woensdag 21 mei 2014

Het verlangen naar Mill River - Darcie Chan

Op de website van Chicklit.nl had ik een poosje geleden aangegeven dat ik graag mee wilde lezen met de leesclub in het boek Het verlangen naar Mill River. Superleuk natuurlijk dat ik ook daadwerkelijk een mailtje kreeg met de boodschap dat ik het boek thuisgestuurd zou krijgen.

Het is een dik boek, 384 bladzijden.

Het boek is opgedeeld in 2 delen. In beide delen wordt het heden en verleden afgewisseld per hoofdstuk.
In het heden gaat het over de inwoners van het dorpje Mill River en de gebeurtenissen die onder andere spelen rondom de dood van Mary McAllister. Het verleden gaat over het leven van Mary. Het verleden komt uiteindelijk natuurlijk ook uit bij het heden, en zo is de cirkel weer rond.

Gelijk in het eerste hoofdstuk kom je al best veel over Mary te weten. Dingen die later in het boek uitgediept gaan worden.
Al in het eerste hoofdstuk komt Mary te overlijden en wordt verteld dat ze al 60 jaar weduwe is. Dat kan alleen maar betekenen dat ze niet lang getrouwd is geweest. Ook lees je dat haar echtgenoot geen lieverdje geweest is. Dat is nog zwak uitgedrukt. Tegen de tijd dat ik hem een beetje had leren kennen was ik allang blij dat hij dood ging.
De hoofdstukken in het verleden spelen vanaf het moment dat Patrick McAllister Mary leert kennen op de paardenfokkerij van haar vader, waar hij een paard uit wil zoeken. Uiteindelijk zoekt hij niet alleen een paard uit.

Het verhaal beschrijft het hele leven van Mary. Van haar 19e, tot haar dood. Een heel mooi leven had ze niet, door een nare gebeurtenis in haar middelbare schooltijd heeft ze een sociale angststoornis opgelopen en durfde ze nauwelijks, en later helemaal niet meer, onder de mensen te komen.
Gelukkig heeft ze Connor McAllister, de opa van haar overleden man en pastoor Michael O'Brien.
Zij staan haar bij zoveel ze kunnen.

Er zijn nog veel andere personages die in het verhaal voorbij komen en een belangrijke rol spelen. Schooljuffrouw Claudia Simons, politieagenten Kyle Hanson, Leroy Underwood, Daisy Delaine en nog vele anderen die in het dorp wonen.
Allemaal hebben ze hun eigen eigenaardigheden, hun goede en hun slechte kanten.

Mary McAllister heeft het dorp vanuit haar marmeren woning op de heuvel altijd geobserveerd en van de pastoor alle verhalen over de inwoners te horen gekregen. Zo heeft zij alle mensen leren kennen en had ze het gevoel dat ze er, ondanks haar stoornis, ook bij hoorde.
Tijdens haar leven kenden de mensen haar niet. Bijna niemand had haar gezien. Na haar dood wil ze alsnog een onuitwisbare indruk achterlaten.
Na het lezen van dit boek heb ik zelf ook een beetje het idee dat ik de inwoners van Mill River heb leren kennen én heeft Mary een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Ik word er wel altijd een beetje verdrietig van als in een boek iemand oud en ziek wordt en vervolgens dood gaat. Natuurlijk, het is het echte leven, maar een echt leven duurt gelukkig meestal wel langer dan dat je over een boek doet. De tijd gaat in het echt al snel genoeg.

Net als wel vaker vond ik het ook dit keer weer leuk om te kijken waar het verhaal zich nou precies afspeelt en ben ik weer op stap gegaan met Google Maps.


Koop dit boek bij Bol.com

Follow on Bloglovin

1 opmerking: