zaterdag 30 augustus 2014

Half zwart (Half Bad #1) - Sally Green

Titel: Half Zwart (Half life #1)
oorspronkelijke titel: Half bad
auteur: Sally Green
vertaald door: Lia Belt
uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048819539 / 9789048819546 (e-book)
aantal pagina's: 319
verschijningsdatum: maart 2014Nathan Byrn, half zwart, half wit. Half goed, half slecht. Tenminste, volgens de gemeenschap van witte heksen waarin hij leeft.
Nathan is het product van een witte heks en de meest machtige zwarte heks, de meest gehate en doodgewenste heks die er is.
De witte heksen hopen dat ze via Nathan zijn vader op kunnen sporen. Daarom maken ze hem niet dood, maar zetten hem in een kooi, waar hij alleen overdag uit mag om te trainen en klusjes te doen.
In die kooi begint het verhaal, maar Nathan vertelt ook hoe hij daar terecht is gekomen.

Voordat Nathan in de kooi zat, woonde hij bij zijn oma, halfbroer en twee halfzussen en zat hij op school. Overal is hij een buitenbeentje, niemand wil met hem te maken hebben. Behalve zijn oma en Arran, zijn broer. Zijn zus Jessica ziet hem liever dood dan levend.

Op school kan hij helemaal niet meekomen. Het lukt hem niet om te leren lezen en schrijven. Wel kan hij heel goed tekenen. En vechten...
De enige reden dat hij het volhoudt op school is Annelise. De dochter van puur witte heksen die hem niet met de nek aankijkt.

Ieder jaar, op zijn verjaardag, moet Nathan beoordeeld worden door een raad van Witte Heksen. Een half witte / half zwarte heks moet uiteindelijk namelijk of als wit, of als zwart gekenmerkt worden. Een hele tijd lukt het Nathan om niet vastgesteld als beoordeling te krijgen en mag hij weer met zijn oma mee naar huis. Maar hij kan zijn krachten niet voor altijd blijven verbergen.
Regelmatig komen er mededelingen van de raad met daarin nieuwe regels voor half witte/half zwarte heksen. Het lijkt net of die regels vooral op Nathan van toepassing zijn...

Op zijn 17e moet Nathan een ceremonie krijgen waarbij hij 3 geschenken krijgt en bloed moet drinken van een voorouder. De schenkceremonie. Dan zal hij er ook achter komen wat zijn gave is. Ook zal hij pas dan een echte heks zijn.
Maar wie zou hem die geschenken moeten geven als hij opgesloten zit? Hij moet ontsnappen en wellicht op zoek naar zijn vader, maar hij heeft geen idee of zijn vader hem wel wil

Het boek is opgedeeld in zes delen en leest erg gemakkelijk weg. In het begin zelfs iets te gemakkelijk vond ik. (Nu behoor ik officieel ook niet tot de doelgroep.)
Het verhaal is geschreven vanuit Nathan, hij is de ik-figuur in het verhaal. Op sommige momenten lijkt het alsof je als lezer aangesproken wordt. Dat hij wil dat je je een voorstelling maakt van zijn verhaal:

"Twee jongens  zitten dicht  tegen elkaar  tussen de  hoge  leuningen van een  oude  stoel. Jij  bent  de  jongen links.
De andere  jongen  voelt  warm  aan, zo dichtbij, en  hij  verplaatst in  een  soort  slow motion zijn blik van  de televisie  naar jou.
‘Vind  je  het leuk?’  vraagt hij.
Je knikt. Hij  legt  zijn  arm  om je heen  en kijkt weer  naar  de tv.
Naderhand willen  jullie uitproberen  wat jullie  in de film  hebben  gezien. Jullie  pikken  de  grote  doos lucifers  uit  de  keukenla  en  rennen  ermee naar  het  bos.
Jij  gaat  eerst.  Je  steekt  de lucifer  aan, houdt  hem tussen duim en wijsvinger  en laat  hem  helemaal  opbranden,  totdat hij  vanzelf uitgaat.  Je brandt  je vingers,  maar je  houdt  de verkoolde lucifer  wel  vast.
De truc  lukt.
De  andere jongen  probeert  het ook, alleen  lukt het  hem  niet. Hij laat de  lucifer  vallen.
Dan  word je wakker  en weet je  weer  waar je  bent."

20814989Ik had hoge verwachtingen van dit boek, in het begin was ik even bang dat die niet waargemaakt zouden worden. Gelukkig zat ik na een paar hoofdstukken compleet in het verhaal. Daarna was het ineens uit...
Zonder dat het verhaal helemaal afgelopen was. Ik wist van tevoren niet dat dit het eerste deel van een trilogie was. Nu ben ik heel nieuwsgierig naar hoe het verhaal verder zal gaan, maar daarvoor moet ik nog wachten tot in maart 2015 deel 2, Half Wild, uit zal komen.
Al een hele tijd was ik van plan om Half Zwart te lezen, recensies had ik vermeden om niet teveel over het verhaal te weten te komen, daardoor wist ik ook niet dat dit het eerste deel van een serie was. 
Behalve dat ik het jammer vind dat ik nu zo lang moet wachten op het vervolg, vind ik het ook leuk dat er nog een deel komt.
Wie mijn blog al langer volgt, zal vast gezien hebben dat ik regelmatig series lees. Daar ben ik wel een liefhebber van. Vooral van dit genre.
Ik vind de cover van het boek mooi. Simpel, maar geheimzinnig, met goede kleuren.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Follow on Bloglovin


4 opmerkingen:

  1. Ik vond het ook een mooi boek, in eerste instantie wist ik ook niet dat het een serie zou zijn. Maar ik ben ook heel benieuwd hoe dit verder gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke recensie! Ik zet het boek nu zeker op mijn wil-ik-lezen-lijstje

    BeantwoordenVerwijderen