Ik las al eerder boeken van Jojo Moyes en vind het erg knap van haar hoe zij de karakters in haar boeken tot leven brengt. Ook in Portret van een vrouw is dat weer goed gelukt. Dat komt doordat de gevoelens van de personages erg goed verwoord worden.
Behalve de personages, wordt ook de omgeving erg beeldend omschreven.
"Het was een vrieskoude, stille middag, en de zon scheen zwakjes door de skeletachtige silhouetten van de overgebleven bomen, kennelijk te moe om meer dan een paar meter boven de horizon uit te stijgen. Het was niet zo moeilijk om, zoals ik die middag deed, naar ons landschap te kijken en je af te vragen of de wereld ten einde gekomen was."
De titel van boek vond ik wat stijfjes klinken, maar past achteraf erg goed. Toch vind ik de originele titel, The girl you left behind, mooier. Beide titels slaan op het portret van Sophie Lefèvre waar het in dit boek op draait. Het portret draagt de naam 'Het meisje dat je achterliet'.
Je zou behalve het letterlijke portret, het hele boek ook een figuurlijk Portret van een Vrouw kunnen noemen. In dat opzicht is de Nederlandse titel beter.
Beschrijving
Terwijl de Eerste Wereldoorlog Frankrijk verscheurt en haar grote liefde Édouard vecht aan het front, is Sophie de steun en toeverlaat van haar familie. Wanneer in 1916 de Duitsers hun intrek nemen in het familiehotel dat Sophie runt met haar zus, raakt de Kommandant gefascineerd door Sophie en door het schilderij dat Édouard van haar maakte vóór de oorlog. Maar de aandacht van een Kommandant zet Sophie's leven en reputatie op het spel...
Bijna een eeuw later krijgt Liv een schilderij van haar man David, vlak voor zijn plotselinge dood. Het betekent alles voor haar, want dit portret van een jonge vrouw is een herinnering aan hun gelukkige, korte samenzijn. Maar dan komt de donkere en door passie verscheurde geschiedenis van het schilderij aan het licht, en opeens dreigt Liv opnieuw alles kwijt te raken..."Zo zag ons leven eruit: bescheiden muiterij, kleine overwinningen, de kans om onze bezetter heel even voor gek te zetten, kleine bakens van hoop die dreven in een zee van onzekerheid, ontberingen en angst."
(Beschrijving overgenomen van Uitgeverij de Fontein)
Zo blijkt maar weer dat gebeurtenissen uit het verleden nog steeds een enorme impact kunnen hebben op het heden. Dat het zelfs na bijna 100 jaar nog levens kan beïnvloeden.
Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), met Sophie Lefèvre als ik-figuur.
In deel 2 wordt een sprong gemaakt naar 2006. Naar het leven van Liv Halston. Zij wordt beschreven via een personaal perspectief.
Liv is noodgedwongen op zoek naar de herkomst van het schilderij dat zij in haar slaapkamer heeft hangen. Er hangt veel vanaf. Net als ze haar leven weer een beetje op wilde pakken.
Door in het bezit te zijn van het portret van Sophie, wordt Liv bijna net zo behandeld als Sophie in haar tijd.
Al met al een erg mooie roman met veel diepgang.
"Soms is het leven een serie obstakels, en moet je gewoon je ene voet voor de andere blijven zetten. Soms is het een kwestie van blind vertrouwen."
Titel: Portret van een vrouw
auteur: Jojo Moyes
Originele titel: The Girl You Left Behind
vertaling: Anna Livestro
uitgeverij: De Fontein
ISBN: 978 90 261 3758 7
aantal pagina's: 432
verschijningsdatum: september 2015
ISBN: 978 90 261 3758 7
aantal pagina's: 432
verschijningsdatum: september 2015
Klik verder om mijn recensies van Voor jou en Vier plus één te lezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten