woensdag 6 april 2016

Minoes - Annie M.G. Schmidt (boek + film)

Een klein, vergeeld boekje in mijn kast. Hij ziet er niet meer echt uitnodigend uit. Geen 'origineel' boek, maar een Lijster-uitgave. (Die worden blijkbaar nog sneller geel dan andere boeken...) Alhoewel.. het is ook wel een van de oudere boeken uit mijn kast. Van 1994. De eerste editie JongeLijsters die ik op de middelbare school bestelde.
Ik heb het over Minoes van Annie M.G. Schmidt. Destijds zelf gelezen, nu voorgelezen.

Minoes blijft een leuk en spannend verhaal. Af en toe wel wat ouderwets, maar dat is logisch voor een verhaal uit 1970.Waar gaat het boek over:

Het verhaal gaat over juffrouw Minoes. Een nogal vreemde dame die op de vlucht slaat voor honden en in bomen klimt om aan ze te ontsnappen. Ze geeft kopjes en spint. Ook kan ze met katten praten. Dat komt doordat ze vroeger zelf een poes was.
Omdat ze nu een juffrouw is, kan ze niet meer bij haar vroegere baasje wonen. Ze is dus op zoek naar onderdak.
Alle katten in de buurt verwijzen haar naar meneer Tibbe. Die schijnt heel lief te zijn voor katten en heeft er zelf ook eentje.
Via het dakraam sluipt Minoes zijn huis binnen. Tibbe moet in de eerste instantie niks van haar weten, totdat blijkt dat ze hem aan allerlei nieuwtjes uit de buurt kan helpen.
Tibbe werkt namelijk als journalist bij de krant, maar doordat hij erg verlegen is, lukt het hem niet zo goed om nieuws te vinden en schrijft hij het liefst over de katten in de buurt. Dát is zijn baas wel een beetje zat.
Door Minoes en haar katten-persdienst lukt het hem om weer interessante nieuwtjes te schrijven.
Maar... voor sommige nieuwtjes heb je wel bewijs nodig.

De film:

In de film is het verhaal flink gemoderniseerd. Tibbe schrijft bijvoorbeeld niet meer op een typemachine, maar op een computer. Wel heeft Bibi, een buurmeisje van Tibbe, er een typemachinegeluid op gezet.
De verhaallijn in de film is best wel veranderd. De rol van meneer Ellemeet is daar veel dubieuzer dan in het boek.
Ik moet zeggen dat ik het verhaal in de film wel een stuk spannender vond dan die in het boek. Het letterlijke verhaal uit het boek was een stuk minder geschikt geweest om om te zetten in beeld volgens mij.

Een aantal personages komen op een iets andere manier naar voren in de film dan in het boek. Zo is Bibi in het boek een buurmeisje van Tibbe, in de film is zij de dochter van zijn hospita en wonen ze dus in hetzelfde gebouw.

Wel een beetje vreemd dat Bibi 's avonds als ze moet slapen bij Tibbe thuis op bed zit en haar ouders daar vaak niks vanaf weten. Maargoed, ik neem aan dat de meeste kinderen zich daar bij het kijken van de film niet aan storen. 
Al kan ik me niet voorstellen dat het anno nu weer op dezelfde manier gefilmd zou worden. De film is inmiddels ook alweer 15 jaar oud.Mijn mening:

Ik vond het erg leuk om het boek opnieuw te lezen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er nog maar weinig van herinnerde. Minoes, Tibbe en de Jakkepoes herinnerde ik me nog wel, het verhaal op zich niet meer.
Ik denk dat het verhaal nog steeds leuk is voor kinderen van nu. Of het nou voorgelezen wordt of dat ze het zelf lezen. Als je het voorleest, heb je wel gelijk de kans om wat ouderwetse termen uit te leggen. 

Ik had met mijn zoontje afgesproken dat we de film pas zouden kijken als het boek uit was. Dat was best lastig toen de film, die ik bij de bibliotheek gereserveerd had, binnen was voor we het boek uit hadden. We hebben de film uiteindelijk toch gekeken voor het boek uit was. 
Dat maakte niet zoveel uit, aangezien de film toch best wel veel verschilde van het boek.

Ik schreef net dat mijn exemplaar van Minoes nogal oud en geel was. Het was dan ook erg leuk om de film-editie van het boek tegen te komen bij de kringloopwinkel. Een exemplaar dat er nog ongelezen uitziet. Voor 1,50 was hij voor mij. 

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

MinoesTitel: Minoes
Auteur: Annie M.G. Schmidt
Uitgeverij: Querido
ISBN: 90 214 8177 4
aantal pagina's: 150
verschijningsjaar film-editie: 2002
verschijningsjaar origineel: 1970

Follow on Bloglovin

4 opmerkingen:

 1. Het boek heb ik niet gelezen, maar de film wel al een paar keer gezien. Die blijft leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hij is leuk :-).
   Denk je dat je het boek gaat lezen? Ooit?

   Verwijderen
 2. Ik heb indertijd het boek ook gelezen. Hartstikke leuk om jouw gedachten daarover te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen