woensdag 9 juli 2014

De kinderboeken zomerleesuitdaging - Ik doe mee!

Vandaag was ik op twitter mijn blog een beetje aan het spammen (Echt, een klein beetje maar.). Op mijn bericht over dat het belangrijk is dat kinderen ook in de zomer blijven lezen reageerde Mathilde. Mathilde schrijft op haar blog over kinder- en jeugdboeken.
Deze zomer heeft ze een Zomerleesuitdaging georganiseerd. Als je daaraan meedoet is het de bedoeling dat je in de maanden juli en augustus ten minste 3 kinderboeken leest en daarover een korte recensie schrijft voor op de website.
Wie meedoet krijgt aan het eind van de challenge een heus certificaat en maakt kans op een prijsje.
Helemaal leuk dus.
Klik hier voor meer informatie en om je op te geven.

En ja, ik doe ook mee. Niet om een prijs te winnen, maar wel om misschien nog meer kinderen aan het lezen te krijgen deze zomer.

Waarom is blijven lezen in de zomervakantie zo belangrijk voor kinderen?
Op school wordt er iedere dag fanatiek gelezen. Hierdoor gaan kinderen steeds beter lezen en krijgen ze een steeds beter leestempo.
Handig voor in je vrije tijd als je een boek wil lezen, maar zeker ook handig voor op school, als je een stuk in je biologieboek moet lezen bijvoorbeeld. Toch mooi als je daar een beetje snel doorheen bent ;-).

In een schooljaar wordt een aantal keer het leesniveau van een kind gemeten. Dat is het Avi-niveau. Als een kind op Avi-niveau E5 leest, dan betekent dat, dat het kind leest op het niveau van eind groep 5.
Door veel te oefenen komen kinderen steeds weer een stukje hoger. En, hoe beter je leest, hoe groter de keus aan boeken is.
Jammer genoeg zie je na de zomervakantie vaak dat kinderen een beetje een leesdip hebben. Ze zijn achteruit gegaan met lezen, doordat ze in de vakantie erg weinig of zelfs helemaal niet hebben gelezen.
En dat terwijl lezen zo leuk kan zijn! Als je tenminste het juiste boek leest.

Ik hoop deze zomervakantie behalve veel boeken voor mezelf, ook een aantal leuke kinderboeken te mogen lezen. Voor de duidelijkheid: Ik vind kinderboeken lezen zeker geen straf!
Van de kinderboeken die ik lees plaats ik uiteraard ook een recensie op mijn blog. Hopelijk motiveer ik daarmee ook weer anderen om te lezen.

En nu: Op naar de bibliotheek om wat leuke kinderboeken te scoren!

P.S. Wist je dat je in de zomervakantie gratis boeken kunt lezen via de Vakatiebieb app?

Update: Het eerste boek is inmiddels uit. Zus voor één nacht, geschreven door Christien Boomsma. Lees hier de recensie.

Andere kinderboeken kun je op mijn site vinden door op het tabblad 'jeugd' of hier te klikken. 


3 opmerkingen:

  1. Leuk dat je reclame maakt voor mijn website. Hopelijk doen er nu nog meer kinderen (en volwassenen) mee :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik doe mee:) In de vakantie lees ik altijd een hoop want dan heb ik genoeg tijd om een enorme stapel boeken weg te werken. Ben benieuwd naar welke boeken je gaat lezen!

    BeantwoordenVerwijderen