zaterdag 2 januari 2016

Bloedbroeders - Helen Vreeswijk

Het laatste boek waarin ik begonnen ben in 2015, het eerste boek dat ik uitgelezen heb in het nieuwe jaar. Een goed begin van 2016. Bloedbroeders van Helen Vreeswijk.


Doordat Helen Vreeswijk zelf bij de recherche gewerkt heeft en het verhaal op waarheid gebaseerd is, een erg realistisch en geloofwaardig verhaal.

Beschrijving

De zestienjarige Reza komt met zijn moeder en zus tijdelijk naar Nederland om het familierestaurant van zijn oom voor de ondergang te behoeden.

Zijn oom heeft zich door creatief boekhouden in de nesten gewerkt en zit daarvoor een celstraf uit. Zijn twintigjarige neef Ayaan wordt opgezadeld met de zorgen voor het restaurant en het gezin.

Ayaan heeft totaal geen affiniteit met het restaurant en denkt maar aan een ding: snel en gemakkelijk geld verdienen zodat hij zijn eigen dromen kan najagen. Om zijn plannen uit te voeren heeft hij echter een handlanger nodig. Reza is daar geknipt voor: hij is familie – een bloedverwant – en bovendien naief en kneedbaar.

Zorgvuldig heeft Ayaan de beroving uitgewerkt: de locatie, het tijdstip, de vluchtauto, de vluchtroute en een alibi. Er kan niets fout gaan. Maar dan gaat het toch gruwelijk mis…


"Het verhaal begint toen er nog geen sneeuw lag en Fleur zich alleen nog druk maakte of ze wel of niet naar het openingsfeest op school zou gaan. Toen alles nog eenvoudig was."


Vervolgens gaat het boek negen weken terug in de tijd: Het moment waarop Reza met zijn moeder en zusje met het vliegtuig aankomt op Schiphol.
Vanaf het eerste moment dat Ayaan in beeld komt, komt hij over als een rat. Hoe verder het verhaal gaat, hoe erger het wordt. (Ik heb tijdens het lezen een flinke lijst met scheldwoorden in mijn hoofd gehad die op Ayaan van toepassing waren...) En niet alleen Ayaan, ook zijn moeder deugt van geen kant wat mij betreft. Ze laten familie overkomen uit Pakistan met als enige reden ze voor hun eigen karretje te spannen.
Vanaf het begin is dan ook duidelijk: Dit kan nooit goed aflopen.

Doordat er verschillende personages gevolgd worden, is het verhaal van meerdere kanten duidelijk, wat het erg overzichtelijk maakt.
Neem daarbij een vlotte schrijfstijl en een flinke dosis spanning en je hebt een boek dat heerlijk wegleest.

Vorig jaar las ik een ander boek van Helen Vreeswijk: De Kick (Klik voor mijn recensie)
Dat boek stond qua gebeurtenissen dichterbij mij als lezer, als moeder, omdat het een verhaal is wat iedere verveelde jongere zou kunnen 'overkomen'.
Wat er in Bloedbroeders gebeurde, was vooral mogelijk doordat Reza, zijn moeder en zusje de Nederlandse taal niet spraken en te goed van vertrouwen waren. Toch (of juist daarom?) sprak dit boek mij meer aan dan De Kick.

"Helen Vreeswijk schrijft misdaadverhalen voor jongeren. 

Deze misdaadverhalen zijn vaak gebaseerd op waar gebeurde verhalen over ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalkers en drugs. 

Natuurlijk zit er ook steeds een groot deel fictie in de verhalen om ze spannend en begrijpelijk te houden. En soms combineert Helen Vreeswijk meerdere zaken in een boek zodat ze het thema van verschillende kanten kan belichten. 

 Helen Vreeswijk wil met haar misdaadverhalen jongeren bewust maken en hen waarschuwen voor de gevaren van de hedendaagse maatschappij. " (bron: Goodreads)

Laurette, dankjewel dat ik dit boek door jou kon lezen!

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: Bloedbroeders
auteur: Helen Vreeswijk
uitgeverij: Van Goor
ISBN: 978 90 00 34658 5
 aantal pagina's: 304
verschijningsdatum: september 2015

Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

1 opmerking: