zondag 14 januari 2018

Spiegel - Cara Delevingne

"Want ze kon niet zomaar de ene dag nog bestaan en de volgende dag verdwenen zijn. Dat sloeg gewoon nergens op. Niemand gaat in rook op, zonder ook maar een spoor achter te laten."

(blz. 13)


Eind november kreeg ik van HarperCollins een erg leuk pakketje met het schrijfdebuut van Cara Delevingne. Naast schrijfster is Cara model en actrice. Ze speelde bijvoorbeeld Margo in de verfilming van Papertowns.

In Spiegel bewijst Delevingne een goed schrijfster te zijn. Wat heeft zij een spannend en goed samenhangend boek geschreven!

Flaptekst:

Misschien ben ik eigenlijk wel door en door slecht...

Red, Leo, Rose en Naomi horen er niet echt bij op school. Het leven is niet bepaald gemakkelijk voor hen, maar de muziek brengt hen samen, en ze hebben hoge verwachtingen van hun band, Mirror, Mirror. Tenminste, tot Naomi bewusteloos uit de Theems wordt gehaald en in het ziekenhuis terechtkomt.
De politie doet het voorval af als een mislukte zelfmoordpoging, maar is dat wel zo? Terwijl Naomi in coma ligt, probeert Red achter de waarheid te komen. Wat volgt is een zoektocht die Reds hele wereld op zijn kop zet en een aantal duistere geheimen aan het ligt brengt. Hoe goed kennen ze Naomi eigenlijk - en elkaar?

Niets zal ooit meer zijn zoals het was, want een gebroken spiegel kan nooit meer worden gemaakt.

Spiegel is een aangrijpende en sterke coming-of-ageroman over identiteit, seksualiteit, vriendschap en verraad.

Mijn mening:

Anders dan anderen begint Cara Delevingne haar boek met niet alleen een voorwoord, maar ook alvast een dankwoord. 
In haar voorwoord noemt ze een aantal dingen die zij met Spiegel wil bereiken: Een verhaal vertellen dat een realistisch beeld geeft van de tienerjaren en ze wil de graag personages neerzetten waar iedereen zich mee kan identificeren.

Dat heeft ze onder andere weten te bereiken door allevier haar hoofdpersonen (Red, Leo, Rose en Naomi) een andere achtergrond te geven.
Daarbij zijn ze allevier niet echt tevreden over hun leven en lijkt het gras bij de buren altijd groener.
Ze krijgen met elkaar te maken doordat ze samen de band Mirror Mirror starten. Bij elkaar weten ze wat ze waard zijn en voelen ze dat ze zichzelf kunnen zijn. 
Dat maakt het extra vreemd dat Naomi juist nu zou zijn weggelopen en wellicht een zelfmoordpoging heeft gedaan.

"Ik moest toegeven dat het afgelopen jaar alles was veranderd, voor ons allemaal. Voordat we de band hadden, waren we allemaal op onze eigen manier verdwaald en zoekende geweest, tot het lot ons bij elkaar had gebracht. Samen stonden we sterk, waren we cool, keihard en niet normaal gruwelijk."

(blz. 12)

Wat zou mooi is aan een boek, is dat je je als lezer vaak een beeld vormt van een personage puur door wat een personage zegt, doet en denkt. Er is meestal wel een beschrijving van uiterlijk, maar die interpreteer je als lezer helemaal zelf. Wat je van iemand vindt, is uiteindelijk op karakter gebaseerd. Zeker bij een ik-personage zoals in dit geval bij Red. 
Bij Red is de tekst op het spiegeltje dat ik bij het boek kreeg erg van toepassing.

"Wat zie jij als je in de spiegel kijkt?"


Voor échte vrienden is het uiteindelijk helemaal niet belangrijk wie je in de spiegel ziet. Veel belangrijker is, of je jezelf in de ogen kunt kijken in die spiegel.

Met flash-backs, chats, songteksten en Instagramberichten tussen de normale tekst door, is er flink wat afwisseling in het verhaal.
Ik begon op een dinsdagmiddag met lezen in Spiegel, op dezelfde dag sloeg ik 's avonds de laatste bladzijde om. Uit. 351 pagina's in één dag. Dat gebeurt me niet vaak. Goed boek!

"Iedereen denkt dat ze zelfverzekerd is, vol van zichzelf, een aansteller die altijd in het middelpunt van de belangstelling wil staan, altijd wil dat andere mensen haar zien en horen. 

Maar in werkelijkheid wil Rose in de spotlights staan omdat ze bang is voor het donker."

(blz. 150)

Spiegel is als paperback en als e-book o.a. verkrijgbaar bij Bol.com. Als je via een link op mijn pagina bestelt, ontvang ik een klein bedrag aan commissie. Jou kost het niets extra. 

Titel: Spiegel
Auteur: Cara Delevingne
Oorspronkelijke titel: Mirror Mirror
Vertaling: Erica Disco
uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 978 94 027 0029 9
aantal pagina's: 352
verschijningsdatum: november 2017 


Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten