In Schakels gaat het er dan ook niet zozeer om wíe iets gedaan heeft, als om wat en hoe het gebeurd is en te zorgen dat er voldoende bewijsmateriaal komt om het net rond de dader te sluiten.
De weg daar naartoe is geen moment saai.
In de proloog van het boek staat een brief van Walter Sevenijns aan zijn vrouw, waarin hij haar laat weten dat hij haar verlaten heeft. Hij gaat er vanuit dat ze boos is, maar dat ze het uiteindelijk zal begrijpen.
Het had ook een brief van Walter aan de lezers kunnen zijn: zullen die hem begrijpen?
Het had ook een brief van Walter aan de lezers kunnen zijn: zullen die hem begrijpen?
Als je doorleest kom je erachter wat Walters beweegredenen zijn.
In de beschrijving van het boek staat daarover al best veel:
De Brusselse taxichauffeur Walter Sevenijns staat ’s nachts in de hoerenbuurt op een klant te wachten. Hij hoort iemand gillen en gaat op onderzoek uit. Op de binnenplaats van een club staat een aan de muur geketende vrouw. Dan gaat een deur open, wordt de ketting losgemaakt en de vrouw naar binnen getrokken.
Walter raakt het beeld van de prostituee niet kwijt en bedenkt een plan om haar te bevrijden. Hij treft vergaande voorbereidingen voor zijn eenmansactie, maar tegen wie hij het moet opnemen is hem niet duidelijk.
Rechercheur Steven Goossens krijgt het dossier over een vermiste Poolse vrouw op zijn bureau. Samen met zijn collega Kris van Diemen komt hij een Pool op het spoor die met de zaak te maken heeft. Het kat-en-muisspel dat volgt, leidt tot Goossens’ vertrek naar Polen, waar hij in het kader van grensoverschrijdende politiesamenwerking dertig dagen de tijd heeft om de vrouwenhandelaar op te sporen en in te rekenen.
In het boek zijn veel sprongen heen en weer in de tijd. Door die sprongen wordt goed duidelijk hoe de vork uiteindelijk in de steel zit.
Er worden verschillende personages belicht, maar erg persoonlijk wordt het niet. Je krijgt te lezen wat ertoe doet. De rest is bijzaak.
Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af. In Brussel, waar Walter als taxi-chauffeur werkt, in Antwerpen waar rechercheur Steven Goossens bij de zaak betrokken raakt en op verschillende plaatsen in Polen, waaronder Warschau en Jastków. Jastków wordt (evenals de andere plaatsen) erg gedetailleerd beschreven, waardoor ik ze haast voor me kon zien.
Het is duidelijk dat Nico de Beer de plaatsen met eigen ogen gezien heeft.
Het boek is opgedeeld in 3 delen. Het eerste deel gaat voornamelijk over Walter, in het tweede ontmoet je Steven Goossens in Antwerpen, het derde deel speelt zich af in Polen, waar Steven Goossens probeert de puzzelstukjes op zijn plaats te krijgen.
Het verhaal had op verschillende eerdere momenten in het boek tot een ontknoping kunnen komen, toch is er iedere keer weer een toevalligheid waardoor dat misloopt. Frustrerend! Het hield me in elk geval op het puntje van mijn stoel. Ik viel er op sommige momenten net niet vanaf.
Ik las op de website van LetterRijn dat er nog meer thrillers over Steven Goossens zullen volgen. Ik ben voor!
Van LetterRijn had ik dit boek overigens als recensie-exemplaar ontvangen. Bedankt daarvoor.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten