zaterdag 1 februari 2014

Silo - Hugh HoweySilo - Hugh Howey


Jeetje, wat een bijzonder boek! Ik lees niet vaak SF en zal dat vast ook niet ineens veel vaker gaan doen, maar dit boek vond ik echt heel goed. 
Het boek is eerder in eigen beheer door de auteur uitgegeven onder de titel 'Wool'. Eerst alleen als e-book, in vijf delen, maar omdat het zo goed verkocht werd zijn de verschillende delen gebundeld en uitgegeven door een uitgever. Inmiddels al in 18 talen vertaald.
Deze informatie las ik voordat ik het boek ging lezen en op zoek was naar leesvoer. Het maakte me erg nieuwsgierig en dus ben ik de boeken gaan lezen.

De Silo is een soort van ondergrondse stad met alles erop en eraan. De mensen wonen en werken er onder de grond omdat de aarde niet meer bewoonbaar is. Ze zitten daar al een paar honderd jaar en weten niet eens beter. Ze weten niks van de aarde om hen heen. Het verhaal gaat dat de Silo geschapen is, als door een god. 
Maar, de mensheid wordt als een graankorrel bewaard in een ondergrondse silo, in afwachting op betere tijden. 
Op de Silo staan camera's om de dorre buitenwereld toch te kunnen zien. Die camera's worden natuurlijk vies en moeten af en toe schoongemaakt worden. Dat gebeurt door mensen die ergens voor gestraft zijn. Zij worden op schoonmaak gestuurd. Ze zeggen stuk voor stuk dat ze niet gaan schoonmaken, maar zodra ze buiten zijn slaan ze aan het poetsen. Het waarom daarvan snapt niemand. Als deze schoonmakers vervolgens de heuvels bij de Silo inlopen gaan ze daar ten onder aan de giftige stoffen in de lucht.
De Silo is verdeeld in verschillende afdelingen. Bovenin het bestuur, de afdeling IT, er zijn boerderijen, scholen, ergens in het midden de afdeling materiaal en helemaal beneden Mechanica.

In deel 1 maken we kennis met sheriff Holston. Zijn vrouw is 3 jaar terug op schoonmaak gestuurd nadat zij op de servers van de Silo allerlei informatie over de geschiedenis van de Silo gevonden heeft en daar waarschijnlijk zo gek van geworden is dat ze naar buiten wilde. 
Holston is al 3 jaar op zoek naar de informatie die zijn vrouw zo van streek heeft gemaakt en eindigt daarbij zelf ook als schoonmaker.

Deel 2 gaat over burgemeester Jahns. Deze oudere vrouw moet, omdat Holston eruit is gezet op zoek naar een nieuwe sheriff. Deze denkt ze te kunnen vinden in Juliette. Juliette woont in een van de onderste lagen van de Silo, op de afdeling Mechanica. Jahns wil haar persoonlijk vragen of ze de taak van sheriff op zich wil nemen en begint samen met Marnes. Het is een lange afdaling die wel een een aantal dagen zal gaan duren, om nog maar niet te spreken op de nog zwaardere terugtocht. Op de IT-afdeling komt ze een tegenstander tegen van het idee om Juliette sheriff te laten worden, Bernard, hoofd van de afdeling IT. Dit sterkt haar in het idee om het juist wel door te willen zetten. Dit zal haar en Marnes niet in dank worden afgenomen...

In de volgende delen komt een enkeling erachter dat er meer in de wereld is dan alleen hun Silo. Meer leven zoals dat van hun? En als dan blijkt dat daar dan al de hele tijd een aantal mensen van op de hoogte is zijn de problemen niet te overzien. 
Meer zal ik er niet over vertellen, dat moet je eigenlijk zelf maar gaan lezen.
Ik vind het wel echt een boek om verfilmd te worden.

Voor een beeld bij het boek is hier nog de officiƫle boektrailer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten