auteur: Fedor de Beer
uitgeverij: Van Goor
ISBN:978 90 00 35292 0
aantal pagina's: 192
verschijningsdatum: januari 2017
Expeditie Toi Moko is een jeugdboek met een historische inslag. Alhoewel het zich in het heden afspeelt, speelt het verleden een grote rol.
In dit geval over de geschiedenis van de Māori, een bevolkingsgroep van Nieuw-Zeeland (Aotearoa).
Fedor de Beer was als kind al geïnteresseerd in historische boeken. Als leerkracht kwam hij op ideeën voor eigen verhalen, maar pas nadat hij verder had gestudeerd en lesgegeven aan studenten, is hij begonnen met het opschrijven van zijn verhalen.
Zo verscheen in 2014 Het Kindertransport, een boek dat vanuit het heden terugvoert naar de Tweede Wereldoorlog, naar een trein vol Joodse kinderen, onderweg naar Sobibor.
Als je Expeditie Toi Moko voor het eerst in handen hebt, zal de mooie hardcover al opvallen. Bij het openslaan vind je een aantal afbeeldingen die veel te maken hebben met het verhaal dat in het boek staat. Veel zullen de afbeeldingen je dan misschien nog niet zeggen, maar na het lezen zeker wel.
Het eerste hoofdstuk speelt zich af in het verleden, 1820. Het dorp van Ihaia, de leider van een Māori-stam, wordt aangevallen. Ihaia zweert zich te wreken, maar sterft...
In een jeugdboek is het altijd belangrijk dat de eerste bladzijden pakkend zijn. De meeste kinderen gaan niet eerst veertig pagina's lezen om te beslissen of ze door willen lezen in een boek. Dit boek heeft zo'n pakkend begin.
Na het eerste hoofdstuk, waar je je in het heden bevindt, blijft het spannend.
De vader van Thom, doctor van Haeften, schrijft en maakt artikelen en documentaires over eeuwenoude voorwerpen voor National Geographic. Aan hem worden regelmatig bijzondere voorwerpen toevertrouwd om over te schrijven. Zo ook dit keer.
Als Thoms vader niet thuis is, wordt er een pakketje bezorgd waar zelfs de bezorgers de rillingen van krijgen.
"Thom keek de mannen geïnteresseerd aan. Staateigendom, Repatration to Aotea-nog wat én levensgevaarlijk? Hier moest hij meer van weten!"
Niet zomaar een hoofd, maar een toi moko, een eeuwenoud getatoeëerd Māori-hoofd.
Het hoofd moet worden teruggebracht naar waar hij vandaan komt: Nieuw-Zeeland. En Thom en Lin mogen mee!
Een leerzame tocht voor zowel Thom en Lin als de lezer begint. Tijdens het lezen, kun je veel opsteken over Nieuw-Zeeland, de Māori en kun je zelfs aardig wat woordjes Māori leren.
Natuurlijk lees je een boek als dit niet alleen om uit te leren, maar ook om je lekker te ontspannen. Het boek neemt je helemaal mee naar Nieuw-Zeeland en laat je het avontuur beleven.
Al schrijft Fedor de Beer in zijn nawoord wel dat je de reis eigenlijk ook een keer in het echt zou moeten maken. Wie weet, ooit...
Een avontuur is het zeker op hun reis. De Māori-stam en het museum zijn namelijk niet de enigen die de toi moko graag willen hebben. Zo is de reis niet alleen leerzaam, maar ook gevaarlijk.
Aan het eind van het eigenlijke verhaal vind je nog een speciaal dossier over Nieuw-Zeeland. Die moet je zeker niet overslaan. Het zou zelfs heel goed van pas kunnen komen als je een spreekbeurt of werkstuk over Nieuw-Zeeland en/of de Māori wilt maken.
Dit boek gaat na de zomervakantie zeker met mij mee naar school, zodat de kinderen uit mijn klas hem ook kunnen lezen.
Ik hou van dit soort jeugdboeken!