donderdag 11 februari 2016

Matched (Matched #1) - Ally Condie

Matched... Ik kwam dit boek toevallig tegen in de bibliotheek. Hij kwam me bekend voor. Ik meende dat ik er wel wat positieve recensies over gelezen had. Mee naar huis dus. Daar heb ik geen spijt van. Ik hou van dit soort boeken: Een toekomstige wereld waarin niets meer is zoals wij dat nu kennen.

"Er zijn mensen die weten hoe je voedsel moet kweken, er zijn er die weten hoe je moet oogsten. Er zijn mensen die weten hoe je het eten moet voorbereiden en mensen die weten hoe je het moet koken. Maar niemand van ons weet al die dingen tegelijk. We kunnen in ons eentje nooit overleven."


In Matched is het leven van de mensen door de overheid, de Unie, geregeld. Van wieg tot graf. Ze bepalen wat je eet, wat voor werk je doet, wat je leest, welke muziek je luistert, met wie je omgaat en dus ook met wie je gaat trouwen. Dat krijgt iedereen rond z'n 17e verjaardag te horen op het Match Banket. Als je genen goed genoeg zijn tenminste...

Tot daar is alles in Cassies leven nog prima in orde. Ze accepteert haar leven zoals het is, en is tevreden. Zelfs over haar Match is ze tevreden.
Maar dan blijkt dat de Unie niet zo betrouwbaar is als ze dacht. Haar Grootvader is de enige die ze in vertrouwen kan nemen, die ze in vertrouwen mag nemen. Hij zal er toch niet lang meer zijn...
Waar ze dacht slechts een luisterend oor van haar Grootvader te krijgen, zadelt hij haar op met raadsels. Raadsels waarvan ze steeds beter gaat begrijpen wat hij ermee bedoelt.
Ze vindt antwoorden die haar veilige wereldje vol zekerheid in laten storten.

"Bliksem. Op het moment dat hij is ontsproten en zich witheet vanuit de lucht naar de aarde heeft geslingerd, is er geen weg terug meer."


Matched is geen boek vol actie. Boeiend is het zeker wel. Ik vond het best een diepgaand verhaal, met veel poëtische uitspraken. En dat in een tijdperk waarin iedere vorm van creativiteit de kop wordt ingedrukt. Er wordt niets nieuws gecreëerd, zelfs geen ideeën.

"Iedere minuut die je met iemand samen doorbrengt, geef je diegene een deel van jouw leven, en geeft hij jou een deel van het zijne."


De 17-jarige Cassie is de ik-figuur in het boek. De cover van het boek vertelt veel over haar situatie. Het lijkt allemaal mooi, maar gevangen in een bubbel heb je er niet zoveel aan.
Hoeveel jaar in de toekomst het verhaal zich afspeelt is niet duidelijk. Niet heel ver in de toekomst in elk geval. Misschien een generatie of drie.

Matched is het eerste deel van de gelijknamige trilogie. Deel 2 heet Crossed, deel 3 Reached.
Deel 2 ligt inmiddels klaar om in te beginnen. 

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

MatchedTitel: Matched
auteur: Ally Condie
Originele titel: Matched
vertaling: Jesse Goossens
uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 978 90 477 0319 8
aantal pagina's: 287
verschijningsdatum: november 2010

Koop bij bol.com


Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten