zondag 21 februari 2016

Rode Koningin (Red Queen #1) - Victoria Aveyard


Dit boek zorgde ervoor dat ik niet meer kon stoppen met lezen. Met als resultaat dat hij in een dag uit was. 416 bladzijden. Oeps.

Toen het boek net uitgekomen was, wilde ik het al heel graag lezen, maar aangezien ik niet altijd boeken wil en kan kopen, reserveerde ik hem bij de bibliotheek. Dat betekende wel dat ik er nog even op moest wachten. Aan de andere kant betekent het ook weer dat ik nu minder lang hoef te wachten op het tweede deel. In het Engels zou ik hem zelfs gelijk kunnen lezen, want Glass Sword is net deze maand uitgekomen. 

Wat maakte nou dat ik Rode Koningin zo graag wilde lezen? Allereerst sprak de cover mij erg aan. Een bloederige kroon. Intrigerend. Wat zou daarachter zitten?
Ten tweede zag ik veel positieve recensies voorbij komen.
De beschrijving van het boek op zich kon ik me niet eens meer herinneren toen ik hem eindelijk in handen had. Die heb ik ook niet opnieuw gelezen. Ik zou wel zien. 

"Als de kameniers me in een japon hijsen, voel ik me als een lijk dat voor haar begrafenis wordt aangekleed. Dat is niet ver van de waarheid, weet ik."


Vanaf de eerste pagina wist ik dat ik in een wereld die veel van de onze verschilt terecht was gekomen. Het boek begint niet met een uitleg over de tijd waar het zich afspeelt of de situatie waar de personages zich in bevinden. Daar moest ik al lezende achter komen. Als ik de achterkant van het boek wel eerst gelezen had, had ik gelijk veel meer geweten, maar ik vond het leuker om er zelf achter te komen.  

Mare Berrens, de hoofdpersoon en ik-figuur in het boek is een roodbloedig meisje dat geboren is om de zilverbloedigen te dienen. Mare heeft geen kans op een goede baan bij de Zilveren, tot ze achttien is, verdient ze haar brood als zakkenroller, daarna zal ze in het leger moeten vechten in de oorlog die niet de hare is. Net als haar drie broers, net als haar beste vriend.
Dan lijkt het geluk op een dag aan haar kant te zijn. Ze komt terecht in het koninklijk paleis, waar net op dat moment een soort van Selectie plaatsvindt. Geen lieflijk iets. Jonge, Zilveren meiden die om de hand van de kroonprins strijden door hun krachten te laten zien.
En dan komt Mare erachter dat ook zij een bepaalde kracht heeft. Maar dat kan niet waar zijn, aangezien haar bloed rood is. Roden hebben geen krachten.
Wie is Mare? Wát is Mare?

"Lang geleden noemde hij ons mieren. Rode mieren die brandden in het licht van een Zilveren zon. Verwoest door de grootheid van anderen, de strijd om ons bestaansrecht verliezend omdat we niet bijzonder zijn. Wij hebben ons niet ontwikkeld zoals zij, met krachten en vaardigheden die onze beperkte fantasie te boven gaan. Wij zijn hetzelfde gebleven, stagnerend in ons eigen lichaam. De wereld om ons heen is veranderd, denk ik, terwijl wij hetzelfde zijn gebleven."

(blz. 57)

Een enorm spannend verhaal met actie en romantiek. Tijdens het lezen had ik al wel een beetje een idee hoe het verhaal verder zou verlopen, personages die ik niet vertrouwde, toch is het zo goed geschreven, dat zelfs de dingen die ik verwachtte verrassend overkwamen. Top!

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Rode koninginTitel: Rode Koningin
auteur: Victoria Aveyard
Originele titel: Red Queen
vertaling: Marion Drolsbach en Ellis Post Uiterweer
uitgeverij: Cargo Young
ISBN: 978 90 234 9028 9
aantal pagina's: 416
verschijningsdatum: september 2015

Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten