Boeken algemeen

vrijdag 23 december 2016

Nachtrijder (De Laatste Wachter #3) - Alexandra Penrhyn Lowe

De Laatste Wachter; Een erg goede serie voor wie van fantasyboeken houdt. En van fantasyboeken houd ik wel, zeker als ze ook nog eens vol actie zitten.

In 2012 schreef Alexandra Penrhyn Lowe het eerste deel van deze serie, Sevenster. Een boek dat ik destijds erg goed vond en 4 sterren gaf. Vorig jaar las ik Wolfsbloed, ook dat boek kreeg 4 sterren van mij. Dit jaar was het tijd voor Nachtrijder, waarin het verhaal van Eveline Sevenster verder gaat, maar nog niet afloopt. 

De cover van Nachtrijder past goed in het rijtje van de andere twee boeken: Een witte voorkant met daarop de titel en een dier dat met het verhaal te maken heeft.
Staar je niet blind op de cover. Nachtrijder is geen paardenverhaal. 


Waar gaat het boek over:

Eveline Sevenster (14), heeft in Wolfsbloed onder dwang de Rode Poort geopend. Wat zich daarachter schuil hield, raast nu als een demonisch leger over de aarde. Overal waar het langs komt zaait de Wilde Jacht dood en verderf. 
Eveline is vastbesloten om haar fout ongedaan te maken, zelfs als ze haar eigen leven in gevaar moet brengen. Wie weet is ze er, als volwaardig Wachter, sterk genoeg voor. 
Behalve haar vriendin Cleo en trainer Miguel zijn er maar weinig mensen die vertrouwen in haar hebben.

Mijn mening:

Het klinkt een beetje cliché, maar toen ik eenmaal begonnen was in Nachtrijder kon ik niet meer stoppen met lezen. 
Het hele boek is erg spannend. In ieder hoofdstuk gebeurt wel iets bijzonders.

Uiteraard moest ik er, een jaar na Wolfsbloed, wel even in komen. Gelukkig wordt er regelmatig teruggeblikt op gebeurtenissen uit de vorige delen. Toch moest ik me bij een paar personages opnieuw een beeld vormen.
Uit mijn verslag van Wolfsbloed werd ik niet veel wijzer qua details, aangezien ik daar geen spoilers neerzet.

Bij dit boek heb ik het anders gedaan; Ik heb van ieder hoofdstuk een paar regeltjes opgeschreven, zodat ik bij het volgende deel even snel kan teruglezen wat er precies vooraf ging. Misschien ga ik dat wel vaker doen bij series waarvan ik nog meer delen wil gaan lezen. 
Als je zelf tegen die tijd niet meer weet waar Nachtrijder over ging, mag je me gerust een berichtje sturen ;-).

Op de cover van het boek zit een sticker met 'young adult thriller', dat thriller-aspect heb ik wel terug kunnen vinden. Er zijn tijdens het lezen een aantal vraagtekens ontstaan. Sommige werden opgehelderd, andere nog niet.

Behalve fantasy, actie en spanning, zit er ook wat romantiek in het boek, alleen komt dat soms zo plotseling, dat het maar weinig indruk maakt.

De serie speelt zich af in de echte wereld. Er komen zelfs regelmatig waargebeurde gebeurtenissen aan de orde, weliswaar een beetje uit hun verband gerukt door de verhaallijn, maar ze maken de fantasy wel realistischer.

Ik ben klaar voor deel vier!

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes


Titel: Nachtrijder
auteur: Alexandra Penrhyn Lowe
uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
ISBN: 978 94 005 0748 7
aantal pagina's: 336
verschijningsdatum: november 2016



Koop bij bol.com


InstagramFollow on Bloglovin

zondag 18 december 2016

Half Licht (Half Bad #3) - Sally Green

titel: Half Licht
auteur: Sally Green
originele titel: Half Lost
vertaling: Lia Belt
uitgeverij: Moon
ISBN: 
978 90 488 2048 1
aantal pagina's: 272
verschijningsdatum: juli 2016

Bekijk op bol.com


Half Licht is het laatste deel van de Half Bad-trilogie, waarvan ik in 2014 en 2015 de vorige delen las.
Half Licht is afgelopen zomer verschenen. Aangezien ik hem gereserveerd had bij de bibliotheek, heb ik er even op moeten wachten.

Net als de andere twee delen, heeft ook deze weer een erg mooie cover. De betekenis ervan wordt uiteindelijk duidelijk, wat hem nog mooier maakt.

#1 Half Zwart (Klik op de titel om de recensie te lezen.)
#2 Half Wild (Klik op de titel om de recensie te lezen.)

Waar gaat het boek over:

Nathans doel is wraak. Wraak op wat zijn vader is aangedaan, wraak op wat hem is aangedaan. Dat hij daarvoor net zo'n meedogenloze moordenaar moet worden als zijn vader is bijzaak.

"Dus: aanvallen is waanzin, verkennen is riskant, en weggaan is de verstandigste optie. 

Dat is dan dat. Besluit genomen. Ik val aan."

(blz. 33)

Het Verbond heeft andere ideeën: Soul moet verslagen worden. De Jagers moeten zich overgeven. Een mooie taak voor Nathan. Als hij tenminste zijn eigen agenda opzij weet te zetten. 

Celia weet hem over te halen met de belofte van onoverwinnelijkheid.
Daarmee zou Nathan zowel zijn eigen wraak als de taak van het Verbond kunnen vervullen.
Voor die onoverwinnelijkheid moet Nathan wel eerst de Vardia-amulet zien te bemachtigen van de machtige zwarte heks Ledger. 

Het zou natuurlijk te mooi om waar te zijn als alles loopt zoals gepland...

Mijn mening:

Het duurde even voor ik weer zo'n beetje op een rijtje had wat er in de vorige delen gebeurd was. En nog kwam ik af en toe namen tegen van personages, waarvan ik niet meer wist wie het waren.
Bij deze serie zou het ideaal zijn als je hem in een keer kunt lezen. Waarschijnlijk is de impact dan ook groter. 

Nathan is de ik-figuur in het verhaal. Daardoor weet je alleen wat er met hem en om hem heen gebeurt. Voor mijn gevoel miste ik daardoor af en toe delen van het verhaal. Vooral tegen het eind van het boek vond ik het een tekortkoming. 

De verhaallijn tussen Gabriël en Nathan vond ik erg goed. Die zorgt voor een goede afwisseling tussen actie en romantiek.

Het slot is onvergetelijk, maar ook onbevredigend. Wel is het verhaal echt af.

Niet het hoogste aantal sterren, wel een origineel verhaal. Ik ga er nog wel voor zorgen dat ik de serie compleet in mijn boekenkast krijg.



Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

InstagramFollow on Bloglovin

maandag 12 december 2016

Leesdagboek Het achtste leven (voor Brilka) - Nino Haratischwili (update 30/11)

Zo leuk! Ik mag voor Hebban.nl gaan meedoen aan het leesfeuilleton van Het achtste leven (voor Brilka)#hetachtsteleven
Iedere week zal ik digitaal een gedeelte van het boek krijgen om te lezen en vervolgens te bespreken op de website van Hebban. Uiteraard houd ik jullie ook via hier op de hoogte.
Het achtste leven (voor Brilka) zal in januari verschijnen en heeft maar liefst 1248 pagina's. Volgens mij heb ik nog nooit zo'n dik boek gelezen!
Ik heb er wel ruim de tijd voor: Op 14 december zal ik de laatste 100 pagina's ontvangen.
Het lijkt me een leuk idee om jullie via een wekelijks update op de hoogte te houden van mijn vordering in, en mijn mening over het boek.
Dus eigenlijk is het geen leesdágboek, maar een leesweekboek. Dat vind ik niet zo mooi staan, dus houd ik het op dagboek. In mijn dagboek schrijf ik ook niet dagelijks.
Als ik een nieuw stukje in dit bericht plaats, zal ik het boven het vorige stukje doen. Dus als je hieronder verder leest, staat daar het nieuwste stuk.
Update: Dat lijkt me toch niet zo handig. Ik laat het oudste stuk bovenaan staan, zodat mensen die nog niet zo ver in het boek zijn geen spoilers zullen lezen.
Ik kan in dit leesdagboek niet onder spoilers uit.
Als ik het hele boek uit heb, zal ik een recensie plaatsten waar, uiteraard, geen spoilers in zullen staan.

12-10-2016: De proloog

Vandaag kreeg ik via de mail het eerste gedeelte van Het achtste leven; de proloog. Een beginstukje van 27 pagina's. Die ben ik gelijk maar gaan lezen.
In de proloog maakte ik gelijk kennis met een heleboel personages, waaronder ik-figuur Nitsa (Niza), haar nichtje Brilka, haar overgrootmoeder Anastasia (Stasia) die veel voor haar betekend heeft en die volgens mij ook een grote rol gaat spelen in de rest van het verhaal.
Alleen, die rest van het verhaal kan ik nu nog niet gaan lezen. Volgende week krijg ik de volgende 53 pagina's pas. 
Uit wat ik nu heb gelezen, komt heel veel liefde naar voren. Liefde die uit de woorden van Nitsa spreekt.
De proloog heeft mij in elk geval nieuwsgierig gemaakt naar de rest van het boek.

21-10-2016: Eerste boek - Stasia

In plaats van afgelopen woensdag, kreeg ik maandag al de nieuwste pagina's van Het achtste leven toegestuurd. Dit maal een iets groter stuk: zo'n 90 pagina's. Ook die pagina's heb ik inmiddels met plezier gelezen. 
Gelukkig lukte het om ze op mijn e-reader te zetten.

Dit deel was het Eerste boek - Stasia, het verhaal over de overgrootmoeder van Nitsa, die hier, net als in de proloog de verteller is. Ze vertelt het verhaal van Stasia aan Brilka. Brilka wordt in dit deel een paar keer bij naam genoemd, omdat er aan haar verteld wordt, verder komt zij, net als Nitsa zelf, niet ter sprake in dit deel.

Anastasia leert in dit deel Simon Jasji kennen, haar toekomstige man en uiteindelijk de vader van de opa van Nitsa.

Behalve het verhaal over het volwassen leven van Anastasia, wordt er ook verder teruggegaan in de tijd, naar het verhaal van de ouders van Anastasia: De chocoladefabrikant en zijn vrouw Ketevan.

De stukken over het leven van Stasia vond ik fijn lezen, maar doordat Stasia in een roerige tijd leeft (De Eerste Wereldoorlog, revoluties) ontkom je er als lezer niet aan om ook veel politieke achtergronden over je heen te krijgen. 
Best leerzaam, maar af en toe ook wat langdradig voor mij als een niet zo politiek ingesteld persoon.
Stasia zelf was ook niet zo politiek ingesteld. Die hield zich liever bezig met ballet. Maar ook zij ontkwam niet aan de politieke situatie.

"Zou je niet twee, drie, vier, zelfs talloze malen op de wereld moeten komen om aan je wensen te kunnen voldoen? Aan de mogelijkheiden van deze wereld?"


"Ze probeerde zich haar toekomst voor te stellen, een toekomst die van nu af aan een verlenging van dit heden zou zijn, van dit treurige leven van alledag, van een minimum aan liefde en toewijding, van deze stilte, deze vanzelfsprekendheid."


Een belangrijk item in dit deel is het geheime ingrediënt van de chocola van de chocolaterie van de chocoladefabrikant. Erg lekker, maar oh zo verslavend als het puur gegeten wordt. 
Het succes van de chocola loopt ongeveer gelijk met het liefdesleven van Stasia. 

"Alles was zoals het moest zijn wanneer je die chocola proefde."


Tijdens het lezen heb ik vrij veel aantekeningen gemaakt. Zes kantjes op A5-formaat. Ik moet het toch een beetje bijhouden, wil ik over twee maanden nog weten wat er gebeurd is, zonder steeds terug te moeten bladeren in het boek. 
Als ik straks een stuk van 170 pagina's toegestuurd krijg, denk ik toch dat ik wat minder aantekeningen ga maken, anders heb ik straks zelf een complete samenvatting van het boek. Dat is ook niet nodig. 

Een uitspraak uit dit deel die zowel mij als andere feuilletonlezers tot nadenken zette, was deze:

"Iemand die een sluier nodig heeft, een voorwerp, ook als is het van zijde, tussen zichzelf en de wereld, is bang voor het leven. Hij is bang om dingen te beleven, ze echt te voelen." 

(Simon Jasji)


Wat ik erg mooi vond, was dat Stasia haar dochtertje noemde naar haar overleden tweelingzusje, die in haar hoofd altijd de naam Kitty gedragen heeft. 

Aan het einde van dit deel zit niet echt een afronding. Ik ben dan ook benieuwd waar het volgende stuk precies verder gaat. Uiteraard wil ik ook gewoon weten hóe het verder gaat.

30-10-2016: Tweede boek - Christine


"Er vormden zich eilanden van machteloosheid. De wolken pakten zich samen, de lucht werd mat en veranderde van kleur als een kameleon. De wilg aan de oever van de rivier boog dieper en streelde de aarde om troost te bieden: het zou nog erger worden en de natuur moest zich wapenen."


Anders dan ik verwacht had, ging dit deel niet geheel over Christine. Het was nog steeds Stasia die de boventoon voerde.
Waardoor dat kwam? Doordat Nitsa, de vertelster van het verhaal, alles van Stasia heeft gehoord en haar verhalen doorvertelt aan Brilka.
Er staan dus grotendeels gebeurtenissen in waar Stasia bij is geweest, en anders waarvan zij gehoord heeft.

Christine is getrouwd met de rijke Ramas Iosebidze. Een man die bij de bevolking bekend staat als rokkenjager. Zijn huwelijk met de veel jongere Christine is volgens hen dan ook gedoemd te mislukken.

Stasia is aanwezig op het huwelijk van de twee. Op dat moment zwanger van haar tweede kind, Kitty.

 Christine verhuist van haar ouderlijk huis naar het huis van Ramas in Tbilisi en leeft daar als een rijke dame. Ze nodigt Stasia uit om bij haar te komen logeren. Vanuit Stasia's oogpunt worden het huis en het leven van Christine uitvoerig beschreven.

Stasia maakt nieuwe vrienden in Tbilisi en besluit met haar kinderen bij Christine en Ramas in te trekken.

Is het leven van Christine in het begin zo zorgeloos, op oudejaarsavond 1927 komt daar verandering in. Het figuurlijke tapijt wordt verder geknoopt en laat vanaf dat moment een grilliger patroon zien. 

"Het was het verraad dat op dat moment werd geboren. En er werd iets naamloos in gang gezet, vrijgemaakt, in de wereld losgelaten om over iedereen waanzin te brengen, om de hersenen aan te tasten en de zielen te verdoven. Om levens mee te sleuren, onverzadigbaar en groot."


Vanaf dat moment wordt de spanning in het verhaal flink opgebouwd tot het aan het einde van dit deel explodeert in iets erg onverwachts.

De politieke ontwikkelingen in Georgië en Rusland spelen wederom een grote rol in het verhaal. Af en toe best ingewikkeld, maar wel interessant. 

Ik vond het boek eerder wel intrigerend, maar spannend was het tot dusver niet vaak. 
Ik ben weer erg benieuwd hoe het verhaal zich verder gaat ontwikkelen.

Tot nu toe bevalt het me overigens erg goed om op deze manier te lezen in zo'n dik boek. Stukje bij beetje vordert het verhaal. Inmiddels heb ik bijna 200 bladzijden gelezen. Nog meer dan 1000 te gaan. Ik hoop dat het verhaal zo boeiend blijft. 

"Er vormden zich zwermen onrustige insecten in de dakgoten en de stoffige hoeken van de huizen. Ze sisten en verscheurden hun vleugels om gehoor te vinden, maar niemand nam ze waar."


8-11-2016: Derde boek - Kostja

Dit weekend las ik maar liefst 157 pagina's van Het Achtste Leven en ik moet zeggen dat er erg heftige en emotionele stukken in zaten dit keer.

Het boek van Kostja speelt zich af gedurende de Tweede Wereldoorlog. 
Aan het eind van het tweede boek was al duidelijk dat hij in de voetsporen van zijn vader wilde treden.
Kostja laat zich inschrijven op de Froenze Marine Academie in Leningrad om daar opgeleid te worden tot matroos. 

Aldaar woont hij op een kamer die hij deelt met Giorgi Alania. Die vriendschap zal, zogezegd een interessant patroon gaan vormen in het terugkerende wandkleed van het verhaal. 

Kostja gedraagt zich als een slimme, stoere en sterke kerel en is al snel populair bij zijn schoolgenoten. Wanneer zij hem op een dag een streek leveren die anders uitpakt dan verwacht, begint voor Kostja een dubbelleven.

Als de oorlog uitbreekt wordt hij ingezet om te vechten voor de Sovjet-Unie. 

Behalve over Kostja, gaat er ook een groot deel van het verhaal over Kitty en Andro. Dat vond ik gelijk de meest emotionele draad in dit boek. Dat belooft wat voor het volgende deel dat ik morgen kan verwachten. Dat deel zal namelijk over Kitty gaan. 

Ik heb nu al zin om verder te lezen, maar zal waarschijnlijk tot het weekend moeten wachten voor ik eraan toe kom om me verder te verdiepen in de familie Jasji.

De chocola blijft een belangrijke draad in het boek.

"Chocola was alleen nog een herinnering aan een ander tijdperk en zonder chocola vergaten de mensen de zoetheid en zonder iets zoets vergaten ze hun kindertijd en zonder kindertijd vergaten ze het begin en zonder begin zagen ze het einde niet naderen."


Het is voor mij geen 'gewoon' leesboek waarmee ik lekker op de bank plof. Tijdens het schrijven maak ik automatisch continu aantekeningen. Ik heb al een heel naslagwerk met namen, data en gebeurtenissen.


16-11-2016: Vierde boek - Kitty

Afgelopen weekend las ik het vierde boek. Het boek over Kitty, de dochter van Stasia.
In het deel van Kostja was al vrij veel over Kitty te lezen. Er werd onder andere een erg emotionele gebeurtenis uit Kitty's leven beschreven. Eentje die van invloed zal zijn op de rest van haar leven.

Met die gebeurtenis heeft ook Mariam te maken. Kitty en zij krijgen een hechte vriendschapsband. Een vriendschapsband waarbij gedeelde wraakgevoelens een grote rol spelen. 

"De liefde was een sluipend, traag gif, de liefde was geniepig en leugenachtig, de liefde was een sluier die over de ellende van de wereld was geworpen, de liefde was klef en onverteerbaar, ze was een spiegel waarin je kon zijn wat je niet was, ze was een spook dat hoop verspreidde waar allang geen hoop meer bestond, een schuilplaats waar je je toevlucht dacht te vinden en uiteindelijk toch alleen jezelf vond."


Behalve over Kitty, lees je ook meer over Kostja en Andro. Stasia komt in dit deel veel minder aan bod. 

Naast de verhaallijn van Kitty, spelen ook dit keer de gebeurtenissen die in de geschiedenisboeken te vinden zijn op de achtergrond een grote rol. Alhoewel minder dan in de vorige delen. 
Na de Tweede Wereldoorlog lijkt alles een beetje in rustiger vaarwater te komen, maar niets blijkt minder waar. 

Omdat het in Georgië te gevaarlijk wordt voor Kitty, moet zij het land uit. In haar eentje moet ze een heel nieuw leven opbouwen, nieuwe vrienden maken. 
Dat zorgt voor veel nieuwe personages, waaronder Amy en Fred.

Nitsa is nog steeds degene die het verhaal aan Brilka vertelt, die het voor Brilka opschrijft.
Nitsa geeft aan dat het een zware taak is om alle gebeurtenissen chronologisch op te schrijven, doordat er vaak op hetzelfde moment verschillende belangrijke dingen op verschillende plaatsten gebeuren.

"De verhalen overlappen elkaar, lopen in elkaar over, vergroeien met elkaar - ik probeer dat kluwen te ontwarren, omdat je de dingen na elkaar moet vertellen, omdat de gelijktijdigheid van de wereld niet in woorden te vangen is."


Ik heb dit keer tijdens het lezen wat minder aantekeningen gemaakt en wat meer rust genomen om te lezen. Dat beviel me wel goed. Ik vond het na deze 169 pagina's jammer om te moeten stoppen. 
Bij dat stoppen voor een paar dagen komt bij dat ik het iedere keer best lastig vind om weer te beginnen. Toch ben ik steeds weer blij als ik weer aan het lezen ben en ik na een paar bladzijden helemaal opga in het verhaal.

Wat dat betreft kan ik komende week, of komende twee weken even flink doorlezen, aangezien ik zojuist maar liefst 300 pagina's heb ontvangen.
Als ik die uit heb, ben ik al over de helft van het boek!
Ik ben benieuwd wat voor onverwachte gebeurtenissen en mooie zinnen ik nu weer tegen ga komen. Wordt vervolgd. 


30-11-2016: Vijfde boek - Elene

Dit keer had ik twee weken de tijd om maar liefst 300 pagina's in Het achtste leven te lezen.
Het vijfde boek gaat over Elene; de dochter van Kostja en Nana, Elene, de moeder van Nitsa, de vertelster van het verhaal. 
In het vorige deel kwam de geboorte van Elene aan bod. 26-06-1953.

Elene laat al jong een eigen wil zien. Die eigen wil zal haar regelmatig in de problemen brengen, tot grote ergernis van vader Kostja.

"Ze zou ronddolen, rusteloos, gejaagd, met haar broekzakken vol jaren, haar beste jaren - die ze vergooide."


Door wat Elene meemaakt, door haar gevoel ongewenst te zijn, haar jaloezie, wordt ze al snel een verbitterd meisje, waarvoor ik niet veel waardering kon opbrengen.

Net als in de andere delen, gaat het ook in dit deel niet alleen over de persoon waarnaar het deel genoemd is. De andere personages worden wederom uitvoerig besproken. Waarbij Kitty mijn favoriet is. Niet perse qua personage, maar wel qua verhaallijn.

Voor Elene is Kitty de geheimgehouden, gevluchte tante die in het westen leeft en die tegelijk haar grote voorbeeld, of zelfs obsessie is.

Als ik niet teveel wil verklappen over Elene, kan ik hier eigenlijk niet veel meer neerzetten. Wel is het zo dat er in de proloog ook al een en ander kort verteld wordt, dat in dit deel uitgebreider aan bod komt. 

Ik ben een beetje van het aantekeningen maken bij het lezen afgestapt. Schreef ik eerder vier pagina's vol bij 150 te gelezen bladzijden, nu heb ik er bij 300 slechts 2 op A5-formaat. Voor alsnog heb ik niet het idee dat ik daardoor dingen ga vergeten. Of dat ook daadwerkelijk zo is, zal ik in de volgende delen gaan merken. 


Over de geschiedenis van Rusland leer ik overigens steeds meer. Het blijft boeiend.


"Ze begreep dat de wereld geen veilige plek was, dat de mensen hun beloften niet altijd nakwamen, dat liefde inwisselbaar was, dat vertrouwen elk moment als een zijden draad kon knappen, dat gevoelens met de dag veranderden en uit genegenheid verachting kon groeien."


12-12-2016: Zesde boek - Daria 



Ik ben al bijna bij het einde van Het achtste leven met het uitlezen van dit deel. Woensdag ontvang ik de laatste 100 bladzijden. Daarna ga ik merichten op het schrijven van een recensie van dit enorm veelomvattende boek. 

In Daria vertelt Nitsa over haar eigen leven en dat van Daria. Dit is het eerste deel waarin de informatie van Nitsa uit de eerste hand komt; uit haar eigen herinneringen.
Ze schetst een duidelijk beeld van hoe het is om op te groeien achter het ijzeren gordijn. Al was dat voor haar natuurlijk niet erachter. Het was haar kant. 

"Voor mij was de Sovjet-Unie de kindertijd die ik deelde met mijn zus."


Daria wordt door opa Kostja duidelijk voorgetrokken op Nitsa, hoe erg ze haar best ook doet. Alles wat Daria doet is beter en mooier. Dat is ook heel lang te merken aan het gedrag van Daria. Ze was een beetje een verwend prinsesje.

In de proloog van het boek is al te lezen dat Daria niet meer leeft op het moment dat Brilka er vandoor gaat vanuit Amsterdam. Hoe of wat, dat wordt hier uit de doeken gedaan. 

Aangezien het verhaal dat Nitsa vertelt inmiddels al meer dan een eeuw speelt, is het logisch dat er, behalve dat er mensen bij komen, geboren worden, er ook mensen weg vallen.

Ik was net even een stukje van de proloog aan het herlezen, op zoek naar informatie die daar al uit de doeken werd gedaan en merkte dat die proloog nu al heel anders leest dan de eerste keer. Van heel veel wat Nitsa zegt, kennen we nu de achtergrond.
Ik raad iedereen die het boek leest aan, om tegen het eind, of misschien helemaal aan het eind de proloog nog een keer te lezen.

Inmiddels kan ik niet wachten tot woensdag. Tot het laatste stukje van Nitsa en Brilka. Tot de laatste puzzelstukjes. 
De familie Jasji is me inmiddels erg vertrouwd. Ik zal ze missen. Dat hele dikke boek móet gewoon op mijn boekenplank komen, zodat ik nog vaak aan het lezen ervan terug kan denken. 

"In dit verhaal, dat alleen moest worden verteld om bij jou uit te komen. Bij jou en dus bij het begin. 

In dit verhaal, dat alleen moest worden geschreven, zodat jij nog een keer ter wereld kon komen en de kans kreeg om opnieuw en heel anders te beginnen. 

En ik ben tot de conclusie gekomen dat ik niet verder kan schrijven zolang het 'jij' twee keer bestaat. 

Ik moet van jou eerst 'mijn' Brilka maken om mijn verhaal te kunnen vervolgen, om dan eindelijk bij jou uit te komen, bij jou, de ware, de echte, die ik met alle woorden van de wereld toch niet zal kunnen beschrijven, bij jou, die mij het enige 'jij' hebt kunnen geven dat ik niet in een 'zij' heb kunnen veranderen."





Het achtste leven (voor Brilka)Titel: Het achtste leven (voor Brilka)
auteur: Nino Haratischwili
uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 978 90 254 4841 7
aantal pagina's: 1248
verschijningsdatum: januari 2017


Reserveer bij bol.com



InstagramFollow on Bloglovin

zaterdag 10 december 2016

Spiegelmeisje - Astrid Witte




Omschrijving: 

Twijfelend sloeg ze linksaf en kon niet geloven wat ze zag. Ze zou haar huis bijna niet herkend hebben, als het felblauwe naambord niet bij de deurbel had gehangen. Het hele huis, de afgeschuurde deur die nog altijd geschilderd moest worden en binnenkort wel rottingsverschijnselen zou gaan vertonen, de ramen en zelfs de perkplantjes in de tuin... ze waren allemaal in spiegelbeeld.

Wanneer Marleen per ongeluk een antieke spiegel breekt, komt ze in een spiegelwereld terecht. Letterlijk alles is gespiegeld. Op school is niets meer leesbaar en ze heeft het gevoel voor gek verklaard te worden. En dan heeft ze nog niemand verteld over de geestverschijning die voortdurend opduikt. Maar tijdens haar zoektocht komt Marleen erachter dat zij niet de enige is die in een spiegelbeeld zit opgesloten...

Deze spannende mix van fantasy en geschiedenis neemt je mee naar de andere kant van de spiegel, waar een eeuwenoude Maastrichtse cold case nog altijd wacht op opheldering. Voor lezers vanaf 12 jaar. 


Mijn mening:

Na een leuk voorwoord begint het verhaal vrijwel gelijk spannend, als wordt dat er soms wel wat dik bovenop gelegd.
De verwarring van Marleen, wanneer ineens alles anders is, is duidelijk voelbaar. 

Astrid Witte neemt geen halve maatregelen: Zelfs de mensen zijn in spiegelbeeld. In het boek kom je ook regelmatig stukjes gespiegelde tekst tegen.
(Dat is ook gelijk een van de redenen dat het boek mij aansprak. Ik heb iets met tekst in spiegelbeeld en ben zelf een 'gespecialiseerd' spiegelschriftschrijver.) 

Je zou verwachten dat Marleens grootste bezigheid is om terug te keren in haar eigen wereld, maar ze lijkt zich er al vrij snel bij neer te leggen als ze erachter komt dat ze misschien niet voor niets in de spiegelwereld terecht is gekomen.

Het scheelt dat alle mensen die daar zijn qua karakter gewoon zichzelf zijn. En niet alleen dat, ze hebben ook dezelfde herinneringen als dezelfde mensen in de gewone wereld.  
Het lijkt er dan ook op dat Marleen niet in een andere wereld is, maar dat ze haar wereld ineens gespiegeld zíet. 

Zelfs voor een fantasie-verhaal, waarin iemand het zo mooi mag maken zoals hij of zij zelf wil, zitten er wat haken en ogen aan. Uiteraard gaat het om een jeugdboek en zal een kind van 12 wellicht iets minder kritisch lezen dan ik. 

Al met al is het een boeiend, spannend en soms zelfs eng verhaal, waarvan ik denk dat kinderen in groep 8 hem al heel goed kunnen lezen. 

Ik ga de proef op de som nemen en het boek volgende week mee naar school nemen om aan een paar leerlingen te laten lezen. Ik ben benieuwd wat zij ervan zullen vinden. 

To be continued...

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

SpiegelmeisjeTitel: Spiegelmeisje
auteur: Astrid Witte
uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044828382
aantal pagina's: 149
verschijningsdatum: oktober 2016



Bekijk op bol.com


InstagramFollow on Bloglovin

dinsdag 6 december 2016

Aangeschoten (Venice Beach #2) - M.G. Reyes

Ik las Aangeschoten, het vervolg op Losgelaten

"Het boek leest als een thriller. Er vallen steeds meer puzzelstukjes op hun plaats. Buiten dat zijn de hormonen van het stel ook hard aan het werk. En dat alles tegen een droom-achtergrond."
(uit mijn recensie van Losgelaten)



Omschrijving:

"Het lijkt fantastisch: met zes jongeren gaan samenwonen in een huis aan Venice Beach zónder ouders... Helaas stapelen de problemen en de foute beslissingen zich al snel op. De een krijgt een geheime affaire met een filmster, de ander houdt iets belangrijks verborgen en een derde neemt risico's die al hun levens in gevaar brengen. Wantrouwen zet hun vriendschap behoorlijk onder druk!

Maar het wordt nog erger. Door de komst van een ongenode gast raken ze verstrikt in een complot dat niemand zag aankomen, en de enige kans om dit te overleven is samen optrekken..."

Mijn mening:

Ook dit boek is vanaf het begin erg spannend. Gebeurtenissen uit Losgelaten spelen hier verder door en worden verder uit de doeken gedaan.
De hoofdpersonages zijn ook in dit deel de bewoners van het huis in Venice Beach: Paolo, Candace, Grace, Maya, Lucy en John Michael.



De hoofdpersonen hadden nogal wat geheimen voor elkaar, maar moeten door alle gebeurtenissen langzaam hun maskers laten zakken. Als lezer wist je eigenlijk al vrij veel over ze, maar de personages weten nu ook steeds meer van elkaar. 

Een heftige gebeurtenis aan het begin van het boek was er eentje waar vrij ver op doorgeborduurd had kunnen worden, maar er is voor gekozen om nog veel meer absurde wendingen aan het verhaal te geven, waardoor het op mij op een gegeven moment erg onlogisch en over-the-top overkwam.
Me inleven in dit boek was daardoor soms best lastig en het heeft even geduurd voor ik er doorheen was. 
En toch boeide het me genoeg om wel door te willen lezen, om te willen weten hoe het af zou lopen. Alleen, is het nu nog niet afgelopen! En ja, ik wil wel weten hoe het hierna verder gaat.

Saai kun je dit boek zeker niet noemen. Dat vonden de personages zelf ook niet. Ze hadden op het gegeven moment het idee in een slechte politie-serie terecht te zijn gekomen...


Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: Aangeschoten
auteur: M.G.Reyes
Originele titel: Incriminated
vertaling: Angelique Verheijen
uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 978 94 027 1530 9
aantal pagina's: 350
verschijningsdatum: september 2016

(Leesdan.blogspot.nl krijgt dan een klein percentage aan commissie.)


InstagramFollow on Bloglovin

maandag 5 december 2016

Op een rijtje: de boeken van november


De laatste maand van 2016 is al volop begonnen. Tijd om op een rijtje te zetten wat ik in november gelezen, gekocht en gekregen heb.

Op een rijtje:


7. Fantasia XI | De Duistere Driemaster - Geronimo Stilton (recensie volgt)
8. Fantastic Beasts and Where to Find Them - J.K. Rowling ****

(Klik op de titel om de bijbehorende recensie te lezen.)



Daarnaast las ik nog zo'n 600 pagina's in Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. Het laatste deel staat voor komende week op mijn e-reader. De uiteindelijke recensie volgt in januari.

De boeken die ik afgelopen maand met het meeste plezier gelezen heb, zijn Fantastic Beasts and Where to Find Them (Ik zag de film ook in de bioscoop!), Verdermeer en Dummie de Mummie en de Smaragd van de Nijl. Die laatste heb ik voorgelezen. Samen met mijn zoontje heb ik er erg om gelachen :-). 

De Vreselijke Twee las ik voor de tweede keer. De eerste keer las ik hem voor mezelf, dit keer las ik hem voor. Ik heb gemerkt dat het meer een boek is om zelf te lezen, dan om voor te lezen. Daar hadden mijn oudste twee kinderen geen last van, ze wilden graag dat ik gelijk verder voor ging lezen in deel twee. 

Nieuwe aanwinsten:



Maar liefst 13 nieuwe boeken. Ik heb dus weer eens meer boeken gekocht/gekregen dan dat ik er gelezen heb. Daar wil ik aankomende maand verandering in brengen.


Ik heb boeken van mijn verjaardagsgeld gekocht: De geïllustreerde versies van Harry Potter en Verdermeer. Ik kreeg een aantal veelbelovende recensieboeken van Clavis en LetterRijn, ik heb een boek bij elkaar gespaard van de Total, ik kocht een boek bij de kringloopwinkel én ik kocht Fantastic Beasts and Where to Find Them.

De plannen voor december:


Er liggen nog een aantal gelezen boeken klaar om gerecenseerd te worden. De eerste twee boeken van de maand zijn alweer gelezen. (Een goed begin, is het halve werk...)

De feestdagen zal ik doorbrengen bij familie in Italië. Daar heb ik vast ook af en toe tijd om te lezen. Voor recenseren zal minder tijd zijn, maar de recensies volgen dan in januari wel weer.

Fijne feestdagen en veel leesplezier!


InstagramFollow on Bloglovin

maandag 28 november 2016

Fantastic Beasts and Where to Find Them | The Original Screenplay - J.K. Rowling


Afgelopen week kocht ik het originele filmscript van Fantastic Beasts and where to find them. Ik ben er meteen in begonnen, zodat ik hem uit zou hebben als ik zaterdag naar de bioscoopfilm zou gaan.
Dat uitlezen is niet helemaal gelukt (druk, druk, druk), maar daardoor was het laatste stukje van de film ook nog spannend.

Waar gaat het boek over:

1926: Tovenaar Newt Scamander komt vanuit Engeland naar New York met een geheimzinnige koffer en een al even geheimzinnige missie.
Al snel zet hij met de inhoud van die koffer New York op zijn kop.

Dat kan het MACUSA (Magical Congress of the United States of America) niet waarderen, aangezien ze al een en ander aan hun hoofd hebben: Een vernietigende, magische kracht die New York teistert, met het risico dat de tovenaarswereld ontdekt wordt. En dat moet koste wat kost voorkomen worden. 

De ontsnapte inhoud van de koffer van Newt moet zo snel mogelijk weer bij elkaar gezocht worden. Dat kan Newt niet alleen. Hij kan de hulp van dreuzel Jacob Kowalski dan ook goed gebruiken.



Mijn mening:

Ten eerste ziet het boek er erg mooi uit. Een mooie cover, geïnspireerd door de stijl van de jaren '30 en uiteraard de wezens die in het boek en de film voorkomen.
Als je de papieren kaft eraf haalt, zit daaronder nog een afbeelding van de grappige Niffler (Delfstoffer) die een grote rol speelt in het verhaal. 

Doordat het boek een filmscript is, leest het uiteraard anders dan een gewoon boek. Het boek is opgedeeld in scènes waarin omschrijvingen en dialogen staan.
De film en het script zijn woordelijk gelijk aan elkaar. Als je dus eerst het boek leest, zal alles in de film je bekend voorkomen. (Andersom natuurlijk ook.)

Als je ervoor kiest om eerst het script te lezen, dan heb je de mogelijkheid om je eigen beelden te maken. Als je eerst de film ziet en vervolgens het script leest, heb je meer kans dat de film zich in je hoofd nogmaals afspeelt.

Ik heb zelf zaterdagnacht na het zien van de film de laatste 60 pagina's van het script nog gelezen, dus ik heb van beide ervaringen kunnen profiteren.
Na het kijken van de film heb ik enkele scènes in heb boek al opnieuw gelezen, ik sluit niet uit dat ik het hele script nog eens opnieuw zal lezen. De film wil ik zeker nog eens zien.
Het allermooist zou natuurlijk zijn om hem nog een keer in 3D in de bioscoop te zien, maar dat wordt wel een duur grapje.

Ik vond de film echt supermooi gemaakt met alle special-effects. De fabeldieren en de inhoud van de koffer van Newt waren goed gemaakt. 
Ook het einde in de straten van New York vond ik erg mooi gemaakt. (Ik wil hier niet specifieker op in gaan, vanwege spoilers.)
De film is een must-see voor als je het boek gelezen hebt. Met het filmscript en de film heb je het complete plaatje.

Newt is in het verhaal bezig met zijn manuscript over fabeldieren. Dat is het in 2001 uitgekomen boekje Fabeldieren & waar ze te vinden. (zie foto rechts)

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

titel: Fantastic Beasts and Where to Find Them | The Original Screenplay
auteurs: J.K. Rowling
illustraties: MinaLima
uitgeverij: Little, Brown
ISBN: 978 1 4087 0898 9
aantal pagina's: 293
verschijningsdatum: november 2016

Bestel via deze link voor €15,99 bij Bol.com.
(Er gaat dan een klein commissiebedrag naar leesdan.blogspot.nl)



InstagramFollow on Bloglovin