vrijdag 25 juli 2014

De jongen die zijn vader zocht - John Boyne

Een ingrijpend verhaal over een jongen in de Eerste Wereldoorlog. Geschreven door John Boyne, die ook de auteur is van de wereldwijde bestseller De jongen in de gestreepte pyjama. Zijn boeken verschijnen in meer dan 42 talen.

Op de dag dat Alfie 5 jaar wordt breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Een erg gezellige verjaardag wordt het daardoor niet. Zijn oma zit continu te huilen dat iedereen eraan zal gaan en veel mensen vonden het niet het moment voor een feestje en zijn weg gebleven.
Kort na het uitbreken van de oorlog meldt zijn vader zich vrijwillig aan bij het leger.
Voor Kerst zal hij weer thuis zijn, want dan is de oorlog afgelopen. Maar welke Kerst dat zal zijn , dat hebben ze hem niet verteld...
Alfie blijft alleen met zijn moeder, Margie, achter. Zijn moeder moet alle zeilen bijzetten om financieel het hoofd boven water te houden. Om zijn moeder te helpen gaat Alfie stiekem aan het werk als schoenpoetser op het King's Cross Station. Hij leent hiervoor de schoenpoetskist van zijn buurman, meneer Janáček, die samen met zijn dochtertje, Kalena door soldaten uit huh huis gehaald zijn.
In het begin krijgen ze regelmatig brieven van vader Georgie, maar na een aantal jaren stopt dit plotseling. Alfie's moeder maakt de inmiddels 9-jarige Alfie wijs dat zijn vader op geen geheime missie is. Daar gelooft Alfie geen snars van. Hij vermoedt dat zijn vader dood is.
Terwijl hij op het station schoenen aan het poetsen is ontmoet hij allerlei mensen die hem hun verhaal vertellen. Daarbij is ook een legerarts. Na een windvlaag waaien diens papieren weg. Terwijl Alfie hem helpt ze op te rapen, komt hij de naam van zijn vader tegen. Hij leeft nog!
In plaats van zijn vader gaat Alfie nu zelf op een geheime missie. Een missie om zijn vader naar huis te halen.

Een mooi verhaal, verteld in een personaal perspectief, waarin je als lezer Alfie volgt, die natuurlijk een kinderlijke kijk op het hele gebeuren heeft. Als lezer word je daardoor ook op een simpele manier geconfronteerd met schokkende gebeurtenissen uit WOI.
Uiteraard speelt de oorlog een belangrijke rol in het boek, maar uiteindelijk gaat het vooral om Alfie, zijn familie en buren uit de Damley Road.

Veel kritiek op het verhaal heb ik niet, behalve dat alle hoofdstukken de originele, Engelse titels hebben gehouden. Zelf lees ik vrij vaak boeken in het Engels en kan ik er wel mee uit de voeten, maar ik kan me voorstellen dat er ook lezers zijn die meer moeite hebben met de betekenis van die titels.
Als je een boek vertaalt, vertaal het dan helemaal, anders komt het boek niet helemaal tot zijn recht, vind ik.
De titels van de hoofdstukken komen vaak wel vertaald in de rest van het hoofdstuk terug.


"Hij heeft het gedaan om de beste reden die je kunt bedenken. Uit liefde."


Sterren plaatjesSterren plaatjesSterren plaatjes

Titel: De jongen die zijn vader zocht
auteur: John Boyne
uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 9789022565797 / 9789460921544 (e-book)
aantal pagina's: 239

Follow on Bloglovin

1 opmerking: