zaterdag 26 juli 2014

Broodje rat - David Walliams

Dit is het tweede boek dat ik heb gelezen voor de Kinderboeken_Zomerleesuitdaging.
Een grappig en ook erg spannend boek voor kinderen vanaf 8 jaar.

De 12-jarige Zoë woont samen met haar vader, stiefmoeder en hamster. Haar moeder is overleden toen Zoë een baby was. Haar vader werkte altijd bij een ijsjesfabriek, maar sinds die dicht is, is hij werkloos en zit hele dagen in de kroeg. In de kroeg heeft hij Sheila leren kennen, die nu de stiefmoeder van Zoë is. Sheila zit hele dagen op de bank tv te kijken en chips te eten. Ze is dan ook vreselijk dik.
Zoë krijgt zelf nauwelijks te eten thuis. Al het geld gaat op aan chips en sigaretten. Gelukkig krijgt Zoë regelmatig wat toegestopt door Raj, de eigenaar van een kranten en snoepwinkeltje. 

Zoë heeft het thuis al met al niet gemakkelijk en dan wordt ze op school ook nog eens gepest. Ze wordt vooral vaak te pakken genomen door Tina Trut en haar bende. 
Zoë is klein, heeft rossig haar en een beugel. Slechter kan je het niet treffen volgens Zoë.
Gelukkig heeft ze haar hamster Gemberkoekje. Ze leert hem kunstjes en droomt ervan om beroemd te worden met haar breakdansende hamster. 
Maar haar droom wordt wreed verstoord als ze op een dag haar hamster dood in zijn kooitje vindt. Maandenlang is Zoë er verdrietig om, terwijl Sheila haar alleen maar uitlacht en haar vader in de kroeg zit.

Haar geluk lijkt terug te komen als er ineens een babyratje in haar kamer zit. Ze wordt vrienden met de rat en neemt hem overal mee naartoe.
Totdat Burt, eigenaar van burgerkar, enorme griezel, die ook ongediertebestrijder blijkt te zijn, langskomt en het gemunt heeft op de rat van Zoë.

Het verhaal wordt aan de lezer verteld door de alwetende schrijver. Er staan ook regelmatig grappige voetnoten en tekeningen
bij de tekst.
Eigenlijk is het verhaal best zielig, maar door alle grapjes vergeet je dat als lezer een beetje.
Ook komen er best heel vieze en gruwelijke dingen voor in het boek. Ik hoop dat de jongere lezers die gruwelijke dingen ook gemakkelijk van zich af kunnen zetten door de grappige manier waarop alles verteld wordt.
Een heleboel dingen die in het verhaal gebeuren zouden in het echt trouwens nooit kunnen. Al wordt het in het boek zo verteld dat het net echt lijkt.
Zoë doet mij een beetje aan Mathilda uit de boeken van Roald Dahl denken. En dat is positief, want Mathilde is één van mijn favoriete jeugdboekpersonages.

Volgens mij is dit boek leuker voor kinderen om zelf te lezen dan om voorgelezen te krijgen. Het kan natuurlijk wel beide.

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: Broodje rat
auteur: David Walliams

illustraties: Tony Ross
uitgeverij: Clavis
ISBN: 97890448211437
aantal pagina's: 223


Follow on Bloglovin

1 opmerking:

  1. Leuk dat je dit boek voor de zomerleesuitdaging van Ikvindlezenleuk hebt gelezen. Dank je! En het lijkt me een erg leuk boek

    BeantwoordenVerwijderen