zaterdag 25 februari 2017

Anna's grote reis - Inez van Loon

Titel: Anna's grote reis
auteur: Inez van Loon
uitgeverij: Clavis
ISBN: 978 90 448 2917 4 
aantal pagina's: 222
verschijningsdatum: september 2016Koop bij bol.com

Waar gaat het boek over:

In Anna's grote reis gaat de 12-jarige Anna Abrahamsz samen met haar moeder en zusjes met haar vader, die kapitein is, mee op reis naar Oost-Indië (Indonesië) op zijn schip De Urania.

Dat een kapitein zijn gezin meeneemt op reis is heel bijzonder in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. (1847-1848)
Tijdens de vorige reis van vader is Anna's broertje Cornelis overleden en het gezin is nog in diepe rouw. Vader wil zijn gezin daarom niet zo lang alleen laten. Ze hebben elkaar nodig. 

De reis zal vier maanden duren. Vier maanden op zee, zonder school. De meisjes krijgen aan boord les van hun moeder.
Van haar schoolmeester in Amsterdam heeft Anna een mooi schrift gekregen om een scheepsjournaal (dagboek) in bij te houden.

Op dat echt bestaande scheepsjournaal van Anna (die dus ook echt heeft bestaan) is Anna's reis gebaseerd. 

Op de website van Inez van Loon is achtergrondinformatie over Anna Abrahamsz en haar scheepsjournaal te lezen. 

Mijn mening:

Het verhaal van Anna is mooi opgeschreven en geeft denk ik een goede indruk van hoe het leven er rond die tijd uitzag in Amsterdam en op de plantages in Oost-Indië.

Van tevoren verwachtte ik een boek te lezen dat zich grotendeels aan boord af zou spelen, maar de aanloop naar het verhaal neemt, net als het verblijf in Oost-Indië, ook een groot deel van het boek in beslag.

Voorin het boek is een kaart te zien met daarop de route die de Urania heeft afgelegd van Amsterdam naar Batavia. Achterin staat een kaart van de Amsterdamse Jordaan, met daarop de plaatsten aangeven waar Anna veel kwam. 

Doordat het boek is gebaseerd op het scheepsjournaal van Anna en het verhaal dus op waarheid gebaseerd is, kan het niet continu spannend zijn. Er zijn ook regelmatig gewone dagen die beschreven worden.
Toch is Inez van Loon goed gelukt om het verhaal de hele tijd boeiend te houden en een spannende draai aan het verhaal te geven. Vooral de avonturen die de zusjes in Indië beleven zijn leuk om te lezen. 

Het boek pas erg goed in mijn groep 8, aangezien de periode waarin het verhaal zich afspeelt uitgebreid wordt besproken in onze geschiedenismethode.
Een verhaal leest heel anders dan een geschiedenisboek en is veel gemakkelijker om je in in te leven in die tijd. 
Anna's grote reis is leuk én leerzaam.

Als ik aankomend schooljaar weer lesgeef aan groep 8, dan ga ik dit boek gelijk aan het begin van het schooljaar voorlezen, want dan komen de reizen op de schepen naar Nederlands-Indië aan bod. Hopelijk lukt het mede daarmee om de leerlingen onder te dompelen in de gebeurtenissen van de negentiende eeuw.

In de digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren is meer te lezen over het verder leven van Anna. 

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

InstagramFollow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten