vrijdag 2 mei 2014

De Gruffalo - Julia Donaldson & Axel Scheffler

Het boek dat de afgelopen paar jaar het meest is voorgelezen bij ons thuis. De Gruffalo.
Nog niet eerder schreef ik over een prentenboek, maar, eens moet de eerste keer zijn.Het boek gaat over een muisje die in het bos loopt en tot drie keer toe een gevaarlijk dier tegenkomt dat hem op wil eten. Tot drie keer toe is de muis het dier te slim af door te zeggen dat hij een afspraak heeft met een gruffalo. De vos, uil en slang die hij tegenkomt hebben natuurlijk nog nooit van een gruffalo gehoord en muis moet dan ook uitleg geven over hoe een gruffalo eruit ziet.
De muis is erg tevreden dat de dieren erin getrapt zijn, want natuurlijk bestaat er geen gruffalo.
Totdat muis ineens tegenover een levensechte gruffalo komt te staan. 
De muis weet de gruffalo over te halen met hem mee te gaan om hem te laten zien dat hij een heel gevaarlijke muis is.Een geweldig boek met mooie tekeningen. Het boek is helemaal op rijm geschreven en heeft veel stukjes die regelmatig herhaald worden. Lekker herkenbaar. Als je hem regelmatig voorleest kan een peuter of kleuter zo meepraten.

Bij mij hebben bij het voorlezen alle dieren een eigen stem. Dat vinden de kinderen helemaal geweldig. (En ik stiekem ook hoor!)
Er is ook een dvd bij het boek. Die vind ik op zich best angstaanjagend. Voor een kind dan hè...
Een gruffalo op een plaatje is toch heel wat anders dan een bewegende. Dat geldt trouwens ook voor de vos, uil en de slang.
Het boek is uit het Engels vertaald en is van 1999. Ouder dan ik dacht. Wij hebben hem zelf pas sinds een jaar of drie in huis.

Voor de afwisseling is er ook nog een tweede deel van de gruffalo. Het kind van de Gruffalo. Deel 1 wordt hier thuis toch net wat vaker gekozen om voorgelezen te worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten