vrijdag 26 juni 2015

Verbroken - Linda Jansma

"Vrouwen werden onderschat en dat werkte in haar voordeel. In het westen zouden ze haar misschien een sluipmoordenaar noemen, maar zelf zag ze zich meer als een wraakgodin."
Super leuk dat ik door De Crime Compagnie gevraagd werd om mee te doen met de blogtour van Verbroken, het nieuwste boek van Linda Jansma. Aangezien zij één van mijn favoriete schrijfsters is heb ik daar uiteraard geen nee tegen gezegd.

Het is al een maand geleden dat ik het boek heb uitgelezen. Ik vond het erg moeilijk om zo lang te wachten met het plaatsen van mijn recensie. Zeker omdat er al zoveel mooie recensies voorbij kwamen.
Mensen die boekenblogs volgen zijn volgens mij zo'n beetje doodgegooid met recensies van Verbroken en ik mag als hekkensluiter van deze blogtour de genadeklap geven.

Alleen is dit wel een heel positieve genadeklap met 5 sterren!
(Die sterren had ik stiekem al wel gedeeld op Goodreads...)

Verbroken bespreekt een aantal interessante onderwerpen, waaronder terrorisme en hacken. Wat deze twee met elkaar te maken kunnen hebben kun je met het hart in de keel lezen in dit boek.

"Computers, netwerken en informatiebeveiliging zijn mijn lust en mijn leven. Daar kan ik zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag mee bezig zijn."


Mara de Wolff haalt een voor haar doen grote opdracht binnen met haar bedrijfje Secury-Comp. De directeur van mediabedrijf Dutch Broadcasting Group wil het bedrijfsnetwerk laten testen op veiligheidsrisico's. Door wie kun je zoiets nu beter laten testen dan door een hacker, een ethisch hacker welteverstaan.
Helaas komt Mara door deze grote opdracht al snel in grote problemen. Ze ontdekt inderdaad een gevaarlijk veiligheidslek in het bedrijfsnetwerk en haar gespeur blijft niet onopgemerkt.
Ze heeft dingen gezien die niet voor haar ogen bestemd waren. De mensen die haar opgemerkt hebben zullen het er niet bij laten zitten.
En wat kan er nu beter tegen haar gebruikt worden dan haar eigen kinderen die door haar ex-man meegenomen zijn naar Irak.

"Wanneer is hoop vals? Als je stellig weet dat je hoop op niets uitdraait? Als je zeker weet dat waarop je hoopt nooit waarheid zal worden? Hoe moet ik dat weten? Elke ochtend als ik opsta hoop ik dat ik op deze dag mijn kinderen eindelijk weer in mijn armen kan sluiten. (...) Ik weet diep vanbinnen dat het niet reëel is, maar ik weet ook dat ik nooit zal stoppen met hopen dat er ooit een dag komt dat het echt gebeurt."


Het boek is bijna vanaf het begin af aan spannend. Een paar hoofdstukken lezen en het boek dan wegleggen? Vergeet het maar. Veel hoofdstukken eindigen in een cliffhanger. Gauw de bladzijde omslaan en doorlezen dus.

Ik-figuur Mara de Wolff sleept een hoop figuurlijke bagage met zich mee en heeft met de nodige verliezen te maken gehad. Ze heeft niet veel contact met de buitenwereld en heeft daar ook geen behoefte aan.

Het verhaal speelt zich af in mei 2014, maar heeft regelmatig belangrijke flash-backs naar het verleden. Hierbij is niet alleen het verleden van Mara aan de orde, maar ook dat van een vrouw uit Irak.

"Jullie hebben mijn land verwoest en noemden het democratie. (...) Democratie is niets meer dan valse beloftes."


Het speelt zich grotendeels af in Amsterdam. Maar via het world wide web heb je met een veel grotere omgeving te maken.
Om je te kunnen bewegen in een groot deel van de wereld heb je tegenwoordig niet meer nodig dan een computer met internetverbinding. Dat kan best een eng idee zijn als je daar verder over nadenkt. Erover nadenken ga je vast en zeker tijdens en na het lezen van Verbroken.

Enneh, ik heb begrepen dat er wellicht een vervolg komt op dit boek!

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes


24843509Titel: Verbroken
auteur: Linda Jansma
uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN:  9789461091352
aantal pagina's: 397
verschijningsdatum: juni 2015


Follow on Bloglovin

2 opmerkingen:

  1. Ik ben best wel benieuwd naar dit boek, ja! :-) Fijne recensie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankje :-). En veel plezier als je het boek gaat lezen!

      Verwijderen