donderdag 26 februari 2015

Tweede leven - S.J. Watson

Ik had heel goede reacties over dit boek gehoord, maar ook heel slechte. Tijd om uit te zoeken wat ik er zelf van vond. Een boek van de schrijver van Voor ik ga slapen kon vast niet heel slecht zijn.

En nee, ik vond het inderdaad geen slecht boek. Ik vond het zelfs érg goed!
Het verhaal was spannend en zat goed in elkaar. Details die in het begin onbelangrijk leken, bleken uiteindelijk juist van belang te zijn. Tot in de puntjes uitgedacht.

De 36-jarige Julia woont in Londen. Samen met haar man Hugh en zoon Connor. Connor is niet hun eigen zoon, maar zo voelt het wel voor Julia en Hugh. Connor is de zoon van haar zusje Kate en woont al van kleins af aan bij hen. De laatste tijd laat Kate vaak weten dat ze Connor graag terug wil hebben. Ze belt zelfs midden in de nacht. Tot ze dood wordt gevonden in een steegje in Parijs. In elkaar geslagen, niet beroofd.
Had er iemand belang bij haar dood, of was ze simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek?
Om daar achter te komen moet Julia in de huid van haar zusje kruipen.

"We hebben allemaal constant een masker op. We tonen een gezicht, een versie van onszelf aan de wereld, aan elkaar. We tonen een ander gezicht, afhankelijk van degene met wie we zijn en wat die van ons verwacht. Zelfs als we alleen zijn dragen we een masker - de versie van onszelf die we het liefste zien."

En zo leert ze Lukas kennen. Via hem hoopt ze meer te weten te komen over het leven van haar zusje. Maar net als zijzelf heeft ook Lukas zijn geheimen voor haar.

Voordat Julia Hugh leerde kennen had ze al een  heel, turbulent leven achter de rug. Een leven waar onder andere Marcus in voorkwam. Met Marcus woonde ze in Berlijn, maar daar is ze vertrokken. In Berlijn heeft Julia ook wat geheimen achter gelaten. Wat wel zeker is, is dat Hugh in zekere zin haar leven heeft gered na Berlijn. 
Julia is fotografe en denkt bij een foto van haar, 'Marcus in de spiegel', die op het moment geëxposeerd wordt, vaak terug aan Marcus. Zo kom je als lezer ook steeds meer over hun geschiedenis samen te weten. 

Hugh is altijd degene op wie ze terug kan vallen, maar in het geval van het onderzoek naar haar zusje kan ze niet bij hem terecht. Hugh is vooral bang dat Julia terugvalt in haar oude gewoonte van drankmisbruik. Gelukkig heeft Julia wel vriendinnen die naar haar verhalen luisteren en haar niet veroordelen. Adrienne en Anna, de vroegere beste vriendin van haar zusje.
Ondertussen vreet het verlies van haar zusje aan Julia.

"Ik besef eens te meer hoe het verdriet me heeft kleingekregen, me alles heeft afgenomen en alleen maar leegte heeft achtergelaten."

Zoals ik al eerder zei, ik vond het een erg spannend boek. Het boek riep bij mij dezelfde sfeer op als Voor ik ga slapen dat deed. 
In een niet zo positieve recensie over Tweede leven las ik dat het een beetje een vrouwenthriller zou zijn. Zou kunnen. De hoofdpersoon is immers een vrouw. Ik zou het eerder een erg goede psychologische thriller noemen en denk dat hij degenen die Voor ik ga slapen goed vonden ook zeker zal bevallen. Het is een verhaal dat onder mijn huid kroop. Ook als ik het boek aan de kant legde bleef het in mijn achterhoofd aanwezig.

Wat ik zelf jammer vond is dat een aantal geheimen van Julia tot het eind aan toe vaag zijn gebleven. Dingen waar in het boek wel aandacht aan besteed werd, maar die vervolgens niet volledig zijn uitgewerkt.

Verder vind ik de cover erg mooi. Hij past in figuurlijke zin goed bij het verhaal. Een roofdier en zijn prooi.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

24804447Titel: Tweede leven
auteur: S.J. Watson
Originele titel: Second life
uitgeverij: Ambo|Anthos Uitgevers
ISBN: 978 90 263 3086 5
aantal pagina's: 334
verschijningsdatum: februari 2015

Follow on Bloglovin

6 opmerkingen:

 1. Mooie recensie! Ik vond het boek ook erg goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zag het boek toevallig net in de boekwinkel liggen. Toch maar even niet gedaan. Maar nu ik je recensie lees, begint het toch te kriebelen. Voor ik ga slapen, vond ik erg goed, Oké dan, hij staat alsnog genoteerd. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik bedoelde meer dat ik het meer een heterovrouwenromantiek verhaal vond. Ik denk dat heel veel heterovrouwen zullen genieten van de spanning. Ik vond die stukken echt te saai en voorspelbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De echte spanning kwam wat mij betreft vooral aan het eind. Ik ben wel benieuwd of er uiteindelijk meer vrouwen dan mannen zijn die dit boek goed zullen beoordelen.

   Verwijderen