zaterdag 28 mei 2016

Het maan-mysterie (Moon Base Alpha #2) - Stuart Gibbs

 Afgelopen weekend las ik het eerste boek over Maanbasis Alfa, De maan-zaak.. (Klik op de titel om naar mijn recensie te gaan.) Deze week begon ik in Het maan-mysterie, die was minstens zo spannend!Waar gaat het boek over:

Het maan-mysterie begint 26 dagen na de gebeurtenissen in De maan-zaak. Dashiell Gibson heeft het druk met zijn nieuwe maatje Zan Perfonic, die in het vorige boek een verbazende rol bleek te hebben.
Zan wil alles leren over het leven van Dash.

"'Waarom zou je zoveel geld nodig hebben?' 

'Om dingen te kopen.' 

'Extra voedsel bedoel je, voor noodgevallen?' 

'Eh.. nee. Eerder dingen zoals mooie auto's en villa's.' 

'Wat is een villa?' 

'Dat is een heel groot huis. Met een heleboel slaapkamers en tien wc's.' 

'Waarom zou Nina een huis met tien wc's willen? Heeft ze soms een darmafwijking?'


Afbeeldingsresultaat voor smiley lachend huilen

Zan laat doorschemeren dat de aarde misschien wel in gevaar is, maar dat Dash het daar verder met niemand over kan hebben. Moet Dash zich zorgen maken?

Verder pakt na de dood van dr. Holtz pakt iedereen zijn leven op de maan weer op. Alles gaat weer zijn 'normale' gangetje.
De rijke en verwende, maar vooral vreselijke leden van de familie Sjoberg doen hun best om iedereen zoveel mogelijk dwars te zitten, maar zijn ondertussen ook met iets geheimzinnigs bezig.

Dash gaat naast Zan veel om met leeftijdsgenootje Kira en heeft het een stuk beter naar zijn zin dan in de eerste maanden op de maan. Ook al blijft het lastig om niet tegen zijn vrienden op aarde te zeggen dat het helemaal niet zo leuk is op de maan als ze NASA ze doet denken, dat het er eigenlijk juist vaak heel saai is en dat hij erg veel heimwee heeft naar Hawaï, waar hij vandaan komt.
Om over het vreselijke eten en de ruimtewc's nog maar te zwijgen...

"We hadden natuurlijk kunnen besluiten het spul niet meer te eten, maar weggooien was ook zonde, en de mogelijkheden om buiten de deur te eten waren op zijn zachtst gezegd beperkt. Ook de dichtstbijzijnde pizzeria die thuisbezorgde was 382.240 kilometer verderop."


Maar dan verdwijnt maanbasiscommandant Nina Stack en is het geen moment meer saai. Dash en de andere lunonauten zetten alles op alles om haar zo snel mogelijk te vinden, want behalve in MBA is het op geen enkele andere plek veilig voor een mens op de maan.

Mijn mening:

Ik vond de verhaallijn rond de verdwijning van Nina erg spannend. De spanning werd goed opgebouwd.
Net als bij De maan-zaak lukte het me niet om er zelf achter te komen wat er gebeurd zou kunnen zijn, waar Nina gebleven was.
Er zaten een paar mooie actie stukjes in, waarbij ik op het puntje van mijn stoel zat. (Gelukkig ben ik geen nagelbijter en zijn mijn nagels nog heel!)

Door het oplossen van de moord op dr. Holtz in het vorige boek, hebben de kinderen in dit boek flink wat credits opgebouwd bij de volwassenen.

In het boek zitten veel maanfeitjes verwerkt, die het verhaal best wel realistisch maken.
Wist je bijvoorbeeld dat de mensen het ook al voor elkaar hebben gekregen om de ruimte te vervuilen? Dat er net als de plasticsoep in de zee ook een soort van ruimteafvalsoep in de ruimte rondracet?

Conclusie, het boek is spannend, realistisch, grappig, maar ook serieus.

"De mensheid heeft een aantal ongebruikelijke kenmerken, die ons veel zorgen baren. Vooral jullie neiging om nieuwe technologie te gebruiken om elkaar te vernietigen."

(Zan Perfonic)

Je hoeft deel 1 niet perse gelezen te hebben om deze te kunnen begrijpen en leuk te vinden, maar het is wel leuker. Ik raad het wel aan.

De Gouden Zebra, bedankt dat ik dit spannende boek voor jullie mocht recenseren.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Afbeeldingsresultaat voor het maan-mysterieTitel: Het maan-mysterie
auteur: Stuart Gibbs
Originele titel: Spaced out
vertaling: Sofia Engelsman
uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 978 90 00 34599 1
aantal pagina's: 320
verschijningsdatum: mei 2016


Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten