zondag 22 mei 2016

De maan-zaak (Moon Base Alpha #1) - Stuart Gibbs

Een super spannende science-fiction thriller voor de jeugd!
Maar ook voor mij zo spannend dat ik hem in één ruk heb uitgelezen :-)Beschrijving

Het is het jaar 2041 en er wonen mensen op de maan - nou ja, op een maanbasis. De twaalfjarige Dash is een van hen. Het klinkt geweldig, maar de verslagen die Dash verplicht naar de aarde moet sturen, staan vol leugens. Want je mag helemaal niet naar buiten, het eten is er ver-schik-ke-lijk, en de wc's zijn echt het grootste drama ooit.
Tot dag 188 is het leven dus eigenlijk oersaai op de maan, maar dan wordt dr. Holtz buiten de basis dood gevonden. De bevelhebber van de basis denkt direct aan een ongeluk. Maar Dash gelooft dat niet en gaat stiekem zelf op onderzoek uit, waarbij hij achter zaken komt die hij misschien beter niet had kunnen weten...


Recensie:

De hoofd- en ik-figuur uit het boek is Dashiell Gibson. Hij is 12 jaar en woont met zijn ouders en zusje Violet op maanbasis Alfa.
Voor ieder hoofdstuk staat een stuk uit het 'Uittreksel uit de Officiële Bewonershandleiding voor Maanbasis Alfa (MBA)' Uit de handleiding maak je op dat het erg leuk moet zijn op de maanbasis, maar als je een stukje uit het boek gelezen hebt, komt het allemaal nogal onecht over. Het is slechts een pr-praatje.
Dashielll - Dash verveelt zich kapot in MBA. Zijn enige leeftijdgenoot is een computerverslaafde waar hij niks aan heeft.

Alles verandert als Dash per ongeluk een telefoongesprek van dr. Holtz afluistert waarin deze zegt de volgende ochtend een belangrijke mededeling te hebben. Echter, dr. Holtz is de volgende ochtend dood.
Dash gaat op onderzoek uit. In MBA komt eens in de zoveel tijd een raket benodigdheden afleveren. Bij die benodigdheden komen ook nieuwe bewoners (moonies) mee naar de basis. Zo ook Kira. Een meisje dat dezelfde leeftijd heeft als Dash.
Vanaf dat moment is het voor Dash geen moment meer saai op de basis.

Voor die tijd is het boek, ondanks dat Dash zich verveelt, niet saai. Dash vertelt erg grappig hoe het er op de basis aan toe gaat. Vanaf het moment dat hij op onderzoek uit gaat wordt het erg spannend en leest het als een echte thriller.

Het verhaal speelt zich af in een tijdsbestek van drie dagen. Welke dag en tijd het is, wordt iedere keer aan het begin van een hoofdstuk aangegeven.

Heb ik bij een thriller voor volwassenen nog wel eens van tevoren uitgevogeld wie de dader is, in het geval van de moord op dr. Holtz was dat niet het geval.
Het boek heeft een erg verrassend einde.

Profielfoto van De Gouden Zebra
Logo De Gouden Zebra
Tijdens het lezen viel het me op dat alles op de maanbasis erg realistisch overkomt. De schrijver heeft goed onderzoek gedaan. In het dankwoord las ik de oorzaak daarvan: Stuart Gibbs heeft een vriend die vroeger astronaut geweest is en die nu programmeur is van bemande ruimtevluchten bij SPACEX.
In het hele verhaal komt de passie van Gibbs voor de ruimtevaart duidelijk naar voren.

Wat mij betreft een echte aanrader.

Dankzij De Gouden Zebra kan ik gelijk door in het volgende deel 'Het maan-mysterie'. Daarover dus later meer op mijn blog.

Update: Inmiddels staat mijn recensie van Het maan-mysterie ook online. (klik)

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

25407918Titel: De maan-zaak
auteur: Stuart Gibbs
Originele titel: Space Case
vertaling: Sofia Engelsman
uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 978 90 00 34385 0
aantal pagina's: 320
verschijningsdatum: mei 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten