maandag 6 februari 2017

Sneeuw als As (Snow like Ashes #1) - Sara Raasch

Omslagtekst:


Zestien jaar geleden werd het koninkrijk Winter onder de voet gelopen door de kwaadaardige koning Angra. De Winterianen werden tot slaaf gemaakt en hun magie werd hun afgenomen. Vijfentwintig wisten er te ontsnappen, waarvan er nog maar acht over zijn. Alle hoop is nu gevestigd op dit kleine groepje vluchtelingen.

Meira was nog maar een baby toen Winter werd aangevallen. Toch wil ze niets liever dan helpen het magisch medaillon op te sporen waarmee ze hun rijk kunnen heroveren. De vluchtelingen ondernemen gevaarlijke verkenningstochten, maar zij mag tot haar frustratie nooit mee omdat ze nog geen volleerd strijder is. Dat doet zich ineens een grote kans voor: het medaillon blijkt heel dichtbij te zij en zíj krijgt de opdracht het te bemachtigen. Kan Meira zich nu eindelijk bewijzen, of brengt ze met haar impulsieve gedrag iedereen in levensgevaar?

Mijn mening/ review:


Een spannende, nieuwe young-adultserie. Het verhaal is origineel, maar niet geheel onvoorspelbaar. 

Het verhaal speelt zich af in Primoria. Primoria is verdeelt over acht volken: Vier seizoenen en vier ritmes. Lente is met koning Angra het machtigste koninkrijk. Een koninkrijk dat je liever te vriend hebt. 
Dat maakt het voor Winter ook zo moeilijk om hun land te heroveren. Niemand wil samen met hen, een magieloos land, de strijd aangaan tegen zo'n machtige koning als Angra.
Daar komt nog bij dat als Winter het medaillon terug zal krijgen, er wellicht niemand is die de magie kan gebruiken. Degene die de magie kan gebruiken, moet in Winter namelijk vrouwelijk zijn, terwijl de enige nazaat van de koningin een jongen is. Mather.

"Soms helpt het om te geloven in iets wat groter is dan jezelf, tot je het punt bereikt waarop je het op eigen kracht kunt. Met of zonder magie."

(blz. 26)

Meira hoopt stiekem dat het tussen haar en Mather ooit wat kan worden. Maar een koning en een weesmeisje, een gewoon burgermeisje, dat gaat niet samen. (Als er überhaupt een toekomst is...)
Dat wordt er van kleins af aan al bij beiden ingestampt door de volwassenen.

Uiteraard is de eerste prioriteit om het medaillon te bemachtigen, vervolgens een bondgenoot te vinden en dan de tot slaaf gemaakte Winterianen te bevrijden.

Het kostte me de eerste hoofdstukken moeite om in het verhaal te komen. Je valt als lezer middenin het verhaal en wordt gelijk bestookt met namen, landen en een strijd waar je nog niks van weet.
Tussen de gebeurtenissen in het heden wordt veel teruggeblikt naar het verleden, naar de ondergang van Winter en koningin Hannah. 
Hoe meer ik te weten kwam, hoe meer ik opging in het verhaal, tot ik het boek helemaal niet meer weg kon leggen.

Ik ben erg benieuwd naar het vervolg, dat IJs als Vuur zal gaan heten en in de zomer van 2017 uitkomt.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: Sneeuw als As
auteur: Sara Raasch
uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 978 90 027 1870 6
aantal pagina's: 384
verschijningsdatum: januari 2017

Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten