zaterdag 20 september 2014

Password - Mirjam Mous

Boeken winnen is altijd leuk. Zo had ik dit boek gewonnen bij de Best of Young Adult stand op Manuscripta met een draai aan het rad.
Dit boek ziet er goed uit. Een boek met een hardcover ziet er wat mij betreft al snel mooier uit dan een paperback. Maar, een boek beoordeel je niet op de buitenkant, een boek moet gelezen worden om tot een oordeel te komen.

Als Mick terug komt van de wc ligt zijn vriend Jerro ineens bewusteloos in zijn bed. En dat terwijl hij net nog gewoon een stripboek lag te lezen!
De ambulance haalt Jerro op. Aangezien Mick niet mee mag in de ambulance racet hij er op zijn fiets achteraan. Bij het ziekenhuis aangekomen heeft daar nog nooit iemand van Jerro Prins gehoord.
Een paar dagen later is Jerro weer gewoon op school. Nouja, gewoon?
Mick en Jerro hebben samen regelmatig naar science fiction films gekeken en nu lijkt het toch wel haast of Jerro zijn lichaam is overgenomen door een alien.
En ook al denkt iedereen dat er een steekje los zit bij Mick, hij wil er toch meer van weten.

Stefan, een totaal onbekende van Mick en Jerro, wordt ondertussen lastig gevallen bij school. Er is een man die hem de hele tijd in de gaten houdt. Geen idee wat die van hem wil. Misschien is het wel een pedofiel die hem wil ontvoeren. Als Stefan naar huis wil, wordt hij achtervolgd door de man. Stefan slaat op de vlucht.

Drie levens die compleet los staan van elkaar. En toch krijgen ze met elkaar te maken. 

Een jeugdthriller voor lezers vanaf ongeveer 12 jaar. Dat lijkt me inderdaad een prima leeftijd om dit boek te lezen. Een goede schrijfstijl die makkelijk wegleest. De vaart zit er goed in, dus geen langdradige stukken.
Ik vond het verhaal goed. Het zat goed in elkaar.
Het boek is opgedeeld in 7 delen. Ieder deel heeft een titel en bevat een quote die bij het hoofdstuk past. In de delen komen de verhalen van meerdere personages aan bod. Doordat de delen met de verschillende personages op dezelfde tijdstippen beginnen kom je een zelfde gebeurtenis meerdere keren vanuit een ander gezichtspunt tegen. Iedere keer kom je als lezer iets meer te weten.
Zelf had ik al vrij vlot door wat er aan de hand was, maar dat maakte het verhaal niet minder spannend.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik dit eerder een jeugdboek vind dat een young-adultboek. Daar is natuurlijk niks mis mee. Boeken van het ya-genre spreken mij vaak erg aan. Dit boek vond ik vrij kinderlijk voor jongens van 15. Op een paar op seks gerichte uitspraken na.
Mick en Jerro hebben regelmatig erg humoristische gesprekken.

Hier een stukje uit een gesprek tussen Mick en Jerro over het feit dat Jerro altijd zit opgescheept met een bodyguard:
"'En als je met mij meegaat?' 'Dan gaat Alfred bij jullie voor de deur staan.' Mick zag het al helemaal voor zich. Hij schoot in de lach. 'Ik begrijp niet wat daar grappig aan is,' mopperde Jerro. 'Wacht maar tot je het gezicht van de buren ziet,' zei Mick. 'Dan snap je het helemaal.'"
Voordat Jerro op school kwam, was Mick vaak het mikpunt van pesterijen. Door zijn omgang met Jerro is dat gelukkig voorbij en is Mick een stuk zekerder van zichzelf geworden.

Ik denk dat dit boek al geschikt is voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

13452274Titel: Password
auteur: Mirjam Mous
uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN:9789000302598

aantal pagina's: 315
verschijningsdatum: januari 2012Follow on Bloglovin

1 opmerking:

  1. Ik ga hem onthouden voor mijn 12-jarige zoon, die het soms moeilijk vind om leuke boeken te vinden...

    BeantwoordenVerwijderen