zondag 27 maart 2016

List & Leugens (De Kraaien #1) - Leigh Bardugo


Na de Grisha-trilogie kwam vorig jaar het eerste deel van een nieuwe serie die zich eveneens afspeelt in de wereld van de Grisha uit: List & Leugens, boek 1 van De Kraaien.
De boeken van de Grisha-trilogie, Schim en Schaduw, Dreiging en Duisternis en Val en Verlossingkregen van mij stuk voor stuk 5 sterren. Dat beloofde wat voor dit nieuwe boek. Het heeft in elk geval een érg mooie cover.

Behalve dat dit boek zich afspeelt in de Grisha-wereld is het een boek dat helemaal losstaat van de eerdere serie.

Waar gaat het boek over:

In het verhaal staan zes personages centraal. Zes personages die een belangrijke opdracht uit moeten voeren. En dat allemaal onder leiding van Kaz Brekker, ook wel Vuilehanden genoemd. Een naam die hij niet voor niks gekregen heeft.
Kaz' leven speelt zich af in Ketterdam. Hij is uitgegroeid van straatschoffie tot kruimeldief, van kruimeldief tot bendeleider van de Droesem. Een bende die hij eveneens heeft laten groeien tot een van de grootste van Ketterdam.

De mensen die hij heeft uitgekozen voor zijn haast onmogelijke missie zijn allemaal jongeren met een bepaalde kwaliteit die Kaz' wel goed denkt te kunnen gebruiken.
Zo heb je Inej, de Schim, die iedereen stilletjes kan besluipen, overal binnen kan komen en overal informatie vandaan kan halen, Hartenwringer Nina, gokker Jesper, Wyland het rijkeluiszoontje en wraakzuchtige Matthias.
Een vriendengroep is het zeker niet. Haat en nijd onderling, ze vertrouwen elkaar voor geen cent, toch zijn ze op elkaar aangewezen. Maar of ze op het moment suprême op elkaar kunnen rekenen, is maar de vraag.

Voor de missie moeten de zes naar Fjerda. Vijandig en streng beveiligd gebied waar de soldaten een heksenjacht op de Grisha voeren. De reis er naartoe zal zwaar zijn, Fjerda binnendringen onmogelijk.
Toch zetten de zes alles op alles. Allemaal hebben ze, naast het geld, zo hun motief om de opdracht te volbrengen.

Mijn mening:

Vanaf het moment dat Kaz het verhaal binnenstapte, was ik van hem onder de indruk. Een onwankelbare, meedogenloze, snelle denker. Altijd op zoek naar het gevaar, 'living on the edge'.

"De jongen met wie hij had staan praten was brutaal geweest, roekeloos, snel geamuseerd, maar niet angstaanjagend - niet echt. Nu was het monster hier, met een doodse blik in zijn ogen en voor de duvel niet bang. Kaz Brekker was verdwenen en Vuilehanden was langsgekomen voor het smerige werk."

(Geels)

Gedurende het verhaal leer je Kaz en de anderen steeds beter kennen doordat er ieder hoofdstuk één van hen centraal staat.
Wat zit er achter het kille masker van Kaz, waarom is Wyland bij zijn vader weggelopen, waarom haten Matthias en Nina elkaar?
Wraak loopt als rode lijn door het verhaal.

Ik vond het een erg spannend boek. De verhaallijn is goed en er is regelmatig actie. Op de achtergrond is zelfs wat romantiek te vinden, al hoop ik wel dat dat in volgende delen wat verder uitgediept wordt.

Deel 2 zal in november uitkomen bij Blossom Books. De Nederlandse titel is nog niet bekend. De originele titel wordt Crooked Kingdom. Het origineel zal in september 2016 verschijnen.
Nog even flink geduld hebben, terwijl het einde van List & Leugens toch zeker wel uitnodigt tot verder lezen.

"Vele jongens zullen je bloemen geven, maar op een dag ontmoet je een jongen die de moeite neemt om uit te vinden wat je lievelingsbloem, je lievelingsliedje, je lievelingssnoep is. En zelfs als hij te arm is om je al die dingen te geven maakt dat helemaal niets uit, want hij heeft de tijd genomen om jou te leren kennen zoals niemand anders je kent. Alleen die jongen verdient je hart." 


Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

De Kraaien. List & LeugensTitel: List & Leugens
auteur: Leigh Bardugo
Originele titel: Six of Crows
vertaling: Merel Leene
uitgeverij: Blossom Books
ISBN: 978920679847
aantal pagina's: 542
verschijningsdatum: november 2015

Bekijk op bol.com


Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten