vrijdag 11 juli 2014

Het gerecht - Inge Ipenburg

Het thrillerdebuut van Inge Ipenburg. Inge Ipenburg was tot nu toe vooral bekend als actrice, maar dat ze ook goed kan schrijven heeft ze wat mij betreft met dit boek wel laten zien.

Het begint gelijk al spannend. Ex-actrice en tegenwoordig eigenaresse van een keukenrestaurant annex cateringbedrijf Sandra Hazelaar is getuige van een verkrachting.
Als ze oog in oog staat met de verkrachter blijken ze elkaar te kennen. Hij herkent haar als actrice, zij herkent hem als Joachim Hansson, de bekendste strafpleiter van Nederland.
Hij doet haar niks. Nog niet. Maar geeft haar wel een waarschuwing mee:"Ik zou uitkijken als ik u was. Goed uitkijken, juffrouw!" Een waarschuwing die Sandra opvat als dreigement, wat ook zo blijkt te zijn.

Vanaf dat moment gaat alles in een stroomversnelling, maar dan wel eentje die berg afwaarts gaat.
Behalve de schaduw van Hansson is er ook nog een stalker in de vorm van Ton Daalder. Deze Ton lijkt alles te zien wat ze doet. Wie is Ton? Waar is Ton.
Ondertussen doet Hansson er alles aan om Sandra niet te laten getuigen bij de aangifte. Alleen is Sandra niet van plan om zich te laten chanteren. Gerechtigheid, dat is wat ze wil.
Maar, hoever ga je als je alleen maar kunt verliezen? Als zelfs geen vriend veilig is?

Ik vond het een goede en spannende thriller. Er hing continu dreiging in de lucht. Zelfs als er even niet heel veel gebeurde. Door de korte hoofdstukjes leest het lekker vlot weg. 
De personages zijn goed neergezet. Een personage dat vooral veel indruk op mij maakte was de zwaar autistische Davy. Davy is als keukenhulp bij Sandra in dienst. Op sociaal vlak kan hij niet goed uit de voeten, maar met messen is hij de beste en, al zegt hij het niet met zoveel woorden, hij is gek op Sandra. Davy is een jongen die veel regelmaat nodig heeft, regelmaat die op een gegeven moment ver te zoeken is in Het Gerecht. Daar heeft hij het dan ook erg moeilijk mee. 

Het enige minpuntje aan het boek vond ik dat het verhaal best wel abrupt eindigde. Geen open einde, maar ik had wel wat meer duidelijkheid gewild. 

Op Goodreads geef ik altijd heel trouw een beoordeling aan de boeken die ik lees. Tot nu toe heb ik dat in mijn recensies niet gedaan. Daar wil ik toch graag mee beginnen. 
Bij deze dus:

Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

4 sterren voor Het gerecht.
(Bij mijn andere recensies zal ik met terugwerkende kracht ook nog sterren neerzetten.) 

Titel: Het gerecht
auteur: Inge Ipenburg
uitgeverij: De Fontein Romans & Spanning
ISBN: 9026136544
aantal blz.: 320

Follow on Bloglovin

2 opmerkingen:

  1. Mooie review, ik moet zeggen dat ik ook wel benieuwd ben naar dit boek

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel :-). En voor als je hem ook gaat lezen: Veel leesplezier!

      Verwijderen