maandag 4 augustus 2014

Kiezen is moeilijk #6 update

Update 22-08: Het boek dat de meeste stemmen gekregen had, is Hasse Simonsdochter. Ik heb het boek inmiddels gelezen. Mijn leeservaring en meer informatie over het boek kun je vinden door hier te klikken.
Bedankt voor het stemmen en tot de volgende 'Kiezen is moeilijk'.

Deze 6e editie van Kiezen is moeilijk is alweer mijn 100e blogpost sinds 1 januari dit jaar!

Omdat augustus gebombardeerd is tot Klassieke literatuurmaand heb ik dit keer 3 boeken uit dat genre gekozen om uit te kiezen.

Ik zou het heel leuk vinden als je je stem uit wilt brengen. Dat kan rechts op de pagina.
Stemmen kan tot 11 augustus 10.00u.


Karakter - F. Bordewijk
Dit boek heb ik gelezen toen ik op de middelbare school zat. Het heeft destijds veel indruk op me gemaakt. Ik ben benieuwd wat ik er 15 jaar later van vind.

Katadreuffe is bezeten van het verlangen advocaat te worden. Als zoon van een arme ongehuwde moeder in het vooroorlogse Rotterdam zet hij alles op alles om zijn doel te bereiken. De machtige deurwaarder Dreverhaven, zijn vader, werkt hem in alle opzichten tegen. Waarom? Twee onbuigzame karakters in een strijd die tot het uiterste lijkt te gaan - zelfs de liefde wordt eraan opgeofferd.  Hasse Simonsdochter - Thea Beckman
Ook dit boek heb ik ooit gelezen. Ik heb hem als kind geleend van de bibliotheek en vond hem zo mooi dat ik hem toen zelf ook gekocht heb. Ik heb hem uiteindelijk niet voor een tweede keer gelezen. Wie weet deze maand?

In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar Hasse, dochter van een mandenvlechter, vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog om langs de IJssel te zwerven. Haar ouders willen heel graag dat ze gaat trouwen, maar Hasse neemt haar eigen beslissingen. 
Ze 'verbidt' Jan van Schaffelaar, dat wil zeggen, ze redt hem van het schavot door met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. 

Hasse geniet van het vrije ongebonden leven. Als jongen verkleed doet ze mee met de overvallen en als boogschutter weet ze het respect van de mannen af te dwingen. Als de compagnie in Barneveld in het nauw wordt gedreven vraagt Hasse zich angstig af hoe ze de belegering zullen overleven.Robinson Crusoe - David Defoe
Deze heb ik nooit gelezen. Ik ben wel heel vaak verwijzingen naar dit boek tegen gekomen. Dat heeft me nieuwsgierig gemaakt. Vandaar dat ik hem laatst op de rommelmarkt gekocht heb. Alleen is dat een Nederlandse versie die ook goed leesbaar is voor kinderen. Ik vind het ook wel leuk om hem in het Engels te lezen, misschien dat ik dat ook wel ga doen.
Het boek is een fictieve autobiografie/dagboek van Robinson Crusoe, waarvan het belangrijkste deel zich afspeelt op het onbewoond eiland waar hij na een schipbreuk terecht komt.
Crusoe vertrekt vanaf Queen's Dock in Hull op een zeereis in september 1651, tegen de wil in van zijn ouders, die er de voorkeur aan geven dat hij een opleiding in de rechten volgt. Na een tumultueuze reis, die door een vreselijke storm eindigt in een schipbreuk, blijft zijn liefde voor de zee en gaat hij weer varen. Deze reis eindigt ook rampzalig wanneer het schip wordt overgenomen door Salé-piraten en Crusoe de slaaf wordt van een Moor. Hij slaagt erin om te ontsnappen met een boot, samen met een jongen, genaamd Xury. Ze komen in contact met een Portugees schip en Crusoe wordt beste maatjes met de kapitein van dit schip dat richting Brazilië zeilt.


3 opmerkingen:

 1. Heeee wat leuk!! Ik heb je idee "geleend" vanmorgen vroeg geleend voor mijn Facebookpagina (van welk boek willen mijn bezoekers een recensie zien in september), ik vind dit echt een superleuk idee van jou.
  Ik heb op Hasse Simonsdochter van Thea Beckman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh leuk, ik zal zo eens kijken :-). En bedankt voor het stemmen!

   Verwijderen
 2. Oh, zijn allemaal mooie boeken. Ik zou kiezen voor "Karakter" van Borderwijk

  BeantwoordenVerwijderen