Boeken algemeen

donderdag 9 maart 2017

Shock - Mel Wallis de Vries

Het boek Shock van jeugdthrillerschrijfster kwam uit in 2014 en was destijds het tiende boek van Mel Wallis de Vries. Na Shock zijn er nog drie nieuwe boeken van haar verschenen. Vals uit 2012 werd in 2016 opnieuw uitgebracht, omdat dat boek is bewerkt tot een musical.
Datzelfde is nu aan de hand met Shock. Shock wordt momenteel 'vermusicald'. Het boek is ook opnieuw uitgebracht. In mei gaan de musicalkaartjes in de verkoop en vanaf oktober (2017) is de musical te zien.
(Bron: Wikipedia en de website van Mel Wallis de Vries)Waar gaat het boek over:

Vier vriendinnen proberen hun leven op te pakken nadat hun vriendin Emma is verdwenen. Zoals het jaar ervoor al gepland, gaan Lily, Anouk, Bo en Mabel samen kamperen in Frankrijk. Alleen zou Emma ook meegaan..
Ze doen hun best om er een leuke vakantie van te maken, maar eigenlijk zijn ze helemaal niet in de stemming. 
Op de camping voelen de meiden zich niet op hun gemak en de sfeer onderling is verre van fijn.
Ze hebben het idee dat iemand ze in de gaten houdt. Soms denken ze zelfs iemand te zien, maar dat zal wel verbeelding zijn.
Of, is de moordenaar van Emma nu op jacht naar haar vriendinnen?

Mijn mening

Shock is een spannende, onheilspellende en griezelige thriller. Je moet wel wat kunnen hebben om dit boek te lezen. En of het een goed idee is om hem te lezen voor het slapen gaan? Ik zou het niet aanraden.

In het boek komen zowel Emma (in flash-backs) als de andere meiden aan het woord. Om het verhaal nog realistischer neer te zetten, staat er aan het begin van ieder hoofdstuk een pasfoto van het meisje dat dat hoofdstuk aan het woord is.
De meiden zijn allemaal ik-figuur in hun eigen hoofdstuk. Daardoor weet je zo'n beetje wat iedereen denkt en voelt en is het erg duidelijk dat ze geen van allen echt blij zijn om met elkaar op vakantie te zijn. Het gaat zelfs dieper dan dat. Ze vertrouwen elkaar niet eens. 

"Het voelt ongemakkelijk, alsof we vage kennissen zijn die elkaar niks te melden hebben. Of goede vriendinnen die veel voor elkaar te verzwijgen hebben."

(blz. 113)

Wat er precies met Emma gebeurd is, is niet duidelijk. Er staan krantenberichten in het boek met aantekeningen van de dader erbij en er zijn hoofdstukken over Emma van tussen de periode na de verdwijning en voor de vakantie van de vriendinnen. Het is wel duidelijk dat het niet goed is wat er gebeurd is 

Het boek is duidelijk op jongeren gericht, maar is zeker geen simpele thriller. Het verhaal steekt goed in elkaar en is niet zomaar te ontrafelen. Daarmee doet het boek niet onder voor een thriller voor volwassenen. (Daarin lukt het mij regelmatig om voor het einde de dader te ontmaskeren, dat is me bij Shock niet gelukt. Altijd goed!)

"Bestaat er een knop waarmee je je leven kunt resetten? Dan zou ik daar nu op drukken en die hele klerezooi deleten, totdat alles weer oké was."

(blz. 86)

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: Shock
auteur: Mel Wallis de Vries
uitgeverij: De Fontein
ISBN: 978 90 261 3668 9
aantal pagina's: 256

verschijningsdatum: oktober 2014Koop bij bol.comInstagramFollow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten