donderdag 21 januari 2016

Kate - Ineke Kraijo

Bij historische romans dacht ik altijd gelijk aan Thea Beckman. Ik heb veel van haar boeken gelezen en heb er ook een aantal in mijn kast staan. Hasse Simonsdochter bijvoorbeeld, dat is mijn favoriet.
Als ik van dat soort boeken houd, dan zou de Ierlandtrilogie van Ineke Kraijo vast ook wel wat voor mij zijn.

Het eerste deel van de trilogie heet Kate. Het verhaal speelt zich af in het Ierland van de 19e eeuw, de tijd van de Grote Hongersnood. De tijd waarin het platteland van Ierland in handen was van Engelse edelen.

In deze tijd groeit Kate op. Ze woont samen met haar broers en ouders in een klein hutje. Ze leven in armoede, maar zijn gelukkig samen. Tot op haar vijftiende haar vader en het noodlot toeslaan en het gezin uiteen valt.
Kate is in één klap volwassen en moet dat ook zijn, wil ze overleven.
Droomde ze de ene dag nog over haar toekomst, de andere dag moet ze bedenken hoe ze de volgende dag kan halen.

Kates leven is op een gegeven moment vrij uitzichtloos. Zelf durft ze niet meer te dromen. Ik, als lezer hoopte nog wel op een wonder, ookal zag ik die kans steeds kleiner worden.

De personages zijn zo neergezet, dat je ze in de loop van het verhaal echt gaat kennen, dat je weet wat voor karakter iemand heeft. Daardoor leefde ik heel erg met Kate en haar familie mee. Ik kon wel met Kate meehuilen om al haar ellende.
Ik vraag me af, of een schrijfster die zulke personages neerzet, zelf ook af en toe moet huilen tijdens het schrijven...

"Haar tranen maken kringen in het water, kringen die zich steeds verder uitbreiden, net als de ellende in haar leven."


Het Katholieke geloof en Ierse volksverhalen spelen een belangrijke rol in het boek.

"Vergeet niet wie en wat je bent. Je bent Ierse van geboorte en zult sterven als Ierse. Wees daar trots op! Trots op ons volk en ons unieke verleden. Luister niet naar de Engelse overheersers, maar koester onze cultuur, ons geloof, de verhalen en liederen, alles wat we hebben en alles wat ons echt Iers maakt."

Ik denk dat Ineke Kraijo een goed beeld heeft weten te schetsen van de tijd en de plaats waarin het boek zich afspeelt.

Er worden in het boek veel Ierse woorden gebruikt, die achterin het boek worden vertaald. Gelukkig werden de meeste woorden in de daaropvolgende zinnen wel uitgelegd en hoefde ik niet telkens heen en weer te bladeren.

Ik had me nooit eerder bezig gehouden met de Ierse geschiedenis en vond het erg boeiend om erover te lezen. Ik heb na het lezen van dit boek het idee dat ik er heel wat van opgestoken heb. Dat is nooit verkeerd natuurlijk!

Wat mij betreft kan Kate in één adem genoemd worden met de historische romans van Thea Beckman. Met het verschil dat Kate niet over de Nederlandse, maar de Ierse geschiedenis gaat.

Het vervolg op Kate, Rose, ligt al voor me klaar bij de bibliotheek. Binnenkort zul je daar meer over kunnen lezen op mijn blog.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

KateTitel: Kate
auteur: Ineke Kraijo
uitgeverij: Mozaïek
ISBN: 9789023994091
 aantal pagina's: 336
verschijningsdatum: april 2012Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

2 opmerkingen:

  1. Hier staan ze ook alle drie in de boekenkast, nog niet gelezen.
    Waren er maar net zoveel historische romans als thrillers, heerlijk zou dat zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weet je trouwens dat er nog een deel is namelijk Eileen. Ik vindt de boeken super leuk en hoopte eigenlijk dat er nog een vervolg op Rose komt.

    BeantwoordenVerwijderen