Boeken algemeen

zaterdag 10 december 2016

Spiegelmeisje - Astrid Witte
Omschrijving: 

Twijfelend sloeg ze linksaf en kon niet geloven wat ze zag. Ze zou haar huis bijna niet herkend hebben, als het felblauwe naambord niet bij de deurbel had gehangen. Het hele huis, de afgeschuurde deur die nog altijd geschilderd moest worden en binnenkort wel rottingsverschijnselen zou gaan vertonen, de ramen en zelfs de perkplantjes in de tuin... ze waren allemaal in spiegelbeeld.

Wanneer Marleen per ongeluk een antieke spiegel breekt, komt ze in een spiegelwereld terecht. Letterlijk alles is gespiegeld. Op school is niets meer leesbaar en ze heeft het gevoel voor gek verklaard te worden. En dan heeft ze nog niemand verteld over de geestverschijning die voortdurend opduikt. Maar tijdens haar zoektocht komt Marleen erachter dat zij niet de enige is die in een spiegelbeeld zit opgesloten...

Deze spannende mix van fantasy en geschiedenis neemt je mee naar de andere kant van de spiegel, waar een eeuwenoude Maastrichtse cold case nog altijd wacht op opheldering. Voor lezers vanaf 12 jaar. 


Mijn mening:

Na een leuk voorwoord begint het verhaal vrijwel gelijk spannend, als wordt dat er soms wel wat dik bovenop gelegd.
De verwarring van Marleen, wanneer ineens alles anders is, is duidelijk voelbaar. 

Astrid Witte neemt geen halve maatregelen: Zelfs de mensen zijn in spiegelbeeld. In het boek kom je ook regelmatig stukjes gespiegelde tekst tegen.
(Dat is ook gelijk een van de redenen dat het boek mij aansprak. Ik heb iets met tekst in spiegelbeeld en ben zelf een 'gespecialiseerd' spiegelschriftschrijver.) 

Je zou verwachten dat Marleens grootste bezigheid is om terug te keren in haar eigen wereld, maar ze lijkt zich er al vrij snel bij neer te leggen als ze erachter komt dat ze misschien niet voor niets in de spiegelwereld terecht is gekomen.

Het scheelt dat alle mensen die daar zijn qua karakter gewoon zichzelf zijn. En niet alleen dat, ze hebben ook dezelfde herinneringen als dezelfde mensen in de gewone wereld.  
Het lijkt er dan ook op dat Marleen niet in een andere wereld is, maar dat ze haar wereld ineens gespiegeld zíet. 

Zelfs voor een fantasie-verhaal, waarin iemand het zo mooi mag maken zoals hij of zij zelf wil, zitten er wat haken en ogen aan. Uiteraard gaat het om een jeugdboek en zal een kind van 12 wellicht iets minder kritisch lezen dan ik. 

Al met al is het een boeiend, spannend en soms zelfs eng verhaal, waarvan ik denk dat kinderen in groep 8 hem al heel goed kunnen lezen. 

Ik ga de proef op de som nemen en het boek volgende week mee naar school nemen om aan een paar leerlingen te laten lezen. Ik ben benieuwd wat zij ervan zullen vinden. 

To be continued...

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

SpiegelmeisjeTitel: Spiegelmeisje
auteur: Astrid Witte
uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044828382
aantal pagina's: 149
verschijningsdatum: oktober 2016Bekijk op bol.com


InstagramFollow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten