donderdag 4 juni 2015

De lege stad - Simone van der Vlugt

"Verbijsterd kijkt ze om zich heen. Waar een half uur geleden nog een straat was met huizen van drie verdiepingen, met warenhuizen, banken en restaurants, is nu niets meer. Alleen bergen steen, verwrongen metaal en glas."
Dit boek had de meeste stemmen gekregen bij Kiezen is moeilijk. Stiekem had De lege stad ook wel een beetje mijn voorkeur. 
De historische roman Rode sneeuw in december van Simone van der Vlugt was me destijds erg goed bevallen, dus verwachtte ik dat van De lege stad ook wel.

De lege stad gaat over Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. De 21-jarige Katja is pas getrouwd en woont sindsdien niet meer bij haar ouders, broertjes en zusjes. Wel komt ze er nog vaak helpen in de goedlopende kruidenierszaak.

Zo ook de dag waarop het boek begint, 14 mei 1940. De dag die veelbelovend met mooi weer begint. De dreiging van de oorlog is nog niet zo groot. De mensen maken zich bij een luchtalarm nog geen grote zorgen. 

"Katja speurt de strakblauwe lucht af. Aanvankelijk ziet ze niets, tot er in de verte vliegtuigen verschijnen. Als een zwerm vogels  komen ze aanvliegen, met een zacht, eentonig gebrom dat snel aanzwelt. Niet in de richting van de haven, maar naar de binnenstad."


Geen rustige kennismaking met Katja en haar familie, maar, letterlijk en figuurlijk, gebeurtenissen die inslaan als een bom.
Vanaf dan is Katja grotendeels op zichzelf aangewezen.
Ze doet er alles aan om het hoofd boven water te houden, maar ook om vrienden en familie te helpen. Maar wie is er nog te vertrouwen?

"Dikwijls voelt ze zich als een zeemeeuw in een storm, weggeblazen van de kust, los van alle zekerheden. Als de bodem van het bestaan onder je weggeslagen wordt, kun je jezelf alleen nog maar overgeven en je laten meevoeren."


Veel feiten die bekend zijn over WOII komen in dit boek naar voren. Alleen zijn de feiten nu in het verhaal van Katja gegoten, waardoor de geschiedenis tot leven komt en uiteraard veel meer indruk maakt dan een geschiedenisboek.
Er komen fictieve en non-fictieve personages in het boek naar voren. De leider van de verzetsgroep L.K.P.- Rotterdam , Samüel Esmeijer, die in het boek voorkomt, bestond bijvoorbeeld ook echt. 
Dat Simone van der Vlugt grondig research gedaan heeft is duidelijk.

Ik vond het een goed boek, maar af en toe een beetje oppervlakkig. Ik heb het idee dat dat er mee te maken had dat het boek geen ik-figuur had. Ik bleef daar als lezer toch een zekere afstand door voelen.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

De lege stadTitel: De lege stad
auteur: Simone van der Vlugt
uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 978 90 263 3058 5 (e-book)
aantal pagina's: 268
verschijningsjaar: maart 2015


Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten