donderdag 23 juli 2015

De Vlamberken - Lars Mytting"Ik had mijn hele leven lang de fluistering van het vlamberkenbos gehoord. En op een nacht in 1991 zwol die aan tot een wind die me heen en weer zwiepte. Want iets in het verhaal over mijn vader en moeder roerde zich nog steeds, langzaam, als een dikke adder in het gras."

AC Club van Echte Lezers Logo DEFAfgelopen jaar ben ik met Manuscripta bij de stand van AtlasContact lid geworden van De club van echte lezers. Als lid van die club krijg ik regelmatig e-mails met daarin de uitnodiging om een boek als eerste te lezen. Ik had er nog niet eerder op gereageerd, maar bij de beschrijving van De Vlamberken had ik gelijk zoiets van: Hier wil ik meer van weten. Ik heb gemaild en ja hoor, ik kreeg een drukproef van het boek thuisgestuurd.
Op de cover staat aangegeven dat het boek winnaar is van de Noorse Boekhandels Prijs 2014. Naar mijn weten heb ik niet veel van Noorse schrijvers gelezen, maar voor de zekerheid heb ik een lijst met Noorse auteurs waarvan de boeken in het Nederlands vertaald zijn opgezocht: http://www.noordseliteratuur.nl/schrijvers/noorwegen
Van de 124 kende ik er maar 3 en van die drie (Jo Nesbø, Karin Fossum en Unni Lindell) heb ik niet eens een boek gelezen. Anders zou ik zeker zeggen dat die prijs wat mij betreft dik verdiend is, maar daar kan ik dus niet eerlijk over oordelen.

Wel kan ik inmiddels mijn oordeel geven over De Vlamberken. 429 pagina's waar ik doorheen ben gevlógen! Wat een boeiend verhaal en wat beeldend omschreven. 
Ik vind het erg knap als iemand op zo'n manier kan schrijven dat je het gevoel hebt dat je er daadwerkelijk bij bent.

Review

Edvard Hirifjell is op 3-jarige leeftijd zijn beide ouders verloren tijdens een trip naar Frankrijk. Zelf is hij nadien vier dagen spoorloos geweest. Niemand kan hem vertellen wat er in die tussentijd gebeurd is. Hij is weer boven water gekomen en opgegroeid bij zijn opa en oma op de boerderij. Een rustig en zelfvoorzienend leventje in de aardappelteel, met vlakbij het vlamberkenbos.
Edvard is van plan om ooit op zoek te gaan naar antwoorden. Als zijn opa komt te overlijden en de boerderij van hem is vindt hij aanwijzingen die hem op weg helpen in zijn moeilijke zoektocht naar de waarheid.
Wie was zijn oom Einar? Wat was de geschiedenis van zijn Franse moeder?
De zoektocht brengt hem ver terug in de tijd.

"Er begon een vage herinnering te ontwaken, maar die kwam niet helemaal naar boven. Het was alsof ik voor een gesloten deur stond en de herinnering daarachter rondstommelde, en zowel de herinnering als ik naar de sleutel zocht."


Behalve naar de waarheid, is Edvard ook op zoek naar zichzelf, naar zijn gevoelens.
Rouwen om de dood van zijn ouders heeft hij nooit gedaan, gevoelens van gemis kent hij niet.

De zoektocht is niet alleen een zoektocht naar de waarheid, maar is er ook een naar geluk.
Des te triester is het dat niet iedereen zijn zoektocht toejuicht, want: het verleden moet je laten rusten, je moet leven in het nu.
Maar misschien moet iemand eerst weten waarvoor hij leeft?

"Alleen als we aardappelen uit zaad kweken, wordt het een ander gewas. Die we vorig jaar hebben gepoot, en alle aardappelen die we volgend jaar gaan poten, zijn een en dezelfde aardappel. De pootaardappel zelf rot weg, ja. Maar de nieuwe zijn gewoon uitwassen van de oude. Zij zijn niet alleen familie van elkaar, ze zíjn elkaar."


Dit boek is vanaf september 2015 verkrijgbaar. Zet hem alvast op je verlanglijst zodat je hem niet vergeet.
Voor Goodreads gebruikers: Ik heb hem alvast ingevoerd: http://www.noordseliteratuur.nl/schrijvers/noorwegen

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes


De vlamberkenTitel: De Vlamberken
auteur: Lars Mytting
Originele titel: Svøm med dem som drukner
vertaling: Paula Stevens
uitgeverij: AtlasContact
ISBN: 978 90 254 4584 3
aantal pagina's: 429
verschijningsdatum: september 2015

Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

3 opmerkingen:

  1. Klinkt als een ontzettend spannend verhaal. Thanks for sharing. Ik heb me meteen aangemeld voor de Club van echte lezers. Ik ben heel benieuwd! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. inderdaad een spannend verhaal maar de houding van de hoofdpersoon tov zijn twee lieven waartussen hij probleemloos heen en weer vlindert zonder al te veel scrupules stoorde me wel

    BeantwoordenVerwijderen