Boeken algemeen

zondag 14 december 2014

Sprookjesmaand: Sneeuwwitje en Rozerood

"Een arme weduwe woonde eenzaam in een hutje, en voor het hutje lag een tuin waarin twee rozenboompjes stonden. Aan het eten zaten witte, aan het andere rode rozen. En ze had twee kinderen die op die twee rozenboompjes leken: het ene heette Sneeuwwitje en het andere Rozerood." (blz. 422)
Nee, dit is niet het sprookje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen.
Dit is het sprookje van een arme weduwe en haar twee dochtertjes: Sneeuwwitje en Rozerood. Ze woonden in een hutje en in de voortuin van het hutje stonde twee rozenboompjes. Aan het ene zaten witte, aan het andere rode rozen. Net als de twee meisjes.
Sneeuwwitje en Rozerood waren twee lieve meisjes die hun moeder goed hielpen met het huishouden en vaak samen speelden in het bos. Daar liepen ze geen gevaar, want de dieren hielden ook van de meisjes.
Op een avond in de winter zat moeder de meisjes voor te lezen bij het vuur toen er op de deur geklopt werd. Voor de deur stond een beer!
De moeder en de meisjes schrokken, maar de beer verzekerde hen dat hij geen kwaad in zin had en zich alleen wilde warmen bij het vuur.
Ze geloofden hem en lieten hem binnen.
Vanaf die avond kwam de beer de hele winter lang iedere avond bij het vuur liggen en liet de meiden met zich stoeien.
Maar toen het voorjaar was gekomen moest de beer weg om in het bos zijn schatten te beschermen tegen de boze dwergen.
Sneeuwwitje en Rozerood kwamen een van die boze dwergen al gauw tegen. Keer op keer had hij hulp nodig, keer op keer hielpen de meisjes hem en keer op keer was de dwerg ondankbaar.
Toen er een beer aankwam om de dwerg op te eten, zei de dwerg zelfs dat de beer die twee sappige meisjes maar op moest eten. Maar dat deed de beer natuurlijk niet.
Hij vermoordde de dwerg en... veranderde in een prins.
Sneeuwwitje trouwde met hem en Rozerood met zijn broer.
En de oude moeder, die leefde nog jaren gelukkig bij haar kinderen.

Een mens omgetoverd tot dier komt in veel sprookjes voor. Bijvoorbeeld in het sprookje van de visser en zijn vrouw. Over dat sprookje kon je gisteren lezen op mijn blog.
Op Wikipedia staat veel informatie over sprookjes en hun achtergrond. Bij dit sprookje staat vermeld dat het gaat over de strijd tussen de dwerg (het aardwezen), de beer (het hemelse gestalte, maar dan betoverd) en daartussen de mens. In dit geval de twee meisjes.

Ik kende het sprookje zelf niet, maar bij het bladeren door mijn sprookjesboek om te kijken welk sprookje in vandaag zou bespreken leek hij me boeiend. Dat was ook zo. Het was niet het eerste sprookje dat ik las vandaag. Deze sprak me het meest aan.
Sprookjes die al op andere blogs besproken waren deze sprookjesmaand heb ik overgeslagen. Mathilde verzamelt op haar blog alle sprookjes waarover deze maand geschreven wordt.

Op YouTube staan een aantal verfilmingen Sneeuwwitje en Rozerood. Hieronder is een complete versie te zien. De film is iets uitgebreider dan het sprookje in het boek. Het einde is een beetje anders, maar komt wel op hetzelfde neer.

Titel: Grimm
verzameld door de gebroeders Grimm
vertaling: Ria van Hengel
illustraties: Charlotte Dematons
uitgeverij: Lemniscaat Rotterdam

verschijningsdatum: 2005
ISBN: 9056375288
aantal pagina's: 558


Follow on Bloglovin

1 opmerking: