaakt welke delen uit het verhaal feit, en welke fictie zijn,
ook staat er nog een verklarende woordenlijst. Een compleet plaatje.

Ik heb nog wel een puntje van kritiek op de cover van het boek. Het is een mooie hardcover met goudkleurige letters, alleen die letters slijten nogal snel af. Ik zit nu met een boek met een half vervaagde titel op de rug. Jammer.
Het aantal sterren is niet gebaseerd op de cover, maar puur op het verhaal zelf. 

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: Bloedbanden
auteur: H.P. Janssens
uitgeverij: Clavis
ISBN: 978 90 448 2753 8
aantal pagina's: 560
verschijningsdatum: augustus 2016
Koop bij bol.com


InstagramFollow on Bloglovin

4 opmerkingen:

 1. Dag Gerrianne

  Wat een grondige, genuanceerde en FANTASTISCHE recensie ... ik zit er echt met grote ogen en glunderend van trots naar te kijken! Momenteel ben ik druk bezig aan deel 2 van de trilogie (naam en inhoud nog zeer geheim, maar wel even veel pagina's). Je zal dus nog even geduld moeten hebben, maar ik doe mijn uiterste best om het wachten de moeite waard te maken.

  Liefs

  Hild Pauline Janssens

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Hild,

   Fijn dat je blij bent met de recensie :)
   Succes met het schrijven van deel 2!

   Verwijderen
  2. Ook hier het boek net uitgelezen. Wat een verhaal. Het maakt het nog specialer omdat ik terwijl ik dit lees, in het zuiden van Frankrijk ben. Ik kan mij de plaatsen in Avignon bijna levendig voor de geest halen. Groot was ook de teleurstelling toen het boek plots uit was.. Vol verwachting wacht ik op deel 2.
   Karolien

   Verwijderen
  3. Boek 2 ligt ondertussen in de winkel, onder de naam Vrijbuiters

   Verwijderen