zaterdag 17 mei 2014

Nobody - Marelle Boersma

Vivian Fransen werkt op een middelbare school Den Bosch. Ze geeft les, maar is ook vertrouwenspersoon.
Als vertrouwenspersoon is het de bedoeling dat leerlingen bij haar komen. Alleen, dit jaar heeft ze een leerling die duidelijk problemen heeft, maar niet bij haar komt. Vivian draait de zaken om en onderneemt zelf de stap om met het meisje in contact te komen. 
De 17-jarige Lynn blijkt erg gesloten te zijn. Ze laat niks los. Toch weet Vivian dat er meer aan de hand is. Uit de dingen die Lynn wel zegt maakt Vivian op dat het met de ouders van Lynn te maken heeft. Incest?
Vivian bespreekt het met Edo, de directeur van de school, waar ze ook al een paar jaar heimelijk een relatie mee heeft. Edo vindt het niet verstandig dat Vivian het verder uit wil zoeken. Daar zullen zij en de school problemen mee krijgen.
Zolang er geen bewijzen zijn mag Vivian niks doen. 
Maar hier kan Vivian zich niet bij neerleggen. Lynn heeft een plaatsje veroverd in haar hart. Ze móet haar helpen. 

Het verhaal vertelt vanuit het perspectief van Vivian. Afgewisseld door Martin Meidam in een personaal perspectief. Ongenummerde hoofdstukken gaan over de gedachten van Lynn.

In het voorwoord van het boek geeft de schrijfster aan dat dit boek gebaseerd is op waargebeurde ervaringen, maar dat alle namen zijn verzonnen en het in een fictieve setting geplaatst is.
Ik ga er vanuit dat dat waar is. Toch is het zo'n heftig verhaal dat ik het me haast niet kan voorstellen.
Over welk echte verhaal zou dit gaan? Is het een Nederlands tafereel? Ik zou het graag willen weten.

Een belangrijke quote in het boek is er eentje van George Orwell. Two plus two equals five ~ Als je maar lang genoeg in een bepaalde richting wordt geduwd, ga je alles geloven. Wie bepaalt eigenlijk wat waar is of niet.
Die uitspraak is in dit verhaal maar al te waar!

Ik zeg: Lees dan!

Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten