zaterdag 21 juni 2014

De Grisha - woordenlijst

Vandaag heb ik het eerste deel van De Grisha trilogie uitgelezen. Een supergoed boek wat van mij 5 sterren heeft gekregen.
Wat ik echter wel miste is een woordenlijst.
In het boek komen best veel onbekende woorden voor. Ik ben het hele boek nog even langs gegaan om een woordenlijst te maken. Neem het me niet kwalijk als er nog iets ontbreekt.
Het zou wel fijn zijn als je me laat weten als je nog iets mist.

Op de website van Leigh Bardugo is wel enige informatie te vinden, maar ook hier geen verklarende woordenlijst. Wel een mooie kaart van Ravka.-          De anatomiekamers: De kamers waar de Corporalki-helers en hartenwringers oefenen.
-          De Apparat: Een soort raadsheer/priester van de koning en de Duisterling.
-          Corporalki: De orde van de levenden en de doden. Een groep van de Grisha, bestaande uit Hartenwringers en Helers. Te herkennen aan hun rode kleding.
Hartenwringers worden als scheldwoord ook wel eens bloedvergieters genoemd.
-          Corporalki-heler: Een Grisha met helende krachten.
-          Coupeuse: Iemand met de speciale gave mensen er mooier uit te laten zien.
-          De Duisterling: De opper-Grisha. Gekleed in zwart.
-          Eerste Leger: Het leger van de koning bestaande uit gewone mensen.
-          De Grisha: Soldaten van het Tweede leger - meesters van de Elementaire Natuurwetenschap. De Grisha versterken de natuurelementen en halen daar hun kracht uit. Ze hebben geen eigen kracht. Er zijn verschillende soorten Grisha. Te herkennen aan de verschillende kleuren kleding die ze dragen. Op de kleding zitten symbolen genaaid die aangeven tot welke groep ze behoren.
-          Grisha Etherealki: De orde van de elementenmeesters. Onderverdeeld in Stormblazers, Inferni en Getijdekeerders. Te herkennen aan hun blauwe gewaad (Kefta).
-          Grisha-staal: Staal, bewerkt door Materialki. Extra sterk doordat het niet eerst verhit is voor het bewerken.
-          Grote Paleis: Het paleis van de koning.
-          Kefta: Het gewaad van de Grisha.
-          Kleine Paleis: Het kleinere paleis bij het Grote Paleis waar de Grisha worden opgeleid en wonen en waar de vertrekken van de Duisterling zijn.
-          Lichtheerseres: Een Grisha die haar kracht uit zonlicht put.
-          Materialki: De orde van fabrikators. Bestaande uit Durasti en Alkemi. Zij maken onder andere de wapens van de Grisha en zijn te herkennen aan hun paarse kleding.
-          Morotzova’s roedel: Een roedel herten, genoemd naar Ilya Morotzova, een van de eerste en krachtigste Grisha. In de roedel leeft een krachtig, wit hert die in het schemerdonker tevoorschijn komt.
-          Opritsjniki: De elite-bewaking van de Duisterling. Afkomstig uit het Eerste leger. Zij dragen zwartgrijze uniformen en zijn geen Grisha.
-          Schaduwvlakte: Een duistere vlakte die Ravka afsluit van zijn enige kustlijn. De schaduwvlakte wordt om minder afschrikwekkend te lijken ook wel Onzee genoemd. Achter de Onzee ligt de Ware Zee.
-          Tweede leger: Het leger van de koning/Duisterling bestaande uit Grisha.
-          Versterker: Een Grisha of voorwerp dat de kracht van  een Grisha te vergroot.
-          Volcra – Gevleugelde wezens met veel scherpe, zwarte tanden. Ze leven op de Schaduwvlakte. Het verhaal gaat dat het de mensen zijn die ooit op de vlakte leefde voordat hij overschaduwd werd.
-          Zwarte Zondaar: De Duisterling die lang geleden de Schaduwvlakte heeft opgeroepen.
Lees hier mijn recensie over Schim en Schaduw, deel 1 van de Grisha trilogie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten