Boeken algemeen

zaterdag 30 september 2017

Umami - Laia Jufresa

Titel: Umami
auteur: Laia Jufresa
Originele titel: umami
vertaling: Heleen Oomen
uitgeverij: AtlasContact
ISBN: 978 90 254 4842 4
aantal pagina's: 256
verschijningsdatum: juni 2017

Bekijk op bol.com


Omslagtekst:

Een hofje in Mexico-Stad: drie families verliezen respectievelijk een moeder, een dochter en een echtgenote. Eén verdwijnt, één verdrinkt en één overlijdt. Umami richt zich niet op gebeurtenissen, maar gaat over hoe de bewoners omgaan met hun verdriet.
Laia Jufresa schetst een prachtig beeld van het kleine hofje: net als de veelheid smaken waarnaar de huizen zijn vernoemd - zoet, zout, bitter, zuur en umami - stelt ze ook een bonte schakering van menselijke gevoelens aan de orde.

De ongelooflijke kracht van Jufresa's vertelkunst is dat ze een dansje maakt met personages, met een lichtvoetigheid en een teerheid die niets afdoen aan hun pijn.

Mijn mening:

Net als dat de omslagtekst niet veel vertelt over de inhoud van het boek, weet ik niet zo goed wat ik ervan moet vinden. 
Soms wordt een boek terwijl ik het lees echt 'van mij', maar dat lukte bij Umami niet.
Ik kwam niet echt in het verhaal, alhoewel het wel interessant was.

Om inhoudelijk iets meer te vertellen:

Het boek is opgedeeld in vier delen die opgedeeld zijn in jaartallen. De gedeeltes die zich afspelen in 2004 zijn gericht op Ana die haar jongere zusje Luz is verloren door verdrinking. Zij moet om zien te gaan met het verlies van haar zusje, maar ook met het verdriet van haar moeder, die ze ook gedeeltelijk is kwijtgeraakt door de dood van haar zusje. 

"Al is ons verdriet niet eens een stroom, maar stilstaand water. Sinds Luz is verdronken, is er altijd iets aan het verdrinken bij ons thuis. Niet elke dag. Er zijn dagen waarop je denkt dat we weer leven, de vijf levenden van ons gezin."

(blz. 76)

2003 is voor Marina, zij woont in hetzelfde hofje als de anderen uit het boek. Van haar kon ik niet zo goed hoogte krijgen. Zij ook niet van zichzelf, want ze is zichzelf een beetje kwijt en ze is verweven in de levens van de personages die iemand zijn verloren.

In 2002 kruip je als lezer in het hoofd van Alfonso Semitiel. Hij is zijn vrouw Noelia verloren aan kanker. Hij heeft een sabbatical van zijn werk en een laptop die hij Nina Simone noemt. Op zijn laptop schrijft hij het verhaal van (en aan) zijn vrouw.
Hij probeert niet alleen het verlies van Noelia te verwerken, maar ook van het feit dat ze kinderloos zijn gebleven, al worden er gedurende zijn verhaal wel steeds twee meisjes genoemd. Wie dat zijn, wordt pas veel later in het verhaal goed duidelijk.

"Ik had haar naam vaker moeten zeggen, ik had hem niet lichtvaardig genoeg kunnen gebruiken. Duizenden, miljoenen kansen om hem op mijn tong te proeven heb ik aan me voorbij laten gaan."

(blz. 114)

In 2001 wordt je meegenomen in de kinderlijke gedachtegang van Luz, het overleden zusje (toen ze nog leefde). Haar verhaal speelt zich af in de zomer dat ze verdronk. Haar verhaal verduidelijkt het verhaal van Ana en Pina een beetje.
Luz wil erbij horen, wil vanalles begrijpen. Het is extra indrukwekkend om te lezen, omdat je weet dat ze het niet zal overleven en nooit alles zal gaan begrijpen.

2000 gaat over de beste vriendin van Ana: Pina. Pina's verhaal gaat over opgroeien, de puberteit, seksualiteit, gepest worden en over haar ouders. Haar ouders die veel ruzie maakten en haar moeder die er uiteindelijk zonder haar vandoor gaat.

Via Marina's verhaal komt er af en toe wat meer duidelijkheid over bepaalde stukken, maar niets wordt helemaal duidelijk.
Zoals de omslagtekst al zegt: Het gaat niet om de gebeurtenissen, maar om de bewoners van De Campanario en hun verdriet.

"'Misschien is dat wel doodgaan.' 

'Meer wegen?' 

'Het moment dat je ophoudt jezelf te dragen.'"

(blz. 180)

In het doolhof van de gedachten van een ander kun je nooit helemaal de weg vinden. Die heb ik in Umami dan ook niet gevonden en daar moet ik genoegen mee nemen.

De cover van het boek is heel passend. Zoals de figuur daarop zich laat meevoeren op de golven, zo moet je je als lezer laten meevoeren op de golven van de gedachten van de personages.

Meer informatie over Laia Jufresa is te vinden op de website van AtlasContact.

Umami is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Hij is verkrijgbaar als paperback en als e-book. Als je het boek via mijn blog bestelt, ontvang ik een klein bedrag aan commissie. Jou kost het geen cent extra. 


InstagramFollow on Bloglovin

dinsdag 26 september 2017

De Griezelbus #1 - Paul van Loon




Toen ik 10 jaar was, las ik op school voor het eerst De Griezelbus. Stukken uit het boek zijn me altijd bijgebleven. Bijvoorbeeld de buschauffeur, maar ook het gevoel dat de verhalen bij me opriepen.
Nu, 25 jaar later heb ik hem herlezen. Ik wilde eens kijken of ik het nog steeds zo'n indrukwekkend boek vond. 

De Griezelbus heeft de afgelopen jaren een aantal keer een metamorfose ondergaan, waarvan deze voor het 25-jarig jubileum toch wel de mooiste is.
Wat wil je ook met een afbeelding van Ien van Laanen. (o.a. bekend van de boekomslagen van Harry Potter)

De versies van deel 2, 3, 4 en 4,5 zijn ook vernieuwd.

Kinderboekenweek

Behalve door het 25-jarig jubileum, staat De Griezelbus extra in het zonnetje (of liever de maneschijn), doordat het boek één van de kerntitels van de komende kinderboekenweek is.
Het thema van de kinderboekenweek 2017 is Gruwelijk Eng!, daar past De Griezelbus natuurlijk perfect bij.

Afgelopen weken besprak ik al meer kerntitels van de kinderboekenweek:


De Griezelbus 1

De nieuwe versie van De Griezelbus kreeg ik afgelopen week op school bij toeval in handen. Ik was van plan om mijn oude versie voor deze recensie te herlezen, maar de kans om die mooie nieuwe te lezen, wilde ik niet laten schieten. 

Omslagtekst:

Tijdens de Kinderboekenweek nodigt een bekend schrijver een leraar met zijn klas uit voor een speciale tocht met zijn griezelbus. Tijdens de rit zal de schrijver griezelverhalen voorlezen uit zijn nieuwe boek. Hierbij gebruikt hij een aantal voorwerpen die hij in de bus heeft uitgestald. Maar naarmate de tocht vordert, blijkt dat iemand in de bus een akelig geheim heeft. Of zijn er meer die iets verbergen?

Mijn mening:

Ik heb De Griezelbus 1 wederom met veel plezier gelezen. 
Doordat het boek uit verschillende verhalen bestaat (met als rode draad het verhaal van de kinderen die meerijden in de Griezelbus), leest het boek lekker vlot weg en is het ook nog eens een perfect voorleesboek, want je kunt gemakkelijk iedere dag een verhaal voorlezen.
Ik heb in elk geval nu al zin om mijn eigen kinderen eruit voor te lezen. Maar eerst hou ik het voor hun nog even bij Dolfje Weerwolfje ;-). Aan de kinderen in mijn klas kan het natuurlijk wel.

Ieder verhaal dat door de schrijver wordt voorgelezen heeft een 'gesloten' einde. Toch blijft er iedere keer nog een kleine opening naar de zogenaamde realiteit en blijft voor de kinderen in de bus de vraag hangen of het nou om een fictief of een waargebeurd verhaal ging. Lekker creepy.

Natuurlijk zijn de verhalen voor kinderen griezeliger dan voor volwassenen, misschien griezeliger voor de kinderen van toen, dan voor die van nu, met alles wat ze op tv, in games en op social media tegenkomen, maar ik weet bijna zeker dat De Griezelbus ook na 25 jaar nog een onuitwisbare indruk op lezers achter zal laten.

Bij het verhaal van Het Schilderij vroeg ik me af of Thomas Olde Heuvelt zijn Hex misschien wel een beetje gebaseerd heeft op Loena met het boze oog.

De Griezelbus 1 is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com (€13,99). Als je de mooie hardcover via mijn pagina bestelt, ontvang ik daarvoor een klein bedrag aan commissie. Jou kost het niets extra.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes
Titel: De Griezelbus 1
auteur: Paul van Loon
illustraties: Ien van Laanen
uitgeverij: Leopold
ISBN: 
9789025871406
aantal pagina's: 176
verschijningsdatum: oktober 2016






Koop bij bol.com

zaterdag 23 september 2017

The 100 Series: A Billionaire Romance Trilogy - Lara Adrian

Lara Adrian is bij mij vooral bekend en geliefd door haar Midnight Breed-series (Middernacht). Ik wist dat ze ook andere series geschreven had, maar gelezen had ik die niet.
Tot ik laatst een nieuwsbrief over haar boeken ontving en daarin las over de 100 Series, bestaande uit drie delen: For 100 days, For 100 Nights en For 100 Reasons.
De omschrijving was aanlokkelijk, dus las ik een preview op Kobo. Na die preview wilde ik graag verder lezen.
Ik had de optie om als e-book de hele serie in één keer te kopen, of ik kon ze stuk voor stuk kopen. Ik koos voor de veilige optie en kocht ze stuk voor stuk. Stel dat ik deel 1 niet leuk zou vinden...
Achteraf had ik beter de omnibus kunnen kopen, aangezien ik alledrie de delen achter elkaar uit heb gelezen. Maar goed.




Omslagtekst (Kobo.com):

FOR 100 DAYS she deceived him. FOR 100 NIGHTS he demanded her complete surrender. Now, after all of the secrets and lies and heartbreak, they'll have to decide if their love is strong enough to try again...FOR 100 REASONS.
FOR 100 DAYS (Book 1)
Struggling artist Avery Ross is at the end of her rope and out of options when she gets a lucky break to house-sit at a posh New York City high-rise. Suddenly she's living a Cinderella dream--complete with a tall, dark, and handsome prince-not-so-charming in the form of the scarred, wickedly seductive alpha billionaire, Dominic Baine, who lives in the penthouse. But Avery's Cinderella fairy tale is only temporary. Soon, her time in Nick's world will be up and she'll have to return to real life where her past is full of ugly, dangerous secrets that will threaten everything she and Nick share.
FOR 100 NIGHTS (Book 2)
For a few precious months, Avery Ross lived a glittering, jet-setting sensual fantasy with billionaire Dominic Baine. Her deception revealed, now she owes Nick a debt: for every day she deceived him, a night in his bed. He wants her at his mercy, surrendered to him completely. It's an exquisite punishment--one she never wants to escape. But just as she and Nick begin to forge a bond that goes deeper than even their limitless passion, Avery discovers a terrible truth about her mysterious, commanding lover that shocks her to her core and may separate them forever.
FOR 100 REASONS (Book 3)
Still reeling from the betrayal of her breakup with Nick, Avery Ross has picked up the pieces of her shattered life and become a strong, independent woman and successful artist. But neither money nor fame is enough to fill the void that Nick's absence has left in her heart. When their paths collide again, Nick will do anything to win Avery back. Now the man accustomed to having everything he desires must find a way to redeem himself to the only woman he has ever loved--even if that means confronting the most hideous secrets of his own past.

Mijn mening:

Als je de serie wilt gaan lezen, moet je niet verwachten dat je iets heel vernieuwends te lezen krijgt, al is het wel een nieuwe weg voor Lara Adrian. Geen paranormale activiteiten in de 100 Series.
De serie toont veel overeenkomsten met de Crossfire-serie van Sylvia Day, de Stouter-serie van Christina Lauren en met de Vijftig tinten-serie van E.L. James.
Je hebt bijvoorbeeld de rijke, dominante man en de getekende vrouw. In dit geval gaat het om Dominic Baine (Nick) en Avery Ross.
Ze vallen hard voor elkaar, maar worden uiteengedreven door leugens en littekens en geheimen.

Spannend, maar voorspelbaar, alhoewel het einde van deel twee me erg wist te verrassen.
Erotisch, soms wat teveel van het goede, maar dat heb ik bij dit soort boeken bijna altijd.
Je moet ze niet te vaak lezen, maar op z'n tijd is het wel leuk.

Een prima serie. Je krijgt wat je verwacht.
Toch gaat mijn voorkeur uit naar de vampiers van Lara Adrian en kijk ik uit naar deel 15 van de Midnight Breed: Claimed in Shadows. 

Als je via deze link het boek aanschaft bij Bol.com, ontvang ik een klein bedrag aan commissie. Het kost jou niets extra. 

Titel: The 100 Series: A Billionaire Romance Trilogy
auteur: Lara Adrian
uitgeverij: Lara Adrian, LLC
ISBN: 
9781939193230

aantal pagina's: 820
verschijningsdatum: augustus 2017




Koop bij bol.com


InstagramFollow on Bloglovin

dinsdag 19 september 2017

Gruwelijk grappige griezelverhalen - De Lachende Zaag (Tosca Menten, Jozua Douglas, Manon Sikkel)

Op 4 oktober is het alweer zover: Dan begint de kinderboekenweek. Het thema is dit jaar Gruwelijk eng!

Afgelopen weken kon je al mijn recensies van Strandersgeschreven door Iris Stobbelaar en Dit is een boek vol monsters van Guido van Genechten lezen.

Stranders is een boek voor kinderen vanaf tien jaar, Dit is een boek vol monsters is een prentenboek en geschikt vanaf de kleuterleeftijd. 

Deze week bespreek ik Gruwelijk grappige griezelverhalen. Dit boek is één van de kerntitels van de kinderboekenweek (klik) voor groep 5 & 6. 

Afbeelding: Toscamenten.nl
Gruwelijk grappige griezelverhalen is gescheven door schrijversgenootschap De Lachende Zaag, bestaande uit Tosca Menten (bekend van o.a. Dummie de Mummi), Jozua Douglas  (bekend van o.a. De verschrikkelijke badmeester) en Manon Sikkel (bekend van o.a. de Izzylove-boeken).

Deze drie hebben samen een boek met maar liefst negen gruwelijke verhalen geschreven.
Alle verhalen zouden bijna echt gebeurd zijn, of gedeeltelijk helemaal echt gebeurd.
De verhalen zijn vaak zo absurd, dat De Lachende Zaag de omschrijving 'IJzersterke verhalen' helemaal waarmaakt. 

Waar gaat het boek over:

De verhalen in het boek zijn erg uiteenlopend, met de overeenkomst dat ze allemaal gruwelijk, eng en grappig zijn. De één wat enger dan de ander, de ander wat gruwelijker dan de één.
Ik kan je vertellen dat er echt misselijkmakende verhalen bij zitten. 

Neem bijvoorbeeld het verhaal over Knobbeltjesdag. Een dag waarop een wedstrijd puisten uitknijpen centraal staat. Of Het Spookdekbed, waarin het geheim van het levende dekbed ontrafeld wordt. Iew!

Ieder verhaal, hoe eng of vies ook, wordt afgesloten met een iets luchtiger gedicht of spreekwoord, zoals het gedicht Bruine bonen. Dat is letterlijk en figuurlijk een erg luchtig gedichtje.

Halverwege de verhalen zijn nog een aantal gruwelijk grappige griezelweetjes te vinden. In die weetjes vind je achtergrondinformatie bij de verhalen, waardoor ze nog echter lijken. 

Mijn mening

Ik heb echt gegriezeld van de verhalen, maar er ook erg om gelachen. 
De verhalen van Jozua Douglas waren erg eng, terwijl die van Tosca Menten vaker gruwelijk waren door het hoge vieze beesten-gehalte. De bijdragen van Manon Sikkel kwamen het meest realistisch over, waardoor ze nog viezer en enger overkwamen.
De gedichten en spreekwoorden na ieder verhaal vormen een leuke afwisseling. 

Bij ieder verhaal zijn leuke, grappige en verhelderende illustraties te vinden die gemaakt zijn door Katrien Holland. 

Omdat het een verhalenbundel is, hoef je niet perse alle verhalen (voor) te lezen. Zo heb ik mijn kinderen enkele verhalen voorgelezen en sommige voor mezelf gelezen. Ik zou ze niet met nachtmerries willen opzadelen.
Door de manier waarop je voorleest, maak je het natuurlijk wel zo griezelig als je zelf wilt.
Bij ons heeft er tot nu toe in elk geval niemand van wakker gelegen.

Voor school zou ik niet ieder verhaal geschikt vinden om voor te lezen, maar zou ik het geen probleem vinden als leerlingen het boek zelf zouden lezen. 
Ik zou het boek overigens eerder voorschotelen aan kinderen vanaf een jaar of tien dan aan een kind van acht uit groep 5. 
Maar misschien durf je het wel aan om hem samen met je zoon of dochter die in groep 5 zit te lezen. 

Gruwelijk Grappige Griezelverhalen is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com. De hardcover kost daar nu maar €7,99.
Wanneer je het boek via mijn blog bestelt, ontvang ik een klein bedrag aan commissie. Voor jou kost dat geen cent extra. 

Titel: Gruwelijk grappige griezelverhalen
auteur: De Lachende Zaag
illustraties: Katrien Holland
uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum, Uitgeverij de Fontein en Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN: 978 90 245 7768 2
aantal pagina's: 168
verschijningsdatum: augustus 2017

Koop bij bol.com


InstagramFollow on Bloglovin

zondag 17 september 2017

Schuilplaats - Marike Goslinga

Aan het begin van de zomer vond ik het persbericht van Schuilplaats, het debuut van Marike Goslinga, in mijn mailbox. Het kwam op mij over als een boek dat ik interessant zou vinden om te lezen. En met de zomerse foto op de cover erbij, leek het me het perfecte boek om in de vakantie te lezen.

Schuilplaats ging met me mee naar Italië, alleen kwam ik er daar helaas niet aan toe. (Iets met: So many books, so little time...)
Terug in Nederland ben ik er gelijk in begonnen. Voorlezend welteverstaan. Het leek mijn twee oudste zoons ook een boeiend boek.

Waar gaat het boek over:

Het leven gaat door... Levi, zijn vader, broer Tom en zus Anne gaan voor het eerst op vakantie nadat moeder Tine bij een ongeluk om het leven is gekomen.
Ze gaan naar Vlieland, waar ze een tenthuisje hebben en waar ze ook altijd met hun moeder naartoe gingen. 
Levi doet zijn uiterste best om er een gewone vakantie van te maken, net als anders. Maar hij merkt al snel dat dat niet kan. Alles ís nou eenmaal anders. Niet alleen het gezin zelf, maar ook de mensen om hen heen. Hun blikken vol medelijden weerspiegelen het verlies. 

Leuke dingen met zijn vader, broer en zus doen, is ook niet zo gemakkelijk. Zijn zus is steeds boos, zijn broer lijkt vergeten te zijn hoe hij grapjes moet maken en zijn vader kan zomaar ineens gaan huilen.

Gelukkig maakt Levi algauw een paar vrienden op de camping en gaat de zon toch nog een beetje schijnen op Vlieland.

Mijn mening:

Voordat ik begon met voorlezen, was ik een beetje huiverig met dit onderwerp voor het slapengaan. Misschien zou het te zwaar zijn: Een overleden moeder is niet niks. 

Mede doordat het zich op het rustige Vlieland afspeelt is het goed te behappen. Verdrietige, en soms heftige, herinneringen worden afgewisseld met echte vakantiebezigheden als leuke dingen doen met vrienden en een verliefdheid.

Rouwverwerking en schuldgevoelens tegen een zonnige achtergrond. Zoals op de cover van het boek: Een donker hartje in een pot vol eilandsouvenirtjes: de gedachte aan mama is nooit ver weg. 

Als je je vakantie wel eens op Vlieland doorbrengt, zal dit een boek vol herkenning zijn. Het hele eiland en hoe het er daar aan toe gaat, worden erg gedetailleerd beschreven. 

Mijn kinderen vonden het een boeiend boek om naar te luisteren. Zelf vond ik Schuilplaats meer een boek om zelf te lezen. Niet om het onderwerp, niet om het verhaal, wel door de zinsbouw van het verhaal.
Dialogen en gedachten wisselen elkaar erg snel af. Voor de lezer is dat duidelijk te zien. Voor de luisteraar is het wellicht niet altijd duidelijk welke dingen hardop worden uitgesproken en welke niet. 

Schuilplaats is verkrijgbaar als hardcover (€13,99) en als e-book (€7,99). 
Als je het boek via mijn site bij Bol.com bestelt (door op de link te klikken), dan krijg ik daar een klein bedrag aan commissie voor. Jou kost het natuurlijk geen cent extra.

Titel: Schuilplaats
auteur: Marike Goslinga
uitgeverij: Leopold
ISBN: 978 90 258 7297 7
aantal pagina's: 128
verschijningsdatum: juli 2017



Koop bij bol.com


InstagramFollow on Bloglovin

dinsdag 12 september 2017

Dit is een boek vol monsters - Guido van Genechten

Op 4 oktober is het alweer zover: Dan begint de kinderboekenweek. Het thema is dit jaar
Gruwelijk eng!

Vorige week kon je al mijn recensie van Stranders, geschreven door Iris Stobbelaar lezen. Stranders is griezelboek dat geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.  

Van uitgeverij Clavis kreeg ik een recensie-exemplaar van Dit is een boek vol monsters.
Dit is een boek vol monsters is een prentenboek en een van de kerntitels (klik) voor groep 1 en 2. 

Griezelen op kleuterniveau dus. Dat betekent in dit geval dat Guido van Genechten de kinderen stap voor stap meeneemt door het boek en het boek vol waarschuwingen staat dat het misschien wel écht griezelig gaat worden. 
Eigenlijk zijn de monsters in het boek niet zo heel eng, maar vooral grappig. Het is meer de spanning van de waarschuwingen die een lekker griezelgevoel oproept. 
Erg leuk! En een geweldig voorleesboek voor in de klas. 

Het monster op de voorkant van het boek lijkt wel een beetje op de Gruffalo. Hij ziet er eng uit, maar zijn lach is niet al te boos. De nachtelijke schaduwen van de monsters achter hem, lijken een stuk griezeliger. 
Om het boek te lezen, heb je wel een aantal dingen nodig ;-). 


Het laatste monster in het boek is een verrassingsmonster. Een groot pop-up monster (ook meer grappig dan eng).

Heb je het hele boek doorlopen? Dan krijg je een dapperheidsdiploma. Wellicht leuk om iets soortgelijks te maken en aan het eind van het boek (of aan het eind van de kinderboekenweek) uit te reiken in de klas. 


Prentenboeken zijn natuurlijk niet voorbehouden aan kleuters. Dit boek is ook uitstekend te lezen met grotere kinderen. Voorlezen is altíjd leuk, dus lees hem lekker voor of samen.

Het boek zelf geeft je griezelgarantie, ik geef je garantie op een mooi, leuk, spannend en grappig prentenboek. 

Veel leesplezier!!!




Volgende week: IJzersterke verhalen - Gruwelijk grappige griezelverhalen - De lachende zaag (Tosca Menten, Jozua Douglas en Manon Sikkel). 



Titel: Dit is een boek vol monsters

auteur: Guido van Genechten

illustraties: Guido van Genechten

uitgeverij: Clavis

ISBN: 9789044829938

verschijningsdatum: juli 2017


InstagramFollow on Bloglovin

maandag 11 september 2017

Dummie de mummie en de drums van Massoeba (Dummie de mummie #7) - Tosca Menten

Wie mijn blog al langer volgt dan vandaag, weet dat mijn zoontje en ik fan zijn van Dummie de mummie. Ik heb nog niet alle boeken (voor)gelezen en nam dit keer een deel mee van de bibliotheek.
Dummie de mummie en de drums van Massoeba.

Zoals ik van de eerdere boeken gewend ben, was ook dit boek spannend, grappig en leuk. Een avontuur om te lezen.

Omslagtekst:

Hoera! De koning komt op Koningsdag naar Polderdam en de klas van Dummie en Goos mag op het stadhuis de aubade zingen. Op de rommelmarkt vindt Dummie een oude trommel vol amuletten uit Afrika. Volgens de marktkoopman is die van een medicijnman geweest en zitten er nog geheime krachten in. Goos en Klaas geloven daar niks van, maar zodra Dummie gaat trommelen, vliegt het geluk hem om de oren. Als meester Krabbel ziek wordt, krijgen ze de allerliefste invaljuf van de wereld en Dummie mag op Koningsdag onverwacht een hoofdrol spelen. 
Maar dan verdwijnen de amuletten. Opeens gaat alles mis. Hoe kan dat? Dat komt toch zeker niet door die trommel?

Opeens aarzelde Goos niet meer. Met een schreeuw pakte hij de trommel op, rende ermee naar de sloot en smeet hem erin. Met grote ogen keek hij naar het opspattende water. Ebbie kwam hijgend naast hem staan. 'Wat doe je?' vroeg hij. 'Ik gooi dat ding weg! Hij is gevaarlijk,' zei Goos. Hij pakte Ebbies hand en trok hem vlug achteruit.

Een geheimzinnig verhaal over een oude trommel en een bijzondere juf.

Mijn mening:

Heel knap hoe het Tosca Menten iedere keer lukt om fictie zo echt te laten lijken. Iedereen die het boek leest, weet dat een mummie als Dummie niet kan bestaan. Toch lijkt hij door de verder realistische wereld van Polderdam levensecht. 

Ook dit keer lukt het Dummie om de boel op stelten te zetten, waardoor en veel grappige gingen gebeuren. Dummie was al vreselijk koppig en wordt door de trommel nóg koppiger. 
Goos is dit keer niet altijd even blij met het geluk van Dummie. Het geluk van Dummie komt namelijk niet helemaal overeen met het geluk van Goos.

Naast de grappige en spannende dingen, geeft het achtergrondverhaal van Goos en Klaas het verhaal een serieus tintje. Want hoe leuk ze het samen hebben, het gemis van Goos moeder blijft. 

Moraal van dit verhaal: Als je iets echt gelooft, dan is het waar. Dat is de kracht van de verbeelding.

Dummie de mummie en de drums van Massoeba is verkrijgbaar als hardcover en als e-book.

Titel: Dummie de Mummie en de drums van Massoeba
auteur: Tosca Menten
illustraties: Elly Hees
uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000346677
aantal pagina's: 312
verschijningsdatum: september 2015





InstagramFollow on Bloglovin

zaterdag 9 september 2017

Strijder (Talon #4) - Julie Kagawa

Voor ik op vakantie ging, begon ik in Strijder, het vierde deel van de Talon-serie. Op vakantie las ik hem uit. Omdat ik vakantie had, heb ik niet gelijk een recensie online gezet. Maar hier is hij dan alsnog: Mijn recensie van Strijder.

Als je het boek in handen neemt, valt gelijk de mooie cover op: Een groene drakenhuid met reliëf. Deze cover past mooi in het rijtje van de eerdere boeken.
Op de rug van het boek staat het logo van de Talon-saga in viervoud. Zo is vanuit je boekenkast (of in de boekwinkel of bibliotheek) gemakkelijk te herkennen welk deel je in handen hebt.

In mijn recensie-exemplaar vond ik ook nog eens een mooie boekenlegger in de stijl van het boek met op de achterzijde alle boeken van Julie Kagawa (klik voor mijn recensies). Boeken die ik afgelopen jaar allemaal met veel plezier gelezen heb.


Omslagtekst


Draken zouden geen emoties kennen, heeft Ember altijd geleerd. Hoe kan ze dan zo diep bedroefd zijn nadat Garrett zijn leven heeft gegeven om een verschrikkelijk verraad te ontmaskeren? Niets van wat ze ooit geloofde is waar, en ze zweert dat ze samen met rebel Riley in opstand zal komen tegen Talon, de drakendoders van St. Joris en... Dante, haar eigen tweelingbroer - die op het punt staat de grootste verschrikking aller tijden op hen af te sturen. 

Met de gruwelijke wezens die ze hebben gecreëerd, staan de machthebbers van Talon klaar om de heerschappij over de wereld op de eisen. De duisternis komt steeds dichterbij. Zullen Ember en haar vrienden nog iets kunnen doen om Talon tegen te houden?

Mijn mening:


Na Jager kon ik niet wachten tot ik Strijder kon lezen. Helaas zakt een verhaal na een jaar wel een beetje weg. Door het boek weer even door te bladeren en het laatste hoofdstuk van deel 3 opnieuw te lezen, kwam het gevoel gelukkig wel weer een beetje terug en werd ik genoeg gemotiveerd om weer verder te lezen in het nieuwe deel. 
Toch krijg ik steeds meer begrip voor mensen die wachten met het lezen van een serie tot hij compleet is. Dan kun je in één ruk doorlezen.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een boek te herlezen voor je verdergaat in een volgend deel van een serie. Maar ja, so many books, so little time, dus daar had ik geen tijd voor.

In Strijder kom je gelijk terecht in de scène waar Jager stopte. En wel op een slagveld. Daardoor kom je met een dreun weer terug in wat er aan de hand was: Garrett...
Vanaf daar gaat het van kwaad tot erger. Wat een zieke 'spelletjes' heeft Julie Kagawa bedacht voor Talon! Ik voel mijn hart nog weer in mijn keel kloppen als ik eraan terugdenk.
Erg spannend en de actie is nooit ver weg.
In Strijder is het geen strijd meer tussen een paar personen of twee teams, het is oorlog.

17342753Net als de andere delen hebben de hoofdstukken van Strijder de namen van de personages die in dat stuk centraal staan als ik-persoon. 
Als ik zelf in een leesrush zit, vergeet ik nog wel eens om de titel van een hoofdstuk goed tot me door te laten dringen. Af en toe zorgde dat voor verwarring en wist ik niet meer wie er nou aan het woord was. Even terugbladeren of bovenaan de pagina kijken, loste dat probleem gemakkelijk op. Bij de les blijven dus.

En wederom wordt het wachten op het volgende deel. Inferno verschijnt in het voorjaar van 2018 in het Engels en zal in de zomer van 2018 vertaald zijn in het Nederlands. 

Strijder is verkrijgbaar als paperback en als e-book.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: Strijder
auteur: Julie Kagawa
Originele titel: Legion
vertaling: Karin de Haas
uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 978 94 027 2480 6
aantal pagina's: 384
verschijningsdatum: juni 2017




InstagramFollow on Bloglovin