woensdag 17 september 2014

Voor jou - Jojo Moyes

Dit boek ben ik gaan lezen, omdat hij de meeste stemmen gekregen had bij de zevende editie van Kiezen is moeilijk. Stiekem hoopte ik dat hij zou winnen. Vooral omdat ik gezien heb dat er binnenkort een nieuw boek van Jojo Moyes uitkomt.
Als ik Voor Jou nou heel goed zou vinden, dan heb ik wellicht nog een mooi boek in het vooruitzicht.
En ja, ik vond Voor Jou erg mooi!
Via twitter kreeg ik de tip om zakdoekjes bij de hand te houden. Die tip geef ik bij deze door aan toekomstige lezers...

Louise Clark is 26 jaar, woont samen met haar zus Katrina (Treen) en diens zoontje Thomas in bij haar ouders en zieke opa.. Omdat ze het niet breed hebben is het van belang dat alle zeilen worden bijgezet. Zeker omdat ook de baan van de vader van Louise op het spel staat. 
Louise is net haar baan kwijtgeraakt en op zoek naar nieuw werk. Alleen liggen de baantjes niet voor het oprapen. Zeker niet als je geen diploma's hebt. Vreemde baantjes voor het minimumloon probeert ze ook, maar dat is 12 ambachten, 13 ongelukken.
Gelukkig heeft ze haar vriend Patrick, die financieel ook nog wel wat bij kan springen. Patrick is een fervent hardloper die druk aan het trainen is voor de Xtreme Viking, een heftige triatlon. Honderd kilometer op de fiets, vijftig kilometer hardlopen en dan nog zwemmen in de ijskoude Scandinavische zee. Patrick is er helemaal vol van en kan bijna nergens anders meer over praten. 

Als er voor Louise behalve paaldansen alleen nog een baan is als verzorgende, waar ze helemaal geen ervaring mee heeft, heeft ze weinig keus. Ze gaat op sollicitatiegesprek bij de welgestelde Camille Traynor, die voor zes maanden een verzorger nodig hebben voor haar zoon Will, die een hoge dwarslaesie heeft.
Louise wordt voor een mooi salaris aangenomen.
Voordat Will in een rolstoel terecht kwam had hij een heel actief leven. Nu speelt zijn leven zich vooral af in zijn kamer. Hij kan er niet mee omgaan dat zijn wereldje zo klein geworden is, en dat terwijl de wereld van Louise niet zo gek veel groter is. Ze zal haar wereldje toch echt wat groter moeten maken als ze Will mee op avontuur en uit zijn depressie wil halen. Dat is voor beiden geen gemakkelijke, zo niet onmogelijke opdracht.

In de proloog kun je een glimp opvangen van het actieve leven van Will van voordat hij in een rolstoel terecht kwam. Dat leven wordt al snel helemaal overhoop gegooid.
Die proloog was voor mij gelijk al een enorme trigger om verder te lezen.
Will gedraagt zich sinds hij in een rolstoel zit vaak als een eikel. Hoe erg Louise ook haar best voor hem doet, het is nooit goed.
Will had wat mij betreft door de proloog al een kleine voorsprong. Ik mocht hem daarna zelfs als hij een klootzak was.
Louise is een beetje een aparte. Ze heeft een geheel eigen kledingstijl en is helemaal vastgeroest in het dorpje bij Stortfold Castle, waar een groot deel van het verhaal zich dan ook afspeelt.
Ze heeft niet echt veel vertrouwen in zichzelf. In de loop van het boek groeit ze hierin en vind ik haar als boekpersonage ook steeds beter worden.
Louise is in het grootste gedeelte van het boek de ik-figuur. In een paar hoofdstukken komt er één van de andere personages naar voren als ik-figuur. Camille, de moeder van Will, Katrina, Louise's zus en Nathan, de verpleegkundige van Will. Dit zijn korte stukjes, waarna het verhaal weer verder gaat met Louise.

Een leuk hoofdstuk vind ik het hoofdstuk waarin Louise haar zevenentwintigste verjaardag viert en Will op verjaardagsvisite komt. Patrick en hij laten daar flink wat haantjesgedrag zien Erg grappig :-).
Verder is het over het algemeen geen grappig boek, al zijn er wel regelmatig lachwekkende situaties.
Het boek heeft mij wel aan het denken gezet. Ik kan me niet voorstellen wat ik zou doen, of wat ik zou voelen als ik of mijn partner of kinderen ineens in een rolstoel zou belanden en volledig afhankelijk zou zijn van anderen.En wat een verschil zou het zijn om in plaats van helemaal verlamd te zijn, bijvoorbeeld nog wel je armen te kunnen gebruiken.
Wat voor waarde heeft je leven voor jezelf als je ineens (bijna) niks meer kunt? Kies je voor jezelf? Of kies je voor de mensen die om je geven?
Al deze vragen komen wel aan bod in dit boek.

Jojo Moyes heeft dit boek geschreven naar aanleiding van een waargebeurde situatie die haar erg aangegrepen heeft. Zonder hier verder al te diep op in te gaan, want dan zou ik een deel van het boek uit de doeken moeten doen, had die situatie te maken met een jonge rugbyspeler die verlamd was geraakt.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: Voor jou
auteur: Jojo Moyes
Originele titel: Me before you
vertaling:Anna Livestro
uitgeverij: De Kern
ISBN:9789032513825 / 9789032514297 (e-book)

aantal pagina's: 416 / 389 (e-book)
verschijningsdatum: juni 2013

Follow on Bloglovin

2 opmerkingen:

  1. Hij is echt zo mooi he? Ik zou het bijna mijn lievelingsboek aller tijden durven noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik moet hem dan toch echt eens gaan lezen... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen