Boeken algemeen

vrijdag 29 januari 2016

Mammoth (Wentelwereld #3) - Peter Nys

Na bijna 1300 pagina's is er een einde gekomen aan de Wentelwereldtrilogie. Jammer, jammer, want na Wentelwereld en Malikir was ook Mammoth erg gaaf en spannend.

"Het maakte niet uit wat er rondom je gebeurt. Wat telt, is hoe rustig je er zelf mee omgaat. Innerlijke rust te midden van de chaos."


Was mijn kritiek op de eerste twee delen dat er steeds erg veel nieuwe personages met moeilijke, en soms zelfs meerdere, namen geïntroduceerd werden; In Mammoth was dat niet het geval.
De meeste personages uit de vorige delen kwamen hier weer terug. Die waren dus al bekend. Veel nieuwe kwamen er niet bij.

Tussen deel 1 en deel 2 was er twee jaar verstreken. Mammoth gaat verder waar Malikir stopt.
Ik had het geluk dat ik de boeken achter elkaar door kon lezen en ik me niet opnieuw in het verhaal hoefde in te lezen. Dat heb ik soms wel als ik delen van een serie met grote(re) tussenpozen lees.
Wel wordt er in Mammoth regelmatig teruggeblikt naar de gebeurtenissen in Wentelwereld en Malikir.

In Mammoth is de wrede heerser Hedith Sjah Malik nog gevaarlijker dan in Malikir. Hij deelt zijn lichaam namelijk met de nog wredere zwarte magiër Panoleon, de Zwarte Kraai.

"Het kalme uiterlijk van de sjah verraadde niets van de tweestrijd die zich in zijn hoofd afspeelde. De krachten van de Nachtheer namen opnieuw toe, maar voorlopig was de sjah  nog altijd aan zet. Hij wilde deze veldtocht. De Nachtheer wilde enkel Freek Holtrust, het instrument waarmee hij Wentelwereld voor eens en voor altijd zou laten verdwijnen."


Mammoth neemt de lezer mee door heel Wentelwereld. Van Malikir tot Cylandor, over zee en land en door de lucht.
Vijanden verzamelen zich, bondgenoten worden gezocht.

Ik vond het niet erg dat het er tot halverwege iets minder wreed aan toe ging dan in Malikir, die toch echt wel de topper in wreedheid was van deze trilogie. Maar wees niet bang dat je niet aan je trekken komt hoor.

Zoals ik al in de recensies van de vorige delen zei, vind ik de Wentelwereldtrilogie echt een stoere-jongens-serie. Niet geschikt voor tere zieltjes. Als je met een teer zieltje het risico toch neemt, dan is het na het lezen wel wat minder teer geworden ;-). 

Behalve wrede uitspraken en gebeurtenissen, komen er ook weer heel wat wijze uitspraken voorbij.

"Heeft een leider de plicht om het verleden te beschermen of moet een koningin juist ten koste van alles vooruit blijven kijken?"


Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Wentelwereld - MammothTitel: Mammoth
auteur: Peter Nys
uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044826395
aantal pagina's: 408
verschijningsdatum: november 2015



Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

donderdag 28 januari 2016

Matilda - Roald Dahl

2016: Dit jaar is het 100 jaar geleden dat schrijver Roald Dahl geboren werd.
Een goed moment om zijn boeken te herlezen, maar ook om ze voor te lezen en de kinderen van nu kennis met zijn boeken te laten maken.

Daarom begon ik dit jaar met het voorlezen van Matilda. Een boek dat ik als kind geweldig vond. Ik was benieuwd of ik dat nog steeds vond én of mijn zoontje van 8 het ook leuk zou vinden.
Op beide antwoorden is de uitslag positief.

Ik vond het erg leuk om het boek opnieuw te lezen. Net als bij wel meer jeugdboeken die ik vroeger las, verbaasde ik me over het taal- en woordgebruik. Dat ik ze toen niet heel moeilijk vond!
In Matilda zitten enorm lange zinnen. Soms struikelde ik er tijdens het voorlezen bijna over.
Maarja, voorlezen is ook heel anders dan zelf lezen.
De stukken waarin de ouders van Matilda of juffrouw Bulstronk aan het woord waren, vond ik trouwens geweldig om voor te lezen.

"Ik word doodziek bij de gedachte dat ik de volgende zes jaar met zulk tuig zit opgescheept. Ik zie wel dat ik zo snel mogelijk zo veel mogelijk van jullie van school moet zien te schoppen om niet stapelgek te worden."


In mijn herinnering had Matilda bijna het hele boek door magische krachten. In werkelijkheid is dat pas na driekwart van het verhaal.
De magische krachten zullen destijds wel veel indruk op me gemaakt hebben.
En, net als mijn zoontje, heb ik vast wel geprobeerd of ik met mijn ogen dingen kon laten bewegen.

Mijn zoontje vond het verhaal erg spannend. Hij had af en toe erg medelijden met Matilda. Ook juffrouw Engel vond hij zielig. Dat ze zo arm was!
Ik las meestal voor het slapengaan voor en heb hem na een hoofdstuk wel gerust moeten stellen en gezegd dat het allemaal wel goed zou komen ;-).

"'Het kind heeft al een verbazingwekkend aantal boeken gelezen,' zei juffrouw Engel. 'Ik wilde alleen maar weten of ze uit een familie komt waar veel goede literatuur wordt gelezen.' 

'Wij hebben het niet zo op boeken lezen,' zei meneer Wurmhout. 'Je kunt geen geld verdienen met op je achterwerk blijven zitten en romannetjes lezen. Wij hebben geen boek in huis.'"



Beschrijving

Matilda is briljant. Ze is een gevoelig meisje, dat geweldig goed kan leren. Maar haar vader en moeder behandelen haar als een onderkruipsel, niet als een dochter. Ze vinden haar maar een lastig persoontje, dat ze dulden totdat ze haar het huis uit kunnen jagen naar een ander deel van het land, of liever nog veel verder weg. Matilda kon praten als een volwassene toen ze anderhalf was, lezen met drie, en al vóór ze vijf jaar was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers zoals Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck, en tóch vinden haar ouders haar alleen maar een lastpost. Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken  Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, de gruwelijke juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ondenkt Matilda dat ze iets kan wat niemand kan.


Omdat het dit jaar 100 jaar geleden is dat Roald Dahl werd geboren, wordt er dit jaar iedere maand een van zijn boeken uitgebracht met een nieuwe cover én zijn vanaf dit jaar al zijn boeken als e-book beschikbaar.
Meer informatie hierover en over de overige activiteiten, is te vinden op de website van Hebban.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

De fantastische bibliotheek van Roald Dahl - MatildaTitel: Matilda
auteur: Roald Dahl
Originele titel: Matilda
vertaling: Huberte Vriesendorp
uitgeverij: De Fontein
ISBN: 90 261 0311 5 (42e druk, 2001)

aantal pagina's: 220
verschijningsjaar: 1988

Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

maandag 25 januari 2016

Malikir (Wentelwereld #2) - Peter Nys

"Niets is wat het schijnt te zijn. We menen onze wereld vooral met onze ogen helder en duidelijk te kunnen waarnemen, maar vergeten daarbij dat we dan vooral naar de oppervlakte van de dingen kijken. En bovendien enkel naar het licht dat erop weerkaatst. Onder de oppervlakte ligt het wezen van alles."


Twee weken geleden las ik Wentelwereld, het eerste deel van deze serie in een weekend uit. Nu was het tijd voor het tweede deel: Malikir.
Ik was benieuwd of ik daar net zo snel doorheen zou komen.
En ja, ook deze had ik op het nippertje in een weekend uit. Zondagavond om 23.55 was de laatste bladzijde gelezen.
Na het lezen had de cover meer betekenis dan ervoor. Die schorpioen was me in de eerste instantie niet eens opgevallen.

Duurde het bij Wentelwereld even om in het verhaal te komen, bij Malikir zat ik er vanaf het begin in.
Wel waren er net als in Wentelwereld erg veel personages met lastige namen, waardoor het even duurde voor ik iedereen uit elkaar kon houden.
Dat werd nog lastiger gemaakt doordat de meeste personages meerdere bijnamen hebben.
Freek Holtrust, de hoofdpersoon uit het verhaal werd in Wentelwereld bijvoorbeeld ook vaak met de bijnaam 'De Reiziger' aangeduid. In dit deel krijgt hij er nog een bijnaam bij.
De slechterik in dit deel, de sjah, heeft zelfs wel 1000 bijnamen. Ik ga ze niet tellen, maar het zal me niks verbazen als ze alle 1000 voorbij gekomen zijn.
Kwamen er in Wentelwereld veel bijzondere wezens voorbij en denk je er nu wel een beetje in thuis te zijn? In Malikir, aan de andere kant van de Kam, het gebergte dat het noorden en zuiden van Wentelwereld van elkaar scheidt, komen er weer een hele rits nieuwe voorbij.
De een nog enger dan de ander. Het engst zijn wat mij betreft de kanduli-schorpioenen. Een waardige nachtmerriepassant...
Malikir speelt zich twee jaar na Wentelwereld af. Freek is al die tijd op de wereld die wij kennen, de Keerwereld, geweest.
Hij mist zijn vrienden van de Wentelwereld heel erg en wil graag weer naar ze toe, maar als het hem uiteindelijk lukt om terug te gaan, komt hij in een heel ander deel van de Wentelwereld terecht. Op een gedeelte dat de Cylandorianen, de bewoners van het noorden, niet eens op hun kaarten hebben staan. Ze weten niet eens dat daar intelligent leven aanwezig is.

Freek komt terecht in Malikir, waar Hedith Sjah Malik heer en meester is. Hedith Sjah Malik is een enorm wreed figuur, die niet vies is van een beetje geweld
Het heeft nogal wat voeten in de aarde voor Freek en Ax elkaar weer ontmoeten. Ze beleven dit keer meer avonturen los van elkaar, dan met elkaar.
Bijna alle personages uit deel 1 zijn er in dit deel weer bij. Zijn ze er niet bij, dan worden ze wel genoemd.
Eén van mijn favorieten is de wijze Magister Maesius, waarvan Freek denkt dat die in zijn wereld vast leerkracht geweest zou zijn...

"Wie zich afvraagt of hij de juiste weg volgt, moet zich wellicht ook eens afvragen waar die weg eigenlijk naartoe gaat... Wat is onze eindbestemming?"

Het boek wordt als geschikt beschouwd voor lezers vanaf 12 jaar.
Ik moet zeggen dat ik er af en toe best gewelddadige stukken in vind zitten voor die leeftijd. Ik denk dat het verhaal jongens meer aan zal spreken dan meisjes. Al ben ik zelf een (volwassen) meisje en vond ik het erg boeiend.
Ohja, zorg dat je deel 3, Mammoth, klaar hebt liggen als je Malikir gaat lezen. Het einde is er wel naar om direct door te willen lezen.
Dat is dan ook precies wat ik nu ga doen!

 Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes
Wentelwereld - MalikirTitel: Malikir
auteur: Peter Nys
uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044820720
aantal pagina's: 408
verschijningsdatum: maart 2014


Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

zaterdag 23 januari 2016

Voor dat geheim ben ik te klein - Ilona Lammertink & Nynke Talsma

Een prentenboek over een jongetje dat misbruikt wordt... heftig en aangrijpend.
 
Ik kreeg via de e-mail een beschrijving van dit boek toegestuurd en heb gelijk een recensie-exemplaar aangevraagd.
Waarom? Omdat ik meer over het onderwerp wilde weten, als ouder én als leerkracht. Net als iedere ouder, hoop ik dat mijn kinderen nooit met seksueel misbruik te maken krijgen.
Als leerkracht hoop ik het uiteraard ook, maar als je naar de cijfers kijkt, moet je er wellicht vanuit gaan dat je er niet onderuit komt.
 

"Naar schatting worden ieder jaar zo'n 62.000 kinderen voor het eerst slachtoffer van seksueel geweld. Eén op de drie kinderen maakt ooit een vorm van seksueel geweld mee. Meisjes (42 procent) relatief vaker dan jongens (23 procent). Het is onbekend hoeveel mensen dader zijn van seksueel geweld tegen kinderen. In driekwart van de gemelde gevallen is de beschuldigde een bekende van het kind, in een vijfde is het een familielid. Een kwart van hen is zelf ook minderjarig."

 
Het verhaal gaat over Joost.
Joost is al zo groot, dat hij geheimpjes kan bewaren. Een geheimpje van mama, een geheimpje van de juf.
Hij is er erg trots op dat hij dat kan.
Maar dan komt op een avond zijn buurjongen Frank oppassen. Die brengt hem naar bed, voor die tijd moet Joost in bad. Daar doet Frank ineens heel raar. Joost vindt het niet leuk en zegt dat ook duidelijk, maar Frank luistert niet.
Daar komt nog bij dat Frank zegt dat hij het aan niemand door mag vertellen.
Nóg een geheim. Maar dit is geen leuk geheim. Joost moet ervan huilen.
Dit geheimpje maakt hem bang...

Uiteindelijk verklapt hij het geheim aan papa en mama en mag Frank nooit meer op hem passen.

 
Zoals ik al zei; een heftig verhaal. Maar toch zo geschreven, dat het geschikt is om samen te lezen met jonge kinderen.
Mijn vraag is alleen: wanneer biedt je een verhaal als dit aan? Waarom schaf je een boek als dit aan?
Als je iets vermoedt? Achteraf?
Of zorg je zelfs dat een boek als dit gewoon beschikbaar is, bijvoorbeeld op school, zodat een kind zichzelf er misschien in herkent en iemand in vertrouwen durft te nemen?

Een lastig thema dat door een boek als dit wellicht beter bespreekbaar gemaakt wordt.

Het boek is vooral gericht op ouders en hun kinderen. Ik miste wat tips voor leerkrachten.
 
Achterin het boek staat meer informatie voor volwassenen. Onder andere tips om misbruik te herkennen en telefoonnummers waar je terecht kunt voor hulp.

Voor dat geheim ben ik te kleinTitel: Voor dat geheim ben ik te klein
auteur: Ilona Lammertink
illustraties: Nynke Talsma
uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044826487

verschijningsdatum: november 2015
 
 
 
Bekijk op bol.com

Follow on Bloglovin

donderdag 21 januari 2016

Kate - Ineke Kraijo

Bij historische romans dacht ik altijd gelijk aan Thea Beckman. Ik heb veel van haar boeken gelezen en heb er ook een aantal in mijn kast staan. Hasse Simonsdochter bijvoorbeeld, dat is mijn favoriet.
Als ik van dat soort boeken houd, dan zou de Ierlandtrilogie van Ineke Kraijo vast ook wel wat voor mij zijn.

Het eerste deel van de trilogie heet Kate. Het verhaal speelt zich af in het Ierland van de 19e eeuw, de tijd van de Grote Hongersnood. De tijd waarin het platteland van Ierland in handen was van Engelse edelen.

In deze tijd groeit Kate op. Ze woont samen met haar broers en ouders in een klein hutje. Ze leven in armoede, maar zijn gelukkig samen. Tot op haar vijftiende haar vader en het noodlot toeslaan en het gezin uiteen valt.
Kate is in één klap volwassen en moet dat ook zijn, wil ze overleven.
Droomde ze de ene dag nog over haar toekomst, de andere dag moet ze bedenken hoe ze de volgende dag kan halen.

Kates leven is op een gegeven moment vrij uitzichtloos. Zelf durft ze niet meer te dromen. Ik, als lezer hoopte nog wel op een wonder, ookal zag ik die kans steeds kleiner worden.

De personages zijn zo neergezet, dat je ze in de loop van het verhaal echt gaat kennen, dat je weet wat voor karakter iemand heeft. Daardoor leefde ik heel erg met Kate en haar familie mee. Ik kon wel met Kate meehuilen om al haar ellende.
Ik vraag me af, of een schrijfster die zulke personages neerzet, zelf ook af en toe moet huilen tijdens het schrijven...

"Haar tranen maken kringen in het water, kringen die zich steeds verder uitbreiden, net als de ellende in haar leven."


Het Katholieke geloof en Ierse volksverhalen spelen een belangrijke rol in het boek.

"Vergeet niet wie en wat je bent. Je bent Ierse van geboorte en zult sterven als Ierse. Wees daar trots op! Trots op ons volk en ons unieke verleden. Luister niet naar de Engelse overheersers, maar koester onze cultuur, ons geloof, de verhalen en liederen, alles wat we hebben en alles wat ons echt Iers maakt."

Ik denk dat Ineke Kraijo een goed beeld heeft weten te schetsen van de tijd en de plaats waarin het boek zich afspeelt.

Er worden in het boek veel Ierse woorden gebruikt, die achterin het boek worden vertaald. Gelukkig werden de meeste woorden in de daaropvolgende zinnen wel uitgelegd en hoefde ik niet telkens heen en weer te bladeren.

Ik had me nooit eerder bezig gehouden met de Ierse geschiedenis en vond het erg boeiend om erover te lezen. Ik heb na het lezen van dit boek het idee dat ik er heel wat van opgestoken heb. Dat is nooit verkeerd natuurlijk!

Wat mij betreft kan Kate in één adem genoemd worden met de historische romans van Thea Beckman. Met het verschil dat Kate niet over de Nederlandse, maar de Ierse geschiedenis gaat.

Het vervolg op Kate, Rose, ligt al voor me klaar bij de bibliotheek. Binnenkort zul je daar meer over kunnen lezen op mijn blog.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

KateTitel: Kate
auteur: Ineke Kraijo
uitgeverij: Mozaïek
ISBN: 9789023994091
 aantal pagina's: 336
verschijningsdatum: april 2012



Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

dinsdag 19 januari 2016

Een leven na jou (Voor jou #2) - Jojo Moyes

Super blij was ik dat ik een leesexemplaar kreeg van Een leven na jou, het vervolg op Voor Jou, waarin Louisa de invalide Will Traynor verzorgde.

Als je dat deel nog niet hebt gelezen en dat wel wilt gaan doen, raad ik je aan om deze recensie niet verder te lezen i.v.m. spoilers.

Review

18 maanden na het overlijden van Will heeft Louisa haar leven nog niet weer echt weten op te pakken. Ze heeft haar best gedaan. Zo is ze een tijdje in het buitenland gaan wonen, heeft wat rondgereisd. Eigenlijk alleen maar omdat ze aan Will beloofd heeft wat van haar leven te maken. Maar hij ziet het toch niet... Ze leeft dus, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

"'Achttien maanden. Achttien hele maanden. Wanneer is het dan eindelijk genoeg?' zeg ik tegen de duisternis. En daar heb je het - ik voel het weer koken, die onverwachte woede. 'Dit voelt namelijk niet als leven. Het voelt nergens meer naar.'"


Daarbij krijgt ze tegenslag op tegenslag te verduren: Op haar werk heeft ze het niet naar haar zin, haar huis voelt niet als een thuis, een vervelende gebeurtenis die haar weer bijna terug naar start stuurt en als klap op de vuurpijl, iemand uit het verleden van Will die haar hulp hard nodig lijkt te hebben.
Louisa voert regelmatig innerlijke gesprekken met Will.
Haar belangrijkste vraag aan hem is wat hij in haar situatie gedaan zou hebben. Hij lijkt haar soms een beetje in de goede richting te sturen.

Aan het begin van het boek miste ik eigenlijk een korte terugblik naar Voor Jou. Er waren wel wat verwijzingen naar, maar geen echte reminders.
Aangezien het ruim een jaar geleden is dat ik dat boek las en ik hem zelf niet in de boekenkast had staan, had ik het wel fijn gevonden om een geheugenopfrissertje te krijgen.
Maargoed, nu kwam het verhaal ook stukje bij beetje wel weer boven.

Een leven na jou vond ik, net als Voor Jou een erg mooi boek. Soms emotioneel, soms grappig, altijd realistisch.
De familie van Louisa speelt wederom een belangrijke rol.
Rouwverwerking is een belangrijk thema. Dat klinkt zwaar, maar gelukkig zijn er ook genoeg lichtpuntjes om het lezen ontspannen te houden.

"'Ze snapt niet dat er ochtenden zijn dat ik in bed wil blijven, met de dekens over me heen. Of waarom ik een beetje in paniek raak over dingen die gebeuren met mensen waar ik van hou. Haar is letterlijk nog nooit iets erg overkomen. Nog nooit. Zelfs haar konijn leeft nog gewoon, en die is al negen of zo.'"

(Uitspraak van een deelnemer aan de rouwverwerkingsgroep)


Jojo Moyes schrijft zo écht. Net of je er zelf bij bent.

Mijn recensie van Voor Jou vind je hier.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Een leven na jouTitel: Een leven na jou
auteur: Jojo Moyes
Originele titel: After You
vertaling: Anna Livestro
uitgeverij: De Fontein
ISBN: 978 90 261 3955 0

aantal pagina's: 397
verschijningsdatum: februari 2016

Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

zondag 17 januari 2016

Pinkeltje in het Rijksmuseum - Studio Dick Laan




Aan het begin van dit schooljaar was er voor de klas een bezoek aan het Rijksmuseum gepland. Daar hadden zowel de kinderen als ik erg veel zin in. We waren er allemaal nog nooit geweest.
Natuurlijk gingen we ons voorbereiden op het bezoek. Dat deden we met lessen én met het voorleesboek Pinkeltje in het Rijksmuseum. Het boek had ik via een winactie op Facebook gewonnen.

Ik had het boek precies zo ingedeeld dat we het de dag voor het bezoek uit zouden hebben.
En toen... ging het ijzelen en besloten we op de ochtend van de 'grote' dag dat het veiliger was om niet te gaan. Jammer, jammer, jammer.

Gelukkig hebben we wel genoten van het boek en hebben we een nieuwe afspraak kunnen maken. Op 21 juni is het zover. Een dag met weinig kans op ijzel en sneeuw.


Beschrijving:

In het paleis van koning Pinkelpracht is een belangrijk schilderij uit de troonzaal verdwenen. Omdat Pinkeltje zo'n goede speurneus is, vraagt de koning aan hem om erachter te komen wat er met het schilderij is gebeurd.Samen met Pinkelotje, Mees Muis en Meneer Raaf gaat Pinkeltje op onderzoek uit. Al gauw leidt het spoor naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar ontmoeten ze meneer Van Rijn, een rode kater die de weg kent in het enorme gebouw. maar waar moeten ze beginnen met zoeken? En kunnen Pinkeltje en zijn vrienden uit handen blijven van de suppoosten van het Rijksmuseum? Een spannende tocht begint...

Voor mijzelf was het erg lang geleden dat ik een boek van Pinkeltje gelezen heb, of eigenlijk moet ik zeggen 'gehoord' heb. Ik denk dat ik er nooit zelf eentje gelezen heb. Wel kan ik me herinneren dat ik eruit voorgelezen werd.
Leuk om er nu zelf uit te lezen en voor te lezen.

Dat vonden de kinderen uit de klas ook. Van meerdere kinderen hoorde ik dat ze ineens boeken van Pinkeltje bij de bibliotheek gingen lenen. Er zit zelfs een boekbespreking over één van de avonturen van Pinkeltje aan te komen!

Pinkeltje in het Rijksmuseum was dan ook een erg spannend, maar ook grappig boek met mooie tekeningen.

"Wauw, juf, die tekeningen zijn echt mooit gemaakt!"


Ik was erg benieuwd of we de beschrijving van het Rijksmuseum zouden herkennen als we eenmaal daar waren. Om daarachter te komen moeten we dus nog even geduld hebben.
Ik verwacht het wel. De kinderen en ik zullen het er vast ook, net als Pinkeltje, erg groot vinden!

Het eindoordeel van Pinkeltje in het Rijksmuseum:

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Pinkeltje - Pinkeltje in het RijksmuseumTitel: Pinkeltje in het Rijksmuseum
auteur: Studio Dick Laan
uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000345328
 aantal pagina's: 127
verschijningsdatum: september 2015




Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin