zaterdag 18 april 2015

Het meisje met alle gaven - M.R. Carey

Het einde van de wereld is in zicht. Er zijn bijna geen gezonde mensen meer over. De mensheid is aangetast door een schimmel die iedereen in een soort schimmelende zombies verandert.
De mensen die geïnfecteerd zijn raken de controle over hun hersens kwijt en hongeren alleen nog maar naar mensenvlees. Daarom worden deze zombies 'hongers' genoemd.
Caroline Caldwell doet op een hermetisch afgesloten basis onderzoek naar de hongers. Op zoek naar een remedie. Hiervoor onderzoekt ze niet de hongers met de normale kenmerken, maar kindhongers die op een of andere manier wel controle kunnen houden over hun eigen lichaam.

Hier komt Melanie in beeld. Melanie is 10 jaar en woont in een cel op een legerbasis. 5 dagen in de week zit ze met een groep andere kinderen in de klas, geboeid in een rolstoel, zodat ze niemand aan kunnen vallen. Ze krijgt onder andere les van juf Helen Justineau, haar lievelingsjuf.

"Op de dagen dat juf Justineau voor de klas staat, gebeuren er allerlei bijzondere dingen. (...) Zo leerde Melanie het verhaal over Pandora en Epimetheus kennen en over de doos waarin alle kwaden van de wereld opgesloten zaten (...) 'Dat is Pandora,' zei juf Justineau. 'Ze was een heel bijzondere vrouw. De goden begiftigden haar met allerlei goede gaven. Vandaar ook haar naam: "Het meisje met alle gaven".' De kinderen hingen aan haar lippen, ze vonden het geweldig, net als juf zelf (...)"

De enige reden waarom de kinderen les krijgen is om te kijken in hoeverre ze leerbaar zijn. Uiteindelijk zal het de bedoeling zijn dat ze als proefobject in het lab van Caroline Caldwell eindigen.
Hier weten de kinderen niks van. Ze weten nauwelijks iets van de buitenwereld. Ze weten niet eens wie of wat ze zelf zijn en vinden het normaal hoe ze behandeld worden.

Na een aanval op de basis moet Melanie samen met juf Justineau, sergeant Parks, soldaat Gallagher en Caroline Caldwell op zoek naar hulp. Melanie gaat mee omdat ze haar juf niet in de steek wil laten, Caroline gedoogt de 'gevaarlijke' Melanie, omdat ze haar proefobject niet uit het oog wil verliezen.
Waar zal dat toe leiden?

Het meisje met alle gaven speelt zich af in Engeland, ergens niet zo heel ver in de toekomst.
In het begin van het boek wist ik niet zo goed wat ik nou met het verhaal aan moest. Ik kon het niet echt plaatsten. Welk genre is het, voor welke doelgroep? Het heeft dan ook een hele tijd geduurd voor ik in het verhaal zat. Volgens mij was ik al ruim over de helft van het boek voor ik zover was.
Waaraan dat lag? Onder andere aan het feit dat het verhaal een beetje van de hak op de tak gaat. Eerst gaat het over Melanie, die zelf niet eens een idee heeft wie ze is, dan gaat het over Helen Justineau en wordt het verhaal iets duidelijker.
Op het moment dat je als lezer meer inzicht krijgt in Caroline Caldwell wordt er enorme aanspraak gemaakt op je medische woordenschat en leer je hoe je hersenen in zijn geheel uit een hoofd moet halen. De schimmel die de mensheid terroriseert krijgt een naam: Ophiocordyceps (Hoe?!) Uiteindelijk kon ik het woord lezen zonder erover te struikelen, maar dat heeft even geduurd.
Vervolgens komen sergeant Eddie Parks en Kieran Gallagher aan bod. Samen geven ze een redelijk compleet beeld van de situatie.
Hoe verder in het boek, hoe meer er dus duidelijk wordt van het hoe en wat van de staat waarin de wereld verkeert.
Uiteindelijk vond ik het boek wel de moeite van het lezen waard.

Het boek stond al een tijdje op mijn leeslijst, ik was dan ook erg blij dat hij via Bliyoo beschikbaar was. Voor meer informatie over Bliyoo klik je hier.
Ik begin inmiddels een beetje te wennen aan het lezen op mijn telefoon en iPad. Alleen buiten lezen werkt hiermee niet echt (echt niet..). Mijn voorkeur gaat dus nog steeds uit naar mijn e-reader of een papieren boek.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

24727600Titel: Het meisje met alle gaven
auteur: M.R. Carey
Originele titel: The Girl with all the Gifts
vertaling: Mary Bresser
uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
ISBN: 978 90 449 7328 0
aantal pagina's: 448
verschijningsdatum: februari 2015
Follow on Bloglovin

2 opmerkingen:

 1. Leuk, ik heb dit boek ook via Bliyoo gelezen! :-) En ik ben het helemaal met je eens: via een ereader of boek leest het toch prettiger.
  Wat betreft het boek: ik was daar dus vanaf het begin lyrisch over! En de verschillende perspectieven vind ik juist erg fijn, zo word je wereld groter dan enkel via de ogen van Melanie. Maar: zoveel lezers, zoveel meningen. De medische termen leidden mij inderdaad ook wel een beetje af, haha
  Ik moest tijdens het lezen steeds erg denken aan The Walking Dead, had jij dat ook?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken The Walkin Dead niet, dus nee, daar dacht ik net aan ;-). Maar als dat een verhaal over zombies is kan ik me er wel in vinden.
  En wat mij betreft werd het verhaal ook juist steeds duidelijker door het inzicht in de verschillende personages. Toen het alleen over Melanie ging in het begin dacht ik dat het een soort fantasy young-adult verhaal zou worden. Dat bleek uiteindelijk niet zo te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen