maandag 13 april 2015

Kinderboekenschrijfster Corien Oranje op bezoek in de klas | Eiland aan de horizon

Groep 5 en 6 keken er al weken naar uit: Schrijfster Corien Oranje kwam vandaag op bezoek.
Als voorbereiding hadden we al een tijdje geleden veel boeken van haar in de klas gekregen om alvast te lezen.

Een opvallende verscheidenheid aan boeken: Veel waargebeurde verhalen, boeken om zelf te lezen vanaf groep 3 en spannende verhalen voor de rest van de basisschool.

Uiteraard wilde ik me zelf ook even inlezen. Ik heb het boek Eiland aan de horizon gelezen. En ik kan je vertellen: Ook voor volwassenen (die wel van kinderboeken houden) is het een boeiend en spannend verhaal. Het verhaal is goed te lezen vanaf eind groep 5.

Eiland aan de horizon

Eiland aan de horizon is het waargebeurde verhaal van een gezin dat op Mabuiag, een klein eiland bij Australië, woont. Vader, moeder, een zoon (David) en twee dochters (Tara en Annalina). Als je David mag geloven hebben ze een heerlijk leventje samen. Zeker in de vakantie. Lekker zwemmen, vissen en luieren. Maar helaas is de vakantie bijna weer ten einde en gaat de school weer beginnen.
Annalina moet zelfs al eerder beginnen. Zij gaat naar school op een ander eiland: Thursday Island. Ze moet daar met de boot naartoe gebracht worden en blijft daar vervolgens op een internaat.

Na een stormachtige nacht moeten ze vertrekken met hun kleine motorbootje. Vader, moeder, de 3 kinderen en hun neefje Steve van 4.
Onderweg begeeft de motor van de boot het. De kinderen moeten zichzelf in veiligheid zien te brengen, terwijl vader en moeder met Steve bij de boot op hulp wachten. David krijgt van vader de taak om zijn zussen in veiligheid te brengen.

De zwemtocht naar het dichtstbijzijnde eiland is zwaar en gevaarlijk. Uiteindelijk is het door de sterke stroming niet eens bereikbaar en moeten ze doorzwemmen naar een kale rots. Zonder eten en drinken zullen ze het daar niet lang volhouden. Er zit niks anders op dan weer de zee in gaan en terug te zwemmen naar een eiland waar wel eten is. Ondertussen weten ze niet hoe het met hun vader en moeder gaat en moeten ze ervoor zorgen dat ze zelf niet als eten eindigen.

In het naschrift van het boek vertelt Corien Oranje dat dit boek gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Het ware verhaal kun je via deze link lezen (Wel in het Engels, maar via Google is het vast wel te vertalen voor wie dat wil.)
Ik zet het verhaal hier verder niet neer, want dan verklap ik gelijk het einde van het boek. Dat is natuurlijk niet mijn de bedoeling.

In de klas

Corien heeft in de klas over veel van haar boeken een stukje verteld. Zo vertelde ze dat haar kinderen niet zoveel van lezen hielden, maar wel van voetbal. Omdat Corien wel wilde dat haar kinderen lezen ook leuk zouden vinden is ze boeken over voetbal gaan schrijven. Daaruit is de serie over Matteo en zijn vrienden en SC Heerenveen voortgekomen. 

Met haar gezin heeft Corien een tijd in Indonesië gewoond. Daar is ze ook op wat ideeën voor boeken gekomen. Het boek Sagorups en zoute drop gaat hier bijvoorbeeld over. Sagorups, een heerlijke lekkernij in Indonesië, heb ik begrepen. Ik vond het er niet erg lekker uitzien op de sterk uitvergrote foto's op het digibord. 

Het boek waar het meest over verteld werd is het boek Kampioen. Het waargebeurde verhaal over de sportieve Victor die een naar ongeluk krijgt waarbij hij een gedeelte van zijn been verliest, maar die niet bij de pakken neer gaat zitten. 

In het echt is Victor (Zijn echte naam is Olivier van de Voort) een vriend van de zoons van Corien. Corien mocht van Olivier zijn verhaal voor een boek gebruiken. Wie weet helpt hij er nog eens andere kinderen mee. 

Je kunt verwachten dat ik binnenkort meer over Kampioen ga vertellen op mijn blog, omdat ik het boek heel graag zelf wil gaan lezen. 

Als je nog meer over Corien Oranje en haar boeken wilt weten. Neem dan een kijkje op haar leuke website (klik). Op de website kun je onder andere veel informatie vinden voor het houden van een leuke boekbespreking. 

24484044Titel: Eiland aan de horizon
auteur: Corien Oranje
uitgeverij: Columbus
ISBN: 90 8543 005 4
aantal pagina's: 131
verschijningsdatum: april 2005


Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten