Boeken algemeen

dinsdag 31 oktober 2017

Pippi Langkous - Astrid Lindgren

Wie kent haar niet: Dat ondeugende en ongelooflijk sterke meisje met rode vlechten?
Dat moet natuurlijk zo blijven, dus las ik Pippi Langkous voor aan mijn jongste zoontje.

De editie die ik van Pippi Langkous heb, is de elfde druk uit 1999, waarin drie boeken zijn opgenomen: Pippi Lankous, Pippi Langkous gaat aan boord en Pippi Langkous in Taka-Tuka-land.

Het eerste Pippiboek van Astrid Lindgren werd uitgegeven in 1945. De boeken zijn verfilmd, er zijn tv-series van, tekenfilms, toneelstukken en stripverhalen.
Die zijn wel een beetje gedateerd.

Waar gaat het boek over:

Het boek gaat over Pippi Langkous, een meisje van negen jaar, dat helemaal alleen in Villa Kakelbont woont. Nouja, niet helemaal alleen; Ze heeft wel een paard en een aapje.

Pippi is heel sterk, heel rijk en heel ondeugend. Het is niet altijd leuk om in je eentje kattenkwaad uit te halen. Pippi is dan ook heel blij met de buren.
Naast Villa Kakelbont staat namelijk het huis van Anneke en Tommy. Met hen beleeft Pippi allerlei avonturen.

Het zijn niet altijd heel bijzondere dingen, maar zelfs naar school gaan of boodschappen doen is met Pippi al een avontuur. 

Mijn mening:

De avonturen van Pippi Langkous vervelen nooit. Als kind heb ik het boek veel gelezen en ik heb het boek als volwassene al meerder keren voorgelezen.

Mijn versie is wel een beetje verouderd. 
De vader van Pippi is ooit een keer aangespoeld op een eiland en is daar koning geworden. Niet zomaar een koning, maar een negerkoning. Als Pippi met hem meegaat, gaat het vaak over negers en negerkindertjes. Ik kan me zo voorstellen dat dat in de nieuwe editie veranderd is. 

Als jij een nieuwere druk van het boek hebt, zou ik het fijn vinden als je me dat even laat weten. In de boekhandel hier in de buurt hadden ze het boek niet op voorraad, dus kon ik het niet controleren. 

De tekeningen in het boek zijn gemaakt door Carl Hollander. Net als op de vrolijke cover van het boek, zijn veel illustraties in het boek ook in kleur. Ze geven een duidelijk beeld van het verhaal en voegen echt wat toe aan het voorlezen. 

Op de website van Bol.com zie ik dat er deze maand een nieuwe editie van het boek is uitgekomen.
Dit boek is heel ander vormgegeven. Via de site kun je het boek inkijken.
Via de link kun je het boek ook bestellen. Ik ontvang dan een klein bedrag aan commissie. Jou kost het niets extra. 


Titel: Pippi Langkous
auteur: Astrid Lindgren
Originele titel: Pippi Långstrump, Pippi Långstrump går ombord, Pippi Långstrump i Söderhaver
vertaling: Liesbeth Borgesius-Wildschut en Saskia Ferwerda
illustraties: Carl Hollander
uitgeverij: Ploegsma
ISBN: 90 216 0055 2
aantal pagina's: 208
verschijningsjaar: 1999 (Eerste druk Zweden 1945)



InstagramFollow on Bloglovin

zondag 29 oktober 2017

Onafscheidelijk & onbereikbaar (Stouter #6) - Christina Lauren

Titel: Onafscheidelijk & onbereikbaar
Auteur: Christina Lauren
Oorspronkelijke titel: Beautiful beginning | Beautiful beloved
vertaling: Gabriëlla van Karsbergen
uitgeverij: Xander Uitgevers
verschijningsdatum: oktober 2017
ISBN: 978 94 0160 753 7
aantal pagina's: 287




Twee Stouter-novelles in één boek: Onafscheidelijk & Onbereikbaar.
In Onafscheidelijk lees je hoe het verder gaat met Chloe Mills en Bennett Ryan. Oorspronkelijk is dit deel 3.5: Beautiful Beginning.
Onbereikbaar gaat over Sara Dillon en Max Stella en is het vertaalde deel 3.6 Beautiful Beloved.

De andere novelles, Ongedwongen & Ongezien zijn eerder dit jaar gebundeld uitgekomen als deel 5. Deze verhalen zijn de vertaalde delen 1,5, Beautiful Bitch en 2,5, Beautiful Bombshell

Onafscheidelijk:

Chloe en Bennett, bekend uit Ondenkbaar het eerste deel van de Stouter-serie, zijn druk bezig met de voorbereidingen van hun huwelijk. En Chloe en Bennett kennende gaat dat niet zonder slag of stoot.

Alleen komt Bennett op het onzalige idee dat ze tot de huwelijksnacht geen seks meer zullen hebben. 
Als dat niet tot een ontploffing zal leiden...

Een boeiend vervolg op Ondenkbaar. Zowel verbaal als lichamelijk vliegen de vonken er vanaf. 

Onbereikbaar:

In Onbereikbaar kun je lezen hoe het verhaal van Sara en Max uit Onverwacht (Stouter #2) verder gaat. Sara en Max hielden er voordat hun dochtertje geboren was een bijzondere levensstijl op na. Ze gingen graag naar een exclusieve club om daar bekeken te worden tijdens hun liefdesspel. Dat zit er met de kleine niet meer echt in.

Sara en Max zijn nog steeds stapelverliefd op elkaar, maar moeten het noodgedwongen wat rustiger aan doen. Toch missen ze het alletwee heel erg hoe het eerst was. Ze zoeken naar een oplossing om te kijken of hun oude ik nog ergens verborgen is, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.



Mooi om te lezen hoe gek Max en Sara nog op elkaar zijn. Verder zul je veer herkenbare situaties tegenkomen als je zelf kinderen hebt. Leuk om te lezen. Wel voor een groot deel erg vanille.

Het verhaal van Chloe en Bennett vond ik leuker om te lezen dan dat van Max en Stella. Toch wel een ster verschil. Onafscheidelijk krijgt er van mij vier, Onbereikbaar drie. Kom ik op een gemiddelde van 3,5. 

Net als bij de andere boeken uit de serie, ben ik ook door dit boek heen gevlógen.

De omnibussen zijn als paperback o.a. verkrijgbaar bij Bol.com. De verhalen zijn als e-book ook los verkrijgbaar voor €3,99 p.st. 
Als je een boek via een van de links op mijn pagina bestelt, ontvang ik een klein bedrag aan commissie. Jou kost dat uiteraard niets extra. 




InstagramFollow on Bloglovin

vrijdag 27 oktober 2017

Het EOS-project - Mirjam Mous

Titel: Het EOS-project
auteur: Mirjam Mous
uitgeverij: Best of YA | Van Holkema & Warendorf
ISBN: 978 90 00 35462 7

aantal pagina's: 304
verschijningsdatum: juli 2017




Bekijk op bol.com


Het is herfstvakantie en dat betekent lekker veel lezen. Heerlijk om een boek open te kunnen slaan, wetende dat je het in een dag of twee uit kunt hebben.
Dat deed ik dus met Het EOS-project van Mirjam Mous.

Mirjam Mous heeft al 71 (!) boeken op haar naam staan, waarvan Boy 7 toch wel een van de bekendste is.
Zelf besprak ik Password  en Voor altijd vriendinnen op mijn blog.

Omslagtekst:

In een rustig natuurgebied wordt een man dood in de rivier aangetroffen. Het is Herman van Romondt, een journalist van Dagblad Zuid. De politie is er al snel van overtuigd dat het een ongeluk was en doet de zaak daarmee af. Maar Mink, die dezelfde dag nog stage bij Herman liep, denkt dat er meer achter zit. Wat wat deed de journalist bij de Blauwe Bosjes, terwijl hij helemaal niet van de natuur hield?? En dan had hij het ook nog over een belangrijk artikel, dat zou inslaan als een bom.

Mink en Jools, het nichtje van Herman, zijn vastbesloten om erachter te komen wat er is gebeurd en volgen alle sporen die de journalist heeft achtergelaten. De wereld waarin hij zich begeven heeft, blijkt behoorlijk schimmig te zijn. Hoe meer Mink ontdekt, hoe dieper hij in de problemen raakt. Is hij zijn leven nog wel zeker?

Mijn mening:

Het EOS-project is een spannende YA-thriller, waarbij je gelijk vanaf de eerste pagina middenin de actie terecht komt: Mink Bekkering (16) is op de vlucht, maar waarvoor?
Dat vind je stukje bij beetje uit gedurende het verhaal. 

Het verhaal begint op 31 maart 2017 en maakt vervolgens kleinere en grotere stappen terug in de tijd. Eerst naar de tijd dat Mink Jools leerde kennen en dan naar de kern: Waarom is Mink op de vlucht?

De opbouw zorgt er mede voor dat het een spannende thriller wordt. Alleen wordt er aan het begin iets te vaak gesuggereerd dat het spannend gaat worden en het gevaar op de loer ligt. 

"Dat zijn leven een paar jaar later in een nachtmerrie zou veranderen, leek toen nog volkomen absurd." (blz. 36)

"Achteraf gezien had hij er ook maar beter weg kunnen blijven. Dan was er waarschijnlijk niemand gewond geraakt of doodgegaan." (blz. 41)

Gelukkig stopt dit op een gegeven moment en kun je als lezer zelf lekker gaan uitpuzzelen wat je ervan vindt en hoe je denkt dat het zover gekomen is.




Het boek:

Het boek is opgedeeld in 7 delen en een epiloog, die allemaal beginnen met een quote die met de goochelwereld te maken heeft. De quotes passen erg goed bij het verhaal.

"Magicians disappear all the time, but as soon as a regular person does it, everyone is al scared. 

'Tom's gone!' 

'Is he a magician?'

'No.' 

'Then let's print up some flyers!'

(Mitch Hedberg - Amerikaanse stand-upcomedian, 1968-2005)"
(blz. 5)

Er is niet zomaar voor een goochelquotethema gekozen: Mink is zelf een goochel-hobbyist, wat hem gedurende het boek aardig van past komt.

De delen zijn allemaal opgedeeld in vrij korte hoofdstukken. De hoofdstukken hebben allemaal de naam van degene die erin centraal staat met daarbij de datum waarop het desbetreffende stuk zich afspeelt.

Deze opbouw zorgt ervoor dat de draad van het verhaal zeker niet verliest.  

Waarom het boek Het EOS-project heet, wordt pas veel later in het verhaal duidelijk. Ik ga het hier niet verklappen, daarvoor zul je het boek zelf moeten lezen. Hij is zeker de moeite waard!

"Hoe langer Mink erover nadacht, hoe minder hij ervan snapte. Het was alsof hij een puzzel probeerde te maken van stukjes die niet in elkaar pasten."

(blz. 228)

Het EOS-project is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com. Er is een hardcover- en een e-book-editie.
Als je het boek via één van de links op mijn pagina bestelt, ontvang ik een klein bedrag aan commissie. Jou kost het niets extra. 

Het boek is ook te leen bij de bibliotheek.

Het exemplaar dat ik gelezen heb, is beschikbaar gesteld door De Gouden Zebra. Bedankt dat ik het boek voor jullie mocht lezen.

InstagramFollow on Bloglovin

dinsdag 24 oktober 2017

De ongelooflijke Ravi Ravioli (Costa Banana #2) - Jozua Douglas

Twee jaar geleden won ik met een prijsvraag bij Ikvindlezenleuk het eerste deel van Costa Banana: De Gruwelijke Generaal. Het was een erg leuk boek om voor te lezen, dus toen ik deel twee, De ongelooflijke Ravi Ravioli, onlangs bij de bibliotheek zag staan, heb ik hem geleend.
Het derde deel is inmiddels trouwens ook verkrijgbaar. Operatie Pisang.



Waar gaat het boek over:

De boeken van Costa Banana gaan over dezelfde personages: President Fernando van Costa Banana en zijn kinderen Rosa en Fico. 
Fico is het lievelingetje van zijn vader en wordt vreselijk verwend. Hij mag wetten bedenken voor het land en het staat al vast dat hij de volgende president zal worden.
Omdat Rosa een meisje is, gaat dat voor haar niet op, volgens haar vader. 
Daar is Rosa het niet mee eens. Zij vindt zichzelf véél slimmer dan Fico en wil zichzelf graag bewijzen tegenover haar vader, die zelf eigenlijk helemaal niet zo slim is. 

In De Gruweijke Generaal heeft Rosa zich al flink bewezen, maar dat is de president alweer een beetje vergeten. 
Als de president met de beroemde hypnotiseur en magiër Ravi Ravioli in zee gaat, krijgt Rosa een nieuwe kans om zich te bewijzen.
Ravi Ravioli wil de president dolgraag de kneepjes van zijn vak leren. Rosa vertrouwt het zaakje niet en gaat op onderzoek uit.

De ongelooflijke Ravi Ravioli is prima los van de serie te lezen. Het gaat om een nieuw verhaal, waarin af en toe kleine verwijzingen naar De Gruwelijke Generaal staan. 
Maar niet zoveel dat als je het boek over Ravi Ravioli eerst leest, De Gruwelijke Generaal niet meer spannend is. 

Spannend zijn de boeken zeker. Ravi Ravioli is namelijk heel wat van plan en kan Rosa en Fico daar niet bij gebruiken. 

Jozua Douglas:

In 2009 verscheen Jozua Douglas' eerste boek, een prentenboek. Sindsdien schreef hij nog veel meer jeugdboeken, waaronder De verschrikkelijke badmeester en De vreselijke tweeling. Op mijn blog kon je vorige maand de recensie van Gruwelijk grappige griezelverhalen, een boek dat Jozua Douglas samen met Manon Sikkel en Tosca Menten schreef, lezen. 
De tekeningen in het boek zijn gemaakt door Elly Hees. Ze geven een goed beeld van hoe de personages er uit zouden kunnen zien.

Wil je het boek ook lezen?

De ongelooflijke Ravi Ravioli is o.a.verkrijgbaar bij Bol.com als hardcover (€13,99) en als e-book (€4,99). 
Als je het boek via een link op mijn blog bestelt, ontvang ik een klein bedrag aan commissie. Jou kost het niets extra.
Je kunt het boek natuurlijk ook lenen bij de bibliotheek. Veel leesplezier!


Titel: De ongelooflijke Ravi Ravioli
auteur: Jozua Douglas
illustraties: Elly Hees
uitgeverij: De Fontein
ISBN: 978 90 261 4093 8
aantal pagina's: 240
verschijningsdatum: september 2016

Koop bij bol.com



InstagramFollow on Bloglovin

zondag 22 oktober 2017

Dood de Engel (Colomba Caselli #2) - Sandrone Dazieri

Dood de Engel is het vervolg op Dood de Vader, dat ik 2,5 jaar geleden las.
Dood de Vader kreeg destijds maar liefst 5 sterren van mij. Uiteraard waren de verwachtingen van Dood de Engel daardoor hoog.

Omdat het al bijna 2,5 jaar geleden was dat ik het vorige boek las, lag de verhaallijn van Dood de Vader niet meer helemaal voor het grijpen in mijn hoofd. Uit mijn eigen recensie werd ik weer iets wijzer. Gelukkig maar, want in Dood de Engel wordt niet uitgebreid teruggeblikt.



Omslagtekst:


"Vlak voor middernacht komt in Rome de hogesnelheidstrein vanuit Milaan aan op spoor zeven. Als de conducteur de laatste, meest exclusieve wagen opent, sterft hij bij de aanblik van de verwrongen levenloze lichamen van de veertien passagiers. Welke gruwelijke doodsstrijd moesten zij voeren?

De aanslag wordt via een videoboodschap meteen opgeëist door extremisten. Colomba Caselli, de knappe politieagente met haar breekbare ziel, voelt meteen dat dit verhaal niet klopt. Ze roept de hulp in van de hoogbegaafde Dante, dé expert in menselijk gedrag die door een mist van leugens heen kan kijken.

Colomba had gelijk: de aanval kwam niet van extremisten. Maar van wie dan wel en waarom kozen de daders voor zo'n huiveringwekkende methode? En wie is die mysterieuze, vrouwelijke figuur, die nergens sporen achterlaat, behalve een naam: Giltiné, de Litouwse engel van de doden, even mooi als fataal... "


"'Als iemand jullie een kant-en-klare waarheid aanreikt, maak de verpakking dan open en kijk wat erin zit. Het doet er niet toe of die waarheid afkomstig is van een politicus, een krant, een politieagent of van iemand als ik. Verifieer het. Zoek altijd naar je eigen antwoorden.'"

(Dante, blz. 81)


Mijn mening:

Zoals ik al zei wordt er weinig teruggeblikt naar het vorige boek over Colomba Caselli. Druppelsgewijs komt er af en toe iets binnen wat op dat moment van belang is, maar veel wijzer zou je daar niet van worden als je Dood de Vader niet gelezen hebt.
Dood de Engel zou los gelezen kunnen worden qua verhaal, maar qua beleving is het toch echt beter om eerst deel 1 te lezen. 
1100 pagina's gegarandeerd leesplezier (als je van het genre houdt natuurlijk), dus dat lijkt me alleen maar een pluspunt. 

Op het eerste oog lijkt Dood de Engel over terrorisme te gaan, een actueel onderwerp. Maar als je verder leest, blijkt het veel en veel dieper te gaan dan dat.
De kern vinden, is als het zoeken naar een naald in een hooiberg, maar samen zetten Dante en Colomba alles op alles om die naald te vinden. 
Als één van de twee het op wil geven, haalt de ander diegene weer over om toch verder te gaan. Dante en Colomba zijn goed op elkaar ingespeeld en weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. 

Het boek is opgedeeld in twee delen, die onderling ook weer zijn opgedeeld in in totaal vijf delen. Ieder deel geeft een duidelijke omslag in het verhaal weer.
De vijf delen beginnen ieder met een stuk verhaal uit het verleden. Bij ieder stuk, vallen er meer puzzelstukjes op hun plaats. Toch wordt het totaalplaatje pas bij het allerlaatste puzzelstukje duidelijk. 
Het is heerlijk om verrast te worden als je het niet meer verwacht. 

De manier van schrijven van Dood de Engel komt helemaal overeen met die van Dood de Vader.
Ik citeer mezelf:

"Het boek is geschreven vanuit een personele verteller. Veel personages uit het boek worden gevolgd en leer je ook redelijk goed kennen. 
De verteller laat af en toe doorschemeren dat er iets staat te gebeuren, maar vooral de beschrijvingen van gebeurtenissen uit het verleden zijn erg gedetailleerd. Misschien soms wel een beetje té."

Na het lezen van Dood de Vader vermoedde ik dat er een volgend deel zou komen. Ditmaal twijfel ik er niet aan.

Van auteur Sandrone Dazieri is de Caselli-serie de eerste die in het Nederlands vertaald is. In Italië is hij al veel langer bekend. Er staan zo'n 15 boeken op zijn naam, waarvan er een aantal verfilmd zijn.

Net als bij Dood de Vader kon ik het ook bij dit deel niet laten en heb ik de preview van L'Angelo op Kobo, voordat ik het Nederlandse boek ging lezen, in het Italiaans gelezen.  

In het Nederlands is Dood de Engel verkrijgbaar als paperback en als e-book. 
Als je het boek via mijn blog bestelt, ontvang ik een klein bedrag aan commissie. Jou kost het niets extra.

"'Het heeft z'n voordelen om een paria te zijn. Als je een vogel bent die met de andere meevliegt, weet je nooit welke prachtige lijnen je tekent in de lucht, je ziet alleen de kont van degene voor je. De frustratie is dat als je vertelt wat je ziet, niemand je gelooft.'"

(Dante, blz. 228)

Ook Dood de Engel krijgt van mij 5 dikke, vette sterren.

Titel: Dood de Engel
auteur: Sandrone Dazieri
Originele titel: L'Angelo
vertaling: Carolien Steenbergen
uitgeverij: Xander Uitgevers BV
ISBN: 978 94 0160 571 7
aantal pagina's: 523
verschijningsdatum: juni 2017

Koop bij bol.com


InstagramFollow on Bloglovin

dinsdag 17 oktober 2017

Kattensoep - Janneke Schotveld

De kinderboekenweek is helaas alweer voorbij, maar gelukkig zijn er altijd leuke jeugdboeken om te lezen.

Tijdens de kinderboekenweek ontving je bij aankoop van een jeugdboek het kinderboekenweekgeschenk, geschreven door Janneke Schotveld: Kattensoep.

Ik ben hem gauw gaan lezen, zodat ik aan jullie kan vertellen hoe leuk hij is.

Waar gaat het boek over:

Boelie moet zo snel mogelijk bij zijn vriendinnetje Lucy komen, want er is iets mis. Wat er mis is, weet Boelie niet, want de telefoonverbinding valt weg. 
Zou er iets met zijn opa zijn?
Lucy is het buurmeisje van de opa van Boelie en opa woont alleen. Misschien is er wel iets ergs gebeurd.
Boelie stapt snel op de bus om naar zijn opa te gaan. Als hij maar op tijd is!

Bij het huis van zijn opa aangekomen, blijkt er inderdaad iets mis te zijn. Maar het probleem met zijn opa blijkt niet het grootste probleem te zijn. 
In de wijk zijn allemaal katten vermist en er verdwijnen steeds meer! 
Ook de kat van Lucy is verdwenen. Boelie's eigen kat, Obama, die hij heeft meegenomen, moet voor de zekerheid maar binnenblijven.

Boelie en Lucy gaan op onderzoek uit. 
Zou Herba de heks er iets mee te maken hebben?

Mijn mening:

Kattensoep is een leuk en spannend verhaal.

Voor zo'n kort verhaal, worden er veel onderwerpen in besproken: Je hebt het verhaal over de katten, de eenzame opa van Boelie die pas weduwnaar geworden is, Lucy die zich wat achtergesteld voelt nu haar nieuwe zusje er is, vooroordelen en misschien wel een kleine verliefdheid.

Naast leuk en spannend is het daardoor ook nog eens een verhaal met serieuze kanten.

Kattensoep speelt zich af in een weekend in een wijk van een stad. Doordat dat allemaal zo open is gelaten, zou het verhaal zich overal in Nederland kunnen afspelen en zal iedere lezer er raakvlakken in tegen kunnen komen.

Daarnaast speelt het verhaal zich voor een groot deel in Boelie's hoofd af. De gedachten van Boelie staan nooit stil. Boelie is een echte piekeraar en fantaseert er oplos, ondanks het advies van zijn moeder:

"Eerst kijken of het waar is, dan in paniek raken."


Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De naam van de kat van Boelie, Obama, zorgt regelmatig voor (grappige) verwarring :-).

"Nu weet Boelie het weer, de buurvrouw heeft wel eens geklaagd dat Obama in haar tuin poepte. Boelie heeft toen geprobeerd het hem af te leren, maar het leek wel of hij het expres deed."


De leuke illustraties van Annet Schaap maken het verhaal helemaal compleet. 


Titel: Kattensoep
auteur: Janneke Schotveld
illustraties: Annet Schaap
uitgeverij: Stichting CPNB
ISBN: 
978 90 596 5428 0
aantal pagina's: 94
verschijningsdatum: oktober 2017






InstagramFollow on Bloglovin

zaterdag 14 oktober 2017

De vergiftigde gave (The Sin Eater's Daughter #1) - Melinda Salisbury

Een tijdje geleden ontving ik van uitgeverij Clavis een recensie-exemplaar van De vergiftigde gave, het eerste deel van The Sin Eater's Daughter-trilogie.
Omdat in november het tweede deel van de serie uit zal komen, heb ik even gewacht met lezen, zodat ik hopelijk zo snel mogelijk door kan gaan in De slapende prins.

De vergiftigde gave is een young-adultboek geschreven door de Engelse Melinda Salisbury. In het Engels is de serie inmiddels compleet. De rechten ervan zijn verkocht aan 17 landen én er wordt al gesproken over een tv-serie, gebaseerd op de boeken. Klinkt goed toch?

Omslagtekst:

Twylla is uitverkoren. Ze is niet van koninklijke bloede, maar de goden hebben haar gezegend met een heel bijzondere gave. Hierdoor zal ze later de prins huwen en met hem heersen over het koninkrijk Lormere. Maar voorlopig beschouwt Twylla haar gave vooral als een vloek: door de dageraadschade te drinken wordt haar huid giftig. Zo kan ze landgenoten die van verraad beschuldigd worden met een simpele aanraking om het leven brengen. Twylla beseft dat ze geen vrije keus heeft en het werktuig is van de goden en de koningin. Bovendien raakt ze zonder het te beseffen verstrikt in een web van intriges.

Mijn mening:

Wat als eerste opvalt aan De vergiftigde gave is natuurlijk de prachtige (hard)cover die geheimzinnig en veelbelovend overkomt. 
Bij de cover houdt het niet op: Vanaf de eerste zinnen is het verhaal boeiend.

"Zelfs als er geen gevangenen zijn, hoor ik hun kreten. Ze zitten als geesten in de muren en tussen twee voetstappen in weerkaatst hun gegil. Als je je naar de krochten van het kasteel begeeft, onder de barakken waar de wachters slapen, onder de Aanzegkamer, kom je op de plaats waar ze op rustige momenten een kwijnend bestaan leiden."


Nou vraag ik je: Is dit beeldend, of is dit beeldend?

Ik was eerst in de veronderstelling dat hoofdpersoon Twylla één van de gevangenen was, maar dat is niet zo. Of tenminste, niet het soort gevangene die hierboven omschreven wordt. 
Twylla is haar eigen gevangene. Gevangen in haar eigen gave. Gedoemd tot een intimiteitloos bestaan. Gedwongen tot het gebruiken van haar vergiftigde gave. 

Bij het lezen van de omschrijving verwachtte ik een hoog fantasy-gehalte, maar dat viel mee (of tegen). De wereld waarin Twylla leeft, doet erg middeleeuws aan. Ik kon er qua omgeving geen raakvlakken in vinden van een deel van onze wereld. Wat heel knap is, want meestal spelen ook fantasyboeken zich op een of één of andere manier bekend terrein af. 

Qua personages vond ik het een fijn boek om te lezen. Er komen veel verschillende soorten karakters voorbij. En of het het ware karakter is wat je ziet, is nog maar de vraag.

Ik ben héél benieuwd naar het tweede deel!

De vergiftigde gave is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com. Als je het boek via mijn blog bestelt, ontvang ik een klein bedrag aan commissie. Jou kost het niets extra. 


Titel: De vergiftigde gave
auteur: Melinda Salisbury
Originele titel: The Sin Eater's Daughter
vertaling: Margot van Hummel
uitgeverij: Clavis
ISBN: 978 90 448 2874 0
aantal pagina's: 350
verschijningsdatum: maart 2017


Koop bij bol.com


InstagramFollow on Bloglovin

dinsdag 10 oktober 2017

Superjuffie op de Zuidpool (Superjuffie #7) - Janneke Schotveld

Een nieuw boek over Superjuffie, die moest natuurlijk gelezen worden. Ik heb hem voorgelezen aan mijn zoontje van 6 en we hadden hem precies in drie weken uit, de uitleentermijn van de bibliotheek. Verlengen kon niet, want hij is alweer gereserveerd door iemand anders.
Ik breng het boek vanmiddag gauw terug!

Omslagtekst:

Juf Josje dacht dat ze nooit een vriendje zou krijgen. Want wie wil er nou verkering met iemand die om de haverklap wegvliegt om een dier te redden? Nou, Hakim dus! En ze gaan nog trouwen ook, tenminste, dat is de bedoeling. Maar de bruid verdwijnt op haar eigen bruiloft. Het lukt haar nog net om een berichtje van vier letters achter te laten: help! Waar is ze heen? Met wie? En vooral: waarom? Superjuffie raakt flink in de problemen en dat op wat de mooiste dag van haar leven had moeten worden. Lukt het Hakim en de kinderen om haar te redden?

Mijn mening:

Janneke Schotveld heeft het dit keer wel erg spannend gemaakt voor juf Josje en co. En dat nog wel op een vrij onbekend stukje wereld: De Zuidpool. (Daar waar geen ijsberen, maar wel pinguïns zijn.)

Net als in de vorige delen, is het de taak van Superjuffie om een belangrijk probleem op te lossen. Het lijkt wel of de problemen die ze voor haar kiezen krijgt steeds groter worden, van meer invloed zijn op de wereld.
Zaken die lezers wellicht tot nadenken zetten. Dat is wel handig, want de jeugd van nu, zijn de volwassenen van de toekomst en als zij een beetje begaan zijn met het milieu en de dieren zou het wel fijn zijn.

Superjuffie is stoer, lief en grappig en ik hoop nog veel avonturen van haar te mogen (voor)lezen!

In Superjuffie op de Zuidpool staan mooie tekeningen van Annet Schaap. Zij heeft tot nu toe alle boeken van Janneke Schotveld geïllustreerd. In dit boek geen kleine tekeningetjes, maar regelmatig paginagrote afbeeldingen. 

Wil je dit boek zelf kopen? Dat kan o.a. bij Bol.com. Als je de hardcover of het e-book via een link op mijn website bestelt, ontvang ik een klein bedrag aan commissie. Jouw kost het niets extra.
Je kunt het boek ook, net als ik, lenen bij de bibliotheek :-).

Omdat het deze week kinderboekenweek is, krijg je bij aankoop van €10,- aan kinderboeken een gratis boekje van Janneke Schotveld: Kattensoep.


Titel: Superjuffie op de Zuidpool
auteur: Janneke Schotveld
illustraties: Annet Schaap
uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 
9789000353897
aantal pagina's: 144
verschijningsdatum: augustus 2017



Koop bij bol.com

zaterdag 7 oktober 2017

Op een rijtje: de boeken van september

Afgelopen maand heb ik best veel boeken uitgekregen, maar dat waren vooral jeugdboeken. Aan andere boeken kwam ik niet echt toe. Niet zoveel zin om te lezen, teveel Netflix gekeken. Is dat nou een leesdip?
Gelukkig waren er wel een paar boeken die ik in één ruk uit heb gelezen.




Op een rijtje:

5. Scarlet - Marissa Meyer ****

Zoals je aan het lijstje wel kunt zien, ben ik druk aan het lezen geweest voor de kinderboekenweek. Ik las maar liefst 5 gruwelijk enge boeken! Iedere dinsdag heb ik een griezelrecensie online gezet. Ik vond het wel leuk om een keer zoveel tijd vrij te maken voor jeugdboeken.
Aankomende dinsdag hoop ik mijn recensie van het kinderboekenweekgeschenk van Janneke Schotveld online te kunnen zetten .

Nieuwe aanwinsten:

Mijn stapel te lezen boeken is niet geslonken afgelopen maand. Ik kreeg en kocht er namelijk ook weer een aantal boeken bij. 



Deze maand is mijn voornemen om meer te lezen en minder Netflix te kijken. (Alhoewel Lucifer best een gave serie is). Toch denk ik dat het me gaat lukken. De teller van oktober staat namelijk alweer op 6 boeken. Daarmee kom ik op een totaal aantal van 97 boeken in 2017. Die Goodreadschallenge van dit jaar haal ik vast wel!

By the way: Volg je me al op Instagram? Ik zet regelmatig foto's en filmpjes online van nieuwe aanwinsten.


InstagramFollow on Bloglovin

woensdag 4 oktober 2017

Verliefd en verloren - Lizzie van den Ham

Afgelopen weken zat ik een beetje in een leesdip. Daar heeft de Verliefd en verloren-serie van Lizzie van den Ham een einde aan gemaakt.
Ik las de boeken op mijn e-reader in een paar uur uit. In de eerste instantie had ik alleen De zomer dat ik je vond op mijn e-reader staan. Aan het eind daarvan zit je nog middenin het verhaal, geen goed moment om te stoppen met lezen, daarom schafte ik gelijk De winter dat ik je zag aan en vervolgens De lente dat ik je vond.

(Klik op de titels om naar de e-books op Bol.com te gaan)




De boeken zijn als e-book al sinds 2015 in losse delen verkrijgbaar. Sinds de zomer van 2016 is de hele serie in één boek verkrijgbaar als paperback.

Waar gaat het boek over:

Gemma Visser is alweer een tijdje vrijgezel als ze tijdens een avondje uit een leuke bassist op het podium ziet staan. Tot haar verbazing ziet hij haar ook en raken ze aan de praat. Via Facebook blijven ze vervolgens contact houden.

Als Gemma na de zomervakantie weer als leerkracht aan het werk gaat, blijkt Julian, de bassist, één van haar mentorleerlingen te zijn. 
De hoop die ze had dat het tussen hen uit zou kunnen groeien tot iets groters, is daarmee meteen verkeken. Al is het leeftijdsverschil maar klein, een leerkracht met een leerling is uiteraard not-done. 

Toch blijft de spanning tussen Julian en Gemma zinderen. Zouden ze dat vol kunnen houden tot Julian zijn diploma heeft??

Mijn mening:

Een heerlijk boek voor tussendoor (in mijn geval) waarin de spanning de hele tijd voelbaar blijft.
Eigenlijk vond ik het jammer dat ik er zo snel doorheen was, maar ik zie op Goodreads dat Lizzie van den Ham nog veel meer geschreven heeft.

Zowel Gemma als Julian zijn erg leuke personages die goed zijn neergezet. 

Verliefd en verloren is overigens niet het eerste wat ik van haar las. Ik las in het voorjaar de Tussen de sterren-trilogie. Ook leuk om te lezen, maar omdat het zich op Mars afspeelt, iets minder realistisch. Ik hou wel van wat SF op zijn tijd, maar een roman als dit heb ik het liefst zo realistisch mogelijk. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar Verliefd en verloren.



Titel: Verliefd en verloren
auteur: Lizzie van den Ham
uitgeverij: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789462661790
aantal pagina's: 250
verschijningsdatum: juni 2016






InstagramFollow on Bloglovin

dinsdag 3 oktober 2017

De kleine vampier - Angela Sommer-Bodenburg

Morgen is het zover: dan begint de kinderboekenweek! Het thema is dit jaar Gruwelijk eng! Een
superleuk thema waar veel soorten boeken bij passen.

Zo besprak ik de afgelopen dinsdagen al een paar kerntitels voor verschillende leeftijden.

Deze week geen kerntitel, maar wel een boek dat perfect aansluit bij het thema: De kleine vampier.

Het boek is oorspronkelijk geschreven in het Duits en wel in 1979. In 2001 kwam het voor het eerst uit in Nederland. 
Inmiddels is het boek verfilmd. Daarom is het boek opnieuw uitgekomen als film-editie. De film draait vanaf 4 oktober (morgen).

Omslagtekst:

Een vriendschap die de wereld op zijn kop zet!

Anton houdt van griezelen en verslindt boeken over vampiers. Als hij er onverwacht één tegenkomt, is die toch heel anders dan hij dacht. 
De kleine Rudolph is namelijk stoer, aardig en vooral ongevaarlijk.
Samen met Anton vliegt hij eropuit om zijn hele vampierfamilie te redden uit de handen van de vampierjagers. Het wordt een avontuur vol actie, rondvliegende koeien en het meest betoverende vampierzusje van het heelal; een avontuur om in te bijten!

Wereldwijd werden er meer dan 12 miljoen exemplaren verkocht van De kleine vampier. Dit boek bevat fenomenaal beeldmateriaal uit de allereerste Nederlandse 3D-animatiefilm, met stemmen van onder meer Buddy Vedder en Britt Scholte.

Mijn mening:

Alhoewel het boek al zo lang bestaat, had ik het niet eerder gelezen. Ik vond hem verrassend leuk en snap heel goed waarom hij verfilmd is. Als je het boek leest, dan speelt de film zich al af in je hoofd, zo beeldend is het geschreven. 
Op dit moment heb ik de trailer van de film nog niet gezien (daar wacht ik mee tot na het schrijven van dit boekverslag), toch denk ik dat ik er, mede door de foto's in het boek, al een heel goed beeld van heb.



De kleine vampier is een typisch kinderverhaal: Spannend, maar niet té eng. 
Anton en Rudoph zijn de helden uit het verhaal. De vampierjagers zijn de klunzige sukkels. Vampierjager Rookery is een mopperkont die alle vampierjagers uit wil roeien. Zijn collega Manus is uitvinder en wil hem graag helpen, maar werkt meer tegen dan dat hij helpt. Dat zorgt voor lachwekkende situaties.

Vriendschap tussen mensen en vampiers is niet gebruikelijk. De vampiers hebben vooroordelen tegen mensen. Ze denken dat alle mensen zijn als de vampierjagers. Andersom zijn de mensen bang voor vampiers. De vriendschap tussen Anton en Rudolph wordt eerst dan ook niet toegejuicht.

De film is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het boek zou voor die leeftijd ook al prima voorgelezen kunnen worden. Zelf lezen vanaf een jaar of 9 (groep 5/6).

Het boek is verkrijgbaar als paperback (klik) en als e-book (klik). Als je De kleine vampier via een link op mijn blog bestelt, ontvang ik een klein bedrag aan commissie. Jou kost het niets extra. 

Titel: De kleine vampier 
auteur: Angela Sommer-Bodenburg, Nicholas Waller
Oorspronkelijke titel: Der kleine Vampir
vertaling: Mechteld Jansen
uitgeverij: De Fontein
ISBN: 978 90 261 4424 0

aantal pagina's: 160
verschijningsdatum: september 2017

Bekijk op bol.com


InstagramFollow on Bloglovin