Boeken algemeen

donderdag 31 december 2015

Leesvoornemens 2016

Ik zie bij een heleboel bloggers voornemens voor 2016 voorbij komen en zat te denken aan wat nou mijn voornemens zijn.
Afgelopen jaar had ik een aantal voornemens en plannen. Aan enkele daarvan heb ik me gehouden, van andere is niks gekomen.

Daarom heb ik me voorgenomen om me voor 2016 qua lezen niks voor te nemen!


Ik lees gewoon lekker waar ik zin in heb en doe wat er in me op komt. Mijn ervaring is dat het dan meestal wel goed komt.

Bij deze wil ik jullie allemaal het allerbeste wensen voor 2016. Veel geluk en gezondheid én veel leesplezier.

Bedankt voor het lezen van mijn blogposts afgelopen jaar en ik hoop dat jullie aankomend jaar ook weer regelmatig langs zullen komen.

Liefs, Gerrianne


woensdag 30 december 2015

Daar is hij weer - Timur Vermes (boek + film)

Via een facebookactie van uitgeverij De Bezige Bij won ik het boek Daar is hij weer met daarbij vrijkaartjes voor de verfilming.

De bedoeling was om eerst het boek te lezen en vervolgens de film te kijken.
Alleen kwam ik niet echt gemakkelijk door het boek heen en wilde ik niet het risico lopen dat, tegen de tijd dat ik het boek gelezen had, de film niet meer zou draaien.
Ik was daarom nog niet eens halverwege het boek toen ik naar de film ging.

Mijn verwachtingen van de film waren niet hoog om eerlijk te zijn. Wat ik tot zover van het boek gelezen had, sprak me niet erg aan. En aangezien het boek meestal beter is dan de film...

De film bleek echter erg vermakelijk.
Van tevoren had ik gehoord dat veel mensen de film lachend begonnen om vervolgens stilletjes de bioscoop te verlaten. Dat was in ons geval (ik was samen met mijn man) ook zo.
De film zette me wel aan het denken. De humor was vaak net op het randje. Af en toe voelde ik me schuldig dat ik moest lachen. Maarja, zo is het vaak met humor over gevoelige onderwerpen.

Toen ik de film keek, wist ik nog niet of de verfilming veel afweek van het boek. De film was wat mij betreft in elk geval goed genoeg om het boek verder te willen lezen.
Voor ik het boek uit had, was ik bijna weer een week verder.

Ik heb het boek tussen andere boeken door gelezen. Iedere dag een paar hoofdstukken. Ik vond het geen boek om in één keer uit te lezen. Het taalgebruik was best pittig en bestond vooral uit monologen uit de gedachten van Hitler. Er werden veel gebeurtenissen en personages uit de Tweede Wereldoorlog aangehaald.

Over de oorlog heb ik best veel gelezen en geleerd, maar in Hitler als persoon heb ik me nooit zo verdiept. Zijn (mis)daden zeiden mij al genoeg.
Misdaden waar hij ook nu nog geen spijt van heeft. Integendeel. Hij is nog niet tevreden over het werk dat hij in zijn tijd als Führer verricht heeft.

"Wat gebeurd is, is gebeurd. Fouten zijn er niet om betreurd te worden, maar om niet nog eens gemaakt te worden. Na een brand zal ik nooit weken of maanden om het oude huis huilen! Ik bouw het nieuwe huis. Een beter, steviger en mooier huis."


En dat is dan ook precies het doel van Hitler. Zijn werk afmaken. Hij is, zonder dat hij de leiding over Duitsland heeft, alweer aan het nadenken over wie in welke arrestatiegolf gearresteerd al worden.

Wel bijzonder om een boek te lezen waarvan ik van het begin af aan wist dat de hoofdpersoon, de ik-figuur, me niet aan zou staan.
Kon ik in de bioscoop nog regelmatig hardop lachen, het boek ontlokte me slechts af en toe een glimlachje.
Hitler ziet bijvoorbeeld een groot gevaar in de smartphones.

"Dat is gevaarlijke larie, die er alleen maar toe leidt dat onze jonge mensen op straat steeds in hun telefoontoestellen lopen te kijken en bij duizenden tegelijk worden overreden. 

Het zal een van mijn eerste voornemens zijn zulke telefoontoestellen te verbieden, of alleen nog aan resterende minderwaardige raselementen toe te staan of misschien zelfs verplicht voor te schrijven."


Een persoon als Hitler die opeens weer verschijnt, nee dat lijkt me niks. Mensen doen zijn verschijning af als een grap en luisteren daarom naar hem, maar ondertussen weet Hitler het publiek perfect te bespelen. Zoals hij zelf zegt, net als in 1933.

 "'U zou zelfs een pastoor tot atheïst kunnen bekeren, zo te zien', lachte dame Bellini. 'Dat zou je eigenlijk wel denken, maar ik heb het al op grotere schaal geprobeerd,' herinnerde ik me, 'bij veel papen lukt het niet eens met een concentratiekamp.'"




Als het boek letterlijk verfilmd was, zou het niet erg boeiend zijn geweest. De monologen zijn in de film veelal veranderd in dialogen. Hitler werd in de film al snel gekoppeld aan Sawatzki en raakte met hem in gesprek en ging met hem op pad. Terwijl Hitler in het boek vaker alleen met zijn gedachten is.
Ook het verloop van het verhaal is erg anders. De bijfiguren in het boek hebben een grotere rol met daarbij behorende verhaallijn gekregen.
De film drukte mij meer met de neus op de feiten dan dat het boek dat deed.

Heel sterk vond ik de vergelijking tussen Hitler als Führer en Mozart:

"Zonder zijn volk is de Führer niets. Dat wil zeggen, de Führer is zonder zijn volk ook wel iets, maar dan is niet te zien wat hij is. Dat is ieder normaal denkend mens gemakkelijk duidelijk te maken, want het zou net zoiets zijn als Mozart ergens neerzetten zonder hem een piano te geven - dan merkt ook niemand dat hij geniaal is."


Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Nu in de boekhandel: <i>Daar is hij weer</i>Titel: Daar is hij weer
auteur: Timor Vermes
Originele titel: Er ist wieder da
vertaling: Liesbeth van Nes
uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN: 978 90 8542 627 1
 aantal pagina's: 319
verschijningsdatum: september 2014


Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

zondag 27 december 2015

De Alchemist (De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel #1) - Michael Scott

Als er iemand op zoek was naar een leuke fantasy-serie, zag ik vaak De geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel voorbij komen als tip. Uiteraard maakte mij dat nieuwsgierig naar de serie, aangezien ik ook niet vies ben van een beetje fantasy.
Dus reserveerde ik het eerste deel bij de bibliotheek.
Het boek dat voor mij gereserveerd was, was een beetje een beduimeld exemplaar uit een andere vestiging. Beduimeld = veel gelezen, dus dat leek me op zich wel een goed teken.
Hoge verwachtingen van mijn kant dus. Ik hoopte zelfs een beetje op het soort van leesplezier dat de boeken van Harry Potter mij gaven. Misschien een beetje té hoge verwachtingen misschien?

Ik was in elk geval erg benieuwd naar het legendarische personage Nicolas Flamel. Wat hem en zijn geschiedenis betrof kwam ik in dit boek goed aan mijn trekken. Veel gebeurtenissen uit zijn onsterfelijke leven komen naar voren op momenten dat ze van belang zijn voor de gebeurtenissen van nu.

"Wat voor hem vroeger niet meer dan verhalen waren geweest, bleken nu versies van de waarheid te zijn. Mythe was geschiedenis geworden, legenden feiten."


Het 'nu' gaat over de tweeling Josh en Sophie. Door het lot, of het toeval, wie weet, raken zij verstrikt in een soort van magische oorlog om een magisch boek. De Codex.
Behalve dat Josh en Sophie erbij zijn als het boek gestolen wordt, blijken ze er meer mee te maken te hebben dan alleen dat. Alleen weten ze dat zelf niet. Nicolas Flamel heeft echter wel zijn vermoedens.

Ik boek pakte me niet zoals ik gehoopt had. Ik heb het zelfs nog aan de kant willen leggen, maar zoals wel vaker gebeurt, won mijn nieuwsgierigheid naar de rest van het verhaal het uiteindelijk toch.
Al met al vond ik het verhaal niet heel spannend. Wel vond ik de stukken met wat meer actie leuk. Actie en magie is wat mij betreft een goede combinatie.

"Duizenden generaties lang hebben jullie humani doelbewust afstand genomen van wat jullie lacherig magie noemen. Maar in wezen is magie niets anders dan het gebruiken van het gehele spectrum van de zintuigen."


Vergeet aan het eind van het boek niet om het nawoord van van de auteur te lezen. Hij vertelt hierin hoe hij op het idee voor het verhaal gekomen is.
In de eerste instantie zou het boek helemaal niet over Nicholas Flamel, maar over dr. John Dee gaan, terwijl Dee in het uiteindelijke verhaal juist de slechterik is.

Aangezien het eind van het boek nogal wat losse eindjes heeft, ben ik toch nog wel van plan om deel 2 te gaan lezen. Een keer. Denk ik.

Heb jij nog argumenten die me over de streep helpen voor het lezen van de rest van de serie?

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes


Titel: De Alchemist
auteur: Michael Scott
Originele titel: The Alchemyst
vertaling: Henny van Gulik
uitgeverij: Mynx - Opnieuw uitgegeven in 2015 bij De Boekerij
ISBN: 978 90 225 4861 5
aantal pagina's: 318
verschijningsdatum: 2008

zaterdag 26 december 2015

Kiezen is moeilijk - Mijn laatste boek van 2015


Over een paar dagen is 2015 alweer afgelopen. Ik denk dat ik nog genoeg tijd heb om een boek te lezen in die tijd. Het zou leuk zijn als jullie me willen helpen kiezen welk boek dat zal worden.


Ik denk dat het wel duidelijk is waarom kiezen uit deze boeken zo moeilijk is...

Je stem uitbrengen kan tot zondagavond (27 december) via onderstaand formulier.
Je mag ook in een reactie onder dit bericht aangeven waarom ik juist dat boek moet gaan lezen.

Alvast een fijne jaarwisseling én bedankt voor het uitbrengen van je stem!

Onder het formulier staat een beschrijving van de vier boeken waar je uit kunt kiezen.




Bloedbroeders

De zestienjarige Reza komt met zijn moeder en zus tijdelijk naar Nederland om het familierestaurant van zijn oom voor de ondergang te behoeden.
Zijn oom heeft zich door creatief
boekhouden in de nesten gewerkt en zit daarvoor een celstraf uit. Zijn twintigjarige neef Ayaan wordt opgezadeld met de zorgen voor het restaurant en het gezin.

Ayaan heeft totaal geen affiniteit met het restaurant en denkt maar aan een ding: snel en gemakkelijk geld verdienen zodat hij zijn eigen dromen kan najagen. Om zijn plannen uit te voeren
heeft hij echter een handlanger nodig. Reza is daar geknipt voor: hij is familie – een bloedverwant – en bovendien naief en kneedbaar.


Zorgvuldig heeft Ayaan de beroving uitgewerkt: de locatie, het tijdstip, de vluchtauto, de vluchtroute en een alibi. Er kan niets fout gaan. Maar dan gaat het toch gruwelijk mis…



WentelwereldWentelwereld - Peter Nys

Freek Holtrust baalt als een vogel met hoogtevrees. Zijn ouders willen verhuizen, zijn opa is overleden, en zijn school is zo boeiend als een baksteen. Op zoek naar spanning, ontvlucht hij 's nachts zijn huis: het avontuur tegemoet!
Freek krijgt zijn zin, want zonder het te weten passeert hij een geheime poort. Zo belandt hij in Wentelwereld, in de vijftiende eeuw na het Ontluiken van de Kennis. Hij ontmoet de beeldschone Ax, die hem vertelt dat hij een reiziger is - iemand die tussen verschillende werelden kan bewegen. Freek gelooft er niets van, maar wordt snel overtuigd wanneer hij oog in oog staat met vreemde Wentelwereld-volkeren als de Alvrinii en de Garmisjen - om van de grondels, gruwgrocs en duinmieren nog maar te zwijgen. 
De komst van een reiziger ontgaat echter ook de Kraai en Rodolpho Bracchiuss niet, de twee zwarte magiërs die op het punt staan heel Wentelwereld aan hun wil te onderwerpen. Ze gaan meteen tot actie over, want de enige die hun plannen nog kan dwarsbomen, is reiziger Freek Holtrust. 

Leven en dood - Stephenie Meyer

Als Beaufort Swan naar het regenachtige Forks verhuist en de mysterieuze en aantrekkelijke Edythe Cullen ontmoet, neemt zijn leven een spannende en angstige wending. 
Edythe, met haar krijtwitte huid, gouden ogen, betoverende stem en bovennatuurlijke gave, is zowel onweerstaanbaar als ongenaakbaar. Tot nu toe heeft ze haar ware identiteit verborgen weten te houden, maar Beau is vastbesloten achter haar duistere geheim te komen. Wat Beau zich niet realiseert, is dat hij zijn leven en dat van anderen in gevaar brengt naarmate hij haar beter leert kennen. Misschien is het zelfs al te laat...


De Kraaien. List & LeugensList & Leugens - Leigh Bardugo

In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in z'n eentje... Kaz verzamelt een team om zich heen dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zooitje lijkt: een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion en een Hartenwringer. Hun reis leidt dwars door vijandig Fjerda en de zes worden niet alleen belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. En tussendoor moeten ze proberen om elkaar niet te vermoorden.


Follow on Bloglovin

donderdag 24 december 2015

Baba Jaga - An Leysen

Net als vorig jaar is het dit jaar in december weer Sprookjesmaand bij Ikvindlezenleuk.
Vorig jaar las ik daarvoor een aantal sprookjes uit mijn bundel van Grimm.

Dit keer las ik onder andere het sprookjesprentenboek Baba Jaga van An Leysen.

Meteen op het eerste gezicht een aantrekkelijk prentenboek met mooie tekening van een meisje met een lief gezichtje op de voorkant.



Beschrijving

Er was eens, in een land hier ver vandaan, een meisje dat Olga heette. Olga woonde samen met haar vader in een mooi huis, ze waren heel gelukkig met z’n tweetjes. Tot de vader van Olga weer verliefd werd … Zijn nieuwe vrouw was vals en gemeen. En haar zus Baba Jaga, die ver weg in het donkere bos woonde, was nog veel gemener. Baba Jaga was een echte heks! Er werd zelfs verteld dat ze dol was op kinderen … om op te eten! Op een dag werd Olga door haar stiefmoeder naar Baba Jaga gestuurd. Wat moest ze nu doen?

Baba Jaga, de heks uit de Slavische mythologie, komt in dit sprookje helemaal tot leven. An Leysen neemt je mee in een fantasievol verhaal over een boze heks en een lief en dapper meisje.

Voor kinderen vanaf 5 jaar.

(tekst overgenomen van Clavisbooks.com)

Ik kende dit sprookje nog niet en vond het leuk en spannend om te lezen. Ik denk dan ook dat jonge kinderen het ook een erg spannend boek zullen vinden. Misschien iets te spannend. Maar dat kan ook meevallen, omdat het uiteindelijk wel allemaal weer goed komt.
Voor grotere kinderen is het een mooi boek om zelf te lezen.

De tekeningen in het boek zijn allemaal erg mooi en sprekend, in zachte kleuren, met zachte lijnen.
Behalve kleurenprenten, staan er ook enkele schetsen in het boek.

Het is geen voorleesboekje om in vijf minuutjes te lezen voor het slapen gaan. De stukken tekst zijn vrij lang voor een prentenboek. De tekst is dan ook niet alleen bedoeld als onderschrift bij de tekeningen. Het hele sprookje van Baba Jaga wordt uitgebreid verteld.

An Leysen heeft meerdere sprookjesprentenboeken op haar naam staan.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Baba JagaTitel: Baba Jaga
auteur: An Leysen
uitgeverij: Clavis
ISBN: 978 90 448 2656 2
aantal pagina's: 48
verschijningsdatum: december 2015

Bekijk op bol.com



Follow on Bloglovin

maandag 21 december 2015

Opa vlucht - David Walliams

Zaterdag kreeg ik een superleuk pakketje van Clavis: Het nieuwste boek van David Walliams. Opa vlucht.



Zodra ik het boek waarin ik bezig was uit had, ben ik erin begonnen.
En aangezien kinderboeken toch meestal net iets vlotter lezen dan boeken voor volwassenen, had ik hem dezelfde avond nog uit. Net als Jack en opa vlóóg ik door het boek heen.

Beschrijving

De opa van Jack was ooit een gevreesd gevechtspiloot. In de Tweede Wereldoorlog verdedigde hij zijn vaderland, vliegend in een razendsnelle Spitfire. Maar nu is opa vooral een oude en verwarde man, die zijn oorlogsavonturen elke dag opnieuw beleeft …

Daarom besluiten de ouders van Jack om hem naar een bejaardentehuis te sturen. Jack en zijn opa plannen meteen een originele ontsnappingsstunt, maar de gemene directrice juffrouw Knor doet alles om die te verhinderen.

Een grappig en ontroerend avonturenverhaal van David Walliams, opperbevelhebber van de Britse boekenhumor.
Voor lezers vanaf 9 jaar.
(tekst overgenomen van Clavisbooks.com)


Ik weet het zeker, dit boek ga ik nog een keer lezen. Voorlezen welteverstaan. Aan mijn klas, als we over een poosje over de Tweede Wereldoorlog gaan werken met geschiedenis.

Dat is namelijk één van de belangrijkste thema's in dit boek. Het is geen zwaar verhaal, er zit veel fantasie in en toch zit het vol informatie over de Tweede Wereldoorlog. Niet van Nederlandse kant, maar van de Engelse.
Het boek speelt zich af in 1983. Jack is 12 jaar oud, maar de herinneringen van opa nemen hem en de lezer mee naar 1940.

"Het heden begon steeds meer te vervagen tot zwart-witte flarden terwijl het verleden almaar prachtiger en kleurrijker werd."


Achterin het boek staat een woordenlijst, waarbij meer feitelijke informatie over de herinneringen van opa wordt gegeven.

Jack is een enorme fan van opa's oorlogsverhalen én gevechtsvliegtuigen en speelt het 'spel' dan ook graag met opa mee.
Hij is helaas nog de enige die opa begrijpt.

"Je moet naar opa's eigen wereld toe als je tot hem wilde doordringen."


Alhoewel de situatie best zielig is, gebeuren er heel veel grappige dingen in het boek. De plaatjes die erbij staan, maken het nog lachwekkender.

"Klaag NIET over de thee. We weten dat het naar iemands badwater smaakt waarin GEPLAST werd. Dat is ook zo."


Net als bij boeken van bijvoorbeeld Geronimo Stilton wordt er op een speelse manier gebruik gemaakt van de lettergrootte en het lettertype.

De personages zijn geweldig goed neergezet!

Lees hier mijn recensie van Broodje rat, een ander boek van David Walliams.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes


Titel: Opa vlucht
auteur: David Walliams
illustraties door: Tony Ross
Originele titel: Grandpa's Great Escape
vertaling: Roger Vanbrabant
uitgeverij: Clavis
ISBN: 978 90 448 2644 9
aantal pagina's: 397
verschijningsdatum: november 2015


Follow on Bloglovin

zondag 20 december 2015

Paper Towns - John Green (Boek + film)

"Ik had jou niet nodig, idioot. Ik heb jou uitgekozen. En toen heb jij mij weer uitgekozen. (...) En dat is zoiets als een belofte. In elk geval voor vannacht. In voorspoed en tegenspoed. In gezondheid en ziekte. In rijkdom en armoede. Tot de dageraad ons scheidt."



Eerder dit jaar kreeg ik het boek van Paper Towns zomaar cadeau. (Dankjewel Paulien!) Ik was er toen in begonnen, maar heb het na een paar pagina's aan de kant gelegd. Vast een ander boek dat voorrang kreeg, ik weet het niet meer precies.
Hoe dan ook, toen ik afgelopen vrijdag de film bij de bibliotheek zag, werd het toch echt tijd om het boek te lezen.
En aangezien ik met de #BOOKMASreadathon mee doe, vond ik het wel een leuk idee om hem in een dag uit te lezen. Zo gezegd, zo gedaan.

Beschrijving achterzijde boek:

Als Q (Quentin) en Margo negen jaar oud zijn, vinden ze een dode man. 
Die avond klimt Margo het slaapkamerraam en het hart van Q binnen. Maar hun levens gaan daarna verschillende kanten op. 
Negen jaar later klimt Margo opnieuw Q's kamer binnen. Ze neemt hem mee op een nachtelijk avontuur om nooit te vergeten.
De volgende dag is ze verdwenen. 

Margo blijkt aanwijzingen te hebben achtergelaten die alleen Q kan ontcijferen. Geïntrigeerd gaat hij op zoek naar het mysterieuze meisje, geholpen door zijn vrienden Ben en Radar, en Lacey, een vriendin van Margo. 

Maar wil Margo wel gevonden worden?

De grote vraag is eigenlijk niet zozeer wáár Margo is, als wel wíe ze is.

De eerste helft vond ik het boek niet zo heel boeiend en kwam ik maar moeilijk door de hoofdstukken heen. Ik was al over de helft voor het verhaal me wist te pakken.
Het boek is opgedeeld in drieën en pas bij het derde deel, eigenlijk een beetje de finale, begreep ik iets van de ophef die gemaakt werd over het boek.
Niet ieder boek hoeft je te liggen natuurlijk, al vond ik het zeker geen slécht boek en staan er veel mooie uitspraken in.

"(...) En nu is het leven de toekomst gewórden. Elk moment van je leven leef je voor de toekomst: je gaat naar school om te kunnen gaan studeren om een goede baan te kunnen krijgen om een mooi huis te kunnen kopen om je kinderen te kunnen laten studeren zodat zij een goede baan kunnen krijgen om een mooi huis te kunnen kopen en hun kinderen weer te kunnen laten studeren."


(Ik denk dat Margo zonder komma's spreekt...)

Als ik de film niet al in huis gehad had, was ik er vast niet naar op zoek gegaan. Ik heb dan ook grote delen van de film in de fast forward modus gekeken (sorry voor de fans). Eigenlijk heb ik hem alleen maar aangezet, omdat ik wilde weten in hoeverre de film en het boek overeen kwamen.
Tot op zekere hoogte kwamen ze dat. En ook hier gaat voor mij weer op: The book was better.

Pré voor de film was wel dat de eerste helft van het boek, waar ik niet zo enthousiast over was, al na een derde van de film voorbij was.
Uiteraard worden er in verband met de tijd die een film kan duren flink wat dingen weggelaten, maar ook veranderd. Waarschijnlijk om verfilming makkelijker te maken.

De uiteindelijke oplossing werd in de film veel makkelijker gevonden dan in het boek, wat het weer wat simpel maakte. Ik vond de zoektocht in het boek juist wel interessant.
Het verloop van het verhaal is op sommige stukken ook in een iets andere volgorde gegooid.

Wel grappig dat Ansel Elgort, die de rol van Augustus Waters in The Fault in Our Stars speelde, hier nog een gastrolletje heeft.

Nog een laatste quote:

"Als je de touwtjes kiest, stel je je een wereld voor waarin je onherstelbaar kapot kunt gaan. Als je het gras kiest, zeg je dat we allemaal tot in het oneindige met elkaar verbonden zijn, dat niemand van ons dood kan gaan zolang er nog iemand leeft."


Ohja, de film zou geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 jaar. Daar zou ik mínstens 9 van maken. Voor kinderen van 6 die de ondertiteling nog niet kunnen lezen is het niet zo erg, maar wat die jongens zeggen met elkaars moeder te willen doen...

Klik hier om mijn recensie van The Fault in our Stars te lezen.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes


Titel: Paper Towns
auteur: John Green
Originele titel: Paper Towns
vertaling: Aleid van Eekelen-Benders
uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 978 90 4770 737 0
aantal pagina's: 300
verschijningsdatum: juni 2015

Follow on Bloglovin

vrijdag 18 december 2015

Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt - Romain Puértolas

Soms loop ik in de boekwinkel foto's te maken van boeken die ik graag wil lezen, om ze vervolgens te reserveren bij de bibliotheek. Zo ook dit boek.


Review

"'Hoe heet je?' vroeg Providence.

'Zahera.'

'Wat mooi.'

'Het betekent bloeiend of stralend in het Arabisch.'

'Dat kun je aan jouw gezicht wel zien.'

'Als ik bloeiend en stralend was, zou ik hier niet zijn, niet liggen wegrotten in deze ziekenzaal sinds ik op de wereld ben gekomen!'"


Leo komt bij de kapper op zijn afrokapsel te laten knippen en vertelt daar vervolgens een heel bijzonder verhaal.
Het verhaal van Providence Dupois.
Providence heeft in een ziekenhuis in Marrakech het meisje Zahera leren kennen. Zahera heeft geen ouders en ligt al haar hele leven met taaislijmziekte in het ziekenhuis. Ze ziet haar ziekte als een wolk die ze ingeslikt heeft.
Haar wereld is zo klein als het ziekenhuis, maar haar fantasie zo groot als het heelal.
Providence geeft haar een inkijkje in de wereld (wat resulteert in een paar bladzijden vol feiten) én belooft Zahera dat ze bij haar terug zal komen. Sterker nog, dat ze haar mee zal nemen naar Parijs. Providence wil Zahera adopteren.

Op de dag dat Providence Zahera zal gaan halen ligt al het vliegverkeer plat door de aswolk van een IJslandse vulkaan en is er geen enkele mogelijkheid om op de beloofde tijd in Marokko te arriveren. Geen andere mogelijkheid dan zélf te gaan vliegen.

"Het hart is als een grote kast waarin we alle mensen van wie we houden stoppen om ze altijd bij ons te hebben en ze ons hele leven overal mee naartoe te nemen."


Mijn mening

Een bijzonder verhaal met veel fantasie, terwijl het toch over een heel serieus onderwerp gaat. Het verhaal begint heel serieus, tot Providence besluit te gaan vliegen. Waar zou dat naartoe gaan?
Zou het verhaal één grote grap blijken te zijn? Zou ze écht gaan vliegen? Ik was daar heel benieuwd naar en ging dan ook met een vliegende vaart door het boek heen.

Door heel het  boek heen zitten veel humoristische uitspraken die ervoor zorgen dat het een licht verhaal is, terwijl het dat helemaal niet is.

Het hele verhaal wordt eigenlijk door Leo verteld, maar er zijn maar een paar stukjes waarin hij echt als de verteller naar voren komt. Over het algemeen is het boek in personaal perspectief vanuit Providence en soms Zahera geschreven.

Zowel Providence als Zahera proberen hun eigen wolk te verslaan. Providence de aswolk en Zahera haar doorgeslikte wolk die zo groot is als de Eiffeltoren. Beiden hebben ze nooit geleerd om tegen wolken te vechten, maar doen ze daar wel hun uiterste best voor.

"Ze was afhankelijk geworden van een vlucht, afhankelijk van een vliegtuig en een wolk. Ja, nu hing Zahera's leven van twee wolken af. Een die haar vanbinnen verschroeide en een die de lucht blokkeerde. Klem tussen twee wolken, eigenlijk."


Binnenkort ga ik lezen over De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast. Ook geschreven door Romain Puértolas.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes


Titel: Het kleine meisje dat een wolk had ingeslikt
auteur: Romain Puértolas
Originele titel: La petite fille qui avait avalé un nuage grand comme la tour Eiffel
vertaling: Gertrud Maes
uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7409 6
aantal pagina's: 256
verschijningsdatum: juli 2015

Follow on Bloglovin

donderdag 17 december 2015

Een week in Parijs - Jojo Moyes

Een leuke, korte roman over de voorgeschiedenis van de personages van Portret van een vrouw.

Beschrijving

In het Parijs van de belle époque brengt Sophie de eerste romantische weken na hun trouwen door met haar geliefde, de schilder Édouard Lefèvre. Het is een opwindende tijd, hoewel het leven aan de zijde van een arme kunstenaar ook zijn schaduwkanten kent... 

Meer dan een eeuw later komen Liv en David aan in Parijs voor hun huwelijksreis. De stad is prachtig, maar de romantiek is ver te zoeken, vooral doordat Liv steeds alleen is omdat David de ene zakelijke afspraak na de andere heeft. Heeft Liv de fout van haar leven gemaakt?
(Tekst overgenomen van de achterzijde van het boek.) 

Tegen adviezen in heb ik Portret van een vrouw vóór Een week in Parijs gelezen.
Aan de ene kant wist ik daardoor al hoe het uiteindelijk met de personages af zou lopen, aan de andere kant was het ook een zogenaamd feest van herkenning en had ik gelijk al een band met de personages.
Ik denk dat, als ik deze eerst had gelezen, het boek te kort was om die band dan op te bouwen.

Op zich ben ik niet zo'n liefhebber van korte verhalen. De reden daarvoor kwam ik ook hier weer tegen: Het boek is te kort om een verhaal goed recht te doen.
Het einde kwam weer te snel. 
Helemaal doordat ik dacht dat ik nog een heel stuk voor de boeg had en de laatste 30 pagina's een leesfragment van Portret van een vrouw betrof.

Ik lees eigenlijk nooit leesfragmenten achterin een boek. De ene keer omdat ik dan baal, omdat ik niet gelijk het hele boek kan lezen. De andere keer, omdat ik het boek al heb gelezen.

Hoe dan ook, het was leuk om te lezen hoe Liv en David elkaar hebben leren kennen en om Sophie en Édouard samen, zonder de schaduw van de Eerste Wereldoorlog mee te maken.

Bijzonder dat Édouard en Sophie toen al invloed hadden op het leven van Liv.

Er wordt in dit boekje eigenlijk niks genoemd wat in Portret van een vrouw voorkomt. Welke van de twee boeken je ook eerst leest, Jojo Moyes valt niet in herhaling.



Titel: Een week in Parijs
auteur: Jojo Moyes
Originele titel: Honeymoon in Paris
vertaling: Anna Livestro
uitgeverij: De Fontein
ISBN: 978 90 261 3882 9
aantal pagina's: 108
verschijningsdatum: november 2015

Follow on Bloglovin