dinsdag 23 januari 2018

Baron 1898 - Jacques Vriens

In de juli 2015 opende De Efteling een nieuwe achtbaan: Baron 1898. Een paar maanden later verscheen het gelijknamige boek geschreven door Jacques Vriens.

Hoe ik erbij kwam om dat boek te gaan lezen? Mijn zoontje van 7 kwam op YouTube 'Het verhaal achter Baron 1898' van De Efteling tegen. Hij vond het interessant, dus leenden we het boek bij de bibliotheek.


Door de kleuren en tekening op de kaft van het boek, ziet het er vrij ouderwets uit, wat natuurlijk precies de bedoeling is, aangezien het verhaal zich afspeelt aan het eind van de negentiende eeuw.

Waar gaat het boek over:

Het verhaal speelt zich af in Heikant, een klein dorpje aan de Zompige Heide waar op een dag een reiziger bij herberg De Zonnedauw komt binnenvallen. De ontdekkingsreiziger, Gustave, is op weg naar Antwerpen om vanaf daar naar Zuid-Amerika te gaan en daar te trouwen.

Jochem, de zoon van de herbergier wil zelf ook maar wat graag een ontdekkingsreiziger worden, net als Gustave. Het is dan ook een goed begin als hij Gustave over de Zompige Heide mag begeleiden richting Antwerpen. 

Als Jochem en Gustave afscheid hebben genomen, gaat Gustave nog even op onderzoek uit op de Heksenbult. Daar vindt hij goud en wil dat meenemen, ondanks de bedreigingen en waarschuwingen van de Witte Wieven.

Vier jaar later keer Gustave terug naar Heikant. Ditmaal als de rijke en arrogante Baron Hooghmoed. Hooghmoed brengt heel Heikant in rep en roer met zijn plannen om op de Zompige Heide een mijnschacht te gaan bouwen om op zoek te gaan naar meer goud. Hij belooft de inwoners van Heikant letterlijk en figuurlijk gouden bergen. 

Daarnaast speelt het verhaal over de vriendschap tussen Jochem en Doortje.

Mijn mening:

Baron 1898 is een spannend verhaal. De Witte Wieven maken het af en toe echt eng. Tot tweemaal toe is er een extra spannend en donker stuk uit het boek op zwarte bladzijden weergegeven, wat de geheimzinnigheid vergroot.

Er wordt in het verhaal veel informatie gegeven over mijnbouw, met bijbehorende tekeningen. Daarbij komen best veel lastige woorden aan bod die een kind van deze tijd normaal gesproken niet leert, maar waar het aan het eind van het verhaal best wel vertrouwd mee is geraakt. 

Het is een interessant en boeiend verhaal, maar wel duidelijk in opdracht van De Efteling geschreven. De mijnschacht in het boek wordt heel gedetailleerd omschreven, zoals de attractie in het park er ook uit ziet. Waarschijnlijk heel herkenbaar als je er bent geweest.
Het boek nodigt uit om zelf een bezoekje te brengen aan de Baron en is daardoor naast een spannend verhaal ook een stukje reclame voor De Efteling.

Het bouwen van de mijn is één van de belangrijkste gebeurtenissen in het boek. Als het daarbij gebleven was, was het verhaal wellicht te oppervlakkig geweest. Gelukkig zorgen Jochem, Doortje en de rest van de inwoners van Heikant voor meer (figuurlijke) diepgang en wordt de manier van leven van het eind van de negentiende eeuw ook beeldender.

Baron 1898 is als hardcover verkrijgbaar bij o.a. Bol.com. Als je het boek via een link op mijn pagina bestelt, ontvang ik een klein bedrag aan commissie. Jou kost het niets extra.

Je kunt het boek natuurlijk ook, net als ik, lenen bij de bibliotheek.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: Baron 1898
auteur: Jacques Vriens
illustraties: Efteling
uitgeverij: Van Holkema & Warendorf |Efteling
ISBN: 978 90 00 34470 3
aantal pagina's: 175
verschijningsdatum: september 2015


Bekijk op bol.com

Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten