Boeken algemeen

zondag 25 mei 2014

Superjuffie in de soep - Janneke Schotveld

Afgelopen vrijdag was het dan zo ver: Het nieuwe boek van Superjuffie kwam uit. Natuurlijk hadden de winkels hem nog niet. Die krijgen hier in de buurt allemaal de bestelling pas aankomende dinsdag binnen.
Gelukkig was er een boekhandel die het boek vanuit de winkel voor me kon bestellen, zodat het de volgende dag via de post thuisbezorgd kon worden.
Gisteren kregen we dus leuke post!
Gisteravond ben ik natuurlijk gelijk begonnen met voorlezen. Een boek is met een of twee hoofdstukken per avond niet zo snel uit, daarom ben ik zelf stiekem vooruit gaan lezen ;-).

En ik kan je vertellen: Eigenlijk zou iedereen dit boek moeten lezen. Behalve dat het een leuk, spannend en grappig boek is, is het ook nog eens een heel belangrijk boek.
Gelukkig over een inmiddels actueel onderwerp. De plasticsoep in de zee. Onderaan deze pagina staat een filmpje met een aflevering van Het Klokhuis over deze milieuvervuiling.

Maar nu eerst terug naar het boek.

Aan het begin van het boek wordt even kort uitgelegd wie Superjuffie nou eigenlijk is. Je hoeft dus niet de eerdere delen gelezen te hebben om dit verhaal te kunnen volgen. Al komt er af en toe wel eens een heel korte terugblik naar een vorig avontuur. 

Juf Josje hoort, terwijl ze met haar vriendje Hakim een film zit te kijken, een dier in nood. Dit keer is het geen dier op het land, maar een dier in zee. Het is Banjo de bruinvis. Hij zit vast in een net. Gelukkig weet juf Josje hem op het nippertje te redden. In de zee is ze niet de vliegende Superjuffie, maar een Superzeejuffie, compleet met flippers en kieuwen.
Daarmee is het natuurlijk heerlijk om nog even in de zee rond te blijven zwemmen. 
Ze komt erachter dat de hele zee vol met rotzooi ligt. Er drijft allemaal afval van mensen rond. 

Steeds vaker moet juf Josje als Superjuffie dieren in zee te hulp schieten. 
Ook onder schooltijd. De directeur, meester Snor, heeft er dit keer echt genoeg van. 
Toch gaat ze door. Ze kan die arme dieren toch niet aan hun lot overlaten?

Mimoen, de knappe kop van de klas, weet alles te vertellen over de plasticsoep in zee. De hele klas is hevig verontwaardigd. Dit kan zo niet langer. 
Waarom weet niet iedereen hier vanaf, zodat de mensen beter nadenken over de rotzooi die ze op straat gooien?
Er moet actie ondernomen worden. En actie komt er!

Dit jaar heb ik al regelmatig een item op het journaal voorbij zien komen over deze plasticsoep. In verschillende stukken zee drijft een plastic vuilnisbelt. Op sommige plekken is het stuk wel net zo groot als Europa. Dat is haast niet voor te stellen.
Als alle meesters en juffen in Nederland nou Superjuffie in de soep voor gaan lezen en alle kinderen er net zo van schrikken als de kinderen in de klas van juf Josje, misschien kunnen wij dan in ieder geval met alle kinderen zorgen dat er minder rotzooi in de natuur terecht komt.

Hoe gaan die slogans ook weer allemaal?
Een beter milieu begint bij jezelf.
Met hetzelfde gemak gooi je het in de prullebak.

Er zijn er vast nog veel meer.

Dus, zoals ik al zei: Een boek dat iedereen zou moeten lezen!

Klokhuis: Plasticsoep


Bestel dit boek bij Bol.com voor €13,99. (ook als e-book verkrijgbaar)

Kijk ook eens bij deze blogpost:Follow on Bloglovin

Lees dan

Promoot jouw pagina ook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten