Boeken algemeen

dinsdag 30 mei 2017

Ik zie je op het strand - Jill Mansell

Titel: Ik zie je op het strand
Auteur: Jill Mansell
Originele titel: Meet Me at Beachcomber Bay
vertaling: Marja Borg
uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
verschijningsdatum: april 2017
ISBN: 978 90 245 6760 7
aantal pagina's: 336

Koop bij bol.com


Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Wat is er nou ontspannender om te lezen dan een 'op alle potjes past een dekseltje'-boek van Jill Mansell?

Vanaf 2012 heb ik 8 boeken van Jill Mansell gelezen. Sinds 2014 bespreek ik ze op mijn blog. Sommige boeken gaf ik 5 sterren, andere 'maar' 3, maar allemaal heb ik ze met plezier gelezen.
Zo ook Ik zie je op het strand.

Waar gaat het boek over:

Ik zie je op het strand speelt zich af in Cornwall (Engeland), in een dorpje aan zee. Zoals in een klein dorpje wel vaker het geval is, denkt iedereen alles van iedereen te weten en praten ze daar graag met elkaar over.
In dat dorpje woont Clemency (Clem) sinds kort weer. 

Drie jaar ervoor ontmoette Clem in het vliegtuig een leuke man waar ze gelijk een klik mee voelde: Sam.
Clem zag het plaatje al helemaal voor zich: Huisje, boompje, beestje met Sam.
Helaas bleek Sam niet zo beschikbaar als hij zich gedroeg...

In Cornwall komt het stiefzusje van Clem, Belle, haar opzoeken. Zij komt haar nieuwe vriend voorstellen. Clem staat met haar mond vol tanden, de nieuwe vlam van haar stiefzusje is.. Sam.

Erg goed kunnen de zusjes niet met elkaar opschieten, maar één duidelijke afspraak hebben ze wel: Van elkaars vriendjes blijf je af.

Mijn mening:

Toen Clem Sam ontmoette in het vliegtuig gedroeg ze zich nogal oenig en ergerde ik me aan haar. Gelukkig was ze verderop in het boek een iets verstandigere vrouw, waar ik graag over verder wilde lezen.

Niet alleen Clem was een leuk personage, maar ook haar collega Ronan was een intrigerende figuur.

Alhoewel je met de boeken van Jill Mansell weet dat alles aan het einde goedkomt (ik zou raar opkijken als dat ineens anders zou zijn!) is het geen voorspelbaar verhaal. Er zitten een aantal verrassende wendingen in. Altijd leuk en het houdt je wakker.

Al met al een heerlijk zomerverhaal. Helemaal lekker om buiten in het zonnetje (misschien zelfs wel op het strand) te lezen.

Veel leesplezier!

-Gerrianne-

InstagramFollow on Bloglovin

zondag 21 mei 2017

Maanziek - Eva Linden + winactie

"De ergste nachtmerrie, dat is de realiteit."


Auteur Eva Linden vroeg me of ik haar debuut Maanziek wilde lezen en recenseren. Aangezien het genre (fantasy) er wel eentje is die me aanspreekt en de omschrijving interessant klonk, leek me dat wel wat.

Voor ik een tijdje later met lezen begon, heb ik de omschrijving niet nogmaals gelezen. Ik laat me graag verrassen.





Winactie!!!

Wil jij kans maken op mijn gesigneerde exemplaar? (Hij ziet er nog vrijwel ongelezen uit.) Laat dan voor 29 mei een berichtje achter onder dit bericht. Ik verloot het boek onder degenen die gereageerd hebben. Een berichtje achterlaten op de facebookpagina telt ook mee. 
Wil je extra kans maken? Like dan mijn facebookpagina en/ of volg me op Instagram of Twitter
Succes!!!

Waar gaat het boek over:

Buitenbeentje Mathis is pas verhuisd en moet na de zomervakantie beginnen op een nieuwe school. Daar nieuwe vrienden maken is nog niet zo gemakkelijk. Zijn klasgenoten zien hem niet staan.
Op eentje na. Een meisje dat hem bekend voorkomt. Waar heeft hij haar toch eerder gezien?
Hij kan het zich niet herinneren. Toch heeft hij het gevoel dat hij een hele geschiedenis met haar deelt.

Mathis ontdekt dat er naast het gewone, saaie wereldje waarin hij leeft, nog een heel andere wereld bestaat. Een wereld waar gevaar op de loer ligt en waar hij veel minder onzeker is. Waar hij misschien wel het verschil kan maken.
Dat kan hij echter niet alleen. Hij blijkt het mysterieuze meisje bij nodig te hebben.
Wat weet zij, dat hij niet weet?

Mijn mening:

De cover: Op de cover is een tekening te zien van een piratenschip tegen en volle maan met daarvoor twee personages. Ik vind de tekening knap gemaakt. Toch spreekt hij mij niet zo aan. Zonder de gezichten erbij had ik hem beter gevonden. (Zoals op de bladwijzer.)

Het verhaal: De 17-jarige Mathis is een leuk personage om over te lezen. Hij is erg gevoelig, in het begin van het boek misschien een beetje te, waardoor het verhaal wellicht niet vanaf hoofdstuk een pakkend is voor jongens. Dat is jammer, want ik denk dat het voor zowel jongens als meisjes een leuk boek is. Dus jongens, leg dit boek niet te snel weg!

Het verhaal is spannend en geheimzinnig. Op welke manier, daar zeg ik niet teveel over. Laat je net als ik verrassen.

Het einde van Maanziek geeft duidelijk aanzet tot een volgend deel. Een deel dat ik zeker ook wil gaan lezen. Ik ben erg benieuwd hoe dit verhaal en de personages zich verder gaan ontwikkelen.

Het boek: Het boek is verdeeld in drieën. Elk deel markeert duidelijk een fase in het boek. De delen zijn opgedeeld in hoofdstukken, die weer zijn opgedeeld in kortere delen. Dat hadden wat mij betreft ook alinea's mogen zijn.

Wat mij stoorde, waren de spelfouten die in het boek zijn blijven zitten.
De gevonden fouten geef ik netjes door, zodat het in een volgende druk wellicht aangepast kan worden.

 Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes


Titel: Maanziek
auteur: Eva Linden
uitgeverij: Livane
aantal pagina's: 256
ISBN:9789082534634
verschijningsdatum: november 2016








InstagramFollow on Bloglovin

dinsdag 16 mei 2017

Grijze Ogen (De Anderen #4) - Anne Bishop

Heeft heeft een paar maandjes geduurd voor ik Grijze Ogen in handen had nadat ik hem gereserveerd had bij de bibliotheek. Maar toen kon ik dan toch beginnen in deze lekkere dikkerd van maar liefst 496 pagina's.

Grijze Ogen is het vierde deel in de Urban Fantasy-serie De Anderen (The Others) van Anne Bishop.
Wat ik over de andere drie delen geschreven heb, kun je via onderstaande links lezen:

1. Rode Letters
2. Zwarte Veren
3. Zilveren Zicht

Omslagtekst:

In de afgelopen paar maanden heeft Meg meer meegemaakt en meer gedaan dan in de eerste 24 jaar van haar leven. Ze heeft vrienden gemaakt onder Anderen en mensen - en zelfs voorzichtige stappen gezet naar méér dan vrienden met Simon. Haar leven is rijker en voller dan ze ooit had durven dromen.
Maar Megs nieuwe leven dreigt net zo abrupt tot een einde te komen als de fragiele vrede die bestaat tussen mensen en Anderen. De extremistische groep Mensen Altijd Eerst voert hun haatcampagne op, en het spant erom of de 'menselijke roedel' genoeg tegenwicht biedt om de Anderen ervan te overtuigen niet over te gaan tot uitroeiing. 
Hoeveel mensen willen de terra indigine bewaren? Dat is de vraag waar Meg, Simon, Vlad en de andere leiders van de Anderen voor staan. Want de haatzaaiers van Mensen Altijd Eerst hebben de oorlog verklaard aan de Anderen - maar ze hebben geen idee wat ze met hun bloedlust wakker maken. Ze hebben zojuist de oorlog verklaard aan de wereld zelf...

Mijn mening:

Over Zilveren Zicht was ik niet heel tevreden, maar in Grijze Ogen was de spanning weer terug. Het gevaar lag continu op de loer, al kwam die wederom pas laat in het verhaal vrij.

De Anderen, de terra indigine, zijn nog steeds interessant om over te lezen, waarbij ik de Sanguinati het boeiendst vindt. De Sanguinati zijn een soort vampiers die een rookgedaante kunnen aannemen en op die manier ongemerkt bloed van iemand kunnen afnemen. Brrr ;-).
Maar ook Oogster Tess is erg fascinerend.

De Anderen hebben voorouders die in de Wildernis leven: De Ouderlingen. Je ziet ze niet, maar hun aanwezigheid is duidelijk voelbaar. Hun uiterlijk wordt mondjesmaat beschreven, omdat er af en toe een glimp van ze wordt opgevangen. Ze zijn in elk geval groot en gevaarlijk. Ik ga er vanuit dat we in het volgende deel zeker meer over hen gaan lezen, aangezien ze steeds vaker in de buurt van en zelfs ín de bewoonde wereld te vinden zijn. 

Qua romantiek vind ik het een beetje flauwtjes. Daar had meer uitgehaald mogen worden. Ik ga deze serie zeker verder lezen en hoop dat wat niet is, nog komt. 

Deel 5 is inmiddels in het Engels verschenen. De Nederlandse vertaling komt in juli uit en zal Witte Kaarten gaan heten. 
De Engelse titel van deel 6 is ook al bekend: Lake Silence.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: Grijze ogen
auteur: Anne Bishop
Originele titel: Marked in Flesh
vertaling: Valérie Janssen
uitgeverij: De Fontein
ISBN: 978 90 261 4215 4
aantal pagina's: 496
verschijningsdatum: november 2016

Koop bij bol.com


InstagramFollow on Bloglovin

zaterdag 13 mei 2017

Voorgelezen: De GVR - Roald Dahl

Voorlezen is een feestje en ik mag het iedere dag meerdere keren doen: Op mijn werk en thuis voor mijn kinderen.



De GVR heb ik aan mijn oudste twee kinderen voorgelezen. Meestal lees ik de oudste (12) niet voor, maar aangezien hij samen met zijn jongere broertje op de kamer slaapt, krijgt hij toch veel mee. Bij de GVR riep hij me af en toe van beneden toe dat ik nog even moest wachten met voorlezen tot hij ook boven was. Maar natuurlijk!

De GVR is dan ook zeker geen kinderachtig boek. Af en toe is het zelfs best griezelig met al die mensbaksel-etende reuzen.
Behalve griezelig en spannend is het ook vaak grappig. Vooral de husseltaal van de GVR is grappig! Al denk ik dat kinderen sommige van de taalgrapjes over het hoofd zullen zien, maar dat maakt het als voorleesboek extra goed.

"''Ik ben acht,' zei Sofie.

'Jij denkt misschien dat jij acht is,' zei de GVR, 'maar jij heeft maar vier jaar van je leven je ogen open gehad. Jij is maar vier en houdt op met mij te ringelogen. Pieterige kleine pukkelukkies zoals jij moet niet zo'n oude wijsaard, die honderden jaren ouder is dan jij, een beetje gaan zitten ringelogen!'"


Als kind heb ik het boek zelf ook wel gelezen, maar veel kon ik me er niet van herinneren. Voor mij was het daardoor ook weer helemaal spannend :-).

Toen we het boek bijna uit hadden, hebben we de film gereserveerd bij de bibliotheek, zodat we de na de tijd konden kijken. De film had ik nog helemaal niet gezien.
Hij was leuk en spannend, maar wel heel anders dan het boek. De hoofdlijn was natuurlijk wel hetzelfde, maar er is vrij veel aan het verhaal toegevoegd om het extra spannend te maken voor het witte doek.

Omslagtekst:

De Grote Vriendelijke Reus is geen gewone, bottenkrakende reus. Daarvoor is hij veel te aardig en warrig. Gelukkig maar voor Sofie. Was ze midden in de nacht door een van de andere reuzen van haar bed geplukt, dan was ze zijn ontbijt geworden. Als Sofie hoort dat de reuzen 'naar Engeland wilt galopperen om schoolkinnertjes op te slokkeren' besluiten de GVR en zij dat ze de reuzen voor eens en voor altijd moeten tegenhouden!

 Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: De GVR
auteur: Roald Dahl
illustratie: Quentin Blake
Oorspronkelijke titel: The BFG
vertaling: Huberte Vriesendorp
uitgeverij: De Fontein Jeugd
ISBN: 978 90 261 4089 1 (71e druk, juli 2016)

aantal pagina's: 208
verschijningsjaar: 1983
 
 
Koop bij bol.com

woensdag 10 mei 2017

Tussendoortje: Meester van de passie - Sylvia Day

Eerder schreef ik dat ik overdag meestal in een papieren boek lees en dat ik 's avonds voor het gemak liever op mijn e-reader lees.
Van die boeken die ik tussendoor op mijn e-reader lees, schrijf ik niet altijd een recensie. Daar wil ik proberen verandering in te brengen.
Er zijn natuurlijk heel veel mensen die boeken lezen voornamelijk als tussendoorbezigheid hebben in plaats van als hoofdbezigheid zoals bij deze 'leesverslaafde' (ik ben nog in de ontkennende fase....).

Afgelopen weekend las ik Meester van de passie van Sylvia Day uit. Het is een losstaand deel van de Georgian-serie. De andere boeken heb ik niet gelezen, maar ik weet wel dat in alle delen andere personages centraal staan.

Omslagtekst

Simon Quinn, net zo goed in zijn werk als in bed, voelt niks voor Lysette Rousseu, zijn saaie oud-collega. Maar jaren later lijkt ze een andere vrouw: ze is sexy, verleidelijk en flirterig. Hij voelt zich intens aangetrokken tot deze bekende, maar ook zo onbekende vrouw. Wat is er gebeurd? Waarom heeft ze zo'n effect op hem? Met een plot dat twintig jaar, drie landen, tientallen relaties en een paar verborgen identiteiten omspant, biedt deze roman gevaar, geheimen, bedrog, wraak, liefde en passie.


Mijn mening:

Ik opende het boek op mijn e-reader in de veronderstelling dat het een 'verstand-op-nul' en lekker lezen-boek was, maar werd toch verrast door de (figuurlijke) diepgang van het verhaal. 
Het leek wel een detective!

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het Parijs van de 18e eeuw. Je wordt als lezer ondergedompeld in die tijd, zonder dat het verhaal of de personages ouderwets overkomen. 

Leuk om te lezen, prima tussendoortje.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: Meester van de passie
auteur: Sylvia Day
Oorspronkelijke titel: Don't tempt me
vertaling: Eefje Bosch
uitgeverij: HarperCollinsISBN: 9789402715507
aantal pagina's: 320
verschijningsdatum: april 2017





InstagramFollow on Bloglovin

zaterdag 6 mei 2017

Bijzondere vertelsels - Ransom Riggs

Aangezien ik genoten heb van De Bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine-trilogie, was ik erg blij toen ik de Bijzondere Vertelsels mocht recenseren.

In Bijzondere Vertelsels staan negen verhalen waarin Bijzonderen een grote rol spelen.
De verhalen in het boek zijn zogenaamd verzameld door Millard Nullings, de onzichtbare jongen uit de eerdere boeken.

"Bijzondere vertelsels is een verzameling van ons meest geliefde culturele erfgoed. Sinds mensenheugenis werden deze verhalen van generatie op generatie doorgegeven, elk verhaal een mengeling van geschiedenis, verzonnen feiten en morele lessen voor bijzondere kinderen."

Millard Nullings

Zo heb je bijvoorbeeld het verhaal over de eerste Ymbryne, het verhaal over de totstandkoming van De Menagerie, maar ook griezelverhalen over kannibalen en nachtmerries, maar ook sprookjesachtige verhalen. 
Sommige verhalen komen over als eeuwenoude legendes. Er staan zelfs zogenaamde bijschriften van Millard Nullings bij.



Alhoewel alle verhalen door Ransom Riggs zijn geschreven, is er toch een verschil in taalgebruik tussen de verschillende verhalen, net alsof ze echt bijeen gezocht zijn.
Het verhaal van De prinses met de slangentong was bijvoorbeeld in vrij kinderlijke taal geschreven, terwijl dat bij de andere verhalen niet zo was. 

De verhalen hebben, behalve dat ze over bijzonderen gaan, geen connectie met elkaar. Dat betekent dat ze prima los van elkaar gelezen kunnen worden. 
Ik denk zelfs dat sommige verhalen leuk zijn om in mijn klas, groep 8, voor te lezen. Sommige passages zijn daar wellicht iets te luguber voor.

Het boek was erg leuk om te lezen. Doordat het uit verschillende verhalen bestaat, vloog ik er doorheen. Ik ben op een gegeven moment maar even overgestapt op een ander boek, omdat ik het zonde vond om hem in een middag uit te lezen. Nu heb ik er nog een extra middagje plezier aan beleefd. 

Behalve de verhalen, is de vormgeving van het boek erg mooi. Op de hardcover is een goudkleurige boom/stuik te zien met daarin allemaal elementen van de verschillende verhalen verweven. 
De illustraties in het boek zijn ook erg mooi. Ze zijn allemaal zwart-wit en erg gedetailleerd. Ieder verhaal begint met zo'n mooie tekening van Andrew Davidson. 

"Spoken zijn een beetje zoals katten, moet je weten, ze zijn er nooit als je ze nodig hebt, en ze komen zelden als je ze roept."

Uit: De vrouw die spookvrienden zocht

Via onderstaande links kom je bij mijn recensies van de boeken over de Bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine.
De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine
De omhulde stad
Bibliotheek der Zielen

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes









Titel: Bijzondere vertelsels
auteur: Ransom Riggs
illustrator: Andrew Davidson
oorspronkelijke titel: Tales of the Peculiar
vertaling: Tine Poesen
uitgeverij: Clavis
ISBN: 978 90 448 2963 1
aantal pagina's: 211
verschijningsdatum: februari 2017


Koop bij bol.com

vrijdag 5 mei 2017

13 Reasons Why - Jay Asher (boek + serie)

"I feel so much hate. Toward myself. I deserve to be on this list. Because if I hadn't been so afraid of everyone else, I might have told Hannah that someone cared."


Afgelopen maand liet ik mij verleiden om de Netflix-serie 13 Reasons Why te gaan kijken. Ik bekeek de hele serie binnen een week, daarna kon ik er nog geen afscheid van nemen, dus bestelde ik het boek.
Normaal gesproken koop ik niet zo snel een film- (of serie) editie van een boek, maar omdat ik in dit geval eerst de serie keek voor ik het boek las, deed ik dat dit keer wel.
Ik koos voor het Engelstalige boek en begon gelijk te lezen toen de postbode hem had afgeleverd.

Voordat ik begin met vertellen dat het boek toch wel heel anders was dan de film, zal ik voor degenen die de serie en het boek niet kennen, eerst maar even vertellen waar het verhaal over gaat.
Ik kies daarbij voor de inhoud van het boek. Ik ben tenslotte boekblogger...

Waar gaat het boek over:

Een paar weken nadat highschool-scholiere Hannah Baker is overleden door zelfdoding, ontvangt schoolgenoot Clay Jensen een bijzonder pakketje. Een pakketje met cassettebandjes, ingesproken door Hannah Baker.
Op de tapes vertelt ze de dertien redenen waarom zij tot haar daad is gekomen. Alle dertien mensen die met die redenen te maken hebben, zullen de bandjes moeten beluisteren.
Clay begint met luisteren en merkt dat hij geen idee had wie Hannah precies was, ookal hoopte hij van wel. Hij heeft geen idee wat hij voor aandeel heeft in haar dood.
Bang voor de reden, maar toch vastbesloten erachter te komen, luistert hij de bandjes verder. Niet alleen voor zichzelf, maar ook omdat hij vindt dat hij het Hannah verschuldigd is.

"I want to push Stop on the Walkman and rewind their whole conversation. To rewind into the past and warn them. Or prevent them from even meeting. But I can't. You can't rewind the past."


Mijn mening:

Doordat ik eerst de serie gekeken had, kon ik niet onbevooroordeeld in het boek lezen. Ik lette erg op de verschillen die ik tegenkwam en had uiteraard al een duidelijk beeld van de personages, ookal was hun rol soms een beetje anders.
Het beeld dat ik tijdens het lezen had van de personages, was natuurlijk het beeld van de acteurs die hun rol (overtuigend) speelden.

De serie is geen kopie van bet boek, maar echt based on...

De serie was niet alleen door de beelden, maar ook door de gebeurtenissen zelf veel heftiger. Het uiteindelijke resultaat was hetzelfde: Een meisje dat zichzelf niet de moeite waard vindt om te blijven leven.

Het is al tien jaar geleden dat het boek uitkwam, in die tijd is er een en ander veranderd in de wereld en dan met name op digitaal gebied. De serie heeft daar goed op ingespeeld.
In de serie spelen smartphones een grote rol, terwijl die rol er in het boek helemaal niet is. Daarin worden telefoons vooral gebruikt om te bellen.

In de serie doet Clay er een tijd over om alle cassettes van Hannah te beluisteren. Tussendoor gaat hij naar school en gebeurt daar vanalles, vooral tussen hem en met de anderen die op de tapes voorkomen.
In het boek luistert Clay de bandjes binnen een dag/nacht allemaal.

"Here's a tip. If you touch a girl, even as a joke, and she pushes you off, leave... her... alone. Don't touch her. Anywhere! Just stop. Your touch does nothing but sicken her."


Mijn bedoeling was om me in deze blogpost vooral te richten op de verschillen tussen het boek en de serie, maar na even gegoogeld (klik) te hebben, zag ik dat de verschillen al door meerdere bloggers breeduit zijn uitgemeten.

Het komt er eigenlijk op neer dat in de serie het boek als een harmonica uit elkaar is getrokken en veel gedetailleerder gemaakt.
Het lijkt mij wel een leuk idee als er een echte filmversie van het boek komt, een versie waarin alle gebeurtenissen van de serie staan. Ik zou hem lezen.

In de media

De media is erg wisselend over de serie. Dat het een aangrijpende serie is, daar is iedereen het volgens mij wel over eens, maar sommigen menen dat de impact te groot is en misschien een suïcidaal iemand zou kunnen zetten tot de fatale stap.
Daarbij zijn zelfs psychologen geraadpleegd. (Tja, hoe haal je alles uit een hype...)
Ik heb zelf het idee dat dat wellicht wat overdreven is, maar ik heb er dan ook niet me die pet op naar gekeken.
Ik vond juist dat de serie een goede waarschuwing kan zijn voor anderen. Over wat de impact van negeren en (digitaal) pesten kan zijn. Ook is het belangrijk om geen signalen in de wind te slaan.
Voor mij was het een eye-opener. Waardevol.

"You can't go back to how things were. How you thought they were.
All you really have... is now."

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes
Titel: 13 Reasons Why
auteur: Jay Asher
uitgeverij: Penguin Books
ISBN: 978 0 141 38777 2
aantal pagina's: 288
verschijningsdatum: maart 2017


Koop bij bol.com



InstagramFollow on Bloglovin