donderdag 22 mei 2014

Meester Jaap doet het weer - Jaques Vriens

Een tijdje terug was ik in 'mijn' groep 5 weer eens op zoek naar een leuk voorleesboek. Als stilleesboek kiezen de kinderen vaak een boek dat er nog netjes uitziet. Lekker nieuw, niet al te gekreukt.
Ik deed het daarom maar eens anders om. Lekker oud, gekreukt en vergeeld. Zo te zien meerdere keren met plakband weer in elkaar gezet.Weinig kans dat de kinderen dit boek zelf al hadden gelezen dit schooljaar dus.
Het boek dateert uit 1997 en werd in 1998 getipt door de Nederlandse kinderjury.

Vanaf groep 6 leuk om zelf te lezen. Leuk om voor te lezen aan kinderen vanaf 7 jaar.


Het verhaal beslaat een heel schooljaar van groep 6. Een jaar waarin de kinderen veel meemaken met meester Jaap. Veel leuke en grappige dingen, maar ook een aantal verdrietige dingen.
Meester Jaap houdt ervan om zich af en toe voor te doen als iemand anders. Hij verkleed zich ook dit schooljaar regelmatig. Is het niet als Sinterklaas, dan is het wel de koningin. Ook op de klassenfoto staat groep 6 niet zoals de meeste groepen.

De kinderen in de klas helpen elkaar en meester Jaap, maar maken af en toe ook ruzie. Heel waarheidsgetrouw dus. Dat kan ook niet anders met een schrijver die zelf jarenlang voor de klas heeft gestaan en directeur op een school is geweest. Jacques Vriens zegt zelf op zijn site dat hij wel een beetje op meester Jaap lijkt. Hij deelde, net als meester Jaap bijvoorbeeld ook vaak spekkies uit. Er is nog een aantal boeken over meester Jaap en nog heel veel andere boeken die door Jacques Vriens geschreven zijn. Veel daarvan spelen zich af op school. 

Eén van de leukste hoofdstukken om voor te lezen vond ik zelf het hoofdstuk 'Meester Jaap doet het weer'. Hier is meester Jaap de rommel in de klas zat en gaat vakkencontrole doen. Als een vak niet netjes is, gooit hij het helemaal leeg. Een net vak krijgt uiteraard een beloning. 
Twee kinderen uit de klas controleren vervolgens het bureau van de meester. Uiteraard is dat ook een grote bende. En eerlijk als meester Jaap is, gooit hij ook zijn eigen bureaulade helemaal leeg.

Een grappig boek over gewone mensen. Vaak blij, af en toe boos. En er wordt, net als op een echte school ook af en toe gescholden of een schop uitgedeeld. 
Wat ik dan als juf wel extra grappig vind, is dat de kinderen daar heel verontwaardigd op reageren, terwijl ze er zelf af en toe ook heus wel wat van kunnen hoor!

Koop dit boek bij Bol.com (En dan niet zo'n beduimeld exemplaar...)

Meester Jaap doet het weer

Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten